A nap izéje

‎"A titán forradalmi út nem habos kakaós uzsonnázással tarkított sétakocsikázás! Hanem egy diadalmasan száguldó gyorsvonat, ahol a mozdony acélos dübörgése elnyomja esendő gyomrunk korgását!"

Utolsó kommentek

"nézd legott Komédiának, s múlattatni fog. "

2011.09.01. 18:02 Harpi

Hol a bal? Hol a bal?

Címkék: mszp fidesz szdsz demokrácia orbán viktor jobbik baloldal

"Puskás készülődik a szabadrúgáshoz a tizenhatos sarkánál. Tessék, kérem a képernyőt nézni, mert Puskás nekiszalad, megy a bal, megy a bal!..." De szép idők voltak! Volt egy Puskásunk, akinek volt egy bal lába, amire mindannyian büszkék voltunk. Meg aztán abban az aranycsapatban voltak még remek jobb lábak is, egyik jobb, mint a másik. Most csak jobb van. De hol a bal?

Abból az időből persze, amikor Puskás balosai még nekünk számítottak, csak Öcsi balja szép emlékű. A másik balt, az akkorit ma a világon senki emberfia nem sírja vissza. Ám az egészben az a legszörnyűbb, hogy az elmúlt évtized balját sincs miért visszasírni. S hogy ez miért szörnyű? Azért, mert bal nélkül a jobb nem jobb, hanem rosszabb. Czibor nélkül mit ért volna Puskás az aranycsapatban? Vagy Di Stéfano nélkül a Real Madridban? Ahhoz, hogy a bal szerethető legyen, kell a jobb is, és fordítva.

De hol a bal?

Diktatúrát kiáltunk, és van is benne valami. Mert az a hatalom nem demokrata, amelyik nem hajlandó tudomást venni arról, hogy a társadalom egy nagyon jelentős része nem szavazott rá és nem ért egyet a politikájával. Az a hatalom, amelyik ráerőlteti az egész országra a saját világnézetét, amelyik a polgárok megkérdezése nélkül átírja az alkotmányt, átrajzolja a demokratikus intézményrendszert és az utcanevektől repülőtérig, sőt az ország nevéig mindent átkeresztel a saját szája íze szerint, az inkább diktatórikus, mint demokratikus. Az a hatalom, amelyik önmaga továbbélésének bebiztosítása érdekében szavazójogot ad olyan millióknak, akik nem itt élnek, nem itt fizetnek adót és nem érzik a saját bőrükön az őkez vazallussá tevő hatalom szemtelenségeit, az nem demokrata. De kinek a hibája ez?

Prüszkölhetünk a Fidesz, s az élén Orbán Viktor bolseviki stílusú hatalmi tébolya miatt, berzenkedhetünk Semjén vaskalaposságán, kiálthatunk Brüsszelig meg Washingtonig – de mi végre? Kinek a hibája az, hogy egy tökéletesen ellenőrizetlen és ellenőrizhetetlen hatalom ül a nyakunkon, és vezet minket valahová, egy olyan úton, amelynek a végét még maguk a hatalom gyakorlói sem látják? Orbáné? A Fideszé? Semjéné vagy Kövér Lászlóé? Nem. Ezért a mai baloldal a felelős, egyedül. A nem létező magyar baloldal.

Hol a bal?

Hol van a baloldal, amikor ég a ház? Hol vannak a parlamenti patkó jobbal szembeni oldalán ülő politikusaink? Vagy a saját mocskaikat takarítják, vagy épp egymás ellen hadakoznak. Az SZDSZ megszűnt létezni, felélte a baloldal, a liberális álmot a Parlamentben egyedül képviselő LMP pedig hisztis szőkeként viselkedik: időnként jól megsértődik, és puffogva félreáll a törvényhozás és a népképviselet feladata elől… Ma a Fidesznek (szánt szándékkal nem mondom, hogy Fidesz–KDNP, mert nincs olyan, hogy KDNP, csak Fidesz van és katolikus klérus) kizárólag jobbról van ellenzéke. Ami nagyon nem tesz jót Magyarországnak. Balról nincs ellenzék. Mert a bal, s vele együtt a liberális politika végletekig korrumpálta magát, leszerepelt, elvesztette a hitelét. És ezért nem a Fidesz a hibás. Nem a Fidesz sodorta a világ előtt a hiteltelenség legmélyére Magyarországot. A Fidesz csak végtelenül hatékony opportunistaként kihasználta a kínálkozó alkalmat. Itt-ott azért rásegített persze, biztos, ami biztos. Ám ha erre nem teremtett volna alkalmat a baloldal a pökhendiségével, a tisztességtelenségével, a hazugságaival, a hozzá nem értésével, akkor ma demokrácia lenne Magyarországon. Valószínűleg akkor is a Fidesz kormányozna, hiszen az inga jobbra-balra leng – de ha a baloldal, s a köpönyege szélén lavírozó SZDSZ nem dobja a lovak közé a gyeplőt, akkor a Fidesz ma kénytelen lenne betartani a demokrácia játékszabályait.

Ebben az országban nem Orbánnal, Semjénnel meg Kövér Lászlóval van a legnagyobb baj, hanem azzal, hogy nincs ellenzékük. Egy ország berendezkedése nem attól demokratikus, hogy a hatalom demokrata. hanem attól, hogy van, aki ellenőrzi. Ha magára hagyják, egyetlen hatalom sem demokrata. A Fideszt magára hagyta a magyar baloldal.

Köszönjük meg nekik...

3 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://napizeje.blog.hu/api/trackback/id/tr103196007

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Élő közvetítés a kormányülésről 2011.09.02. 20:20:49

Kedves nézőink! Sajnos valami hiba történt a közvetítő vonalban ezért a helyszínről sem kép sem hang nem érkezik, de hogy ne maradjanak le semmiről, itt a képernyőn olvashatják a tudósítónk beszámolóját. Kedves nézőink! Mindenkit üdvözlök innen a Parla...

Trackback: Alaptörvény, mint munkahely-teremtő 2011.09.01. 19:43:21

Nem értem a fanyalgókat. Ez az Alaptörvényezésdi szerintem nagyon jó dolog. Gondoljunk csak bele, amíg világ a világ (és még + 4 évig) minden önkormányzatnál foglalkoztatnak plusz egy főt, aki vigyáz az asztalra, hogy el ne lopják az Alaptörvény mintap...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.09.02. 10:49:12

Az LMP nem képviseli a liberális álmot és soha nem állt félre a népképviselet feladatai elől. Ellenkezőleg, minden lehetséges eszközt bevetett tiltakozásul. Gazdaságpolitikájában egyértelműen baloldali, bár ők saját pólus szeretnének lenni, amely egyelőre nehezen emészthető a köznép számára. Az biztos, hogy a Fidesz-kormány egyetlen hiteles, hozzájuk képest biztosan baloldali ellenzéke.

Kerek négyszög 2011.09.04. 18:49:25

Az nem hiszem, hogy a Fideszből a baloldali ellenzék hiánya hozta ki a bolsevik típusjegyeket. Emlékezzünk vissza az elmúlt húsz évre, miket nyilatkoztak, milyen világképpel találkoztunk a fidesz részéről. Szerintem semmi meglepetést nem okoztak, legalábbis azokban, akiket nem hagyott cserben az emlékezetük.

A baloldal minden hibája és bűne ellenére nem a saját hibájának tudható be a bukta. Bár ez igen népszerű magyarázat. A húsz év demokráciája nem akkora idő, hogy az emberi fejekben is gyökeret verjen. Egyszerűen nem alakult ki az a demokratikus önvédelmi reflex, ami miatt egy nyugati demokratikus országban egy fidesz féle programnélküli (ámbár gyűlülködő, uszító) párt érdemleges hatalmi pozícióba kerüljön.
Ezen túl meg ott volt egy akkora gazdasági válság is, amit ha jól tudom, minden EU tagországban a kormányzó erők nyakába varrtak a választók a megrendült életszínvonalukat érezvén. Ha a fidesz kormányzott volna 2006 óta, ők kapták volna a válság megsemmisítő hatását és most jókora baloldali többség kormányozna.

A sokat emlegetett korrupció és hitelvesztés szerintem a jobboldalon már most meghaladta a baloldali kormányokét. Az nem mindegy, hogy a jobboldali, központilag irányított médiabirodalom ezeket az ügyeket a tízszeresére tudta nagyítani. Minden kormánynak, politikusnak vannak piszkos ügyei, de a jobboldali média elhallgatta a saját szennyest, és kürtölte az ellenfelei szennyesét. Ennyi.

Szerintem a baloldal ott ásta meg a sírgödrét, hogy nem reagált időben a jobboldali médiabirodalom kiépítésére. Az a téves nézetet vallották, hogy semmi szükség a jobboldalihoz hasonlatos mocskolódó uszító hangnemre, sőt ez majd visszahat, és ebből fog a baloldal profitálni.
Egy demokretikus gondolkozású országban ez tényleg be is jött volna, de ahogy már említettem, idehaza pont nem ez a helyzet.

Szerintem már ott bukott el a baloldal, hogy nem épített ki hasonló médiabirodalmat, mint a jobboldal. Tehát a mai eredmény okait évekkel előbbi eseményekben találjuk meg. A zemberek órisi többségének ma is az a hiteles valóság, amit a TV-ben lát. A baloldali médiafölény vádja arra volt eszköz a jobboldalon, hogy tompítsák a figyelmet, és igazolást nyújtsanak a médiafölény kiépítéséhez. Ez mára beérett, a demokratikus gondolkozású embereknek alig maradt független médiája.

Kerek négyszög 2011.09.04. 18:54:06

@légycsapó:

Helyesbítek: A baloldal saját hibájának neveztem a saját médiabirodalom kiépítésének kihagyását, de ezt inkább tudatlanságnak, gondatlanságnak gondolom mint hibának.
süti beállítások módosítása