A nap izéje

‎"A titán forradalmi út nem habos kakaós uzsonnázással tarkított sétakocsikázás! Hanem egy diadalmasan száguldó gyorsvonat, ahol a mozdony acélos dübörgése elnyomja esendő gyomrunk korgását!"

Utolsó kommentek

"nézd legott Komédiának, s múlattatni fog. "

2013.06.11. 11:48 Harpi

Orbán ámokfutása – és ami mögötte van

Címkék: katasztrófa orbán viktor ámokfutás árvíz paranoia pintér sándor hende csaba kedves vezető bakondi györgy

A minden rekordot megdöntő 2013-as dunai árvíz Wesselényije kétségkívül Orbán Viktor lesz – legalábbis ő láthatóan erre a babérra tör. A miniszterelnök árvízi ámokfutása a nyugati hírmédiumok figyelmét is felkeltette, nem véletlenül. A fejlett demokráciákban ugyanis nem szokás, hogy a kormányfő katasztrófahelyzetben lényegében magához ragadja a parancsnokságot, és a havária utolsó percéig a felelős operatív vezetőket közvetlenül utasítgatja. Vajon miben gyökerezhet Orbán Ceausescut és Kim Ir Szent idéző, olykor komikus, máskor ijesztő, de mindenképpen elgondolkodtató viselkedése?

993652_10151678896556093_1732780050_n.jpgFotó: Facebook

"A határozott árvízi védekezésben az is szerepet játszott, hogy Orbán Viktor a március 15-i hóvihar után meg akarta mutatni, hogyan kell egy katasztrófahelyzetet jól kezelni. Ebben a Fidesz már a 2001-es tiszai árvízzel tapasztalatot szerzett, ekkor jött rá arra, hogy az árvízi védekezéssel együtt járó patriotizmus passzol a kormánypárt politikájához" – írja az Index.hu, kormány közeli forrásokra hivatkozva.

Való igaz, a márciusi "hóhelyzet" alapos és körültekintő elcseszése egybeesett Orbán Viktor brüsszeli kanosszájával, tehát tényleg nem volt itthon, amikor "égett a ház" – jelentőségteljes véletlen, mondaná erre C. G. Jung. Ám arra hivatkozni, hogy most azért vette a kezébe a gyeplőt a miniszterelnök, hogy megmutassa, hogyan is kell ezt csinálni, enyhén szólva pofátlanság. Ezzel ugyanis kormányzati szinten elismeri, hogy a márciusi bénázás tényleg orbitális töketlenkedés volt, ez esetben viszont nehezen érthető, miért osztogatott a Kedves Vezető jutalmakat és kitüntetéseket ahelyett, hogy az egész bagázst, Bakondistól, Pintérestől és Hende Csabástól simán és egyszerűen seggbe rúgja!

Orbán mostani árvízi ámokfutása, akár teljes sikerrel, akár bukással ér véget (a jelenlegi helyzetben úgy tűnik, a szenté avatással felérő zajos diadalra van a legnagyobb esély), nem a Vezénylő Tábornok vezetői képességeit fogja bizonyítani. Sőt!

Az a vezető, aki vészhelyzetben elvonja a döntési jogot a szakterületek operatív vezetőitől, "a helyszínen saját kezébe veszi a közvetlen irányítást" (bármiről szól is most a hivatalos magyarázat, a vészterhes napokban ez a kijelentés többször elhangzott!), és a folyamatos jelenlétével frusztrálja a beosztott döntéshozókat, nos, az egy rossz vezető. Az a vezető, aki ilyen helyzetben a "majd én megmutatom, hogy kell ezt csinálni!" szöveget hangoztatva főnökké vedlik a gáton, az rossz vezető, mégpedig azért, mert

  1. nem bízik meg a saját beosztottaiban;
  2. rossz, megbízhatatlan embereket nevezett ki vezető pozíciókba, és ezzel tisztában van, mégsem váltja le őket;
  3. paranoid személyiségzavara miatt képtelen elhinni, hogy rajta kívül más is képes helyes döntéseket hozni.

Orbán Viktor nem szakember. Sem a katasztrófavédelemben, sem a helyi adminisztrációban, sem a rendőri erők vagy a hadsereg irányításában nem rendelkezik semmiféle tapasztalattal. Neki nem az a dolga egy árvízkatasztrófa eseményeinek sodrában, hogy a gáton lábatlankodjék, és a 20 autóból álló konvojával naponta háromszor körbejárja az országot, tízmilliókat elfüstölve, és hasonló elmeháborodott rohamokra késztetve az összes politikai ellenfelét. A miniszterelnöknek ilyenkor az a dolga, hogy megjelenjen a gáton, odaadó munkára buzdítsa az elhárításban résztvevőket, összefogásra kérje a lakosságot, és mindenkit biztosítson arról, hogy a kormány megteremti a feltételeket a sikeres katasztrófaelhárításhoz. Aztán visszamegy a helyére, hogy megteremtse a feltételeket a sikeres katasztrófaelhárításhoz. Majd a végén még kiáll egyszer a homokzsákokra, hogy megköszönje az áldozatos munkát, beszámol a Parlamentben, és learatja a babérokat. Ez a dolga, nem az, hogy a parton fusson ámokot.

Másrészt viszont ez a magatartás nemcsak hibás, de veszélyes is. Ez a legbiztosabb módja ugyanis annak, hogy a beosztott vezetőit megerősítse alattvalói attitűdjükben. Imigyen lehet örökre eltüntetni belőlük az önálló gondolkodás, és pláne: az önálló döntés igényét. Holott nekik ez lenne a dolguk. Ám most a gáton dilettáns és szervilis katasztrófavédelmis főnököt és ugyanilyen hadügyminisztert láttunk, és alig láttuk a belügyminisztert, aki a hóbaki miatt még mindig büntiben van. Márpedig ők ezek után tuti, hogy az életben soha nem próbálkoznak önállóan bármit is csinálni. Minek? Úgyis minden úgy jó, ahogy a főnök mondja – majd szól, hogy mit csináljunk, oszt jó napot...!

S hogy miért nem lesz Orbán a 2013-as júniusi dunai árvíz Wesselényije? Azért, mert az "árvízi hajós" báró 1838-ban, Pesten, amikor arra a legnagyobb szükség volt, csónakba pattant, és a saját kezével mentette az embereket. Nem pedig a kamerák előtt pózolt, és parancsokat osztogatott...

35 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://napizeje.blog.hu/api/trackback/id/tr115355334

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A nagy kompenzátor 2013.06.12. 09:44:57

Még nem tartunk az év felénél, de a természet már másodszor állítja rég nem látott méretű erőpróba elé az országot. Az mindenképp elmondható, hogy a civil szféra kiválóan vizsgázott/vizsgázik mind a két esetben, ami egészen elképesztően váratlan pozi...

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.06.11. 12:39:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kentetsu 2013.06.11. 12:22:00

Akár én is írhattam volna, annyira igaz minden sora ...
Heil Viktor ! :D

Gordiusz 2013.06.11. 13:18:33

Minden úgy van, ahogy írod, a népszerűsége mégis nőni fog tőle. Orbánt meg csak ez érdekli. Ő már rég nem a többségnek, hanem a rajongó híveknek akar megfelelni, meg azoknak a potenciális szavazóknak, akik populista fontoskodás helyett stramm tettrekész fiatalembert látnak ebben a gáton lejtett pávatáncban.

Tamás Paitz 2013.06.11. 16:50:36

Nekem úgy tetszik ez a fogjuk meg és vigyétek hozzáállás. Egy sima öntözőcsatornai zsilipkezelőnek több vízügyi tapasztalata van mint a II. Kárpátok Géniuszának.

dr. jenőke (jenőke) 2013.06.11. 17:04:45

Alkalom arra, hogy összehasonlítsd:
2001 Március 6-án (kedd) az árvízzel veszélyeztetett térségbe látogat Orbán Viktor miniszterelnök, Pintér Sándor belügyminiszter és Fónagy János vízügyi miniszter, akik helikopterről is megszemlélik a veszélyeztetett területeket. Orbán Viktor kormányfő a helyszínen bejelenti: 800 millió forintot csoportosítanak át a védekezésre. A védvonalakon dolgozott 5 védelmi osztag 234 fővel, 9 PV komplex brigád 450 fővel, 1200 fő katona, 2600 fő közerő, összesen mintegy 6000 fő. A védekezési munkák műszaki irányítását 150 fő saját és 180 fő társ vízügyi műszaki végezte.
www.tarpa.eu/home/Cikk.php?allink_id=27&tura_id=316

toportyánzsóti 2013.06.11. 18:32:35

Elvileg a gátak szintjének 1m-rel kell meghaladnia a legmagasabb vízállást,ezen kellene viktorbánnak dolgoznia és akkor nem kéne roadshowoznia!Sokan ezért szavaztak anno reá,kár volt.

camilló 2013.06.11. 19:59:20

Nagyon igaz az írás! Kerestem a megfelelő nevet Vikinek. Azt hiszem a Gátvéder jó lesz:) Ahogy emlékeimben kutatok, szerintem, az igaz Gátvéder is többet ért a gátvédelemhez, de megkockáztatom, ahhoz is ami a munkája!

torró 2013.06.11. 20:15:36

Ha meg nem ment volna ki az lenne a bajotok. Az persze valóban igaz, hogy nem lenne muszáj kőrözni állandóan. Az is igaz, hogy nálunk ez a trendi, bárki van a székben, ott kell neki nyüzsögni ahol a kamerák vannak.

evelynn 2013.06.11. 20:52:38

Rohangált a nagyszámú sleppjével mint a mérgezett egér. Szánalmas! Szegény hazám!!!

bolondok közt viktor a király 2013.06.11. 20:56:26

@camilló: Mi már csak egyszerűen úgy hívjuk, hogy " trubadúr ". Próbálkoztunk a bazári majommal, de nem haragszunk annyira a majmokra, hogy egy lapon említsük ezzel a lénnyel. A trubadúr az illik rá, mert ennyi rohadt képet még egy 1000 fős lakodalomba sem csinálnak a párról, mint erről az idiótáról. Ez csak pózol mint valami le pukkant primadonna. Láttuk a gatyáját, láttuk a felemás, két ballábas gumicsizmáját, láttuk amint úgy tett volna, hogy fel akarja venni, láttuk, hogy ló kolbász zabált, láttuk, hogy az egyik laktanya szerűségben zabált, láttuk, hogy megszemléli a Dunát mint a Csekonics báró, láttuk, hogy bárhova megy 10-12 TEK-es kísérgeti, láttunk egy pár komoly sajtó tájékoztatót, ahol próbálta felolvasni a kezében lévő papírról az írást, de ez nehezen ment neki. Azt viszont egy képen se láttuk amin egy rohadt lapátot fogott volna és dolgozott volna. Már nem is minősítem mert egyszerűen nem lehet erre az emberre jelzőket találni. Az anyázás meg minden már majdnem dicséret kategóriába tartozik.

1000rörö 2013.06.11. 21:33:15

Persze a naponta 1 szendvicset és az ebéd egyik részét kihűlve, este megkapó + fél liter vízzel kielégített, fosással küszködő tűzoltókról,nem tukó katasztrófavédő, hanem tűzoltókról persze egy árva szó sem esik, csak erről az árvízi bohócról és a sleppjéről. Nem baj az a lényeg, hogy a sok barom majd jól rászavaz.

trombley 2013.06.11. 21:46:29

Engem ebben a pózolgatásban az zavar, hogy marhára nem várom el, hogy értsen. Érezzen együtt, tartson lelkesítő beszédeket, de ne irányítson személyesen.

Plusz, amióta olvastam, hogy mennyibe kerülnek ezek a videók...hát eldobtam az agyamat. Több tízezernyi kurva zsák kijönne a zsozsóból, amit elbohóckodik, lord V...

napizeje.blog.hu/2013/06/11/orban_amokfutasa_es_ami_mogotte_van#comments

Mitzimackó 2013.06.11. 21:49:43

"Vajon miben gyökerezhet Orbán Ceausescut és Kim Ir Szent idéző, olykor komikus, máskor ijesztő, de mindenképpen elgondolkodtató viselkedése":
abban, hogy itt úgy nézett ki, mintha TÉLLEG csinálna valamit, de semmit nem tudott elb@szni (mert azért voltak a környékén hozzáértők, ha nem is sokan, mert lecserélték őket káderekre)

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.06.11. 21:51:16

bezzeg megyó, amikor a riviérán koktélozva várta a nagy árvizet..hejj, daliás idők.

pilincka 2013.06.11. 23:51:41

A poszt tökékletes, a véső konkluzió az ott leírtakon kívül, hogy a miniszterelnök alapjában véve egy végtelenül únintelligens személy, az intelligencia szint nem iskolázottság, hanem a "von Haus aus" hozott tulajdonságok kérdése.

Szúrófény 2013.06.12. 04:14:14

A foci után, az árvízkezeléshez is ért! A bekiabálás bátorságával! "Az ostobaság takarója a nyelv, minek azt mozgatni!"

felcsutisuttyo 2013.06.12. 06:07:52

HÜVELYKMUTYI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ledo76 2013.06.12. 07:09:13

@FILTOL: Ezért (is) volt kormányváltás 2010-ben, nem? Cseberből vederbe...

narmer 2013.06.12. 07:50:29

@Kentetsu: Sügér! Viviane Reading a hülye kultúrantropológus, mint nagy szakértő.A cikk merő rosszindulat.Orbán azért volt a gáton, mert személye rövidre zárta az intézkedések bármilyen vonzatát.

Nagyfehérvadász 2013.06.12. 10:20:21

@narmer: Ezeknek hiába beszélsz! Sötétek, mint az éjszaka és cikkíró bértollnok.

manager2008 2013.06.12. 11:22:43

@narmer: ha tisztában lennél a "vezetés" és az "irányítás" fogalmával, akkor nem beszélnél ilyet "mert személye rövidre zárta az intézkedések bármilyen vonzatát". Mi van? Természetesen ha olyan fontos erőforrásokhoz kell hozzáférni amit az adott helyi vezető vagy a központ és a fő szakmai vezető sem tud biztosítani akkor szükséges felülről kérni támogatást - de erre is van stáb. De ez nem operatív ügy. A "a roham előre, utánam" a mohácsi vésznél is baromság volt, a királynak nem a török lovassággal kell vívnia. A helyszínre kimenni lehet, ha nincs más dolga a csúcsvezetőnek, de csak megfigyelőként és ha beavatkozási kényszerének nem tud ellenállni, az nem dicséretes. Gondolom Napóleon is szívesen lövöldözött volna az ágyúkkal, de erre nem ért rá.

jóAnyád 2013.06.12. 14:13:59

@manager2008:

Te kint voltál és követted ki mit csinál a többi bérnyávogóval együtt?Honnan vagy ilyen jól informált?Fikciókon csámcsogtok balfékek, amit elétek dobnak..

jóAnyád 2013.06.12. 14:17:23

Gondolom a cikkíró is ott volt a Nagy Pesti árvíznél és ült Wesselényi mellett a csónakban:)
Majd a gáton az elmúlt pár napban és blogbejegyzést készít:))Mennyit kapsz érte?

jóAnyád 2013.06.12. 14:19:58

@evelynn:

Te hol segítettél az árvíz elleni védekezésben??

Márciusban amikor kellett hol voltál?Gondolom 18 sem lehetsz még..

domej 2013.06.12. 15:38:44

Mindannyiunk szerencséje valószínűleg az, hogy az árvíz magától is levonul, ha nem bizergálják, akkor is. Csak idő kérdése.

furgeszarvas57 2013.06.12. 16:45:23

Na ez az amikor egy országért összefogunk.De amint csak lehet egymást csesztetjük.Igen is kint volt Orbán Viktor a gátakon.És akkor mi van?Neki volt igaza.

furgeszarvas57 2013.06.12. 16:48:58

@domej: Na ez az.Csak az a baj,hogy közöd nincs,hogy mit kell ijenkor tenni,mert akkor nem irtál volna ekkora baromságot.Persze hogy levonul az ár csak az nem mindegy,hogy hogy.
Nem tudom te mit szoltál volna ha a te lakásod állt volna vizbe és a katasztrófa védök azt mondták volna neked."Nem baj majd ugyis levonul valamikor az ár.Aszt addig lakjál szükség helyen.

házelnök 2013.06.12. 20:43:51

nol.hu/ajanlo/arviz_bata_0611?ref=sso

Keményen harcolnak Bátán az árral, de vajon megéri?
Az árhullám elérte a Duna magyarországi alsó szakaszát. Legnehezebb a Tolna megyei Bátán lesz a helyzet, ahol a település sajátosságai miatt mintegy ötven, a hullámtérben álló házat kell megvédeni. Kérdés, érdemes-e.

Idézet:
kovacs.bela2223 | 2013. június 11. | 18:44:43

Amennyiben a Rómain álló házakat meg kellett védeni, akkor ezeket is.
De valahogy ott ez a kérdés nem vetődött fel.

MT21013 2013.06.12. 20:54:35

Az a "szép" ebben az országban, hogy itt mindenki mindig tökéletesen tudja, sőt világmegváltó magabiztossággal böfögi az éterbe, hogy kinek mikor mit szabad és mit kellene tennie. Ez a vélemény persze mindig attól függ, hogy a kritizált illető éppen mit tesz. A lényeg, hogy mindig az ellenkezőjét kellene tennie. Amolyan van sapka nincs sapka módra.
Egyszer érném meg, hogy mindenki a saját háza táján söprögetne...

bögöbö 2013.06.13. 10:34:39

Ha neadjisten Pakson történne valami, ez a pali simán megmutatná a bamba mérnököknek, melyik gombokat kell nyomkodni.
:D

bögöbö 2013.06.13. 10:37:45

Amúgy a célját elérte. A birkák tapsikolva éltetik, csak meg kell nézni a Facebook-oldalát.

Dödölle 2013.06.13. 15:54:49

bögöbö 2013.06.13. 10:37:45
"...Amúgy a célját elérte. A birkák tapsikolva éltetik, csak meg kell nézni a Facebook-oldalát..."
Én meg még soha nem találtam meg a Zárvízi Bohóc Facebook-oldalát. Igaz, nem is kerestem .... Attól én még lehetek magyar ?... Nos, népnemzeti talán nem, de tartozhatok még a Kárpát-medencébe ?...

Dödölle 2013.06.13. 16:06:59

@manager2008:
A különbség az, hogy Napóleon TÉNYLEGESEN KÉPZETT TÜZÉRTISZT volt, akinek lételeme az ágyúval való lövöldözés, a Zárvízi Gátfutó pedig sem futónak, sem gátasnak nem képzett, jogi egyetemet végzett képzetlen senki...

Jock Ewing 2013.11.03. 20:40:51

@evelynn:

Szegény izrael? De hogy jön ez ide?
süti beállítások módosítása