A nap izéje

‎"A titán forradalmi út nem habos kakaós uzsonnázással tarkított sétakocsikázás! Hanem egy diadalmasan száguldó gyorsvonat, ahol a mozdony acélos dübörgése elnyomja esendő gyomrunk korgását!"

Utolsó kommentek

"nézd legott Komédiának, s múlattatni fog. "

2011.01.16. 16:16 Harpi

Összeesküvés-elméletek: Pálfordulás-e a magánnyugdíj-törvény?

Címkék: fidesz kormány kdnp semjén zsolt magánnyugdíj pénzintézetek

Habár mostanság a teljes magyar nyomtatott és elektronikus sajtó a médiatörvénnyel van elfoglalva, mi ne álljunk be a sorba gumicsontot csócsálni! Van itt még érdekesség bőven ezen kívül is – elsőnek mindjárt itt a jó öreg magánnyugdíj-törvény. Vajon a Fidesz–KDNP politikai alakulat miért határozta el, hogy válságkezelő akcióinak sorában az elsők között a magyarországi magánnyugdíj-pénztárakat rombolja le, majd szántja fel és szórja be sóval még a helyüket is? Egyáltalán: Valóban pálfordulás volt ez a kormánykoalíció részéről?

Előzmények:

2007. október 3-án az Országgyűlés elutasította Semjén Zsolt és a teljes KDNP-frakció által T/3999 szám alatt benyújtott törvényjavaslatot A magánnyugdíj-pénztárakról, a magánnyugdíj-pénztári szolgáltatásokról és e szolgáltatások fedezetéről. Ez a javaslat része a kereszténydemokraták nyugdíjreform-javaslatának. Ennek a magánnyugdíj-pénztárakra vonatkozó része így foglaltatott össze a KDNP honlapján:

A 1997-es LXXXII. törvény a magánnyugdíjpénztárakat mint „befektetési szövetkezeteket" hozta létre. Nem határozta meg a jogalkotó a szolgáltatások rendjét, sem azt, hogy milyen ellátási formákban kötelesek a magánnyugdíjpénztárak szolgáltatásokat nyújtani. 

A jelenlegi állapot mindenki számára hátrányos, a biztosítottak számára nem világos, hogy mit fognak kapni befizetéseikért, az intézmények többségét pedig a háttérből nagy pénzügyi szolgáltatók irányítják. 

A KDNP javaslata szerint a magánnyugdíjpénztárak a továbbiakban tisztán öregségi ellátásokat nyújtanak. A magánnyugdíjpénztárba befizetett járulék a munkavállalói járuléktömegből vonódna le, és a maradék járulék könyvelődik az egyéni nyugdíjbiztosítási számlán.  A magánnyugdíjpénztárak átalakulnak speciális biztosítóintézetekké, e biztosítóintézetek részvénytársasági formában működnek. 

A társaságok részvényei egy átmeneti időszakban (5 év) csak korlátozottan forgalomképesek. A tagok felkínálhatják megvételre részvényeiket, ezeket azonban csak a többi tag vásárolhatja meg. Az eladó a vételárat köteles a magánnyugdíjpénztárnál vezetett számláján elhelyezni. Ez az összeg a későbbi ellátását növelheti. 

A szabályozás célja az, hogy a magánnyugdíjpénztárak világos egyértelmű intézményi keretek és felelőségi szabályok mellett működjenek. A magánnyugdíjpénztári rendszer eddigi létrejöttéért az adófizetők jelentős áldozatot hoztak, hoznak. Méltányos tehát, hogy az intézmények hazai tulajdonban maradjanak, a magánnyugdíjpénztárakban meglévő több százmilliárdos tőkét a hazai tulajdonosok ellenőrizzék.

Feltevések:

(1) Aligha képzelhető el, hogy a KDNP-frakció a Fidesszel való egyeztetés nélkül törvényjavaslatot nyújtott volna be az Országgyűlésnek; (2) ismerve a parlamenti munka folyamatát, valamint a hazánkban működő pénzintézetek tiszteletet parancsoló lobbierejét, nyilvánvalónak látszik, hogy a törvényjavaslat elkészítése előtt és alatt a Fidesz–KDNP folyamatosan egyeztetett a magánnyugdíj-pénztárakkal, illetve azok tulajdonosaival; (3) a kész javaslat vélhetően beleillett mind a Fidesz, mind az érintett pénzintézetek hosszú távú stratégiai elképzeléseivel.

Tények:

A Fidesz–KDNP-kormány tavalyi intézkedésében, amelyekkel gyakorlatilag – mintegy ellenségként kikiáltva és akként kezelve – tökéletes megszűnésre ítélték a magánnyugdíj-pénztárakat, vagyonukat államosították, tagjaikat megbüntették, már nyoma sincs a KDNP korábbi reformterveinek.

Következtetések:

(1) A Fidesz szarik koalíciós társára; (2) a koalícióban domináns Fidesz döntéshozói és gazdasági oligarchái valamiért összebalhéztak az érintett pénzintézetekkel; (3) a Fidesz döntéshozói és gazdasági oligarchái új területeket néztek ki maguknak a hazai gazdaságban, illetve pénzügyi szektorban; (4) a Fidesz döntéshozói és gazdasági oligarchái a hazai pénzügyi szektoron belül – feltételezhetően saját anyagi és hatalmi érdekeik mentén – átrendeződésben érdekeltek; (5) a Fidesz döntéshozói és gazdasági oligarchái mindeközben magasról tojnak a magyar állampolgárok érdekeire.

Kérdésünk:

Vajon mi lehetett az a casus belli, amely miatt a Fidesz–KDNP koalíció inkább vállalta a konfrontációt a korábban már amúgy is megsarcolt multinacionális pénzintézetekkel, mintsem, hogy végrehajtsa az általa szentesített nyugdíjreformot?

299 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://napizeje.blog.hu/api/trackback/id/tr642588109

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Maradok 2011.01.17. 18:25:47

Kérem tisztelettel, én vagyok az a jogkövető állampolgár, aki a jövedelmét nem titkolja el, aki tisztességesen befizet minden adót és járulékot. Nincs szándékomban feketén dolgozni, nem akarom zsebbe kapni a fizetésem egy részét, és mindig betartom a j...

Trackback: Reform II: elmélet 2011.01.17. 16:32:21

Ma a reggeli közben érdekes dolog futott át az agyamon, a tegnapi reform bejelentésekkel kapcsolatban. Mi van abban az esetben, ha a fidesz mindent szépen tudatosan felépített, s ezen lépcsőfokokat szép lassan adagolja az embereknek. (ugye ebben még ni...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Schaf · http://www.speedcams.hu 2011.01.17. 17:22:09

@elwood:

ez öngól, ugyanis a biztosítók mentek tönkre. :-)))

Csakhogy azért, mert te azt hallod, hogy: "összeolvadás" meg "megvásárolta" meg "közös stratégia" meg ilyenek az még nem jelenti azt, hogy minden rendben volt.

Tudod a biztosítók minden biztosításra "ellen biztosítástz" kötnek.. azaz trükközbnek a papírokkal, a pénzzel, papíron létező hozamokkal, ígérvényekkel, stb.
Amikor ez nem jön össze, akkor a biztosítók esetében jön az összeolvadás, a stratégiai partnerség, az új név, esetleg az ÁLLAMI SEGÍTSÉG (emlékszel ilyenre?) az állam esetében meg a IMF-től, vagy akárkitől történő kölcsönkérés.

Van Mááásik 2011.01.17. 17:22:52

@Schaf: Az extraadókat megértem: csak egy bajuk van, pont ellenkezőleg hatnak mint amit várnak a rendszertől: visszafog minden beruházást, nem költenek hírdetésekre, IT beruházásokat leállítják, etc,etc s legrosszabb esetben kirugnak embereket. Szóval pont nem gazdasági fellendítő hatása van...
Perzse hogy a háttérben mik zajlanak le azt nem tudhatjuk - gondolom Orbán sem véletlen volt ponta héten Norvégiában (vagy Svédo-ban nem is tudom...)

valasz a KE-nek 2011.01.17. 17:23:09

@FüligJim:
Egyetértek, a járulékfizetésbe egy csomó lógóst be kellene vonni. Valamint, ha a sok lógóst bevonjuk a rendszerbe, akkor máris csökkenthető az állami nyugdíjba fizetendő összeg, vagy emelhető a nyugdíj, illetve a bevont lógósok a hosszú távú demográfiai trendet is ellensúlyozhatják valamelyest. Az állami rendszer összeomlásának esélye sokkal kisebb.
De ettől még senkinek nem lesz nagyobb a fizetése. Ezért azt hangsúlyozni, hogy 1,4 milliós havi fizetéssel 300e-es havi manyup nyugdíjat is kaphat az ember, félrevezető. Mert az átlagfizetésre az nem lesz több, mint 50-60e.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.17. 17:23:40

@Schaf: tevedes, az allam ment tonkre.

az eladosodas egyik legfobb oka pont az allami nyugdijrendszer.

Schaf · http://www.speedcams.hu 2011.01.17. 17:23:45

@az igazi Sipi:

A te megtakarításod nem csökkenti hanem NÖVELI az államadósságot.

Érted????

...majd talán X év múlva csökkentette volna, csak addig a hiány pótlására felvett összegek kamatos kamatai és egyéb gazdasági hozadékai szépen el is vitték volna előre azt a hozamot, amit az államnak hozott volna "MAJD AKKOR" a dolog.

tischbein (törölt) 2011.01.17. 17:24:33

@az igazi Sipi:

nem szoktam komenistázni, de ez itt most nagyon bolsi tempó

dehát forradalom van, vagy mi...

és már azt is tudjuk, hogy melyik

ó, én szerencsétlen mensevik!...

el

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2011.01.17. 17:26:02

@FüligJim:

Ez így van. A legrégebbi telekomos cég leányvállalata már úgy is tárgyalt feleségemmel, hogy akkor papíron ennyi, borítékba meg amennyi. Építőipari cég nagy megrendelésnél "elengedte" az áfát: számla nincs, de a szállítói levéllel garanciát elfogadnak, náluk az a számla - pislogott rám a fuvaros.

Ezer meg ezer ilyen van. És igen én is szeretném, ha a fizetésemet nem osztanák kettővel: betolok az államnak én is annyit mint a létminimumos S70-es volvós főnöke a feleségemnek. Sőt tolnék KÉTSZER annyit is, bár nekünk a családi autó ér annyit, mint annak a kocsinak a kereke...

Csak hát nem lehet. Csak magunkra számíthatunk (ahogy az MNYPsek mondják, bár ha megvizsgáljuk az sem jó. kezdetektől.)

Schaf · http://www.speedcams.hu 2011.01.17. 17:26:36

@az igazi Sipi:

10 évig biztosítóztam... ne nekem akard megmagyarázni ki ment tönkre. :-))

Gondolom neked azt is beadták, hogy a különböző államok csődje okozta a válságot is a gazdaságban, nem a bankoké és biztosítóké, akiknek fedezet nélküli ügyleteik voltak? :-))

Schaf · http://www.speedcams.hu 2011.01.17. 17:27:55

@Van Mááásik:

Fel tudsz sorolni 2008-2010 között olyan beruházásokat amik fellendítették a gazdaságot?

Mert ellenkező esetben ez a "beruházás visszaesése" duma nem több egy újabb felesleges mondvacsinált hőzöngésnél.

Schaf · http://www.speedcams.hu 2011.01.17. 17:29:56

@Van Mááásik:

Igen összetettebb, de a tűzoltásnál nem nézed mi lesz vizes.

A tüzet pedig NEM A FIDESZ gyújtotta. Ezt kénytelen elismerni még egy MSZP szavazó is... (különben, ha nem ismerte volna el, a FIDESZ sosem kap 2/3-ot!)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.17. 17:33:46

@Schaf: nem adott be senki semmit

egyszeruen tessek felfogni, hogy minnel tobb csecset szivod az allamnak, annal nagyobb luzer vagy. tehat kifejezetten torekedni kell ra, hogy az allam minnel kisebb reszt vegyen az eletembol. ha az allamra szamitasz az azt jelenti, hogy magadra nem tudsz.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.17. 17:35:33

@Schaf: azert a 300 forintos ruppotlansagi anyabaxas es egyeb, a reformintezkedeseket gatlo tevekenysegek miatt en ezt igy konkretan nem mernem leirni..:-)

pedig nem vagyok mszp szavazo...

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 17:41:56

@nevetőharmadik:

"Igen, a demográfiai megoldás a megoldás, ám ezt is rendszerszinten kell kezelni,"

így van. a családi adózás lepkefing, de aki szeretne három gyereket, és van állása, annak elég nagy ugrás a harmadik gyerekre járó havi 80 ezer adókedvezmény.

"(a tőkeéhségnek) nem a nyugdíjrendszer modelljéhez, hanem a nyugdíjrendszer finanszírozásához van köze."

így van, de az a helyzet, hogy magyarországról NEM LEHET évi 1-2 milliárd eurót fiatal országokba befektetni. csúnya folyómérleghiányunk van, amit a tőkebeáramlás úgy-ahogy fedez.

"A tőkefedezeti rendszer előnye"

stb -- ha tudnánk tőkét kihelyezni (ahogy a németek pl tudnak), akkor ez egy generációra megoldás. malajziában nem jó pénz a forint, ők dollárt akarnak, az meg nekünk is kevés.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.17. 17:42:00

@Schaf: nem noveli az allamadossagot. ez szimplan hazugsag, mert az nem az allam penze. az allamnak ugyanis nincs penze. nekem van, az adofizetonek, amit egy kis idore odaadok az allamnak, hogy safarkodjon vele okosan. ha az allam rosszul kezeli, azaz tobbet fizet ki mint amennyit beszed, akkor elkurta. abbol lesz az allamadossag.

szoval konkretan nem az noveli hanem csokkenti az allam kiadasait ha en gondoskodom magamrol a magam penzebol az allam vallarol leveve egy reszet az oregkori ellatasomnak.

igényes 2011.01.17. 17:43:18

@Schaf: Tudnod kell, hogy Magyarországnak nincs vezetője? Hol van szerinted Orbán, vagy Schmitt?

Kérlek adjál választ! Tanácskoznak, vagy mit csinálnak? Hol tanácskozik az egyik, vagy a másik. Miért az ellentét Orbán és Kövér között?
Az iskolázott Pokorni, elfogadja Orbánt, vagy Rogánt? Igen, persze, hogy nem!

majomkutya 2011.01.17. 17:44:51

Én a következtetések közé bevettem volna, hogy "esetleg valóban nyakig és a sz@r és félő hogy hamarosan hullámozni fog, kellett a pénz, ez volt a legegyszerűbb megoldás."

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 17:44:52

@go!t:

hát te sem vagy egy agysebész :-))

FüligJim 2011.01.17. 17:45:00

@valasz a KE-nek: de átlagfizetéssel a 250.000-es állami nyugdíjat sem kapod meg...

Igaz, ha ezeknek az összegeknek a jelenértékét veszem, akkor nem is tudom miről beszélünk...

Igen, keményen félre kellene rakni nyugdíjas napjainkra, erre a többségnek esélye sincs... aki meg tud az inkább külföldre menekíti a pénzét mert félő, hogy idehaza lenyúlják.

valasz a KE-nek 2011.01.17. 17:46:30

@az igazi Sipi:
"egyszeruen tessek felfogni, hogy minnel tobb csecset szivod az allamnak, annal nagyobb luzer vagy"
Kíváncsi vagyok, hogy a manyup mellett érvelők hány százaléka önkéntes manyup tag. Mert az az igazi öngondoskodás. Nem az, amikor az állam megmondja, hogy már pedig Jancsika/Piroska maguk a fizetésük X%-át kötelezően befizetik a manyupba. Mert, ha nem lenne kötelező, akkor Jancsika/Piroska öngondoskodás ide vagy oda, baszna bármit is befizetni akárhova. Jobb ma egy plazmatévé, mint holnap egy nyugdíj!

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 17:46:57

@az igazi Sipi:

Ha a manyup nem növeli az államadósságot, de akkor miért sírt négy pénzügyminiszter éveken át az EU-nál, hogy a manyup miattiállamadósság-növekményt levonhassuk a hivatalos adósságból?

(persze beintettek.)

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2011.01.17. 17:47:15

@az igazi Sipi:

Az MSZP be is jelentette (Mesterházy Attila valamikor decemberben), hogy ők majd visszaadják.

Ha megszavazzák biztosan, a kérdés nem az, hogy visszarakják-e őket, vagy kire fogunk szavazni.

Hanem az, hogy MIBŐL fogják visszaadni.
1, Vissza lehet állítani az öreg többkulcsos áfát (ez nem kedvez a gazdagoknak)
2, ismételten hitelt lehet felvenni (ez senkinek sem jó)
3, Lehet az ország többi részét sanyargatni (praktikusan akiket belekényszerítettek a váltásba, de akkor megint lesz Fidesz támogatottság)

Az államosítás felvetése is egy elhamarkodott döntés volt, nem a pénzeket kellett volna, hanem a helyét. Pl. kizárólag állampapírt vehetnek, megszabni azt, hogy csak a befizetések 1% számolhatják el kezelési-működési díjnak.

Esetleg a zótépét vagy más cégeket amiképp a MAL-t. Ha csak a vezetők bérezése a haszon már meg van a nyereség :)

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 17:49:15

@valasz a KE-nek:

azon érdemes elgondolkodni, hogy mennyi politikai érzéke van azoknak, akik elindították a manyup-hisztériát.

valasz a KE-nek 2011.01.17. 17:51:37

@FüligJim:
Nem is állítottam ilyet. De pl. átlagfizetés mellett az állami jobban megéri, mint a manyup.

És valóban, a többségnek sajnos semmi esélye félretenni a nyugdíjára. És ennek egyik fő oka az iszonyatos eladósodottság, ami folyamatosan a víz alá húz minket. A manyupok állami rendszerbe való terelésével csökkenthető ez a teher és mindenki jobban jár azzal, ha ezáltal megindul a kilábalás és felzárkozás. Persze ehhez sok egyéb dolog is kell, de a manyupok becsatornázása nélkül sokkal esélytelenebb.

motorola 2011.01.17. 17:55:34

@go!t: Hja igen.... igaz volt mindez 1990 előtt... Manapság Svájcban már bezárnak mindent, ha elmennek 1-2 percre is, köszönhetően a vasfüggöny leomlásának. Az odaszármazott volt k-európaiak meg főleg, mert félnek a "volt" honfitársaik áldásos svájci látogatásuktól... :-(
Erről ennyit.

nu pagagyí 2011.01.17. 17:56:14

@Mészáros Laci:
Svédországban van kötelező magánpénztár tudtommal (2% rémlik). Ezért is vannak benne abban a csapatban, amelyik a figyelembevételét kérte az EU-tól.

Vajon milyen összeget fognak erre a számlára tenni: a 10%-ot amit levonnak? Ha igen, akkor 100 évet kéne dolgozni 10 évnyi nyugdíjért. Ha a ráfizetett 24%-ot is, akkor az súlyosan diszkriminatív lenne a magánpénztárban maradókkal szemben, mivel az ő jövedelmük után is bemegy a pénz a TB-be, ahonnan viszont cserébe csak fityiszt kapnak.
A tervezett egyéni számla előnye, hogy feketén-fehéren világossá teszi az alkotmányellenes helyzetet.

Megszólalhatna már az AB!

akdiana (törölt) 2011.01.17. 17:57:01

@high up:

"Jó vicc, a pénztár nem szociális rendszer (az állam igen) hanem profitorientált."

Demográfiai adatok alapján emlékeim szerint, 2050-re négyszer annyi 90 éves várható, mint manapság, de arányaiban sokkal több lesz az 50, 60, 70 év feletti ember is mint manapság.

A ma ismert állami felosztó-kirovó rendszerben arányaiban sokkal kevesebb nyugdíj jut majd mint a maiaknak, -pedig sajnos elég kevés összeggel szúrják ki nyugdíjasok széles tömegeinek nyugdíjként a szemét ma is.

Viszont a technikai fejlődést elnézve, nem lesz szükség annyival nagyobb létszámú munkaerőre, hogy annyival is több járulékfizető legyen.

Így ha túl sok fiatal születne most, az nem baj, de akkor gáz lenne, ha munkájuk nem lenne, és nem adót fizetnének, hanem munkanélküli segélyért kuncsorognának.

Szerintem, akik állami rendszerben maradnak, közülük azok fognak szívni, akik mai fiatalok. Pl. ma 30 éves, mire nyugdíjas lesz, akkor elég sok idős ember fog éldegélni.

Természetesen örvendetes dolog az átlagéletkor növekedése, ami a nyugdíjkorhatár emelését is magával kell vonja. De ha nem lesz elég munkahely, akkor hiába, ha nincs hol dolgozni ennyi embernek, kártyavárként összeomlik minden (nem csak hazánkban, másutt is probléma lesz).

Én nem számolok azzal, hogy az államtól kapnék bármiféle nyugdíjat, megtakarításokban gondolkodom.

Az offshore felvetésedre. Lehetséges, ha elsőként nem is offshore, de mindenképpen valami külföldi (akár únión kívüli) számlára teszem majd a dolgaim. Mert amiért megdolgozom, azt nem adom másnak, mert félő, még "elkobozzák"...

Az nem működik, hogy valaki magán tag marad, a munkája kapcsán fizetnek járulékot utána, amiből fizetik a mai nyugdíjasokat (nagyon helyesen amúgy). De ha valaki a munkája kapcsán betesz a közös kalapba is, akkor evidensnek kellene lennie, hogy később részesüljön is némiképp abból is.

Félő, hogy ha ezt komolyan gondolják, hogy nem részesül majd államiból, akkor elérik, hogy sokan "adóoptimalizálásba" fognak".

Másrészről, én a MNYPT tagságot biztosabbnak vélem még mindig hosszú távon, mint az állami rendszert, ami már most bajban van. Mi lesz később? Mi lesz 2040-2050 tájákán amikor arányaiban sokkal több idős ember lesz, magasabb életkorokkal, több 70, meg 90 év fölötti emberekkel mint manapság?

Irodai munkásokat is új program, technikai fejlesztésekre hivatkozva küldik el már ma is...stb. Egyre kevesebb humán munkaerő szükséglet mellett, én nem teszem le a voksom amellé, hogy évtizedek múlva működőképes lesz az állami nyugdíjrendszer. De majd az idő eldönti, - viszont addig sem a véletlenre bízom a dolgaim.

Arra nem tudok alapozni, hogy most, 2010-2011 környékén OV és bandája mit mond, ha 2040-50 környékén érem el a nyugdíjkorhatárt (belekalkuláltam azt is, hogy várhatóan idősebb korban kell majd nyugdíjba vonulnom, mint a maiaknak), OV hol lesz akkor már. Ma is körberöhögnék azt, ha valaki arra hivatkozna, hogy pl. évtizedekkel ezelőtt xy politikus, vezető mit ígért. Más játékszabályok lesznek érvényben akkor.

ui: Amúgy eddig, rendesen adóztam, nem volt fekete jövedelmem, értelemszerű, hogy nem szívesen veszem, ha a feneketlen állami zsákba kerülne MNYPTári megtakarításom. Elég rednesen adóztam eddig, aki így tett, annak nem mindegy, hogy felélnék most, vagy sem...

De ha így állnak hozzám, majd én is kitalálok valamit. Off shore számlát teljesen legálisan lehet nyitni (ma, ha Magyarországon belül nyit valaki mezei bankszámlát, a pénzintézet köteles az APEH felé ezt bejelenteni, APEH nyilvántartja az állampolgárok bankszámlaszámait). Off shore-ra nem látnak rá. Az is tévhit, hogy ott csak fekete jövedelem lehet, teljesen legális pénzösszegeket lehet tartani magánszemélyként is. Sőt, ha nyit valaki ilyen számlát, igazolni is kell az eredetet, ha kp-ben fizetné be off-shore bankszámlára, nem utalással (utalva látszik a pénz útja). Off shore számla nem feltétlen fekete, hanem ésszerű biztonsági számla a kormányzatban nem bízók részére.

A vállalkozásokat sújtó, hatalmas, aránytalanul magas adóterhek mellett, meg nem csodálkozom azon, ha komplett vállalkozsokat adóparadicsomban nyitnak, oda helyznek át. Tök logikus lépés.

Nincs fekete jövedelmem, de érdekesnek tartom, hogy pl. azon minimálbéres ismerős, aki minimál után fizet járulékot, mellé zsebbe kap fizut, mennyire erősködik az állami nyugdíj rendszer mellett. Ja, mert neki alig van oda befizetése, így nincs értékelhető összeg a magánjában sem.

Én viszont az enyémet nem adom a zsákba! (És egyéb megtakarításokat is nyitok. aztán hosszú évtizedek múlva, majd kiderül a játék vége, hogy ki nevet a végén).

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.17. 18:02:24

@valasz a KE-nek: en lemondanek a teljes allami nyugdijamrol, ha azt a 24%-ot amit a manyup felett vonnak megkapom es oda teszem ahova szeretnem..

nekem boven eleg lenne, elhiheted...

de igy, hogy elveszik a 24%ot es megis ki akarnak zarni az konkretan torvenytelen.
szoval ha veletlenul nem lennek meggyozodve rola hogy en igy jobban fogok jarni akkor is a maganban maradnek, ha oregkoromban versenyt kell futnom a patkanyokkal a kukaert, mert az ilyen tiupusu uzleti ajanlatokat amugy en szemtol szemben csunya veressel - jogos vedelem - majd rendorsegi feljelentessel szoktam elintezni.

a veresre sajnos nem lesz lehetosegem, mert ezekert a vergecikert meg tobbet kapnek mint egy tisztesseges emberert, de majd nemzetkozi forumokon kiverem beloluk a szart jogi uton.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.17. 18:03:50

na megyek is inkabb edzeni

orban szopjpon le egy dakota lovat kozben szalaiannamariska cicegtesse hatulrol...

valasz a KE-nek 2011.01.17. 18:07:37

@akdiana:
"nem szívesen veszem, ha a feneketlen állami zsákba kerülne MNYPTári megtakarításom"
Hmm, hogy ez mennyire a te megtakarításod vagy sem, azon lehetne vitatkozni. Az én értelmezésemben a megtakarítás a te szabad döntésed. A manyup viszont egy állam által rádkényszerített helyzet, ahol 1997-ben egyszercsak azt mondta, hogy innentől a nyugdíjra levont összegek egy részét rábízod egy magánpénztárra. Az ott felhalmozott összeggel sem rendelkezhetsz szabadon, mert abból gyakorlatilag csak nyugdíjjáradékot kérhetsz.

nu pagagyí 2011.01.17. 18:11:39

@sambalabammbumbumm:
Nem kerül sok pénzbe visszadni.
- A szolgálati idő csak egy adat, utólag jóváírják.
- Az ideiglenesen elirányított tagdíjat (egy évnyi), ennek a kormánynak kell hozamokkal együtt befizetnie a pénztáraknak, saját maguk szerint is, meg az alkotmány szerint is, ami védi a magántulajdont.
- A 10%-ot később újra meg lehet osztani az eredeti törvény szerint (dec. 17) 8%+2% mértékben.

Egyébként ha senki nem lépne vissza, ez a kormány már meg is bukott.
A nyugdíjválasztás tétje szerintem, hogy polgár, vagy alattvaló akar-e lenni az ember.

valasz a KE-nek 2011.01.17. 18:15:06

@az igazi Sipi:
"en lemondanek a teljes allami nyugdijamrol, ha azt a 24%-ot amit a manyup felett vonnak megkapom es oda teszem ahova szeretnem.."
Na persze, ebben az esetben én is lemondanék az államiról. Csak akkor vajon miből fizetnék a mai nyugdíjasokat? Mekkora buli is lenne a terheket szétosztani, a hasznot meg magánosítani, ugye? Akkor is meglépnéd ezt, ha az mondanánk, OK, legyen így, de akkor anyád, apád nyugdíját is te fizeted?

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 18:20:31

@nu pagagyí:

bogarásztam vagy félórát a törvénydzsungelt, de nem találtam azt a paragrafust, hogy ha manyuptag maradok, akkor lemondok az állami nyugdíjamról, miközben továbbra is vonják a munkáltatómtól a 24%-ot.

HEEELP...

Mlaci1 2011.01.17. 18:22:51

ma nyilatkoztam, maradok. 40 év szolgálati viszonnyal és több milla KMNYP-val, nem érdekel a "forradalom". Kiszálltam!!

valasz a KE-nek 2011.01.17. 18:25:15

@Mlaci1: Te vagy az a speciális eset, akinek megéri

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 18:28:06

@valasz a KE-nek:

nem az a kérdés, hogy miből fizetik a mostani öregeket.

az adó és járulék között van egy tartalmi különbség. az adó megy a közösbe. a járulékért ellenszolgáltatást kell nyújtani.

ha vonják a bérköltségemből a 24%-ot, azért ellenszolgáltatás jár. különben a törvény alkotmánysértő és el fogja meszelni az AB.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 18:34:49

@nu pagagyí:

"A nyugdíjválasztás tétje szerintem, hogy polgár, vagy alattvaló akar-e lenni az ember. "

kaszát a lónak. egy elbaszott manyup rendszer okozta károk mérséklése zajlik. azaz csak zajlana, mert amit orbán csinál, azzal talán még jobban elbassza.

FüligJim 2011.01.17. 18:36:44

@valasz a KE-nek:
én bizony kifizetném... sőt még a nagymamámat és a rokkant nyugdíjas, szélütött nagynénémet is eltartanám. Ez így kb. ötöd-hatodannyi mint amit most az én járulékomból eltartanak. Tarts csak egoista antiszociális egyednek...
Még tovább megyek. A családom eü ellátását is szívesen vállalom...

FüligJim 2011.01.17. 18:38:24

@FüligJim: Igen én is speciális eset vagyok....

akdiana (törölt) 2011.01.17. 18:43:21

@valasz a KE-nek:

pontosan, a MNYPTba lévő összegből nem mást, csak nyugdíjat szeretnék. Azt, ami az én járulék, adó befizetéseimk alapján egyértelműen megillet.

Számomra az nem elfogadható, hogy kiíródok az államiból, de az én munkám után továbbra is levonnak és más részesül belőle. Ha állami közös kalapba is kell utánam fizetni, akkor később abból részesülni is óhajtok, ha kiírnak a rendszerből, államit nem kapok, akkor én sem óhajtok onnantól majd államiba fizetni. A járulékot átnevezhetik adónak, de akkor már lehet másfajta adózásra törekednék, mint most.

Eddig rendes adózó voltam, de ha így folytatódik...

A gáz akkor lesz, ha a jól keresők intenek be az államnak (akiknek még így is érdeke MNYPT tagnak maradni, ezekkel a feltételekkel. Ugyanis az adó, járulék fizetés onnan csurrant eddig, nem pedig az eddig is kevesebbre bejelentett, de mellé zsebbe fizut kapó adótcsalóktól. Ha én tisztességesen adóztam, evidens, hogy nem vágyom arra, hogy továbbiakban más élősködőket vigyek majd a hátamon. Maradok MNYPT tag, és gondoskodom mellé egyéb megtakarításról is, és garantálom, ha engem kiírnak a rendszerből, sokan az én befizetéseimből sem fognak onnantól kezdve élősködni az államiban. Ugyan ez által nem konkrátan a MNYPT-ári megtakarításaim fognak növekedni, hisz akkor oda is kevesebb áramlik majd be, de ezt kompenzálva, majd egyéb megtakarításaim növekedésére fogok törekedni, -ami csak az enyém lenne, hiszen én dolgoztam meg érte, én teremtem elő...Kérdés, ez a fajta esetlegesen realizálódó új gondolkodásmódom az államkasszának hosszú távon jó lenne-e így. Főleg, ha egyre több jelenleg tisztességesen és eddig nem keveset adózó gondolkodna így...).

valasz a KE-nek 2011.01.17. 18:43:25

@Mészáros Laci:
Már hogyne lenne ez a kérdés. Ha nem ez lenne a kérdés, akkor nem kellett volna változtatni az egész rendszeren.
A 24%-ot meg fel lehet úgy is fogni, mint az állam egy korábbi kötelezettségvállalását, amit a mostani adózók fizetnek, annak ellenére, hogy ezért nem kapnak érte cserébe semmit. Szóval én megvárnám az AB döntését.

Mlaci1 2011.01.17. 18:48:34

@valasz a KE-nek: az AB pontosan ezt fogja törölni, a többihez már nem lesz lehetősége.

Mlaci1 2011.01.17. 18:49:35

@akdiana: Teljesen igazad van, várjuk meg a februári AB döntést.

valasz a KE-nek 2011.01.17. 18:50:05

@FüligJim:
Sajnos ez nem így megy. Lehet ilyen társadalmat is építeni, de a modern társadalmak nem így épülnek fel. Akár tetszik, akár nem. Az állam nem teheti meg, hogy magára hagy embereket, hagyja őket éhen halni, betegségükben ellátatlanul maradni, stb. Legalábbis Európában nem. Afrikában biztos van olyan ország, ahol ez működik.
A tapasztalataim meg azok, hogy általában azok követelőznek a leghangosabban, hogy az állam segítsen nekik, amikor már nem fut a szekér, aki a leghangosabban verték a mellüket, amikor még futott.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 18:51:51

@valasz a KE-nek:

nem kell megvárni, volt már ebben a tárgyban AB döntés korábban -- szóval ha a törvény tényleg úgy szól, hogy vonják a 24%-ot, de nem jár érte majd nyugdíj, akkor borítékolható, hogy az AB legalább ezt a kitételt ex nunc megsemmisíti.

továbbá (tekintettel a lényegi módosításra) azokat a paragrafusokat is, amiben nyilatkozattételre vonatkozó határidők szerepelnek.

és ha csak ennyi történik, akkor mondhatju, hogy orbán lábonlőtte magát.

de ha még ez a szűkített hatáskörű AB is egészben megsemmisíti a törvényt, akkor orábn bizony vághatja a centit, még arra sem fogadnék nagyban, hogy 2011 végéig marad.

Dr. No 2011.01.17. 18:53:11

@Mészáros Laci: Te spekulálsz, viszont a kormány részéről már viszonylag konkrét nyilatkozatok is elhangzottak a tárgyban.

A fő kérdés, hogy a kormányzat mit ért a társadalombiztosítási nyugdíjban bevezetendő egyéni számla fogalmán. Ennek meghatározása hiányában a levegőbe beszélünk.

Ha a tb nem tőkefelhalmozó rendszerre tér át, akkor egyébként is teljesen mindegy, hogy van-e egyéni számla, ugyanis akkor csak azt tudom meg, hogy mennyi általam befizetett pénzt fizettek ki másoknak. Ebben a formában ez csak egy nevesített nyugdíjkalkulátor, igaz, annyival előrébb van a jelenlegi rendszerhez képest, hogy legalább nem nekem kell a nyugdíjszámítás alapját képező bizonyítékokat összeszednem.

Az egyéni számla bevezetésében egyébként az állami nyugdíjrendszer minden egyes szereplője ellenérdekelt, még a leendő nyugdíjas is. Tévedések elkerülése végett ugyanis az mnyp-ből a tb-be irányuló mozgás tömegét önkéntes alapon eddig a potyautas-jelöltek adták anyiban, amennyiben potyautason az általa szolgálati ideje alatt befizetett járulékkal nem arányos - ahhoz képest magasabb - nyugdíjra igényt tartó személyt értek. Ennek szép, kövér példája a korengedményes nyugdíjba vonuló rendőrök, mint lobbicsoport. Mivel ők az állami nyugdíjban 40 éves korukra össze tudtak szedni egy megfelelő mértékű nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt, a tőkefedezeti rendszerben azonban ugyanannyi idő alatt nem tudták a szükséges tőkét összekuporgatni. (Nem függetlenül attól sem, hogy egyes szakmák esetében az állami nyugdíjrendszer valójában inaktív időszakokat, jellemzően iskolát is elismer szolgálati időként.)

Na most az, hogy az ONYF ténylegesen honnan a viharból akarja az egyéni számla nyilvántartást fölállítani ismeretek, fejlesztés és hardver-beruházás nélkül, vagy erre honnan a búbánatból lesz pénz, az - mint megszokhattuk - rejtély.

A svéd nyugdíjrendszert meg hagyjuk, senki nem tud róla semmi közelebbit, egyébként meg az egy teljesen eltérő társadalmi-gazdasági, és nem utolsósorban politikai környezetben működik. Olyat a kormány sem akar létrehozni. Csak valami olyasmit, amire rá lehet mondani, hogy távolról, félszemmel, négy-öt féldeci után hasonlít (hadd ne linkeljem be az elhangzott nyilatkozatokat). Selmeczi Úrasszony Őexcellenciája (úgyis mint Senatrix) konkrétan kijelentette, hogy az egyéni számla bevezetése a TB-nyugdíjrendszerben NEM jelenti a svéd modell bevezetését. No és kinek higgyünk, ha nem neki?

gorcsev54 2011.01.17. 18:53:22

@Van Mááásik: Hát ez az aki nem lép egyszerre nem ka........estére

nu pagagyí 2011.01.17. 18:58:33

@Mészáros Laci: Tévedsz, egy álom megvalósítása zajlik, amit a hatalmon levők álmodtak a népnek.
A célok megalapozatlanok, ezt fejezik ki a bóvli kötvények. A MANYUP pénz elkobzásáról nem volt szó a választási programban. A csontváz projekt befuccsolása miatt került szóba, előbb csak egy picit akartak (egy évre elirányítani a tagdíjat), majd a sikeren vérszemet kapva úgy döntöttek az egészet elveszik.

A MANYUP rendszer nincs elbaszva, ami elvan az az állami pazarlás, aminek reformokkal kéne gátat szabni. Ahhoz viszont nincs bátorságuk. Sajnos könnyen jött pénz könnyen megy. Pár év múlva pucér seggel mehetünk koldulni, fogyatkozó barátainkhoz.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 18:59:06

"Ebben a formában ez csak egy nevesített nyugdíjkalkulátor"

így van. de valójában minden nyugdíjrendszer az.
tény, hogy nagyon nehéz lépcső, de érdemes megbarátkozni a gondolattal, hogy a pénzt nem lehet megenni. a nyugdíjrendszerben a pénz egyszerűen egy elszámolási egység.

ha ez megvan, továbbléphetünk.

gorcsev54 2011.01.17. 19:00:40

@Mészáros Laci: Hát ezt többen így látjuk ,de azért ne bíz az AB.-ben.Következő lépés aki nem ért egyet annak külön adó, aztán aki,nem nevel 5 gyereket külön adó, aki 170 cm magasabb külön adó, sorolhatnám.

belekotty 2011.01.17. 19:02:07

@Dr. No: "Na most az, hogy az ONYF ténylegesen honnan a viharból akarja az egyéni számla nyilvántartást fölállítani ismeretek, fejlesztés és hardver-beruházás nélkül, vagy erre honnan a búbánatból lesz pénz, az - mint megszokhattuk - rejtély."

- Nyugi, a szocik alatt rengeteg vasat bevásároltak. :-)) Ne tudd meg mennyi minden van ott! A jelenlegi vezetésnek pont az a problémája hogy ezeknek rengeteg a költsége.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 19:02:34

@nu pagagyí:

nem politizálok, az ezzel kapcsolatos zagyvaságokat jobbára átugrom.

számolni tudok egy kicsit, és el tudom magyarázni a makrogazdasági összefüggéseket blog-comment szinten.

kezdjük ott, hogy a pénzt nem lehet megenni. ha ezt a kijelentést teljes mélységében fel tudod fogni (nem triviális), akkor okosabb vagy, mint a lakosság 90%-a. tényleg, nem gúnyolódom. ez egy nagyon összetett állítás.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 19:06:32

@gorcsev54:

"Hát ezt többen így látjuk ,de azért ne bíz az AB.-ben."

ez nem bizalom kérdése. mivel a fidesz azzal kezdte az egész őszi törvényhozási ámokfutást, hogy korlátozta az AB tevékenységét, sok jóindulatra nem számíthatnak.

"Következő lépés aki nem ért egyet annak külön adó,"

én is gondoltam erre, hogy a manyupot választóktól továbbra is vonni a 24%-ot különadó címen (tehát nem járulékként). nem tudom, hogy ezt meg lehet-e fogalmazni úgy, hogy a jogalkotás rendjéről szóló tv-nek megfeleljen. ha igen, akkor egyúttal meg is kerülték az alkotmánybíróságot, mert adókról nem dönthet az AB.

"aztán aki,nem nevel 5 gyereket külön adó, aki 170 cm magasabb külön adó, sorolhatnám. "

az ilyen érzelmileg motivált zagyvaságokat átugrom, kár a gőzért.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 19:10:26

@nu pagagyí:

"A MANYUP rendszer nincs elbaszva"

1. Az átállás a felosztó kirovó rendszerről a tőkefedezeti rendszerre rendkívül tőkeigényes. Magyarországon pedig sok mindenben bővelkedünk -- melegvíz, tablettásbor stb -- de speciel tőkeszegény ország vagyunk. mint minden exkomcsi ország.

2. A tőkefedezeti rendszer javára irt tulajdonságok (öngondoskodás, befektetés, tulajdonosi szemlélet, megoldja a demográfiai gondokat stb) egytől egyig hamisak vagy a magyar körülmények között hamisak.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 19:13:03

na léptem, vendégem érkezik, ki kell mennem a reptérre. várakozás közben (mobilról) még olvasom a nekem címzett válaszokat, de írni csak igen röviden tudok (az operamini nem barátja a terjedelmes commenteknek).

nu pagagyí 2011.01.17. 19:15:54

@valasz a KE-nek: Pont ezért találták ki így a MANYUPOT. Ösztönözhette az embereket a normális járulékfizetésre, ugyanakkor szolidáris is volt. Később a TB-ből történő fizetési kötelezettséget csökkentette volna, Megszüntetése a gyerekeink majdani járulékát emeli meg, amikor majd ők tartanak el minket, 500 forintos emelésért manipulálható leendő nyugdíjasokat.

Jólfelhúztammagam 2011.01.17. 19:17:55

Ha a többségnek nem is, de egy jelentős rétegnek biztosan megéri a maradás. A jelek szerint gondolkodni képes emberek sem kis számban vannak.

Ehhez képest a múlt hét közepéig kb. 0,5% nyilatkozott a maradásról, és azóta sem a végeláthatatlan sorokról szólnak a hírek. Hol a többi? Nem értem.

Schaf · http://www.speedcams.hu 2011.01.17. 19:21:12

@nu pagagyí:

Nem... azért találták ki így a KMNYP rendszert, mert ez akkor és ott egy adott lobbinak és politikai célnak megfelelt.

...az senkit nem érdekelt, hogy az országnak nem. lásd fentebb M.Laci kommentjét a MANYUP rendszer "elbaszásáról".

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 19:23:44

@Jólfelhúztammagam:

nagyon kevés embernek éri meg a maradás.

@nu pagagyí:

nem ösztönöz. az emberek többsége egészen rövid távlatban gondolkodik a jövőjén. max néhány év, de ez már ritka.

nézd meg: CHF hitel koppra kiszámolva, amikor az arca elé tolják a papírt, hogy árfolyamkockázat. most meg sírnak, hogy nem tudják fizetni a részleteket. gondolod, hogy ezek az emberek odafigyelnek a járulékokra? kaszát a lónak -- ha hozzáférnek, abból törlesztik majd a hitelre vett hyunday-t meg plazmatévét.

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2011.01.17. 19:40:32

@Jólfelhúztammagam: Ne feledd el, hogy nagyon sok olyan mnyp tag van, akik például diákszövetkezeten keresztül vállaltak 1 hónapra állást. Azoknak is kötelező volt belépni.
Ők minimális összeggel rendelkeznek.
Nem is valószínű, hogy maradnak, bár sokan vannak.
Várjuk meg, míg kiderül, mennyi is az annyi, azaz mennyi zsozsót kell átadni a kasszáknak.

Szerintem ez a lényeges, nem a nyilatkozók száma.

kubatov_kommunista 2011.01.17. 19:51:13

Ezen a kormányon már ott marad a bélyeg, hogy államosítottak - ezt nem mossák le.
(Érdekes, hogy soha egyetlen fidesz droid sem teszi fel a kérdést, hogy akkor a TAGOK végül is mit szeretnének, jól jártak-e, akarják-e, stb, stb.)

Én nem keresnék mélyebb összefüggéseket.
Az, hogy az 3 millió manyupos állampolgárt hülyének néztek és élből letámadtak az tény.
Az is tény, hogy ezzel gyakorlatilag érdektelen számukra ennek a 3 millió manyup tagnak a valamikori nyugdíja.
Mit nyertek? 2700md-ot? (szerintem annyi sem lesz)
Mi ennek az ára? Fogsz te ezek után Magyarországon megtakarítani? Megtakarítani fogsz csak épp nem idehaza. Majd viszed olyan helyre a pénzed ahol azt mondják 'köszönjük uram'.
Én ezt a dolgot, úgy fogom fel mint egy nagyon rossz befektetést az állammal. Buktam rajta x milliót, nagyon nem örülök neki - főleg ha még ki is akarnak oktatni, túlélem, de soha többé nem üzletelek az állammal.

Schaf · http://www.speedcams.hu 2011.01.17. 20:11:23

@kubatov_kommunista:

Drága MSZP-s barátom.. a 3 millió az a kötelező és az önkéntes együtt. Magyarországon a 16-75 éves kor közötti akítv munkavállalók száma a KSH szerint 2009-ben a 3,7 milliót érte el.

Jól hangzik ez a 3 millió tag, mint minden eddigi szoci ígéret, de lett volna 8 év arra, hogy más megoldásban gondolkodjanak. :-)

Viszont az meg engem érdekelne, hogy ha ennyire tisztán az ügyfél érdekeiben jó biznisz a KMNYP, akkor mi a lónak a kaszért akarnak fals számokkal propagandát???
Hmm?? Vajon... VAJON...??

...nem lett volna elég, ha az igazat mondják, számokban hozamban, mindenben?? (lásd nettó hozamok publikálása, fals 30%-os hozamszámok bedobása a köztudatba, stb.-stb.)

Schaf · http://www.speedcams.hu 2011.01.17. 20:15:29

@kubatov_kommunista:

Egyébként pedig a lónak a faszát takarítottad te meg magadtól eddig. A kötelező járulékodat kamatoztatta egy magáncég, a saját (nem kicsi) költségeit levonva.

Amiről te beszélsz ballib barátunk, az az ÖNKÉNTES pénztár és a bankbetéted... ezekre egyelőre tudomásom szerint még nem pályázik senki...

..bár az MSZP-SZDSZ holdudvar igen sokat tett érte, hogy lófaszt ne érjen az ezeken a helyeken tartott megtakarításod.

kewcheg 2011.01.17. 20:29:38

@Jólfelhúztammagam: Megsúgom.Kollégáim nagy része (állami szerv,viszonylag magas jövedelmek)nem mer maradni,mert durva leszek, de - fosik.Ahogy egyikük mondta: megyek a csürhével....pont egy egyedülálló ember,ötmilliós számlával,ez most megy a közösbe, a tőle fiatalabb rendőrök eltartására.Egyékkén ehhez a dolghoz kétféle módon lehet közelíteni, materialista megközelítéssel,no hope.25-30 év múlva az állami nyugdíj mindenkinek egységesen napi 1000 ft.-nak megfelelő összeget fog adni, függetlenül attól, hogy segélyen élt egész életében,vagy egyetemi klinikán oktatott.A másik, a transzcendens,azaz a világot valszeg a csoda kormányozza, hiszen a mellékelt ábra azt mutatja, hogy Magyarországnak az elmúlt ezer évben kb.ezer alkalma lett volna arra hogy megszűnjön, ámde még mindig áll.Jómagam azt vallom,hogy 25-30 év múlva kell nekem két 9mm-es a magam és családom megvédésére (van)egy LandRover,néhány hordó üzemanyag,meg vagy 20 hold termőföld...:)

Lámpavas 2011.01.17. 20:32:43

12 év alatt 6 milliót kaptak az én nevem alatt.
Most küldtek egy kimutatást, hogy 6 millió az egyenlegem. !?!?
Azaz a dunsztosüveggel és a párnacihával azonos a hatékonyságuk.
Ebből én most felveszek 1,2 milliót, ők meg mehetnek a lecsóba.
Majd elmorzsolok egy könnycseppet, ha ráérek.

kubatov_kommunista 2011.01.17. 20:42:27

@Schaf: Drága Fideszes barátom...
Mind kötelező, mind önkéntes nyugdíjpénztári tag vagyok/voltam. Meg egy kis kápém is van.
Amióta dolgozom, szép szorgalmasan vezetem bevételeimet-kiadásaimat-megtakarításaimat.
Forintra követtem, hogy mennyi az annyi...
'Kapálgattam' a portfólióim, rohangáltam be 2008/2009 környékén a nyugdíjpénztáramhoz, hogy mi a picsa van már a hozamokkal - sikonyáltam mikor láttam, hogy 1 milkót buktam az önkéntesen kevesebbet a kötelezőn.
Aztán azt is láttam amikor visszakerült oda a pénz. Tisztába vagyok, hogy milyen rizikói vannak a magánnyugdíjpénztárnak, mert végig követtem és azt is tudom milyen hátránya van az államinak.
Szumma szummárum: HAGY DÖNTSEM MÁR
ÉN ÉN ÉN (24-es betűméret)
EL EGYENLŐ FELTÉTELEK MELLETT MIT AKAROK!!!
(és rühellem, ha zsarolnak)

"Amiről te beszélsz ballib barátunk, az az ÖNKÉNTES pénztár és a bankbetéted... ezekre egyelőre tudomásom szerint még nem pályázik senki..."
Kedves fideszes barátom!
Ezekre tudomásod szerint még nem pályázik senki? Igen, igazán, tényleg?
Teszek róla, hogy ne is tehesse ezt meg!
Ennyi. Amit mondtam tartom, részemről nem képezi vita tárgyát.

Schaf · http://www.speedcams.hu 2011.01.17. 20:46:08

@kubatov_kommunista:

Semmi baj.. csak ne gyere 3 milliós számokkal, meg mellébeszélésekkel... mint a haverjaid, amikor az autópálya építéseket, a BKV-t vagy egyéb nagyszerű projectjeiket éltették. (amik többet vettek ki mindenki zsebéből, a tiedből is mint amennyit neked most az állam)

lutria 2011.01.17. 20:53:03

Egy ideig vártam hogy valamelyik műsorban amelyikben az Orbán és Matolcsy magyarázta a nyugdijrendszert eléjük tolják azt a választásí kampányszórólapot ("megvédjük a m.ny.pénztárakat")vagy egyéb fideszes dokumentumot-amelyben 1 éve még ők támadták a mszp kormányt amikor ők is állítólag gondolkodtak elvi szinten valamilyen mnyp változtatásban-hogy ugyan magyarázzák már meg mi volt ez ha nem megtévesztés mert ők akarták rátenni a kezüket?
Persze egyik riporter sem mert konkrétan rákérdezni.

Schaf · http://www.speedcams.hu 2011.01.17. 20:54:39

@lutria:

Nálad van ilyen szórólap? :-) Hol?

Kalmár 2011.01.17. 20:59:58

@kubatov_kommunista: "Amit mondtam tartom, részemről nem képezi vita tárgyát"

Világos. Persze ettől még nem igaz, hogy te eldöntheted mi legyen azzal a pénzzel.
Ha méteres betűkkel írod akkor sem a tied.
Egy idióta törvénnyel kivették ezt a pénzt az elosztó kirovó rendszerből ezzel a nyugdíjak fedezete meggyengült. Hitelből pótoltuk ami miatt egekbe emelték az adót.
Egyszerűen rossz helyen van nálad a mostani nyugdíjasok pénze mert rohadt drágán pótoljuk.
Ezért azt most visszaadod szépen.
Ennyi. Ha nem vitázol akkor is.

Egyébként érdemes annak is utánna számolni, hogy a megemelt adókkal mennyit buktunk ezen a baromságon.
Egy normális gazdaságú ország meg tudná ezt tenni. Mi nem, mert minket csődbe kormányoztak.
Itt csak az önkéntes nyp a megoldás.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.17. 21:04:27

@Lámpavas: nem kotelezo ottmaradnod..

csak eppen nincs jogod sem neked, sem a seggestorpenek eldonteni hogy en mit akarok csinalni.

konkretan fujhattok egy kilo tolat a seggembe te is es a narancsboros apropocs is:-)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.17. 21:06:40

@Kalmár: mar hogy a huncut fenebe nem donthetne el?

alljon mar meg a menet kurvagyorsan. MAGAN. tudod mit jelent az? az enyem. torveny mondja ki, a nevem szerepel mellette. ennyi.

nincs jogaban sem kormanynak, sem allamnak elvenni. plane, hogy ezeknek a csicskaknak en vagyok a kenyerado gazdajuk. szoval labhoz. sebesen es keregetni lehet, zsarolni nem mert raverek az orrukra egy osszecsavart ujsaggalk, ahogy azt rossz kutyakkal tenni kell.

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2011.01.17. 21:06:53

@lutria: A Fidesz nem arról híres (OV meg különösen), hogy tűri a kritikát. Lásd médiatörvény...

@Schaf: Te sem bírod elviselni, hogy vannak, akik másként vélekednek egyes kérdésekről.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.17. 21:08:10

@lutria: mar miert kerdezne?

vcan olyan musor ahol konkretan fideszes kepviselo kerdez fideszes kepviselot...

jo kemeny, falhoz allitos kerdesek lehetnek..:-DDD

gorcsev54 2011.01.17. 21:09:13

@Mészáros Laci: "az ilyen érzelmileg motivált zagyvaságokat átugrom, kár a gőzért. " Engem semmilyen érzelmek nem motiválnak, ezek tények ill. tények lesznek.És nem is azért írtam ,hogy bízok az AB -ben nálam okosabb ember mondta itt az AB részéről csak rossz döntés születhet.Ha elmeszeli az is rossz , ha átengedi az is rossz ennek leírása hosszadalmas lenne, arról meg,hogy mit mivé "keresztelünk" az nem rajtunk múlik.

valasz a KE-nek 2011.01.17. 21:09:55

@kewcheg:
Az egyedülálló kollégádat az ötmilliós egyenlegével eddig nem zavarta a nála fiatalabb nyugdíjba vonult rendőrök eltartásának terhe? Csak azért kérdezem, mert a manyup mellett is el kellett őket valahogy tartani. Mit gondolsz, ki fizette?

Schaf · http://www.speedcams.hu 2011.01.17. 21:11:39

@Turk Hava Yollari:

De.. elbírom...

Azt nem bírom amikor eladják nekem a szart ebédre. Lásd az autópályák, a BKV, a Pannon Puma, meg a társai...

...és nem bírom továbbá azokat sem, akik elfelejtik, hogy az elvtársaik juttatk idáig az országot és hogy rájuk kéne haragudni azért, mert egy eddig éppen hogy csak működő rendszer megszüntetésre kerül.

@Kalmár:

Régen foglalták már össze ennyire frappánsan. Idézni foglak máshol. :-)))

Schaf · http://www.speedcams.hu 2011.01.17. 21:13:00

@valasz a KE-nek:

Hülye vagy? Mért zavarta volna? 2-3 év és ő is mehetett volna 35-6-7-8 évesen nyugdíjba...

valasz a KE-nek 2011.01.17. 21:15:32

@kubatov_kommunista:
"Érdekes, hogy soha egyetlen fidesz droid sem teszi fel a kérdést, hogy akkor a TAGOK végül is mit szeretnének, jól jártak-e, akarják-e, stb, stb"

Amikor kötelezővé tették a manyupot, akkor megkérdeztek valakit arról, hogy ez jó lesz-e a tagoknak?
Mellesleg a tagok nagy része jól fog járni az átlépéssel, egy másik nagy rész kissé talán rosszabbul jár, de a lecsökkentett adóterhelés simán kompenzálja őket ezért, abból meg lehet önkéntesbe menni, és lesz egy szűk réteg, aki nem járna jól ezzel, na azok, meg maradhatnak is akár a manyupban.

Schaf · http://www.speedcams.hu 2011.01.17. 21:18:41

Egyébként pedig jellemzően a közszféra szoclib egyediei vannak elsősorban fellázadva.

Mutatja ezt a nagyszámú át nem lépő is. :-) Szerintem a következő lépésként elbocsátani az összes közalkalmazottat, aki ráér napközben kommentelni. :-) Meg aki Facebookozik-twittel, mittomén mit csinál munkaidőben...

...ugyanis az az én pénzemen lógatja a lábát. én pedig NEM ERRE ADTAM AZ ENYÉMET! vagy nem? :-))

valasz a KE-nek 2011.01.17. 21:21:37

@az igazi Sipi:
"alljon mar meg a menet kurvagyorsan. MAGAN. tudod mit jelent az? az enyem. torveny mondja ki, a nevem szerepel mellette."

Ó, hát te bevetted ezt a blöfföt? Látszik, hogy nem ismered a törvényt. Nem tűnik gyanúsnak már a neve: kötelező magánnyugdíjpénztár. Ha magán, miért kötelező?
Valóban, a neved ott szerepel a befizetéseid mellett. De tudod mit tehetsz a te magánpénzeddel? Mondjuk mondhatod, hogy bocs, de kicsit megszorultam, most nem fizetnék egy darabig? Mondhatod, hogy OK, kéne a pénz, amit eddig megtakarítottam, ide vele? Ha magán, akkor ezt mind megteheted vele, ugye?

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.17. 21:25:40

@valasz a KE-nek: nem, egyaltalan nem tunik gyanusnak. a kotelezonek ugyanis nem az az ellentete, hogy magantulajdon hanem az, hogy szabadon valasztott.

es attol, hogy nem szabadon felhasznalhato meg mindig nem jelenti azt, hogy ne kepezne az en tulajdonomat.

ugyhogy elmondom szepen. el a kezekkel a penzemtol, kulonben seggrapacsi lesz. es nemzetkozi seggrepacsi.

tudod, mi nem azok a barbar allatok vbagyunk akik az utcat verik szet, kukat gyujtogatnak.

mi azok vagyunk, akik a nemzetkozi jog segitseggel torjuk akaratunkra a kormanyt. mert torni fog, ha nem hajlik es ez nem is ketseges:-)

Schaf · http://www.speedcams.hu 2011.01.17. 21:43:00

@az igazi Sipi:

...értem. Akkor a te gondolatmeneted alapján én meg kérem vissza az egészségügyi járulékomat, mert 15 éve nem voltam orvosnál. A TB járulékot is szőröstül-bőröstül.

Schaf · http://www.speedcams.hu 2011.01.17. 21:47:10

@az igazi Sipi:

Egyébként pedig TI AZOK vagytok, akiknek a támogatásával az előző kormányok 8 év alatt a mélyszegénységbe taszították az ország nagy részét, kilopták a megmaradt vagyont és most, hogy külföldön megfelelő kampánnyal ellehetetlenítik az országot, most sopánkodnak, hogy milyen szar a megítélés és hogy a "bóvli" kategóriába sorolták az államot.

valasz a KE-nek 2011.01.17. 21:50:44

Ah, szóval ti vagytok azok, akik a nemzetközi jog leple alatt a saját pecenyéjüket akarják sütögetni. Ti már nem vagytok tényezők, könnyűek vagytok, mint a lepkefing.

Balt 2011.01.17. 22:11:47

@Squid: Olvasd el a portfolio cikket (Nobilis érdekeltség, de ez most mindegy), aztán beszélgetünk. Bár nem tartok rá igényt. Sok sikert magánnyugdíjasként...!

FüligJim 2011.01.17. 22:52:06

Hühühühűűűűűű... de elszabadultak itt az érzelmek :D
végül is az igazságok már elhangzottak, tomboljanak az érzelmek.

Én maradok a magánnyugdíj pénztáramnál. Ha ezzel kiírom magam a nagy nemzeti együttműködésből, hát ez van. Gondolom az adóm azért még kelleni fog, hogy egy pár tisztességes svíííd nemzetiséget és magát halálra dolgozó közalkalmazottat (15:30-kor a hivatal nem elérhető) még eltartsanak belőle... aztán majd 3 év múlva jön az a fene nagy hajlongás.... TISZTELT VÁLASZTÓPOLGÁR...

tcom 2011.01.17. 22:58:18

A sok fideszes kérdezze meg magától, hogy mit szólt volna ha Bajnaiék államosítják a magnyugdíjakat?

Itt kiabálnának, hogy rohadt államosító kommunisták. Mert a kommunistákra volt jellemző az államosítás.

Sokan rosszul tudják. Ha valaki a nyugdíjig mag.nyugdíjas marad(t), akkor az államiból 75%-t kapott volna. Vagyis igazságosan a nyugdíjba vonuláskor annyival kevesebbet, amennyit befizetett.

Az sem igaz, hogy a mag.nyugdíjak nem fizetnének. én már kaptam kiegészítő nyugdíjbiztosításra 10 alatt 1 millió ft-t.
És azt is látni, hogy a mag.nyugdíjaknál a pénzt (kötvényeket), befektetéseket meg lehet számolni, még ha vannak is kockázatok.

De vajon milyen kockázatai vannak az állami ellátásnak? Ha már most is 500 milliárdot pótolnak az adókból? Vajon mit tud az állam fizetni 2030 év múlva, ha hamarosan többen lépnek be a nyugdíjkorba, mint ahány új munkaképes fiatal el kezd dolgozni? Ha majd 30 év múlva a következő "nagy" nemzedék megy nyugdíjba, akik születésekor 170-180 ezer gyermek született, manapság meg 95ezer?

Én köszönöm, de nem kérek a mai áron negyed annyi nyugdíjból, ha lesz egyáltalán.

Remélem még Orbán is megéri azt a kort, amikor az első "számlás" (hahaha) állami nyugdíjba visszatérők nyugdíjba vonulnak és megkérdik, hol az állami "számlájukon" lévő pénz?

Még jó hogy Orbánnak nem lesz gondja. A pár év alatt összeharácsolt másfél milliárdnyi vagyon kitart majd egy ideig, a sok hülye megvezetett meg szidja majd az akkori kormányokat.

tcom 2011.01.17. 23:12:40

@Schaf:

"Egyébként pedig TI AZOK vagytok, akiknek a támogatásával az előző kormányok 8 év alatt a mélyszegénységbe taszították az ország nagy részét, kilopták a megmaradt vagyont és most, hogy külföldön megfelelő kampánnyal ellehetetlenítik az országot..."

Pont ezért kiabálunk, mert látjuk, hogy a nagy varázsló sem tesz mást, mint a népámítást. Hogy Orbánnak is ott a helye, ahol Gyurcsánynak, a homokozóban. Ott dobálhatják egymás szemébe a homokot, és nem a forint milliárdokat.

Az a baj, hogy a német kancellárt, nyugati minisztereket néztek hülyének. Gondoljátok, hogy érdekli őket a magyar baloldal? Csak nem tetszik neki, ha bármelyik ország olyat tesz, ami nem egyezik az EU alapjaival. Márpedig a mag.nyugdíj államosítására és a média törvényre sincs példa Dél-Amerikától felfelé.

Csak magyarázzátok a megmagyarázhatatlant, hogy Magyarországra úgy tekintenek, mint a rossz példára. Én nem csak erről a két ügyről van szó, hanem a KT megszüntetése, vagy:

"Magyarország olyan ország, ahol az Alkotmánybíróság döntései mindenkire kötelezőek. Nincs kibúvó, kiskapu, ez a magyar demokrácia egyik vastörvénye. " 2007. Orbán Viktor

Ti talán még ezt is megmagyarázzátok!?

valasz a KE-nek 2011.01.17. 23:16:19

Megkérdezhetem, hogy a magánnyugdíj államosítására miért nincs példa Nyugat-Európában? A válasz bónuszpontot ér.

tcom 2011.01.17. 23:16:41

@FüligJim:

"TISZTELT VÁLASZTÓPOLGÁR..."

=;-)

tcom 2011.01.17. 23:21:25

@valasz a KE-nek:

"Ó, hát te bevetted ezt a blöfföt? Látszik, hogy nem ismered a törvényt. Nem tűnik gyanúsnak már a neve: kötelező magánnyugdíjpénztár. Ha magán, miért kötelező?"

Ó, akkor bizonyára Matolcsy "álmodozó" Gyuri döntését is meg tudod magyarázni!? Hogy vajon miért is lépett be 40 évesen a mag.nyugdíj pénztárba, ha CSAK A MUNKÁT KEZDŐKNEK VOLT KÖTELEZŐ"? És miért is nem lépett ki 2009-ben, ha a mag.pénztárak csak eltőzsdézik a pénzt? Miért is parolázik Orbán Csányival, ha Csányi keze alatt van a legnagyobb eltőzsdézett pénz?

Hülyének néznek téged is!

valasz a KE-nek 2011.01.17. 23:56:27

Ugye nem várod komolyan, hogy majd én beszélek Matolcsy helyett.
Én azt tudom, hogy miért léptem be, és azt, hogy nagy valószínűséggel most miért lépek ki.
Én azért léptem be, mert az állami rendszerben még alig volt szolgálati időm, így nem buktam semmit. (Nem úgy, mint azok, akiknek több évük volt már benn, csak a senki által nem látott, de jól marketingelt manyupok által elcsábultak. Tényleg, akkor ki hőzöngött az ő pénzük ellopása miatt? Ja, persze, akkor internet még nem nagyon volt). Ráadásul a manyupokat úgy futtatták, hogy az az államinál sokkal jobb nyugdíjat garantál majd és huszoniksz évesen ugyan ki néz jobban utána a nyugdíjnak? Oly távol van az még! Így azzal sem igen foglalkoztam, hogy a manyupoknak milyen lesz a makrogazdasági hatása, egyszerűen egyénileg ez egy jó döntésnek tűnt.
És miért lépek vissza nagy valószínűséggel? Mert a manyup ígéreteiből nem sok teljesült. 13 év alatt hoztak nekem -3,5% reálhozamot. Az államiba való átlépéssel nem vesztek semmit, vagy ha igen minimálisat. Pedig nem átlagbért keresek. Az adócsökkentésből bejövő plusz nettómból könnyedén teszek többet az önkéntesbe, amivel simán kompenzálok minden esetleges veszteséget. És már számít a makrogazdasági hatás is. Ez a lépés teremti meg annak a lehetőségét, hogy szakítsunk a csődbe vezető eddigi gazdaságpolitikával. És inkább szeretnék az elkövetkező 25-30 aktív évemben egy gyarapodó országban egyre jobban élni, ami várhatóan biztos nyugdíjat is jelent, mintsem egy lepukkantban éppen meglenni a várható 10-15 nyugdíjas évem alatt és annak örülni, hogy bezzeg a tisztán állami nyugdíjasok még nagyobbat szoptak.

tcom 2011.01.18. 00:11:52

@valasz a KE-nek:

Még ha igazad is van, Orbánéknak nem hiszek. Lehetett volna úgy is tálalni, hogy kérik a népet, vagy hogy a befolyt pénzt a közös érdekünk az államadósság csökkentésére fordítani. Ehelyett hazudozás, fenyegetés, zsarolás, arcátlan kiszúrás. Pl. a terv, hogy csak a regionális pénztáraknál lehet elintézni, amit ugyan módosítottak de még is felháborító.

Úgy látom szeretsz előre tervezni. Úgy gondolod, hogy Orbán 10-20 év múlva is itt trónol majd? Hol éltél te idáig? Max 3-7 év és a nagyságukba, az arroganciájukba, a hatalom görcsös akarásába fognak belebukni. Mi várható, ha igazán nagy baj lesz a gazdaságban? Ha újra jön egy világválság, ha évek múlva kipukkan az előttünk görgetett korszerűtlen állam hatalmas adósság lufija?

Ha pedig megbuknak nincs az a váltópárt, aki nem állítaná vissza a mag. nyugdíjasok jogosultságát az állami nyugdíjra, vagy hogy jogosultak legyenek rokkantnyugdíjra. Mert milyen igazságtalan, hogy fizetem a járulékot, de nem számíthatok mégsem állami nyugdíjra?

valasz a KE-nek 2011.01.18. 00:40:52

@tcom:
Ugyanmár, nem volt itt lehetőség pusztán a jónép belátására bízni, hogy át akar-e lépni. És nem azért, mert a manyup jobban megérte volna nekik. Hanem egyszerűen azért, mert korábban egyszerűen át lettek terelve a magánnyugdíjpénztárba és ezzel a maguk részéről le is tudták a dolgot. Az emberek 95%-a nem foglalkozik a nyugdíjrendszerével, mert nem érdekli, vagy ha érdekli is nem érti, mert bonyolult. Nem gondolhatod komolyan, hogy tömegek álltak volna neki megérteni a nyugdíjrendszert és hoztak volna megalapozott döntést, ha Orbánék nekiállnak az államadósággal a lelkükre hatni. Ugyanmár!

Látom komoly Orbán fóbiád van, de megnyugtatlak: nem kell neki ahhoz itt trónolnia a következő 10-20 évben, hogy mindannyian jól járjunk ezzel a lépésével. Elég, ha a manyup pénzekből csökkentik az államadósságot és egy felzárkózó pályára állítják a gazdaságot, azzal mindenki nyerni fog. Hogy bejön-e, majd elválik. De az elmúlt 8 év gazdaságpolitikájának folytatása bizonyítottan csődbe vezet. Meg kéne már próbálni mást is.

Igazságtalan, hogy fizeted a járulékot, de nem kapsz állami nyugdíjat? Lehet. De eddig meg az volt igazságtalan, hogy a te manyupból várható fényesebb nyugdíjadat mindenki mással fizetteted meg a növekvő államadósság finanszírozási terhein keresztül. Vagy az volt igazságtalan, hogy arra ösztönöztek többéves szolgálati idővel rendelkező embereket, hogy lépjenek be a magánnyugdíjpénztárba, ezzel azonnal el is bukva az addig megszerzett jogosultságuk 25%-át. Eddig a manyupoknak lejtett a pálya, most az államinak lejt. Aztán az nem igazságtalan, hogy akkor is fizetsz egészségbiztosítási járulékot, ha az orvos környékén sem jársz? Ez van, a modern államok így működnek.
Amit én igazságtalannak hívok az pl. az, amikor egy magánbank lobbijára olyan szabályt hoznak, hogy az ingatlanbefektetési alapokban lévő pénzekhez egyik napról a másikra csak 90 napos várakozási idővel juthatsz hozzá. Ott milliókat vettek ki a befektetők zsebéből, csak azért, hogy az egyik bank nem járjon rosszul.

FüligJim 2011.01.18. 01:12:35

@valasz a KE-nek:
"Aztán az nem igazságtalan, hogy akkor is fizetsz egészségbiztosítási járulékot, ha az orvos környékén sem jársz?"

azért ez az érvelés egy picit hibás... ha magánnyugdíjas maradsz szimplán bukod a 24%-odat. Fizeted, de soha nem kapsz már érte semmit (kizártad magad a közösből).
Ha beteg vagy vár az táppénz, orvos és a kórház. Megint más, hogy a táppénznek van felső limitje, az orvosnak - általában - kell dugni valamit a zsebébe a kórházról meg inkább ne beszéljünk...
2 éve volt egy balesetem. Ausztriában kezeltek pár napig egy kb 10.000 fős kisváros körzeti kórházában és csak utókezelésre kellett volna az egyik bp-i kórházba mennem. A két színvonalat nem lehet összehasonlítani ...még a varratszedést is inkább magánorvossal oldottam meg...én inkább fizetek egy bizonyos havi extrát, de ha orvoshoz megyek, legyen időpontom, megfelelő körülmények és ott már ne kelljen azon gondolkodni, mennyit adjak még borítékban...

Jólfelhúztammagam 2011.01.18. 08:07:35

@Schaf:
3 millió manyup tag van, ez tény. Az önkéntes pénztártagok nélkül, akik egyébként jóval kevesebben vannak.

Az más kérdés, hogy a 3 millió kötelező manyup tagból 2 millió önként lépett be.

Van Mááásik 2011.01.18. 10:17:00

@Schaf: "ez a beruházás visszaesése duma nem több egy újabb felesleges mondvacsinált hőzöngésnél...

Ezen azért gondolkozz el, mielőtt ilyet kijelentesz. tény: nincs más mód a költségvetés betoldozására mint az adók növelése. tény: az adók profitot csökkentenek. tény: ha csökken a profit: vagy embereket rugnak ki, vagy nincs beruházás vagy az adókat "kivezetik" nekünk állampolgároknak. Nevetséges azt gondolni hogy nem fogják.

"Fel tudsz sorolni 2008-2010 között olyan beruházásokat amik fellendítették a gazdaságot?"
Bocs, de demagóg duma a 2008-2010 évvel érvelni. Visszakérdezek: tudsz olyan eu országot mondani ahol a megadott idiőszakban olyan sok beruházást lett volna? Nem. Mindenki a sebeit nyalogatja, próbálja valamilyen módon túlélni a 2008-as gazd.visszaesést.

Mert ellenkező esetben ez a "beruházás visszaesése" duma nem több egy újabb felesleges mondvacsinált hőzöngésnél.

tomwar 2011.01.18. 15:16:19

@Schaf:
"Egyébként pedig a lónak a faszát takarítottad te meg magadtól eddig. A kötelező járulékodat kamatoztatta egy magáncég, a saját (nem kicsi) költségeit levonva."

Szamszerusitened a "nem kicsi koltseget"? Mert rengetegszer hallottam, ezert erdekelnenek a szamok...mondjuk, hogy a TORVENY mennyit engedelyezett? A befizetes es a hozam hany szazalakaert forgattak a penz?
Megkoszonnem, ha leirnad.

tomwar 2011.01.18. 15:19:40

@kewcheg: "Jómagam azt vallom,hogy 25-30 év múlva kell nekem két 9mm-es a magam és családom megvédésére (van)egy LandRover,néhány hordó üzemanyag,meg vagy 20 hold termőföld...:)"

Inkabb mas terepjarot valassz...amihez tobb az alkatresz idehaza. Inkabb a GAZ-t javasolnam... Ja, es persze AK47-est. A Balkan felszigetnek ezen a reszen hasznosabb...es szerintem 20 ev mulva is az lesz...nagyon is! :-(((

Squid 2011.01.18. 15:46:10

@valasz a KE-nek: "Ugyanmár, nem volt itt lehetőség pusztán a jónép belátására bízni, hogy át akar-e lépni. És nem azért, mert a manyup jobban megérte volna nekik. Hanem egyszerűen azért, mert korábban egyszerűen át lettek terelve a magánnyugdíjpénztárba és ezzel a maguk részéről le is tudták a dolgot. Az emberek 95%-a nem foglalkozik a nyugdíjrendszerével, mert nem érdekli, vagy ha érdekli is nem érti, mert bonyolult. Nem gondolhatod komolyan, hogy tömegek álltak volna neki megérteni a nyugdíjrendszert és hoztak volna megalapozott döntést, ha Orbánék nekiállnak az államadósággal a lelkükre hatni. Ugyanmár!"

Várjál várjál! Te most azt mondod nekem, hogy OV & Co levette a Nép válláról a saját életükről való döntés ólomnehéz súlyát, és majd ők eldöntik a zemberek helyett és ez így jól van? Segíts már ez melyik rendszernek is volt az egyik ismérve???!! Itt van a nyelvemen, de nem ugrik be...

"Látom komoly Orbán fóbiád van, de megnyugtatlak: nem kell neki ahhoz itt trónolnia a következő 10-20 évben, hogy mindannyian jól járjunk ezzel a lépésével. Elég, ha a manyup pénzekből csökkentik az államadósságot és egy felzárkózó pályára állítják a gazdaságot, azzal mindenki nyerni fog. Hogy bejön-e, majd elválik. De az elmúlt 8 év gazdaságpolitikájának folytatása bizonyítottan csődbe vezet. Meg kéne már próbálni mást is."

Téged meg nem zavar a matematika és az alapvető logika ezek szerint. 22000Milliárd-ot csökkentenek 1400Milliárddal, de a 22000milliárdot eredményező okok közül egyet sem szüntetnek meg, nincs szó önkormányzati/máv-bkv/egészségügyi (stb stb) reformokról. Csupán beszórnak 1400milliárdot a hiányba, és az 1-2 évig elfedi a további eladósodást, majd ha a hatása kifutott ugyanúgy nő tovább mint előtte.

Ezt jobb helyeken kidobott pénznek hívják, és szerintem erre senki nem adott nekik felhatalmazást.

"Igazságtalan, hogy fizeted a járulékot, de nem kapsz állami nyugdíjat? Lehet. De eddig meg az volt igazságtalan, hogy a te manyupból várható fényesebb nyugdíjadat mindenki mással fizetteted meg a növekvő államadósság finanszírozási terhein keresztül."

Hát bakker erre Freud mit mondana.. Ezekszerint a mynp szerinted is jobb megoldás? Jól olvasom? Lehet, hogy az állam nem lesz képes normális nyugdíjat fizetni? Say it isnt so! Az meg olyan fincsi kis kamu, hogy a mnyp miatt kell a nyugdíjrendszert hitelezni. Egyrészről cserébe lemondott minden mnyp tag az állami nyugdíj 25%-ról, másrészről az extra finanszírozás a 40-50 éves nyugdíjasok, a 700.000 Rokkantnyugdíjas kamuhányada és a járulékcsalók miatt kell. Gondolom ezt nem nehéz belátni, hiszen a dolgozók kárára a potyautasokat favorizálni szerintem semmilyen ideológia mentén nem védhető.

"Vagy az volt igazságtalan, hogy arra ösztönöztek többéves szolgálati idővel rendelkező embereket, hogy lépjenek be a magánnyugdíjpénztárba, ezzel azonnal el is bukva az addig megszerzett jogosultságuk 25%-át."

Nekik meg is adták a fair lehetőséget (!!!), hogy visszalépjenek ha akarnak, és ne szenvedjenek kárt. (Oszkó)

"Eddig a manyupoknak lejtett a pálya, most az államinak lejt." Valóban? Szerintem meg a tisztességes adózóknak és rendes járulékfizetőknek kéne, hogy lejtsen a pálya! Esetleg olyan politikusoknak/pártoknak akik önálló döntésre képes partnerként(!!!) kezelik a polgáraikat, nem pedig segghülye lehúzásalanyként..
süti beállítások módosítása