A nap izéje

‎"A titán forradalmi út nem habos kakaós uzsonnázással tarkított sétakocsikázás! Hanem egy diadalmasan száguldó gyorsvonat, ahol a mozdony acélos dübörgése elnyomja esendő gyomrunk korgását!"

Utolsó kommentek

"nézd legott Komédiának, s múlattatni fog. "

2011.01.16. 16:16 Harpi

Összeesküvés-elméletek: Pálfordulás-e a magánnyugdíj-törvény?

Címkék: fidesz kormány kdnp semjén zsolt magánnyugdíj pénzintézetek

Habár mostanság a teljes magyar nyomtatott és elektronikus sajtó a médiatörvénnyel van elfoglalva, mi ne álljunk be a sorba gumicsontot csócsálni! Van itt még érdekesség bőven ezen kívül is – elsőnek mindjárt itt a jó öreg magánnyugdíj-törvény. Vajon a Fidesz–KDNP politikai alakulat miért határozta el, hogy válságkezelő akcióinak sorában az elsők között a magyarországi magánnyugdíj-pénztárakat rombolja le, majd szántja fel és szórja be sóval még a helyüket is? Egyáltalán: Valóban pálfordulás volt ez a kormánykoalíció részéről?

Előzmények:

2007. október 3-án az Országgyűlés elutasította Semjén Zsolt és a teljes KDNP-frakció által T/3999 szám alatt benyújtott törvényjavaslatot A magánnyugdíj-pénztárakról, a magánnyugdíj-pénztári szolgáltatásokról és e szolgáltatások fedezetéről. Ez a javaslat része a kereszténydemokraták nyugdíjreform-javaslatának. Ennek a magánnyugdíj-pénztárakra vonatkozó része így foglaltatott össze a KDNP honlapján:

A 1997-es LXXXII. törvény a magánnyugdíjpénztárakat mint „befektetési szövetkezeteket" hozta létre. Nem határozta meg a jogalkotó a szolgáltatások rendjét, sem azt, hogy milyen ellátási formákban kötelesek a magánnyugdíjpénztárak szolgáltatásokat nyújtani. 

A jelenlegi állapot mindenki számára hátrányos, a biztosítottak számára nem világos, hogy mit fognak kapni befizetéseikért, az intézmények többségét pedig a háttérből nagy pénzügyi szolgáltatók irányítják. 

A KDNP javaslata szerint a magánnyugdíjpénztárak a továbbiakban tisztán öregségi ellátásokat nyújtanak. A magánnyugdíjpénztárba befizetett járulék a munkavállalói járuléktömegből vonódna le, és a maradék járulék könyvelődik az egyéni nyugdíjbiztosítási számlán.  A magánnyugdíjpénztárak átalakulnak speciális biztosítóintézetekké, e biztosítóintézetek részvénytársasági formában működnek. 

A társaságok részvényei egy átmeneti időszakban (5 év) csak korlátozottan forgalomképesek. A tagok felkínálhatják megvételre részvényeiket, ezeket azonban csak a többi tag vásárolhatja meg. Az eladó a vételárat köteles a magánnyugdíjpénztárnál vezetett számláján elhelyezni. Ez az összeg a későbbi ellátását növelheti. 

A szabályozás célja az, hogy a magánnyugdíjpénztárak világos egyértelmű intézményi keretek és felelőségi szabályok mellett működjenek. A magánnyugdíjpénztári rendszer eddigi létrejöttéért az adófizetők jelentős áldozatot hoztak, hoznak. Méltányos tehát, hogy az intézmények hazai tulajdonban maradjanak, a magánnyugdíjpénztárakban meglévő több százmilliárdos tőkét a hazai tulajdonosok ellenőrizzék.

Feltevések:

(1) Aligha képzelhető el, hogy a KDNP-frakció a Fidesszel való egyeztetés nélkül törvényjavaslatot nyújtott volna be az Országgyűlésnek; (2) ismerve a parlamenti munka folyamatát, valamint a hazánkban működő pénzintézetek tiszteletet parancsoló lobbierejét, nyilvánvalónak látszik, hogy a törvényjavaslat elkészítése előtt és alatt a Fidesz–KDNP folyamatosan egyeztetett a magánnyugdíj-pénztárakkal, illetve azok tulajdonosaival; (3) a kész javaslat vélhetően beleillett mind a Fidesz, mind az érintett pénzintézetek hosszú távú stratégiai elképzeléseivel.

Tények:

A Fidesz–KDNP-kormány tavalyi intézkedésében, amelyekkel gyakorlatilag – mintegy ellenségként kikiáltva és akként kezelve – tökéletes megszűnésre ítélték a magánnyugdíj-pénztárakat, vagyonukat államosították, tagjaikat megbüntették, már nyoma sincs a KDNP korábbi reformterveinek.

Következtetések:

(1) A Fidesz szarik koalíciós társára; (2) a koalícióban domináns Fidesz döntéshozói és gazdasági oligarchái valamiért összebalhéztak az érintett pénzintézetekkel; (3) a Fidesz döntéshozói és gazdasági oligarchái új területeket néztek ki maguknak a hazai gazdaságban, illetve pénzügyi szektorban; (4) a Fidesz döntéshozói és gazdasági oligarchái a hazai pénzügyi szektoron belül – feltételezhetően saját anyagi és hatalmi érdekeik mentén – átrendeződésben érdekeltek; (5) a Fidesz döntéshozói és gazdasági oligarchái mindeközben magasról tojnak a magyar állampolgárok érdekeire.

Kérdésünk:

Vajon mi lehetett az a casus belli, amely miatt a Fidesz–KDNP koalíció inkább vállalta a konfrontációt a korábban már amúgy is megsarcolt multinacionális pénzintézetekkel, mintsem, hogy végrehajtsa az általa szentesített nyugdíjreformot?

299 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://napizeje.blog.hu/api/trackback/id/tr352588109

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Maradok 2011.01.17. 18:25:47

Kérem tisztelettel, én vagyok az a jogkövető állampolgár, aki a jövedelmét nem titkolja el, aki tisztességesen befizet minden adót és járulékot. Nincs szándékomban feketén dolgozni, nem akarom zsebbe kapni a fizetésem egy részét, és mindig betartom a j...

Trackback: Reform II: elmélet 2011.01.17. 16:32:21

Ma a reggeli közben érdekes dolog futott át az agyamon, a tegnapi reform bejelentésekkel kapcsolatban. Mi van abban az esetben, ha a fidesz mindent szépen tudatosan felépített, s ezen lépcsőfokokat szép lassan adagolja az embereknek. (ugye ebben még ni...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Squid 2011.01.17. 11:17:38

Kedves Szerző!

Szerintem túldémonizálod a történetet!

Ha megnézed az április óta történteket világos íve van az eseményeknek.

1. Kormányváltás, Orbán kimegy az EU-hoz és 2011-re 7% körüli hiányt akar rádumálni Barrosora, aki beint és beleveri az orrát az ígért 3%-ra.

2. EU/IMF letipliztetése/letiplizése (attól függ kit kérdezel), és a pénzügyek feletti kizárólagos kontroll.

3. Rápróbálkozás az EU-nál a magánnyugdíj-pénztári pénzek hiányba való beleszámolásánál, itt az EU és a Kormány is óriásit hibázott a kompromisszumképtelenség miatt. Na ettől a ponttól indul az az eseménysorozat ami effektíve kivégezte a motani 30+-as korosztály nyugdíját.

4. Mivel OV és Matolcsy a "megszorítás" szót kitörölte, és a 16%-os SZJA bevezetése szent megmásíthatatlan cél ezért pénz kellett. A kormány továbbra is 7% hiánnyal számolt mivel ennyi minimum kell az igéretek betartásához.

5. Multiadók, és ez itt egy nagyon fontos pont, a MNYP bevételek 14 hónapra az államkasszába irányítása. Talán mág emlékszel, hogy mindenkit megnyugtattak, hogy "csak" 14 hónapról van szó, és ez tulajdonképpen csak kölcsönkérik a pénzt és később visszaadják kamattal.

Na szerintem ennél a pontnál volt valakinek az a gigászi ötlete, hogy kellemetlen intézkedések és szavazatokba kerülő korrekciók uram bocsá megszorítások helyett államosítsák a MNYP vagyont.

Én nem látok párton vagy koalíción belüli, érdekeket vagy akár egyeztetést, ezt az egészet ugyanaz a "belső kőr" dolgozta ki aki a 29 pontot.

Ringlósztár 2011.01.17. 12:42:48

Tőlem nagyon távol áll, hogy egy gyékényen áruljak a fidesszel vagy magával a Szeretett Vezetővel, de ismerjük el: az, hogy az EU nem járult hozzá, hogy a magyar állam az államháztartási hiány számításánál STATISZTIKAILAG figyelembe vegye a MNYP léte miatti bevételkiesést, legalábbis parasztság.
Nyilván az EU nagyjai, Franciaország és Németország, ahol nincs 2. pillér, könnyen mondtak nemet, hiszen nem érintettek, viszont így mi, mnyp tagok kerültünk a fasz rossz oldalára.

P.mester 2011.01.17. 12:51:21

Kellett a pénz az osztogatáshoz. Ennyi. Így hát ellopták, öhöm... avagy újbeszélül "szokatlan gazdaságpolitikát" választottak.

lkjpoi 2011.01.17. 12:53:01

"mindeközben magasról tojnak a magyar állampolgárok érdekeire"
"mi, mnyp tagok kerültünk a fasz rossz oldalára" - mint mnyp tag lehet, hogy rossz oldalra kerültél, de mint adófizető, biztosan nem... és adófizetőből egy csöppet több van, mint mnyp tagból. Talán a többség érdekeit kellene nézni, és nem önző módon hisztizni...

EMU 2011.01.17. 12:54:11

Nekem is az a véleményem, hogy a magánnyugdíjvagyonnak helye van a fidesz érdekeltségi körében, az oligarchái között. Másrészt azzal, hogy az állam magához vonta a 51 %-ban állampapírból álló portfóliót, azzal pénzhez nem jut, mondjuk nem is kell fizetnie utánuk, az más kérdés, hogy amúgy is ráért volna, csak a könyvelésben rosszul mutat államadósságként. A portfolió másik fel azonban ahogy a fidesz ráteszi a kezét, elértéktelenedik, legalábbis, ha pénzzé akarják tenni, akkor lényegesen kevesebbet ér abban a pillanatban, hogy megszórják a papírokkal a piacot. Ez hazai cégeket is leértéktelenít majd. Sztem a 3000 milliárdos manyup vagyon a fidesz kormány kezében legfeljebb 800 millió pénzt ér a fenti okok miatt. Ezt herdálásnak nevezném, bátran. Max 1 milliárdot. Ez kell nekik valamire, amiről nem beszélnek. Sztem a drasztikus életszínvonal süllyedést fogják kozmetikázni vele. És az utolsó stabil, még fidesz többséget jelző közvélemyénkutatást követően kiírkák a választásokat, addigra mindent bedarálnak, minden az övék, 2012-13-ban választások, újabb négy évig kis többséggel kezdődik majd az igazi randalírozás 4 évre a jogállam romjain, de akkor már mindennek kezelésére meglesznek a 2/3-dal szerzett jogosítványaik. Ahhoz kell a pénz, hogy pár évig kihúzzák az emberek egzisztenciális háborgásától mentesen, amíg egyrészt az EU-val lejátszanak mindent, másrést kiderül, hogy a jelenlegi gazdasági vakrepülésük mit hoz, s ha fordulatra van szükség, mert nem jön be az orbáni vízió, akkor egy gyors előrehozottal még mindig kormányon tudnak maradni, ha nem is kétharmaddal. Addig kell eljutni a manyup pénzből. Ezt gondolom.

EMU 2011.01.17. 12:55:41

800 milliárdot, 1000 milliárdot, természetesen így állnak meg a fenti számaim.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.17. 12:57:47

@lkjpoi: tevedes

mnyp tag majdnem 2x anyi van, mint adofizeto.

az allami alkalmazott ugyanis effektive _nem_ adofizeto.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 12:58:58

csacskaság.

az úgynevezett manyup-vagyon legnagyobb része államkötvényekben fekszik, ezt az ÁKK egyszerűen bevonja. a cél sokkal inkább a nyugdíjrendszer stabilizálása lehet.

ahhoz, hogy nyugodtan élj öregségedre, lényegében két feltételt kell teljesíteni fiatal korodban:
1. te sütöd a kenyeret, de adj belőle az öregeknek.
2. gondoskodj arról, hogy amikorra te is megöregszel, legyen elég fiatal, aki süt majd kenyeret és ad belőle neked.

a 2. pontról hajlamosak vagyunk elfeledkezni.

lkjpoi 2011.01.17. 13:06:35

@EMU: hihetetlen, hogy még mindig van, aki nem fogja fel, h az a pénz nincs. El lett már rég költve a mostani nyugdíjasokra. Maradt a papír, az államkötvény, amit kamatostul vissza kell fizetni... miből? Hát persze, h az adókból... most államkötvényből csinálnak állami nyugdíjat. Ami technikailag nem államadósság.
Vegyétek már észre, hogy a kifizetendő nyugdíj így is, úgy is ugyanannyi, és ezt a pénzt így is, úgy is mi adjuk össze... csak épp a manyup rendszerre átállás időszaka alatti generációk fizetik egyrészt az akkori nyugdíjasok nyugdíját, aztán meg a sajátjukat is. Minek?
Az meg sima hazugság, hogy a nyugdíj portfóliók 49%-a részvény...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.17. 13:06:55

@Mészáros Laci: meg arrol, hogy az elmult 150 evben a varhato elettartam vagy 30-35 evet emelkedett, azaz atlagosan 30-35 evvel tovabb kell nyugdijat fizetni az egysegsugaru nyugdijasnak....

az allami nyugdijrendszer egy nagyoin kedves es aranyos tarsadalmi kiserlet volt, ami siman megbukott.

az allam nem alkalmas a polgarai jovojenek biztositasara. az allam feladata azokrol gondokodni, akik nem kepesek magukrol.

hogy egyertelmu legyen, az allamnak a feladata azokat megmenteni, akik a sajat hulyeseguk reven siman ehendoglenenek es regen megette volna oket valami allat.

vagy egy masik torzs.

aki viszont kepes ra, annak sajat magarol kellene gondoskodni. es nem az allamra szimtani. mert az allam nem tudja ezt megcsinalni.

lkjpoi 2011.01.17. 13:07:37

@az igazi Sipi: jesszusom, megint ezzel a f...sággal jössz? Igen, az állami alkalmazott tulajdonképpen nem is dolgozik... sőt, a rendőr, orvos, ápoló, mentős, tűzoltó tulajdonképpen nem is ember, ugye?

szvsz 2011.01.17. 13:09:25

@Mészáros Laci: "a 2. pontról hajlamosak vagyunk elfeledkezni."
Hajlamosak vagyunk am, a lof@5Zt! Csak nem szeretnenk, hogy ido elott kopjon fel az allunk...

Seravy 2011.01.17. 13:10:18

Szerintem meg az hogy bevonják azt a piszoksok államkötvényt, és nem kell az adófizetők pénzéből kamatot fizetni rájuk, kifejetezzen jó, és hosszútávú megtakarítást eredményező lépés. Az államadósság nem csak statisztika, minden forintért folyamatosan fizetik az adófizetők a kamatot, és minnél több az államadósság annál drágább is a hitelt felvenni, hiszen nagyobb kockázatra több kamatot kérnek, vagyis kevesebb adósság = többi hitel is olcsóbb lesz.
Az államadósságcsökkenés nagyon is jó, és ha nem is azonnal egyösszegben, de hosszútávon nagyon sokat hoz.
A részvényeket meg nem kötelező azonnal eladni, egyrészt, másrészt meg biztos hogy a stratégiai vállalatok részvényeit az állam meg fogja tartani.
Ne mond hogy nem jó ha a magyar stratégiailag fontos vállalatok magyar állami kézben vannak.
Ráadásul ha a cégek jól mennek, akkor a részvény is hoz pénzt akkor is ha nem adják el.
Szóval itt nem arról van szó hogy a 3000 milliárd kell azonnal kpben, hanem hogy évente többszáz milliárd pluszt jelent ez maradandóan.
Szerintem.
Persze még elronthatják ezt is ha eladják azonnal, de talán annyira nem pénzügyi analfabéták.

Lumieres 2011.01.17. 13:10:25

Az ok: Kell a PÉNZ!!! Ennyi.

szvsz 2011.01.17. 13:11:11

@az igazi Sipi: "30-35 evet emelkedett, azaz atlagosan 30-35 evvel tovabb kell nyugdijat fizetni"

Ja, az elmult 150 evben az atlageletkor nem 35-rol nott 30-35 evvel, hanem 60-rol, ugye? Gyogyszered?

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 13:11:39

@az igazi Sipi:

"az allami nyugdijrendszer egy nagyoin kedves es aranyos tarsadalmi kiserlet volt, ami siman megbukott."

megbukott? miért is?

lépjünk vissza a nyugdíjrendszer lényegére:

1. amíg fiatal vagy te sütöd a kenyeret, de adj belőle az öregeknek.
2. fiatalkorodban gondoskodj arról, hogy ha megöregszel, legyen elég fiatal, aki süt majd kenyeret és ad belőle neked.

agyalhatunk a technikai részleteken, de ezt a két pontot nem szabad szem elől téveszteni.

lkjpoi 2011.01.17. 13:12:07

@Lumieres: na de miért kell? Kik kormányoztak 8 évig, akik miatt most "kell a pénz"?

gillian 2011.01.17. 13:13:29

@Seravy: ó jaj, nagyon optimista vagy :(
Szerintem meg jól felélik 2-3 év alatt azt a pénzt, ami ott több, mint 10 év alatt gyűlt össze
imádnak népszerű intézkedéseket hozni, kerül, amibe kerül - NEKÜNK :(((( mindannyiunknak

lkpjoi!
aki az adófizetők pénzét félti, és örül ennek a csodás rendelkezésnek, az szíveskedjen elgondolkodni azon, hogy az adófizetők mikori pénzét félti - a jövőre elkölthetőnek ez az intézkedés valóban jót tesz, de sajnos a 15 év múlva elköltendőnek kib...tt rosszat

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 13:13:30

@szvsz:

"Hajlamosak vagyunk am, a lof@5Zt!"

pedig az elmúlt kb 25 évben ez történt -- egyszerűen nem csináltunk annyi gyereket, hogy öregkorunkra legyen, aki kenyeret süt majd nekünk.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.01.17. 13:13:54

Az egy érdekes történészi feladat lesz majd 100 év múlva, hogy kiderítse, mennyire előre volt eltervezve a mostani forgatőkönyv. Most nekem eléggé eltervezettnek tűnik, ld. itt: torokgaborelemez.blog.hu/2010/12/14/298_vona_es_orban_ne_szaladjunk_elore

@lkjpoi: Gondolom a március 1-től érvényes mnyp taglétszámra gondoltál, mert most még van vagy 3 millió tag, az meg ugyanaz a nagyságrend, mint az adófizetőké.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.17. 13:15:32

@Ringlósztár:

az eu eddig sem vette figyelembe, eddig nem volt vele baj. hm.

lkjpoi 2011.01.17. 13:20:57

@promontor: akkor mondjam azt, hogy elsősorban vagy adófizető, másodsorban mnyp tag, és most az mynp tag éned be lett hülyítve a mnyp-k propagandájával, és kárt akar okozni az adófizető énednek. Létszámtól függetlenül.

Lumieres 2011.01.17. 13:22:59

@promontor: A kormány improvizál. A hétvégén találják ki mit hazudnak a jövő héten. Ezért van az, hogy 3 hét múlva már nem érvényes, amit most mondanak.

A kapkodás, a mnyp-i akción vezethető le legjobban.

Eleinte csak 2 havi nyugdíjjárulékot akartak.
Egy hét múlva már 14 havi kellett.
Most már az egész 3000 milliárd kell.
És most már fenyegetik azokat, akik maradnának.

Nincs ez végiggondolva.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 13:23:09

@az igazi Sipi:

milyen végtelen gyerekcsinálás?

csak arról, hogy amikor én öreg leszek, akkor is legyen ANNYI munkáskéz, amely nem csak magának, de nekem nyugdíjasnak is süt kenyeret.

vagyis, ha évente 150 ezer ember megy nyugdíjba, akkor illő lenne évente 150 ezernek munkába állnia. amihez évente 150 ezernek meg kéne születnie.

ha csak 90 ezer születik, arra rábaszunk.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.01.17. 13:23:15

@mavo: Volt egy időszak - ha jól emlékszem az évtized közepén - amikor figyelembe vette, bár az deklaráltan csak egy pár évre szólt, és egyre csökkenő mértékű volt. Szóval az "ötlet" nem új...

Az más kérdés, hogy nyilván egy olyan időszakban, amikor szinte az egész EU magas deficitekkel küszködik, elsőre nem találták túl jó ötletnek, hogy most megint engedjék. Pláne, ha olyan fekete bárányok is a kérelmezők között vannak, mint mi.

lkjpoi 2011.01.17. 13:25:58

@az igazi Sipi: nem is kell. Nem is volna azzal semmi gond, ha kevesebb gyerek van, ha a szülők nyugdíjjárulékait nem költenék el mind a nyugdíjasokra. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt évtizedekben valakikre többet költöttek, mint amennyit beszedtek tőlük, és most emiatt valaki másoktól kell többet beszedni, vagy kevesebbet költeni rá. Ez ellen valóban jó a manyup, de még jobb az államilag vezetett egyéni számla, ez legalább nem generál tök felesleges államadósságot. Az azért szimpla hülyeség, hogy szórjuk a pénzt, ahogy a csövön kifér, közben meg csináljunk egy rakás gyereket, aki majd eltart minket, amikor mindent eltapsoltunk...

Fatman 2011.01.17. 13:26:48

Túl sokat feltételeztek pártunkról, és Vezérünkről!

Aki még nem ismerné, olvassa el itt a BALÓTHY-DOMÍNIUM című novellát:
mek.niif.hu/00900/00908/html/01.htm

A nemzet Viktora nyilván úgy érezte, hogy neki is jár annyi elszórni való pénz, mint amennyi a nép Ferijének járt!

loading 2011.01.17. 13:29:37

@Squid: Engem például nem hagy nyugodni, hogy milyen összefüggés lehet a legnagyobb magánnyugdíjpénztár (OTP) veszteségei és a magánnyugdíjpénztárak körüli történéseknek. Így az OTP Magánnyugdíjpénztár veszteségeit a magyar állam fogja megtéríteni a törvény értelmében, az OTP cégcsoport helyett.
Aki esetleg nem tudja, az OTP Magánnyugdjpénztár egyéni számla árfolyama úgy 1,01 körül van most. Amely megfelel a 2009.január 2-i árfolyamnak. A többi pénztárnál ez 1,20-1,50 közötti érték.

Hogy kell-e magánnyugdíjpénztár vagy sem vitába nem mennék bele, mert nálam hozzáértőbbek sem értenek egyet e témában.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 13:29:57

@lkjpoi:

az a helyzet, hogy ha nem csinálunk gyereket, a megtakarításaink szart sem érnek.

lkjpoi 2011.01.17. 13:31:41

@Mészáros Laci: miért b...nánk rá? A technika nem fejlődik közben? Inkább az a baj, hogy a technikai fejlődés révén egyre kevesebb ember tud ugyanannyit termelni, de ennek az egyre kevesebb embernek nem emelkedik ilyen meredeken a bére, így egyre kevesebb gyereket tudnak eltartani, és csökken a népesség. Jah, az egyre több profitot meg szépen zsebreteszik a "tulajdonosok" és a "befektetők".

elwood 2011.01.17. 13:31:44

@lkjpoi: "Talán a többség érdekeit kellene nézni, és nem önző módon hisztizni...
"

ebben az országban több tücsök van mint hangya. engedtessék meg a hangyának hisztizni ha már a többséget alkotó tücskök sokadszorra fosztják ki.

kotyomfitty 2011.01.17. 13:32:21

Az allam alkalmazottja (akar eletet ment, akar egy masik lablogatonak csinal "munkat" burokratikus ablakok betoresevel, tokmindegy) az allamhaztartas szempontjabol netto fizetest + kafeteriat kap az allamkincstartol. Annak osszes adoja es jaruleka csak mar amugyis allami vagyon zsebek kozti pakolaszasa.

Kiveve...

A magannyugdijpenztarat!

Amugy szerintem kar ennyire kormonfont osszeeskuveseket keresni, egyszeruen ott a penz, el lehet venni ingyen (politikusi ertelemben ingyen: 3 even belul nem kell visszaadni.), lehet belole venni nepszeruseget meg volgyhidat.

elwood 2011.01.17. 13:33:00

@Mészáros Laci: "az a helyzet, hogy ha nem csinálunk gyereket, a megtakarításaink szart sem érnek. "

nem igaz. megtakarításainkat gyerekcsináló ország pénznemében is tarthatjuk.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.01.17. 13:37:25

Azon már előre röhögök, milyen fancsali pofát fognak vágni azok, akik megveszekedetten próbálnak valami értelmet keresni az OVi intézkedéseiben, amikor, miután szépen beterelték a gyak.teljes magyar lakosságot a központosított nyugdíjkasszába, majd jól bevezetik a nyugdíjreformot, ami sanszosan nem lesz más, mint a nyugdíjak drasztikus agyonnyirbálása. Persze, a mi érdekünkben.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 13:37:48

@lkjpoi:

ha nép megelégednéne azzal az életszínvonallal, amiben mondjuk ötven éve része volt, párszázezer ember elég lenne egy tízmilliós országba.

csakhogy a nép az nem olyan, hogy megelégszik.

Netuddki. 2011.01.17. 13:39:45

A gondolatmenetben csak az a bökkenő, hogy miért is kéne a fidesznek a tömjén zsótiék véleményét figyelembe venni bármiben is?

A kdnp a fidesz ministrás tagozata. Egyedül soha az életben be nem kerültek volna a parlamentbe, amit ők is nagyon jól tudnak mivel nem indultak egyedül. Pár szavazatot hoztak a fidesznek oszt jó napot. A lényeg pár megélhetési, hit mögé bújó politikusnak megvan a napi betevője.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 13:39:55

@elwood:

"nem igaz. megtakarításainkat gyerekcsináló ország pénznemében is tarthatjuk."

persze, de azért gondoljunk bele: ki lesz az a hüje, aki beváltja neked a forintot? abban a tudatban, hogy a forint alapú gazdaság a népesség gyors elöregedése miatt összeomlás felé halad, tehát a forintja hamarosan nem ér majd semmit.

Gandalf(helyett) 2011.01.17. 13:40:26

Szerintem a FIDESZ nem csak a koalíciós pártjára tojik magasról, de mindenkire.
Vagyis inkább egész addig mutatnak más arcot, míg nincs számukra következménye.

Viszont külföldön már elejtett 1-2 megjegyzést Orbán Viktor, amiből a februári bejelentésekre is következtetni lehet. Feltéve ha közben nem kezdik el azt kommunikálni, hogy azt nem is annak, nem is úgy és nem is akkor mondta, sőt ő ott sem volt.
Ha igazak amiket a Wall Street Journal-nak mondott alig egy hete. Ezekkel az intézkedésekkel egyet is értek. Sok a "potyautas" minden szinten.

Persze ezek a februári bejelentések valószínűleg befolyásolnák a magánnyugdíjpénztári nyilatkozók számát, ezért nem is teszik meg hamarabb.
én már nyilatkoztam. Jobban bízom abban a rendszerben, amikor a saját befizetéseim jelentik a fedezetet, mint egy olyanban, ami elosztási szinten tartalmazza az esetleges sokat befizetők mellett a töménytelen mennyiségű fekete, vagy szürkemunkából élő, vagy épp nem is dolgozó, de a tenyerét mindig lelkesen tartó tömegeket, akik tettei a "sült galamb várásában" ki is merülnek.
Lehet, hogy jópár embert most vérig sértettem, de tele a hócipőm az állami rendszert magasztalókkal.

Egyébként én is azon a véleményen vagyok, hogy jó ha 2-3 év "jólétet" "vásárolnak" a tagdíjak elvonásával Magyarországnak. Aztán jön a feketeleves.
Bár tévednék.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 13:41:00

@lkjpoi:

szóval a mai műszaki színvonalon párszázezer dolgozó ember eltartana egy tízmilliós országot az 1960-as évek életszínvonalán.

Lumieres 2011.01.17. 13:42:27

@Mészáros Laci: Ez Nettó hülyeség. Nem spermagyár az ország. Gyereket az csináljon, aki fel is tudja nevelni és annyit amennyit FEL IS TUD NEVELNI. Nem lehet kormányzati parancsszóra baszni orbaszájba és csinálni felelőtlenül rakásra a gyerekeket, akiket az államnak kell eltartania, majd a végén munkanélküli lesz, mert nincs már szükség ennyi munkás kézre.
1 traktor 1000 paraszt munkáját végzi el fél óra alatt.

nemecsek ernő áruló 2011.01.17. 13:43:01

@Ringlósztár: Nanehogymár elkezdjük sajnálni pártunkat, és kormányunkat, hogy az eu "hülyesége" miatt nem tudott csak úgy MÉG TÖBB PÉNZT kiszórni az ablakon, és trükkök százait kellett bevetnie, hogy a kétharmadával visszaélve megtehesse ezt!

elwood 2011.01.17. 13:43:45

@Mészáros Laci: "persze, de azért gondoljunk bele: ki lesz az a hüje, aki beváltja neked a forintot? abban a tudatban, hogy a forint alapú gazdaság a népesség gyors elöregedése miatt összeomlás felé halad, tehát a forintja hamarosan nem ér majd semmit. "

bárki, az aktuális árfolyamon.
most halmozok fel. bementem a valutaváltóhoz a múltkor és vettem eurót. semmit nem kérdezett az elöregedő gazdaságunkról.

ha most felhalmozol jüanban, az 20 évig nem fog függeni semmilyen magyar népességadattól.

EsteeSatmary 2011.01.17. 13:43:53

Én csak arra vagyok kiváncsi, hogy kik fogják negyedáron megvásárolni az államkötvényeket.Attól a perctől világos lesz, hogy hazánk nagy vezető bankárai miért is bólogatnak mint plüsskutya az autó hátsó ablakában. Vagy vmi hasonló jó megoldás néz ki neki.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.01.17. 13:45:07

@lkjpoi: Van kb 3 millió MNYP tag, és kb 3 millió adófizető. Biztos véletlen, mi?

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.17. 13:45:13

@lkjpoi: nem tudok az allamban megbizni.
egyszeruen nem. egy nagy kodos feketelyuk, amiben a penz es a felelosseg az esemenyhorizonton atesve egyszeruen eltunik...

es a jelenlegi kormanyunk bebizonyitotta, hogy az allam nem garancia semmire, csak arra, hogy ha olyan vezeto kerul az elere akkor szemrebbenes nelkul eroszakkal, zsarolassal semmisse tesz tesz megallapodasokat, elveszi a magantulajdont...

szoval ugy gondolom, az allam elegedjen meg a vedelmi penzzel amit ado es jarulekok formajaban szed tolem es onnantol kuss legyen...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.17. 13:46:32

@newtehen: nincs 3 millio adofizeto...

aki effektive _adot_fizet_ az cirka 1.6 millio ember. a tobbi tanulo, nyugdijas, allami alkalmazott, segelyezett, munkanelkuli, adocsalo, stb...

gorcsev54 2011.01.17. 13:46:41

@lkjpoi: Már valakinek megírtam:Magyarországon 3.875 e.járulékfizető és 2.680e MNYP.tag.Akkor kik vannak többen?Csak a pontosítás végett! Az adó fizető az egy másik kérdés, az valamilyen szinten mindenki, de a kettő nem keverendő össze.

Squid 2011.01.17. 13:47:41

@Mészáros Laci: "csacskaság.

az úgynevezett manyup-vagyon legnagyobb része államkötvényekben fekszik, ezt az ÁKK egyszerűen bevonja. a cél sokkal inkább a nyugdíjrendszer stabilizálása lehet.

ahhoz, hogy nyugodtan élj öregségedre.."

Többedszerre mondom el, a MNYP vagyon 45% Államkötvény és 55% Tőzsdei papír.

A 45% bezúzásával nem érünk sokat, a 22milliárd hiányban az 1400Milliárd lószart nem jelent egy egyszeri leíráson kívül. NEM változik a folyamat és a trend, sem az államadósságot növelő okok egyike sem.

1x leírunk 1400-1500Milliárdnyi állampapírt a hiányból minek hatása 2-3 éven belül megszűnik
hiszen a hiánygeneráló okok változatlanul ott lesznek és növelik a deficitet. Ennyi...

A "nyugdíjrendszer stabilizálása" a legnagyobb parasztvakítás az egész sztoriban. Nem a nyugdíjrendszert kell stabilizálni, legalábbis nem így, hogy 2-3 évvel a MNYP kifizetések megkezdődése előtt ledózerolják a rendszert. Kb 2014 körül elkezdődött volna a MNYP pénzek kifizetése, és innen évről évre a nyugdíjbavonulók 25%-al kevesebbet kellett volna kapjanak az államtól. Ez a megtakarítás orbitális segítség lett volna az állam számára, hiszen 100% helyett 75%-ot kellett volna csak fizetniük a 2014 után nyugdíjba vonulóknak.

Az a szintű felelőtlenség amivel ezt tönkretették és a kár nagyon nehezen megbecsülhető. Egyrészről eltörölték az állami nyugdíjrendszer terheit megkönnyítő entitást. Másrészt csont nélkül kinyírták a legnagyobb államkötvény felvásárló mnyp cégeket. Harmadrészt ha a pénzt el akarják költeni, ki kell vonjanak 1600+ Milliárd TŐKÉT (!!!) a magyar részvénypiacról, amit nem lehet tudni ki és hogyan fog pótolni. Negyedrészt SENKI nem tudja megbecsülni, hogy ennyi tőke kivonása miként fog hatni a kibocsájtó cégek életben maradására.

Emellett még ugye ott van az is, hogy szinte LEHETETLEN lesz az 1600+ Milliárdnyi részvényt névértékén beváltani. Ez irgalmatlan veszteséget és ezáltal pazarlást fog eredményezni, amire rájön az Állampapírok kvázi ablakon kidobása, borzalmas kép tárul elő!!!

A 3000+Milliárd 12 év alatt felhalmozott MNYP vagyon, 3millió ember megtakarítása, effektíve el lesz vesztegetve és jó ha 35%-40%-a (és akkor még a mutyi szóba sem jött) fog TALÁN bekerülni az államkasszába.

Emellé a rendszer felszámolásából adódóan jön a mostani 40-45 alatti generációk számára finoman is kétséges sansz, hogy valaha élhető nyugdíjat kapjon.

"lényegében két feltételt kell teljesíteni fiatal korodban:
1. te sütöd a kenyeret, de adj belőle az öregeknek.
2. gondoskodj arról, hogy amikorra te is megöregszel, legyen elég fiatal, aki süt majd kenyeret és ad belőle neked.

a 2. pontról hajlamosak vagyunk elfeledkezni."

1. Én hiába sütnék kenyeret ha nincs miből, mert a válság és a tömeges leépítések miatt nincs melóm teszemazt.

2. Gondoskodjak az utánpótlásról? Mondd szerinted hány ember engedhet meg ma magának 3 utódot magyarországon??? És most nem a segélyenélős kilátástalan élet elé álló verzióról beszélek, hanem olyan 3 gyerekről akik a szülei helyébe tud állni és legalább annyi pénzt hozni az államnak. Csak azért, hogy 3 gyerekem legyen nem fogok senkit kilátástalan vergődéssel teli élet elé állítani.

Akkor fogok 3 gyereket vállalni, hogy ha tudom őket decensen fölnevelni, és tudok nekik olyan perspektívát/útravalót/támogatást adni amiért érdemes élni.

Szerinted ezt hány ember teheti meg ebben az országban?

Vanek B. Eduard 2011.01.17. 13:48:05

Van egy saját gyártmányú hasonlatom erre a manyup-bedarálásra:
Volt egy főkertész (az üveghegyen túl), aki egy szép napon telepített egy bazi nagy gyümölcsöst. A későbbi főkertészek is belátták, hogy - mivel öregszenek a korábbi fák - jól jön ez majd 20-30 év múlva.

Gondozták, pénzt költöttek rá sok éven át, majd mikor már majdnem termőre fordult, kivágták az egészet a francba, mer' köllött a tüzifa...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.17. 13:50:39

@lkjpoi: nem ezt modntam.

azt mondtam, az allami alkalmazott nem fizet adot.

lehet, hogy adofizetesnek eli meg, de a koltsegvetes szepontjabol nem bevetel, hanem kiadas az allami alkalmazott.

es lehet hisztizni, meg foldhoz verni magad, meg halistenkedni,hogy hogy lehet ilyet mondani, de attol az allami alkalmazott meg nem fog adofizetove valni.

metalheart · http://rocknmetal.blog.hu/ 2011.01.17. 13:50:47

nincs ebben semmi különleges: ott volt a lové.

Squid 2011.01.17. 13:51:09

@kovi1970: "A gondolatmenetben csak az a bökkenő, hogy miért is kéne a fidesznek a tömjén zsótiék véleményét figyelembe venni bármiben is?

A kdnp a fidesz ministrás tagozata. Egyedül soha az életben be nem kerültek volna a parlamentbe, amit ők is nagyon jól tudnak mivel nem indultak egyedül. Pár szavazatot hoztak a fidesznek oszt jó napot. A lényeg pár megélhetési, hit mögé bújó politikusnak megvan a napi betevője. "

A "pár szavazat" miatt van KÉT-HAR-MAD, gondolom innen vágod, hogy miért csóválja a farok a kutyát.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.01.17. 13:51:17

@lkjpoi: Igen, inkább ezt mondd, mert ugyan valószínűleg ebben se értünk egyet, de ez egy olyan vélemény, amelyet nem kapásból egy ténybeli tévedéssel támasztasz alá. ;-)

Én inkább úgy látom, hogy rövid távú érdekek fejében történik hosszabb távú érdekek feláldozása.

Propaganda pedig mindkét oldalról van és mindkét oldalról hamis.

Lumieres 2011.01.17. 13:51:39

@Vanek B. Eduard: Vagy ahhoz hasonló, amikor a kormány a panelban felszedi a parkettát és azzal fűt be. Elmegy februárig, de novemberbe megint kell majd fűteni és akkor már parketta (mnyp-i 3000 miliárd) se lesz már.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.17. 13:52:45

@szvsz: elettertam

nem eletkor

elettartam.

tudod mi a kulopnbseg a ket szo kozott..?

elmagyarazom szivesen..
az eletkor egy adott pillanat, az elettartam pedig egy idointervallum.

na most, hogy satirozgathattam kicsit ismereteid feher foltjait, mi is a kerdes konkretan?

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.01.17. 13:55:02

@lkjpoi: Hát igen nagyjából ez a lényeg szépen körülírva: A megtermelt javak egyre nagyobb százaléka összpontosul egy egyre kisebb réteg kezében.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.17. 13:56:53

@newtehen: ez sosem volt maskepp...

csak regen kiralyoknak, faraoknak, fopapoknak hivtak oket es beleszuleteses alapon oszpontosult a kezukben tobbtiz- vagy szazezer ember eroforrasa, ma meg van ra lehetoseg hogy barki megcsinalja ezt.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 13:57:27

@elwood:

"bárki, az aktuális árfolyamon. "

az aktuális árfolyamot a vételi-eladási kereslet határozza meg.

a magyar gazdaság jelenleg is komoly folyómérleghiánnyal küzd, amit részben tőkebeáramlás (FDI) részben devizahitelek felvételével ellensúlyozunk. ha a magyar megtakarításokban megtestesülő tőkét külföldre viszed, duplájára növeled a folyómérleghiányt.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.17. 13:59:25

@Mészáros Laci: "ha a magyar megtakarításokban megtestesülő tőkét külföldre viszed, duplájára növeled a folyómérleghiányt. "

lassuk be, itt nem maradhat...
muszaj az embernek elvinni innen, mert barmikor elvehetik. ha nem torvenyes, majd utolag csinalnak ra egy visszamenolegeset...

elwood 2011.01.17. 14:00:37

@Mészáros Laci: és akkor ezzel most mit cáfoltál ?

bármikor felhalmozhatok bármiben az aktuális árfolyamon, és nem fog függeni a magyar népességtől

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 14:01:02

@Squid:

"A 45% bezúzásával nem érünk sokat, a 22milliárd hiányban az 1400Milliárd lószart nem jelent egy egyszeri leíráson kívül. NEM változik a folyamat és a trend, sem az államadósságot növelő okok egyike sem. "

dehogynem.
1. arra az 1400 milliárdra már nem kell évente kamatot fizetni, ez kb évi 100 milliárd.
2. a manyup miatt az ONYP-ból kieső pénz pótlására nem kell évente 350 milliárd hitelt felvenni.
kisujjam sem mozdítottam és 450 milliárddal javult a költségvetési hiány. 3.8% helyett 2%

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.01.17. 14:01:27

@az igazi Sipi: "ma meg van ra lehetoseg hogy barki megcsinalja ezt." Aha, ahogy azt Móriczka elképzeli. Mit is kell ahhoz tennem, hogy legyen egy olajcégem? Megsúgom: Ha a fejed tetejére állsz, sem fog önerőből menni. Ebbe születni kell ugyanúgy, csak már nem tizedet fizetünk, hanem örülünk ha marad a tized.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.17. 14:04:06

@newtehen: persze, ha a kifogasokat keresed, hogy miert nem tudod megcsinalni, akkor eleg nehez lesz..:-)

de ha nezzuk a facebook v a google sztorit, akkor az erosen engem igazol..:-)

nevetőharmadik 2011.01.17. 14:04:59

Az EU ludas a dologban, ez tény, de a felelősségük a Fideszéhez képest kicsi. A legnagyobb baj mégiscsak az, hogy a Fidesz pont az SZJA-csökkentésből reméli felpörgetni a gazdaságot.

Kérem, hogy valaki részletesen magyarázza el ennek a mechanizmusát, mert eddig csak kidobott, mégis behajtandó pénznek látszik, minden ezutáni évben megjelenő masszív hiánynak.

vacka24 2011.01.17. 14:05:00

@lkjpoi: 'Vegyétek már észre, hogy a kifizetendő nyugdíj így is, úgy is ugyanannyi, és ezt a pénzt így is, úgy is mi adjuk össze.'
Az egyik rendszerben en fizetek 70 et, te 30 at, en kapok 60 at te 40 et. A masik rendszerben en fizetek 70et, te harmincat es ugyanannyit is kapunk vissza. Igy is, ugy is mi adjuk ossze, de ha nem haragszol nekem nem mindegy, hogy hogyan.

elwood 2011.01.17. 14:08:27

@Mészáros Laci:

"1. arra az 1400 milliárdra már nem kell évente kamatot fizetni, ez kb évi 100 milliárd."

ezt a hozamot praktikusan a mnyp-sektől veszik el

"2. a manyup miatt az ONYP-ból kieső pénz pótlására nem kell évente 350 milliárd hitelt felvenni.
kisujjam sem mozdítottam és 450 milliárddal javult a költségvetési hiány. 3.8% helyett 2%"

egyrészt még mindig marad 550 milliárd hiány a nyugdíjkasszában, másrészt most egy jövőbeli megtakarítást élünk fel.

lehet, úgy tekinteni, hogy ha veszek egy tévét a bankszámlámról akkor az nem kerül semmibe, valójában fogynak a megtakarításaim.
az mnyp 3000 milliárdja megtakarítás ami most eltűnik, vagyis a nettó adósságállomány nem csökken semmivel.

elwood 2011.01.17. 14:12:45

@lkjpoi: "Vegyétek már észre, hogy a kifizetendő nyugdíj így is, úgy is ugyanannyi"

Ez melyik országban érvényes ? Itt a miénkben a kifizetendő nyugdíj szabálya évente változik.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.01.17. 14:14:40

@az igazi Sipi: Hát nem tudom. Elég sok hasonló vállalkozás bebukott már. Tudod nem akarok összeesküvés elméleteket gyártani, de elég nehéz elhinni ezt a
"reklámozd már a termékemet a két szép szememért ingyen"
vagy a
"fejlessz légyszi alkalmazást a két szép szememért a barátság nyilvántartómba ingyen, ígérem befut!"
Arról nem is beszélve, hogy a szükséges háttérpark meg csak úgy lett magától....

sztrugackij 2011.01.17. 14:15:07

@lkjpoi: Ha én államkötvényt vásároltam befektetési célból akkor az a pénz sincs meg?
Ha vissza akarom váltani,akkor orbánék széttárják a kezüket,hogy há' elköltöttük ,de nincs gond mer'egy csomó embernek az adóját csökkentettük vele?
A manyup ugyanúgy a saját befektetésem volt időkorlátos visszavásárlással.Ilyen alapon bármilyen hosszútávú,államkötvényt tartalmazó befektetést lenyúlhatna a hülye törpétek.
Hihetetlen mennyit képesek vagytok lenyelni orbántól,igazi álomvezető aki megeteti veletek a szart és ti meg bólogattok,hogy milyen finom!

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 14:24:36

@elwood:

"bármikor felhalmozhatok bármiben az aktuális árfolyamon, és nem fog függeni a magyar népességtől"

a felhalmozásod értéke függ tőle kurvára.

ha hárommmillió magyar devizába kezdi rakni a nyugdíjmegtakarításait, a magyar gazdaság igen hamar összeomlik és akkor nem lesz mit megtakarítanod.

gyanítom, hogy orbán is kb annyit érthet a gazdasághoz, mint te, azért csinál fasságokat.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 14:25:51

@elwood:

"ezt a hozamot praktikusan a mnyp-sektől veszik el"

az államkötvények után fizetett hozamot a költségvetés állja.

a költségvetés bevételeit meg az adófizetők adják.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 14:26:25

@elwood:

"egyrészt még mindig marad 550 milliárd hiány a nyugdíjkasszában, másrészt most egy jövőbeli megtakarítást élünk fel."

a pénzt nem lehet megenni.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 14:28:33

@az igazi Sipi:

ez poénnak jó, de csak akkor, ha az üzenetet megértetted: a magyar gazdaság nincs abban a helyzetben, hogy évente 1-2 milliárd euró tőkét vigyünk ki fiatal népességű országokba.

ugyanis a magyar gazdaság pont hogy tőkére szorul.

gorcsev54 2011.01.17. 14:28:57

@sztrugackij: Én még mindig azt mondom a MNYP. ,"megszüntetését" még le tudom nyelni , de a módszert kényszerítést ( és az elköltését)azt nem.Úgy tudom kb 20 ezer de már biztos több (főleg Orbán elszólása után)MNYP. tag marad és azt pláne nem tudom lenyelni, hogy aki marad (bár én nem a korom miatt)az fizessen az államiba tovább "átkeresztelt járulékot" és nem kap semmit.Ezután mi következik? Aki nem Fidesz szavazó az dupla adót fizet ? Aki nem nyal Orbánnak az dupla adót fizet?Vagy mi ?

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 14:31:44

@elwood:

nem CÁFOLTAM semmit. eszembe sincs.
csak arra mutatok rá, hogy az aktuális árfolyam függ a kereslet-kínálattól.

évente 300-400 milliárd forinttal NÖVEKSZIK a forint-deviza átváltás, akkor a forint árfolyama rohamosan gyengülni fog. egyre kevesebb maláj részvényt tudsz venni a havonkénti megtakarításodból.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 14:32:35

@gorcsev54:

a módszert elbaszták, ez nyilvánvaló. a fidesz kommunikációs osztálya valószínűleg forró olajban sül.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.01.17. 14:34:31

@Mészáros Laci: És az a pénz hova lett, amit az államkötvényért kaptak? Csak nem felélték?
Okos ember nem vesz fel hitelt (az államkötvény az egy hitellevél) a mindennapi megélhetésre, itt kezdődik...
A másik: amikor az állam nem tudja szavatolni az államkötvények visszaválthatóságát, azt úgy hívják: Államcsőd. És miért is tegyem át a megtakarításom egy épp gyakorlatilag csődbe menő alapba?

sztrugackij 2011.01.17. 14:37:14

Elég szomorú ,hogy egy ,állítólag felkészült vezetőtől("készen állunk a kormányzásra") első intézkedésként ilyen piti ,komcsiszagú lenyúlásra telik csak.
Nyugdíjcélú magánszámlákat beolvasztani a költségvetés feneketlen zsákjába milyen lúzer lépés már?
Remélem sok fideszszavazó pénze is odakerült,de nekik ennyit megér az Mszp bukása.

valasz a KE-nek 2011.01.17. 14:38:49

Hihetetlen, hogy micsoda téveszmék tudnak berögzülni az emberek fejébe. Páran itt tényként kezelik, hogy ha kilépnek a manyupból, akkor fú mennyire rosszul járnak. Kíváncsi vagyok tisztában vannak-e a manyup szabályaival, kiszámolták-e valaha, hogy kb. mennyi pénzre számíthatnak a manyupból? És, hogy kb. mennyi plusz nyugdíjra lesznek jogosultak az államiból az átlépéssel?
Mert az emberek túlnyomó többsége nem jár rosszabbul a tisztán állami rendszerrel!

valasz a KE-nek 2011.01.17. 14:42:09

@Squid:
"Mondd szerinted hány ember engedhet meg ma magának 3 utódot magyarországon???"
Sokkal több, mint ahányan a 3 gyerekesek vannak. Csak hát jó kifogás mindig van elég. Ráadásul már az is óriási lépés lenne, ha minden 0-2 gyerekes vállalna plusz egy gyereket.

kewcheg 2011.01.17. 14:42:10

Amíg a 40 évesen nyugdíjba menő rendőrök nyugellátását kell finanszíroznom, addig szerintem nincs létjogosultsága részemről a visszalépésnek.Olyan helyzetben vagyok, hogy több ilyen volt cop-ot is ismerek, merem állítani, hogy mindegyik makkegészséges, nyugdíj mellett simán dolgozik.(de ha nem dolgozna, akkor is kapná a havi 200-250-et)Lényegében az a tény, hogy sokan betegen és idősebb emberként dolgozva tartják el ezeket az életerős embereket, akik nem azért mentek el nyugdíjba, mert ledolgoztak becsületesen egy hosszú életet, hanem mert volt egy kiskapu. Amelyik állam ezt megengedi (már ha az érintettek ügye erkölcsileg ebben semmi kivetnivalót nem találnak) az végtelenül romlott.Többek között ezért sem lépek vissza...

elwood 2011.01.17. 14:44:33

@nevetőharmadik: "Fidesz pont az SZJA-csökkentésből reméli felpörgetni a gazdaságot."

az úgy lesz, hogy én például kapok egy rakás pént. (egyébként tényleg)

ebből kimegyek sielni Ausztriában hétvégenként, amit eddig nem csináltam. lecserélem a plazmatévémet nagyobbra. és a kocsim is kezdem kinőni.

ebből egyrészt a sífelvonónál dolgozó magyar vendégmunkás jobban fog kereseni, a samsung plazmagyárnak több megrendelése lesz gyöngyösön, és a Renault Laguna magyar beszállítói is profitálnak egy csomót.

hát gondolom így, lesz, mertha mégse, akkor mégsem kap nobel díjat matolcsy

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2011.01.17. 14:46:22

"Következtetések:
(1) A Fidesz szarik koalíciós társára;
"

Ez így tévedés. A nyugdíjágazatot a KDNP kapta. Az ONyF főigazgatója is KDNP-s:
www.nol.hu/belfold/20100123-a_kdnp_szerint_nem_a__svedseg__a_lenyeg

Megfigyelo 2011.01.17. 14:50:12

@valasz a KE-nek: Csak hát 20-25 ev mulva gyakorlatilag NEM LESZ ÁLLAMI NYUGDÍJ - nem lesz, aki a fedezetet biztositsa (v.ö. demográfia). Utólso WSJ interjújában butkoltan Orbán is ezt mondta. ("Csak annyi nyugdíjat fognak fizetni, amennyi járulék befolyik..." Akkor amikor az aktív népesség kisebb lesz, mint az inaktív...)

Naneee 2011.01.17. 14:50:55

@valasz a KE-nek:

Ez még igaz is lehet DE!!!!
A mostani szabályozással. Csakhogy - mint ahogy azt mostanság tapasztaljuk - az összes szabály, törvény bármikor bármennyire és bármilyen (akár visszamenőleges) időponttól is módosítható v. meg is szüntethető. És ez így eléggé rizikósnak tűnik, főleg a jelenlegi demográfiai mutatók ismeretében.
Tehát eléggé naiv elképzelés, hogy az emberek "túlnyomó többsége" 10-20-30 év múlva jobban járna a tisztán államival.

Squid 2011.01.17. 14:51:46

@Mészáros Laci: "dehogynem.
1. arra az 1400 milliárdra már nem kell évente kamatot fizetni, ez kb évi 100 milliárd.
2. a manyup miatt az ONYP-ból kieső pénz pótlására nem kell évente 350 milliárd hitelt felvenni.
kisujjam sem mozdítottam és 450 milliárddal javult a költségvetési hiány. 3.8% helyett 2% "

Mondd hogyan vegyem komolyan amit írsz, ha éves szinten gondolkodsz pont nyugdíjkérdésben?

1. Igen idáig fizetted 12 évig, és 3 évvel a felhalmozási időszak vége és a kifizetési időszak kezdete előtt felégeted. Ezzel így nemcsak a jövőt nyírod ki, hanem a múltban fizetett kamatpénzt is effektíve kivágod az ablakon.

Gondolom van olyan gondolatmenet ami mentén ez prudens gazdaságpolitika.

2. Ez nagyon vicces, a kieső pénzt nem azért kell felvenni mert a MNYP rendszer "ellopja". Az extra pénzt a 45-50 éves nyugdíjasok és a 700.000 Rokkantnyugdíjas miatt kell fölvenni, itt azzal van baj, hogy a fentebbi két kategóriában annyi potyautas van, amit lehetetlen eltartani a MNYP-rendszer mellett!

Gondolom, megint tudsz nekem mondani olyan ideológiát ami mellett erkölcsös és jogos a rendesen adózókat szétlopni, az élősködők mellett..

3. "kisujjam sem mozdítottam és 450 milliárddal javult a költségvetési hiány. 3.8% helyett 2% "

Igen egészen addig javult amíg tart a lé, ahogy elfogy pár éven belül a dolog visszaáll. Annyi különbség lesz csupán, hogy addigra eltüntetted a legnagyobb államkötvényfelvevőket, és kivontál 1600Milliárd tőkét a magyar tőzsdei szereplők közül.

Gondolom ez nem zavar, minthogy a többi igen égető tény sem amit írtam az eredeti válaszomban.

De itt van még egy kis nüansz amit sehol senki nem bontott ki:

A több mint másfél millió minimálbéres, nyugdíjba menetelekor milyen pénzből kell hogy megéljen? Tudom, hogy megérdemlik az éhenhalást, de az állam nem engedheti éhen halni az állampolgárait.

Teszem azt mai reálértéken 60K Hufból hogy fognak megélni, mert kb annyi fog jutni egy teljes generációnyi adó és járulékcsalónak. Milyen extra terhet fog ez az államra róni?

Vajon mi lehetett (volna) az a rendszer ami az állam dolgát könnyíthette volna ebben a katasztrófális és elkerülhetetlen helyzetben?

Sztem kitalálod...

elwood 2011.01.17. 14:52:58

@Mészáros Laci: "a forint árfolyama rohamosan gyengülni fog. egyre kevesebb maláj részvényt tudsz venni a havonkénti megtakarításodból. "

pontosan, viszont a már meglévő maláj részvényem egyre több forintot ér. vagyis őrzi az értékét,

szemben az egyre gyengébb forintban kapott állami nyugdíjjal

FüligJim 2011.01.17. 14:54:19

Sok okosság összehordva...

Én egy kicsit elvonatkoztattam és azt néztem meg, hogy a mai tudásom és fellelhető információk alapján mennyi lesz a nyugdíjam 2035-ben.

Tisztán állami rendszer: kb 240-250.000,-
Vegyes rendszer: kb 350-380.000,-

Kérdéses-e ezek után hogy melyik rendszert szeretném?

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.01.17. 14:54:20

@elwood: A nagyobb kocsidba Magyarországon tankolsz, és itt fizeted utána a jövedéki adót. Itthon javíttatod magyar szerelőkkel, akik itthon veszik meg az utángyártott alkatrészt. (persze gyárit számláznak)
A sífelszerelésed itthon veszed meg, mint ahogy a konzerveket is amit viszel, (mivel viszel, hiszen Magyar vagy)
A plazmaTV-hez itthon veszel kábelTV csomagot, amit egy hazai szerelő köt be....

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.17. 14:55:15

@Mészáros Laci: de kivisszuk, ertsd meg

mert itt nincs biztonsagban. en dontom el, hogy hol lesz a megtakaritasom es nem ebben az orszagban, az tuti, mert semmi nem garantalja hogy a kormany kedve szerint nem veszi el akkor, amikor akarja.

most eppen szlovakiat hasonlitom ossze az osztrakokkal, hol eri meg jobban.

mert itt nekem tul magas a riziko es en nem szeretem a kaszinokat, mert tudom, hogy mindig a haz nyer. az egesz csak ido kerdese...

tomwar 2011.01.17. 14:57:35

@Mészáros Laci:

Lehet...de egyelore potolnak a hianyt a munkanelkulieket...ha ok munkaba allnanak, javulna az "egyenleg", nem?

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.17. 14:57:49

@newtehen: nem azt mondtam, hogy tuti a siker receptje.
azt mondtam, hogy lehetoseged van ra. es mint az altalm felsorolt garazsbol indult vallalkozasok mutatjak, igen, ez mukodhet. no nem mindenkinek. kell hozza esz, otlet, kitartas es meg egy kalap olyan kepesseg, ami a tobbsegben nincs meg. pont ezert oszpontosulnak az eroforrasok egy szuk csoport kezebe. mert a tobbseg buta hozza, hogy megszerezze.

ebbe a tobbsegbe termeszetesen en is beletartozom, mert nekem is csak annyi eszzem volt, hogy ellopassam a vallalkozasomat annakidejen:-D

Megfigyelo 2011.01.17. 14:58:16

@sztrugackij: Megnyugtatlak, hogy amint a mnyp pénznek a fenekére vertek, akkor valóban jön a többi megtakarítás lenyúlása. Valószínúleg az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások következnek, aztán a NYESZ számlák, befektetési alapok... Bár lehet hogy rögtön harácsot vetnek ki minden bankszámlára: aki egyszer belejött a lopásba...

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 15:00:15

@newtehen:

"És az a pénz hova lett, amit az államkötvényért kaptak? Csak nem felélték?"

ha a kérdésed mögött ott egy feltételezett (egyébként téves) válasz, mindig az az érzésem, hogy fölösleges elmondanom a pénzügyi rendszerek működését, mert az érzelmileg motivált prekoncepciókon a logikus magyarázat nem hatol át.

ugyanis a válasz ott volt fölötte: az ONYP hiányát fedezte.

GMS 2011.01.17. 15:00:35

Úristen, micsoda parázs vita van itt!:) Mészáros Lacikának üzenem, hogy mi a párommal a manyupot választjuk és gyereket is már csak külföldön szülök, akár 2-3-at is, mert ezzel végképp elegünk lett ebből az országból és elmegyünk. Mindketten tanult, több diplomás, több nyelven beszélő emberek vagyunk, de úgy érezzük, nekünk itt babér nem terem. A nyugdíjadat meg keresd meg te, meg a gyerekeid. Tessék ráállni a sorozatgyártásra.... haha. A köztisztviselői gárdát, meg egyrészt igenis a magánszektor finanszírozza, úgy, ahogy az egész államot. Ez nem jelenti azt, hogy egy köztisztviselő ne teremthetne értéket, de a fizetését akkor is az állam bevételeiből kapja. Mondhatnád, hogy ebbe benne van az ÁFA, meg a benzin stb. adója, amit mindenki fizet(het), de a magánszektor még ezen felül is adózik, tehát pluszban járul hozzá az állam bevételeihez.

gorcsev54 2011.01.17. 15:00:49

@kewcheg: Az állam az "erőszakszerveinek" mindig kedvez, na de ennyire?!

Gandalf(helyett) 2011.01.17. 15:01:30

válasz a KE-nek:
Szerintem meg te vagy tévedésben, ha azt hiszed az "emberek túlnyomó többsége nem jár rosszabbul a tisztán állami rendszerrel".
Ez akkor lenne így, ha csak annak fizetnének és annyi nyugdíjat, aki be is fizetett.

Az meg pláne nonszensz, hogy adókedvezményért csináljak gyereket. Arról meg meg vagyok győződve, hogy ez a családi kedvezményes adózás se lesz hosszúéletű, és biztosan nem tart addig, míg felnevelném akit most bevállalok a nagy igéretekre, vagy arra, hogy majd ő fizessen horripilis járulékot, hogy a sok léhűtő is kapjon nyugdíjat.

Van aki azért gyárt gyereket, hogy több pénzt kapjon.
De az nem én vagyok.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 15:02:05

@tomwar:

egyelőre igen, de nem 3-4 éves távlatban kell gondolkodnunk, hanem 30-40. amikor az én gyerekeim lesznek aktív koruk tetején.

egyszerűen arról van szó, hogy demográfiai problémát csak demográfiai módon lehet megoldani.

gorcsev54 2011.01.17. 15:04:13

@valasz a KE-nek: Szerintem azért ennek ki kéne várni a végét ,mielőtt kijelented.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 15:05:10

@az igazi Sipi:

az is vicces, hogy sokan milyen készségesen átvették a manyupok PR-rizsáját.

a privát megtakarításaiddal azt csinálsz, amit akarsz. a manyup számlán levő pénzedről nem dönthetsz. pár éve, amikor megszorultam, fogtam a megtakarítási életbiztosításomat, feltörtem és megoldottam a gondot.

most hiába látom, hogy az ING számlámon van 5.9 millió, ettől még elárverezhetik a fejem felől a lakásomat, ha nem fizetek. szart sem érek az ING papír lobogtatásával.

nevetőharmadik 2011.01.17. 15:05:20

@elwood: Hát, egyrészt, nem irigylem tőled, jó síelést az egész családnak. :)

Másrészt... ettől tartottam. Biztos, hogy nem akartok inkább családilag kétszer annyit enni, mint eddig? A magyar élelmiszeriparnak jól jönne a támogatás, és nektek is csak annyi áldozathozatal lenne, hogy 200 kilósra híztok pár hónapon belül. XD

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 15:07:35

@elwood:

"lehet, úgy tekinteni, hogy ha veszek egy tévét a bankszámlámról akkor az nem kerül semmibe, valójában fogynak a megtakarításaim.
az mnyp 3000 milliárdja megtakarítás ami most eltűnik, vagyis a nettó adósságállomány nem csökken semmivel. "

dehogynem.

ugyanis a manyup számlákon gyarapodó pénzzel párhuzamosan az ÁLLAM, vagyis az adófizetők adóssága gyarapodott. annak idején ki is számolták, hogy a manyup rendszer első néhány évtizedében az adófizetők szopni fognak. meg utána is.

tomwar 2011.01.17. 15:07:51

@Mészáros Laci: Jelenleg mennyi munkanelkuli van?
Mennyi "hianyzik" a jarulekfizetes egyenlegehez?
Osszuk el a kettot...s nem biztos, hogy csak 3-4 ev a kulonbseg. Ha tobb, mint 5, akkor mar elkezdodott volna a MANYUP-ok jarulekszolgaltatasa, amivel csokken az allami TB terhelese...es exponencialis csokkent volna.
Nemi turelem, odafigyeles, egy-ket szabaly modositasa....sok lepesnek kellett volna megelozni a kvazi allamositast. A TB hianya igy is marad min. 350-400Mrd forint.
Igy viszonk kidobtunk 12 evet, es azt, hogy erdemes legyen becsulettel dolgozni, adozni: mert csak azok MANYUP-tagok, akik bejelentve dolgoznak...

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.01.17. 15:08:35

@Mészáros Laci: "ugyanis a válasz ott volt fölötte: az ONYP hiányát fedezte. "
Magyarul felélték.... Köszönöm.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 15:11:27

"Jelenleg mennyi munkanelkuli van?"

1. a munkanélküliség részben strukturális -- százezrével vannak olyanok, akik korábban kézzel végezték azt a munkát, amit ma gépek végeznek. nem értenek semmi máshoz.

2. részben kulturális -- aki úgy nőtt fel, hogy ameddig a szem ellát, senkit nem látott heti 5x8 órában dolgozni, az egyszerűen nem is képes rendszeres munkára.

ezért van sok munkanélküli és sok álláslehetőség egyszerre.

gorcsev54 2011.01.17. 15:11:43

@GMS: Hát látod , ettől félek én is.Az én egyik gyerekem is elment ( sőt ahol lakom a 24-30 közöttiek 80% elment,aki nem az eddig is feketén dolgozott meg eztán is, pedig nem az Ormánságban ,vagy a kisebbségek között lakom ,hanem egy híres nagy város mellett) lassan már az én korosztályom is indulóban van mert még a kinti segédmunkából is tisztességesebben meg lehet élni mint itt akár egy 21 éve talpon lévő vállalkozásból,vagy akár diplomával szóval ki fog itt járulékot fizetni? -A maradók!De azok sokat!

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.01.17. 15:11:53

@Mészáros Laci: Csak idő kérdése, és valakinek eszébe jut majd. A házad mellé viszik majd a nyugdíj megtakarításod is a bankok.

Dr. No 2011.01.17. 15:12:02

@Mészáros Laci: Egyéni számla az állami nyugdíjrendszerben: mese habbal.

Ha mégis létrejönne valamilyen módon - szemben az összes reális, tényeken alapuló várakozással -, akkor meg annyit ér majd, mint a fasz nélküli strici.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 15:12:51

@newtehen:

erről beszéltem. aki csak megnyerni akar egy vitát, sosem lesz okosabb egy centivel sem.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.17. 15:12:54

@Mészáros Laci: rajta, hasonlitsuk ossze a kettot..

az allamiban meg tudom nezni mennyi van a nevemen?

loszart

azt mondjak, a manyupnak alacsony a hozama...
az allaminak mennyi?
ja.. lof@sz nincs a nevemre irva, a lof@sznak meg nincs hozadeka...

az allami befizeteseim kivehetem amikor kedvem tartja?

mi alapjan, hiszen lof@sz nincs a nevemre irva

nics itt semm ipr-szoveg. cska mint fentebb irtam, az szoruljon az allamra, aki onmaga keptelen sajat magat emberhez meltoan eltartani. tehat az allami fugges egyfajta szegenysegi bizonyitvany.

ezen kivul az en feladatom az allamot fuggesben tartani es felugyelni es eltartani, nem pedig forditva...

kewcheg 2011.01.17. 15:13:49

@gorcsev54: Jelen szabályozás szerint 25 év "szolgálati idő2 kell hozzá.Ha valaki 18 évesen kezdi a szolg. időt - ugye rendészeti szakközéppel- 43 évesen jól megérdemelt nyugdíját élvezheti, de vannak még különféle szorzók, apjafaszák, amivel levihető 40-re.Ja, és hadd ne mondjam, milyen szimulálások mentek (csalás) a még kedvezőbb korengedményért.Van aki "papíron" 100%csoffant, de azért vígan őrzi védi a bevásárlóközpontot.Tehát csak akkor papoljanak nekem nemzeti szolidaritásról, ha tényleg idős, a munka miatt testileg-lelkileg hanyatlófélben lévő embereknek adják oda a járulékomat...

lkjpoi 2011.01.17. 15:14:07

@GMS: jesszusom, már hogy tartaná el a közalkalmazottat a magánszektor, ne idegesíts már! A közalkalmazott dolgozik, sokszor keményebben, mint te, aki nem boldogulsz itt, és le akarsz lépni külföldre.

Megfigyelo 2011.01.17. 15:15:05

@tomwar: A munkanélküliek munkábaállításához munkahelyek kellenének, Ha a gazdagok SZJA-jának csökkentése helyett a szegényekét csökkentték volna, akkor sokkal inkább felpergették volna a hazai keresletet és ezáltal a termelést - és így a munkaerőigényt is -, mert a szegények sokkal inkább közvetlenül felélnék, és főleg hazai árura költenék a plusz jövedelmet. (A gazdagok inkább felhalmozzák vagy import luxuscikkekre költik a pluszpénzt.) Most a szegények jövedelme csökken, esetleg nagyjából változatlan, az "adócsökkentés" kizárólag a privilegizált rétegnek jó, nem az ország gazdaságának. A munkanélküliség csökkentéséhez a munkabérekre rakódó terheket (munkaadói és munkavállalói járulékok) kellett volna leginkább csökkenteni..

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 15:15:57

@az igazi Sipi:

ha figyelnél rám, el tudom mondani az gazdasági és pénzügyi összefüggéseket.

de ebben a stílusban én nem tudok beszélgetni.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 15:19:36

@Dr. No:

"Ha mégis létrejönne valamilyen módon - szemben az összes reális, tényeken alapuló várakozással"

volt már egyéni számlás rendszer, kb fél éven keresztül működött, 2002 január-június. aztán a fideszbukta után először a szocik törölték el (ugyanabban a törvényben, amelyikben az állami rendszerbe való önkéntes visszalépést megtiltották), utána a fidesz dobott rá még egy lapát földet, amikor a vereségtől frusztrált orbán lapátra tette az egyéni számlás rendszert kidolgozó embereit.

"akkor meg annyit ér majd, mint a fasz nélküli strici."

a svédek elég jól elvannak vele.

nevetőharmadik 2011.01.17. 15:19:41

@Mészáros Laci: Ez teljesen igaz. Az államtól bármikor elkérheted majd az 5,9 milliódat, és nem fogják elárverezni a fejed fölül a lakást.

Voltak persze gondok az MNYP rendszerrel, de ez nem változtat azon, hogy a megszüntetése felháborító tolvajtempóval, zsarolással, hazug érvek szajkózásával történik.

Külön fölháborító és hazug dolog, ahogy a magántulajdon fogalmát gyengítik és ahogy te is gyengíted. Az ugyanis, hogy nem rendelkezhetsz korlátlanul a tulajdonoddal, nem érv. Vegyünk példát: van egy házad, műemlékvédelem alatt áll. Nem csinálhatsz vele akármit, amit egyébként a tulajdonodban álló épülettel megtehetsz. Mégsem meri állítani senki, hogy az nem a magántulajdonod. Vagy kiskorú vagy, de az örökségedhez csak nagykorúságod elérése után férhetsz hozzá. Senki sem merné állítani, hogy az addig nem a tied.

Na de most már úgyis mindegy.

Balt 2011.01.17. 15:20:40

@Squid: "A 45% bezúzásával nem érünk sokat, a 22milliárd hiányban az 1400Milliárd lószart nem jelent egy egyszeri leíráson kívül. NEM változik a folyamat és a trend, sem az államadósságot növelő okok egyike sem."

Ha (...) a magán-nyugdíjpénztári tagok 90 százaléka visszalép az állami rendszerbe, azzal a magyar GDP 9 százalékának megfelelő vagyon kerülne át állami kezelésbe. A vagyon jelentős részének adósságcsökkentésre történő felhasználásával a JP Morgan számításai szerint a GDP-arányos közadósságráta a jelenlegi 82 százalékról 77 százalékra csökkenhetne - írja legfrisebb elemzésében a JP Morgan bankcsoport londoni befektetési és elemző részlege.

A ház elemzői szerint a nem forinteszközökben, valamint részvényekben fekvő vagyon átváltásával még tovább csökkenhet az adósság, és felhajtóerőt adhat a forintnak is.

www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20101102-londoni-elemzok-jelentosen-csokkeno-adossagrata-finanszirozasi-kockazatokkal.html

"A "nyugdíjrendszer stabilizálása" a legnagyobb parasztvakítás az egész sztoriban."

www.origo.hu/itthon/20110114-mi-lehet-az-orban-viktor-altal-meglebegtetett-nyugdijreform.html

"Kb 2014 körül elkezdődött volna a MNYP pénzek kifizetése, és innen évről évre a nyugdíjbavonulók 25%-al kevesebbet kellett volna kapjanak az államtól. Ez a megtakarítás orbitális segítség lett volna az állam számára, hiszen 100% helyett 75%-ot kellett volna csak fizetniük a 2014 után nyugdíjba vonulóknak."

Azért '98-ban nem volt jellemző a tömeges mnyp-belépés a 50 körüli korosztály számára... Egyébként egy tárgyilagos elemzés a mnyp-rendszerről:
portfolio.hu/gazdasag/nyugdij/a_penztartagok_nem_valaszthatnak_vissza_kell_lepniuk.142876.html

go!t 2011.01.17. 15:22:26

@lkjpoi: igazad van, a közalkalmazott által termelt javakat eladjuk külföldre, és a bevételből fizetjük a bérüket. Ez tuti így megy...

mondjuk kíváncsi lennék, hogyha csak közalkalmazott lenne az országban, és 0 magánszektor,akkor az oroszoknak mit adnánk a gázért.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.01.17. 15:23:54

@Mészáros Laci: Nem tudom mi a gondod mit nem értesz. Az állam hitelt vett fel a napi kiadásaira. Ezt akarják most kifizettetni a MNYP megtakarításokkal egy pénzügyi trükkel. A Kiadások nem csökkennek, egy év múlva újra hitelt vesznek fel, amit két év múlva a bankszámlák zárolásából fizetnek ki?
Okosozhatsz, és fölényeskedhetsz, de értelmes választ még mindig nem sikerült adni arra: Miért kellett a napi kiadásokra hitelt felvenni?

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 15:24:15

@nevetőharmadik:

nem vehetem fel az 5.9 milliómat az államtól. ugyanúgy, ahogy a manyuptól sem vehettem fel. az egyenlegértesítő szemfényvesztés.

"Voltak persze gondok az MNYP rendszerrel, "

igen, alapvető gondok: csökkenő népességű tőkeéhes országban működésképtelen.

"a magántulajdon fogalmát gyengítik és ahogy te is gyengíted."

a manyup számla nem magántulajdon, a szó klasszikus értelmébem, ugyanis nem rendelkezhetem fölötte. csak egy ígéret arra, hogy öregkoromra majd részesedést kapok abból a GDP-ből, amit az akkori fiatalok megtermelnek majd.

Balt 2011.01.17. 15:24:42

@Vanek B. Eduard: "Gondozták, pénzt költöttek rá sok éven át, majd mikor már majdnem termőre fordult, kivágták az egészet a francba, mer' köllött a tüzifa..."

De az is lehet, hogy mérgezett talajra ültették anno az egészet...

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 15:25:11

@newtehen:

"A Kiadások nem csökkennek"

de, évi 350 milliárddal csökkennek. ennyivel kevesebb hitelt kell felvenni.

Megfigyelo 2011.01.17. 15:25:24

@elwood: A matolcsyzmus bukása biztos, csak az a kérdés, hogy előbb beledöglünk-e valamennyien. A "jobbkéz" tulajdonosa meg legfeljebb elmegy majd "Bulgáriába", ha itt minden összeomlik....

valasz a KE-nek 2011.01.17. 15:26:07

@Megfigyelo:
"Csak hát 20-25 ev mulva gyakorlatilag NEM LESZ ÁLLAMI NYUGDÍJ - nem lesz, aki a fedezetet biztositsa (v.ö. demográfia). "
Valóban, ez az egyik katasztrófa szenárió. De ne hidd, hogy ebben a helyzetben magánnyugdíjad majd lesz. A manyupod messze nem független az állam aktuális helyzetétől. Ha az állam annyira szarban lesz, hogy nem fizet majd állami nyugdíjat, akkor nyugodtan számíthatsz arra, hogy a manyupos megtakarításaid szart sem érnek.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 15:27:04

"értelmes választ még mindig nem sikerült adni arra: Miért kellett a napi kiadásokra hitelt felvenni?"

ezt megkérdezhetjük mondjuk angela merkeltől kezdve hatzigiannisz populoszig az összes európai kormányfőtől: miért van ktgvetési hiány.

biztosan egy blog commentek között egy szőröstalpú beosztott diplomás fogja megmondani a tutit három mondatban :-)

go!t 2011.01.17. 15:28:58

@Mészáros Laci: "a svédek elég jól elvannak vele."

jah, és svédországban is annyi a minimálbéres, a munkanélküli, a "svéd", és pont olyan az adófizetési morál, mint idehaza.

Tudod, van egy barátom, Svájcban él. Kint hagyja a háza előtt a verdáját, amíg bent ebédel, de lehúzva hagyja az ablakokat, hogy ne melegedjen túl a kocsi nyáron. Nem csak ő csinálja ezt, hanem a környéken elég megszokott, hogy értékes autó lehúzott első ablakkal áll a kocsifeljárón.

Hidd el, nagyon kellemes, amikor nyáron nem melegszik a kocsi 50fokosra, csináld te is nyugodtan ezt idehaza, a Svájciak jól elvannak vele!

valasz a KE-nek 2011.01.17. 15:32:11

@Naneee: Dönteni most kell, a mostani szabályok ismerete mellett. A manyup szabályai is változhatnak 10-20 év múlva, nemcsak az államié. Ráadásul a manyup sem csodaszer. Kiszámoltad már, hogy 40 év manyupos felhalmozás után fizetésed kb. hány %-t kapod meg? Nagyon leegyszerűsítve, 40 évig fizetsz havi 8%-ot, utána 15 évig nyugdíjban vagy, 0% reálhozammal (ami így is 5% infláció fölötti hozamot jelent), a havi nyugdíjad a fizetésed 21%-a lesz.

Megfigyelo 2011.01.17. 15:32:33

@Mészáros Laci: A mnyp számla a vonatkozó törvény és több alkotmánybírósági döntés szerint jogilag egyértelműen magántulajdon. Ezért kellett legalább formálisan "választási szabadságot" adni, és nem lehetett rögvest eltulajdonítani. A legjobb analógia a következő: ha egy kiskorú örököl egy összeget, akkor azzal sem ő, sem a gyámja nem rendelkezhet, hanem a nagykorúságáig "gyámhatósági letétben" van egy speciális számlán. De azért az még kétségtelenül a kiskorú magántulajdona.

Megfigyelo 2011.01.17. 15:35:34

@valasz a KE-nek: Amit írsz az a magánbefektetések eltulajdonítását jelentené, ami jogállamban elképzelhetetlen. Ja, hogy nem élünk jogállamban? Az más, akkor minden lehetséges...

zolika78 2011.01.17. 15:36:54

Szerintem nagyon egyszerű a válasz a kérdésre, hogy miért számolták fel a nyugdíjpénztárakat. Mert pénz kellett. Sok. Gyorsan.
Ha megint kell majd (1-2 év múlva, mikor ez a pénz elfogy) majd felszámolnak valami mást. Pl a megtakarítási számlákat...

Naneee 2011.01.17. 15:39:24

@valasz a KE-nek:
Nem is állítottam, hogy csodaszer lenne. Viszont az állami az meg 100% hogy nem az. Ez már kiderült mivel azt az óriási hiányt, ami az állami nyugdíjkasszán tátong nem csupán és kizárólag a mnypt-as befizetések "hiánya" okozta!
Ha - állításuk szerint - ennyire rossz volt a mnypt-as rendszer akkor sztem nem az lett volna a megoldás, hogy szétverjük és egy még rosszabbra visszaállunk, hanem ésszerűsítünk, módosítunk a szabályokon a szakma bevonásával.

kotyomfitty 2011.01.17. 15:39:47

"az emberek túlnyomó többsége nem jár rosszabbul a tisztán állami rendszerrel! "
Persze, mert az emberek tulnyomo tobbsege adocsalo.
Az allami rendszerben szinte nulla befizetes utan is fognak kapni valami minimalnyugdijjat, mert kelleni fog a szavazatuk.

Nem nekik van a manyup.

Csodalatos, hogy a kormany lehetoseget ad nekik a visszalepesre, es repesek az oromtol, hogy 20% jarulekot fizethetek ezentul ennek fedezeteul.

A jelenlegi ado- es nyugdijtorvenyek uzenete:
csalj amennyit tudsz, tegyel felre belole svajci bankszamlara, mert a rendszer a fantazia hatarain tul is keplekeny. Az egyetlen biztos pont, hogy a tisztesseges kisember rosszul jar.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 15:41:13

@go!t:

ez más kérdés. az egyéni számlás rendszer működőképessége volt. a válasz az hogy működik.

sztrugackij 2011.01.17. 15:41:49

@gorcsev54: Igen,biztos lett volna kevésbé pofátlan megoldás is,pl. a tagok esetleges államilag garantált kártalanítása amit ,tekintve a hosszú távú befektetési célt,az állam simán kigazdálkodhatott volna az évek során(amúgy is min 20 év kormányzásra készülnek).
Ám itt nyilvánult meg a kétharmados hatalom és orbán arroganciája,nem kell többé a szavazók reakciójával foglalkozni,bármilyen eszement lépés megengedhető csak pénz hozzon.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 15:42:14

@Megfigyelo:

igen, formálisan magántulajdon, formálisan meg is kaptad a választási szabadásgot.

jó nagy fasság volt a manyup rendszer létrehozása.

kewcheg 2011.01.17. 15:42:20

@zolika78: Teljesen így van.nekem az tűnt fel, hogy a tájékoztatóban- amit mindenkinek küldtek - arra helyezték a legnagyobb hangsúlyt, hogy majdan hogyan lehet hozzájutni a "reálhozamhoz"? Vagyis az emberek pénzéhségével élnek vissza, azzal, hogy Magyarországon egy hirtelen jött potya 1-200 ezer forintért mindenkinek (majdnem) elhomályosul az éleslátása, és már nem néz az orránál tovább..:(

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 15:43:07

@Megfigyelo:

... és ennél is nagyobb fasság volt az a módszer, ahogyan a fidesz a manyup rendszert fel akarja számolni.

go!t 2011.01.17. 15:44:55

@Mészáros Laci: "ezt megkérdezhetjük mondjuk angela merkeltől kezdve hatzigiannisz populoszig az összes európai kormányfőtől: miért van ktgvetési hiány."

bíp! Rossz válasz. Költségvetési hiány nem egyenlő a megélhetésre fordított hitelfelvétellel.

Németország hiteleket vesz fel (költségvetési hiány), amiből aztán olyamibe fektet, ami pár év múlva megtérül. Egyetemekre költenek, hogy sok tudós legyen, támogatják a K+F-t, infrastrukúrát építenek stb. Tehát ha ma felvesz 1EUR-t, akkor mikor 10 év múlva vissza kell adnia az 1+20% kamatot, akkor azt látja, hogy bár 1.20EUR-t kell visszaadni, de addigra, az az 1EUR termelt 0.22EUR adóbevételt, és így megérte a móka

Ezzel szemben nálunk mire költjük a pénzt? Nyugdíjra, hatalmas állami aparátusra, meg olyan GDP termelő beruházásokra, mint a korona úsztatás, a nemzeti színház vagy az sík terepen épített völgyhidak és alagutak.

Tudod a közgazdaságban a GDP egy problémás fogalom. Ha A ország 1 millió EUR-t költ, hogy építsen egy gigantikus gödröt, B ország pedig épít belőle egy vízerőművet, akkor a GDP-hez ugyanannyi a hozzájárulás. Mindkét országban lesz egy csomó munkája a földmozgatással foglalkozó cégeknek, termelik a GDP-t, javítani kell a buldózert, ez is hozz a GDP-t, etc. Végső soron mindkét helyen nőtt a GDP 1 millió EUR-ral. Csakhogy az egyik helyen az eredmény egy bazinagy gödör lesz, a másik helyen pedig egy működő erőmű. Szerinted melyik ország fogja gond nélkül visszafizetni 10 év múlva a kölcsönként felvett pénzt?

Squid 2011.01.17. 15:45:33

@Balt: "Ha (...) a magán-nyugdíjpénztári tagok 90 százaléka visszalép az állami rendszerbe, azzal a magyar GDP 9 százalékának megfelelő vagyon kerülne át állami kezelésbe. A vagyon jelentős részének adósságcsökkentésre történő felhasználásával a JP Morgan számításai szerint a GDP-arányos közadósságráta a jelenlegi 82 százalékról 77 százalékra csökkenhetne - írja legfrisebb elemzésében a JP Morgan bankcsoport londoni befektetési és elemző részlege.

A ház elemzői szerint a nem forinteszközökben, valamint részvényekben fekvő vagyon átváltásával még tovább csökkenhet az adósság, és felhajtóerőt adhat a forintnak is."

A ház elemzői azt az apró tényt felejtik el megemlíteni, hogy bár az adósság csökken, de az adósságot eredményező okok nem.

És ez itt a lényeg betolsz 1400Milliárdot vagy akár 2000Milliárdot TELJESEN MINDEGY! Rövid (pár éves hatása) van mindaddig amíg a hiánynövekedést előidéző okok (MÁV,BKV,Államigazgatás,Egészségügy stb stb)nem szünnek meg. Kapsz 2-3 év "haladékot" de a probléma nem szűnik meg, hanem a levágott lábra kaptál morfiumot. Nem fáj, nem érzed de rohadtul nem tudsz még ettől járni.

Mit nehéz ezen megérteni?

"http://www.origo.hu/itthon/20110114-mi-lehet-az-orban-viktor-altal-meglebegtetett-nyugdijreform.html"

Wow! Most essek hanyatt? Tudod te igazán mit mondott OV? Sztem nem, mert különben nem tolnád ide be mint "megoldást". A kedvedért segítek, hátha lesz haszna. OV a WSJ-nek szóról szóra idézte Oszkó átadás/átvételi dokumentumában a kormányváltás utánr javasolt lépéseit. Amit Oszkó javasolt, abból simán összelehetett volna hozni annyi megtakarítást (nem lepődnék meg ha többet is), mint a MNYP lenyúlásból finanszírozható időhúzás.

A különbség az, hogy Oszkó ajánlásai problémákat szüntettek meg és kiadást csökkentenek, míg a MNYP elköltése semmit nem változtat a problémákon és költségeken csak elfedi azokat.

"Azért '98-ban nem volt jellemző a tömeges mnyp-belépés a 50 körüli korosztály számára... Egyébként egy tárgyilagos elemzés a mnyp-rendszerről: "

Ezért írtam, hogy "Kb 2014 körül elkezdődött volna a MNYP pénzek kifizetése, és innen évről évre a nyugdíjbavonulók 25%-al kevesebbet kellett volna kapjanak az államtól."

Nem azt írtam, hogy a komplett nyugdíjteher 25%-al csökkent volna, bármennyire is szeretnéd ezt a számba adni.

wip 2011.01.17. 15:48:42

Kedves loading, hazudsz, mint minden fideszes.
Nekem az OTP-nél van a magánnyugdíjam, és + 22%-on állok.
Ezek tények, de azt elhiszem, hogy Csányi vmilyenumbuldát csinál a vezéreddel, mert ki hinné el, hogy cca másfélmillió pttagot hagyna veszni, mint üzletember.
Egyértelműen fel lehet tenni a kérdést, cui prodest/kinek használ/?
A válasz: keleti szomszédunknak, Romániának, mert nem róluk beszélnek, hanem rólunk, különben meg a bocskoros viktátor eddig is nekik kedvezett.
1989-től van a román titkosszolgálatnak egy beépített embere Magyarországon, ezt a rezidenst még 1988-ban, a Securitate "fedezte fel" Londonban.
Anyagi és egészségügyi problémái voltak az illetőnek, rendezték a pszichológus számláit, aztán szépen összejöttek.
Nem véletlenül lettek törölve a titkosszolgálat sdstbázisából az ezt érintő részletek a "hosszú bájtok éjszakája" után is,és nem véletlenül működött a magán-titkosszolgálat 2002 után UD néven.
Mielőtt valaki szoc. barátsággal vádolna, elhárítom, nekem mindig is problémáim voltak-vannak az ún. "szocalista " korruptőrökkel.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 15:48:48

"Költségvetési hiány nem egyenlő a megélhetésre fordított hitelfelvétellel. "

hogy különbözteted meg ktgvetés bevételei között az adókat (amit folyó kiadásokra fordítunk) a hitelektől (amit beruházásra)? tényleg.

elwood 2011.01.17. 15:49:02

"Ha az állam annyira szarban lesz, hogy nem fizet majd állami nyugdíjat, akkor nyugodtan számíthatsz arra, hogy a manyupos megtakarításaid szart sem érnek."

Ha és amennyiben ifjabb Orbán van még a trónon és még mindig le vannak zárva a határok. Egyéb esetben a megtakarításaimból egy jogállamban tudok élni.

valasz a KE-nek 2011.01.17. 15:50:15

@FüligJim:
Valamit nagyon elszámoltál. Ha számoltál egyáltalán.
Ha 2035-ben mész nyugdíjba, akkor legjobb esetben is van max. 20 év szolgálati időd jelenleg, amire megkapod majd az állami nyugdíj 24,4%-át. Ami a mostani kb. max 280e-el számolva 68 320 Ft. Ahhoz, hogy a manyupod hozza a maradékot a 350-hez, ahhoz neked 1 millió 410e forintos havi jövedelem kell az elkövetkező 25 évben, úgy, hogy közben a manyupod minden évben 7% infláció fölötti hozamot hoz.
Ha nincs meg a 20 év szolgálati időd, akkor értelemszerűen még magasabb havi bruttó kell a 350 ezres havi manyup nyugdíjhoz.
Hmm, matematikailag nem lehetetlen, de egyrészt csak az átlagnál sokkal jobban kereső, igen optimista egyének számára járható út. Az emberek 99%-a garantáltan nem ilyen.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 15:51:59

@go!t:

a GDP valóban problémás fogalom, ezzel egyetértek, bár a példád sarkított.

de amikor arról beszéltem, hogy a nyugdíj egy ígérvény a GDP-ből való részesedésre, az értelmezhető egy adott ország kultúráján belül.

ha 2040-ben feleennyi pék lesz, aki kenyeret süt, és kétszer ennyi nyugdíjas, aki sorbaáll a kenyérért, akkor a kereslet-kínálat szabályai szerint a kenyér jó drága lesz. az infláció megeszi a tőkefedezeti nyugdíj értékét.

elwood 2011.01.17. 15:52:58

@Mészáros Laci: "ugyanis a manyup számlákon gyarapodó pénzzel párhuzamosan az ÁLLAM, vagyis az adófizetők adóssága gyarapodott."

na most ha van 3000 milliárd megtakarításom, és 20000 milliárd adósságom akkor a nettó adósság 17000 milliárd.

ha kinullázom a megtakarítást akkor marad 17000 milliárd nettó adósság, ugyanis ehhez társul, hogy az állam átvállalja a 30 év múlva fizetendő nyugdíjat is.

vagyis ugyanott tartunk, csak az én nyugdíjamnak nem lesz fedezete, Matolcsy viszont megkapja közgazdasági rulettjére a zsetonokat.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 15:53:20

@wip:

ez elejétől végéig hülyeség, de legalább ontopic :-)

valasz a KE-nek 2011.01.17. 15:53:30

@wip:
Elárulnád mihez képest vagy 22%-ban? Ez a reálhozamod? Mert ha igen, akkor bocs, de nem hiszem el.

sztrugackij 2011.01.17. 15:54:16

Idén akartam önkéntes magánnyugdíjszámlát nyitni,de inkább egy olyan országban fogom ezt tenni ahol nagyobb biztonságban érzem a megtakarításaimat és kiszámíthatóbb a pénzügyi jövőm.
Éreztem annak idején,hogy nem feltétlenül muszáj nekem lemondani a román állampolgárgról, még jól jöhet a román személyi igazolvány.Úgy néz ki igazam lett,bár soha nem gondoltam volna,hogy egyszer az ún."anyaország" fog ilyen lépésekre kényszeríteni.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 15:55:45

csakhogy az eurostat néhány évvel ezelőtti döntése értelmében a hivatalos adósságrátát nem csökkenthetjük a manyupoknál felhalmozott megtakarítással.

ezért aztán a központi költségvetés hivatalos adóssága most a GDP 80%-a körül van, amiből bő 10% a manyup rendszer következménye.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 15:57:48

@elwood:

"ugyanis ehhez társul, hogy az állam átvállalja a 30 év múlva fizetendő nyugdíjat is."

így van. ezt nevezik implicit államadósságnak.

"vagyis ugyanott tartunk, csak az én nyugdíjamnak nem lesz fedezete"

dehogynem. a te nyugdíjadnak (állami vagy magán) a fedezete azoknak az embereknek a munkája, akik dolgozni fognak a te nyugdíjas éveid idején.

kenyeret nem tudsz félretenni öreg napjaidra csak pénzt, és bízol benne, hogy a gyerekeid majd adnak neked kenyeret a pénzedért.

nevetőharmadik 2011.01.17. 15:59:30

@Mészáros Laci: tudom, hogy az államtól sem veheted fel. Pont azért említettem, hogy lásd: ez nem releváns érv az MNYP-állami rendszer közti döntésben.

És rendelkezhetsz a megtakarításod fölött, bár korlátozott mértékben. Csakhogy erre hoztam a példát: más dolgok fölött is csak korlátozott rendelkezési lehetőséged van, pedig a szó klasszikus értelmében magántulajdonnak tekintjük. Az, hogy te az értékpapírok ellenértékét nem érzed klasszikus magántulajdonnak, az a te egyéni szociális problémád.

Maradva a műemlékes példánál: nem építheted át olyanra, amilyenre szeretnéd, ebben korlátozva vagy. Okkal érzed azt, hogy az nem a tiéd, hiszen más mondja meg, mit tehetsz vele, és mit nem. De ez ettől még csak érzés, a te személyes benyomásod. Fokozottan igaz ez az örökséges példámra.

És a kedvencem:

" 'Voltak persze gondok az MNYP rendszerrel,'

igen, alapvető gondok: csökkenő népességű tőkeéhes országban működésképtelen."

Ez pont a felosztó-kirovó rendszerre és a svéd modellre igaz. A felosztó-kirovóra egyértelműen, már most is ezt nyögjük. A svéd - bár elméletileg fenntartható, hiszen nem fizetnek ki többet, mint amennyit a jogcímen beszednek - a gyakorlatban mégsem fenntartható, mert annyi pénz jut majd csak a nyugdíjasoknak, amennyiből éhen lehet halni. Persze ha tényleg hagyjuk őket éhen halni, akkor fenntarthatónak is tekinthetjük, de ebbe az esetben nyugdíjrendszerre sincs szükség.

Az igaz, hogy egy tőkeéhes, csökkenő népességű országban nem működik a MNYP, már ha ezt a piacot zártnak vesszük. A gond, amit említettem, pont az, hogy a MNYP-ak egy ilyen kvázi-zárt rendszerben voltak kénytelenek működni (állami szabályozás): államkötvényt vásárolni és magyar alapokba fektetni. Ha viszont a megtakarításokat tartósan fejlődő gazdaságokban fektetik be, akkor nagyon is működő modell. Valami mindig működni fog, akár magáncég, akár állam. Kész.

Erre az egész MNYP megszüntetése (ráadásul a legaljasabb módszerekkel) nem kínál igazi megoldást. Átmeneti enyhülést az államháztartáson igen, de ez az enyhülés nem tartós. A vége az egésznek az lesz, hogy a MNYP rendszerét valamilyen formában megint be kell vezetni, mert másképp nem lesz túlélést lehetővé tevő nyugdíj.

Persze a végső igazság mégiscsak ez: amelyik társadalom elöregszik, az meg is fog halni, és kész. Véleményem szerint a magyar társadalom már túl van a holtponton, innen visszaút aligha van. Csodák ígéreténél megfoghatóbbat még senki sem adott, legalábbis.

Most már csak azon vitatkozunk, hogy a morfium hatásos-e a végső fájdalmak elviselésében, vagy valami más.

valasz a KE-nek 2011.01.17. 16:01:52

@Megfigyelo:
"Amit írsz az a magánbefektetések eltulajdonítását jelentené, ami jogállamban elképzelhetetlen."
Egy katasztrófaszenárióban, ahol az állam már nem fizet nyugdíjat éppenséggel ez is elképzelhető. De én ennél egy sokkal triviálisabb dologra gondoltam. Mire az állam eljut oda, hogy nem fizet nyugdíjat, addigra már rég összeomlott a gazdaság, hiperinfláció, korlátozzák a pénz konvertibilitását, korlátozzák a külföldre vihetőséget, visszajön a még nem is oly régi valutázás, feketeárfolyammal, stb. stb. Formálisan tiéd lesz a manyupos megtakarításod és a jogállami normák miatt nem is veszik el, de a seggedet kitörölheted vele.

Squid 2011.01.17. 16:05:10

@Mészáros Laci: "csakhogy az eurostat néhány évvel ezelőtti döntése értelmében a hivatalos adósságrátát nem csökkenthetjük a manyupoknál felhalmozott megtakarítással.

ezért aztán a központi költségvetés hivatalos adóssága most a GDP 80%-a körül van, amiből bő 10% a manyup rendszer következménye. "

Well, érdekes módon a Lengyeleknek sikerült kidumálni, még a múlt évben... Gondolom nekünk is ment volna, csak hát a stílus amivel felvetik a kérdést a jó plákok gondolom más volt.

Persze mi is visszamehettünk volna alkudozni és akár eredménye is lehetett volna, csak hát ugye akkor már rajta volt a célkereszt az elmúlt 20 év egyik legnagyobb még érintetlen malacperselyén...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.17. 16:08:47

@lkjpoi:mi koze egymashoz a ket mondatnak..?

"jesszusom, már hogy tartaná el a közalkalmazottat a magánszektor, ne idegesíts már! A közalkalmazott dolgozik, sokszor keményebben, mint te, "

attol meg hogy kemenyen dolgozik a fizetese abbol van, amit a versenyszfera befizet adoban.

arod75 2011.01.17. 16:09:58

Azért, kedves kormányhű polgártársak, ha az ONYI ügyfélszolgálatán ellenkező irányban kellene nyilatkozni, tehát:
...alulírott... nyilatkozom, hogy az xyz mnyp-nál vezetett számlámon 1998 és 2010 között felhalmozódott 2-4-6 millió forintomat felajánlom a Nemzeti Együttműködés Rendszerének, tetszőleges felhasználásra.
- akkor azért aláírás előtt sokaknak megremegne a keze... :)

d-evike-a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.01.17. 16:10:13

A cikkhez:
Hát, van az a pénz, amiért megváltoztatják a véleményüket.

Más: Van egy tippem. A 3 millió pénztártagból kb 30-40 ezer nem hagyja magát megzsarolni, a többiek nem nyilatkoznak, ergo átlépnek az államiba.
Az alkotmánybíróság diszkrimináció tilalma elvén elmeszeli a törvényt, de legalábbis azt a részét mindenképp, hogy aki marad az ki lesz rekesztve az állami nyugdíjból.
A fidesz pedig tudomásul fogja venni, a zsarolás sikerült, arra a maradó pár tízezerre pedig legyinteni fog. Nem érné meg, azért az összegért, hogy újra hozzányúljo az alkotmánybírósághoz.
Majd meglátjuk igazam lesz-e, de szerintem ez fog történni.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.01.17. 16:10:42

@Mészáros Laci: Ja, meg lehet azoknak is fizetni a nyugdíjat, akiknek eddig fizette volna a MNYP.
Jól áll a szemellenző.

valasz a KE-nek 2011.01.17. 16:12:32

@Naneee:
"azt az óriási hiányt, ami az állami nyugdíjkasszán tátong nem csupán és kizárólag a mnypt-as befizetések "hiánya" okozta!"

Igaz, nem kizárólag ez okozta. De jelentősen hozzájárult. Ha az előző 8 évben az államadósságunk nem nő kezelhetetlenül a többszörösére, ha a nemzetközi válság és a korábbi évek hiteltelen, kontár kormányzati gazdaságpolitikája miatt az EU és az IMF nem ragaszkodott volna foggal-körömmel a 3%-os hiányhoz, ha az EU legalább engedte volna, hogy manyupos nyugdíjrendszer költségeinek statisztikai elszámolhatóságát, akkor valszeg nem lett volna szükség a mostani intézkedésre. De mivel ezek egyike sem valósult meg, így hát nem sok egyéb lehetőség maradt.

elwood 2011.01.17. 16:13:21

@Mészáros Laci: "kenyeret nem tudsz félretenni öreg napjaidra csak pénzt, és bízol benne, hogy a gyerekeid majd adnak neked kenyeret a pénzedért. "

kezdesz közeledni a valósághoz. az mnyp-vel pénzt teszel félre, és bízol benne hogy valaki ad érte valamit (és nem csak magyarországon, lehet addig már régen euróval vagy az utódjával fizetünk)

az államival viszont reménykedsz, hogy lesz annyi gyerek aki járulékot fizet. nos ezt már most lehet tudni, hogy nem.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 16:14:03

"igen, alapvető gondok: csökkenő népességű tőkeéhes országban működésképtelen."

Ez pont a felosztó-kirovó rendszerre és a svéd modellre igaz."

két feltételt írtam.
- csökkenő népességű
- tőkeéhes.
németország csökkenő népességű, de tele vannak pénzzel, amit kihelyezhetnek fiatal országokba. ettől még szar lesz nekik száz év múlva, de az ma senkit nem érdekel. ötvenéves távlatban rendben vannak.
magyarország viszont NEM helyezheti ki a nyugdíjmegtakarításokat mondjuk malajziába, mert mi magunk is külföldi tőkére szorulunk.

akdiana (törölt) 2011.01.17. 16:14:08

@valasz a KE-nek:

"Sokkal több, mint ahányan a 3 gyerekesek vannak. Csak hát jó kifogás mindig van elég. Ráadásul már az is óriási lépés lenne, ha minden 0-2 gyerekes vállalna plusz egy gyereket. "

Ehhez jelezném, hogy átlag ember nem hazafias kötelességből vállal gyereket, hanem azért, mert éppen gyermeket szeretne, és azt bizonyos színvonalon szeretné felnevelni, lehetőségeihez képest mindent megadni neki, és emellé logikus, hogy a szülő sem akar szűkösködni.

Ma már nincs biztos munkahely, az a rendszer már elmúlt. A kiszámíthatóság, a tudat, hogy valaki úgy vélj-e hosszú távon is lesz miből nevelni a gyereket, jó esetben átgondolják gyerekvállalás előtt ezeket is a párok.

Senki nem kormányzati füttyre fog szülni, hanem aszerint, ő szeretne-e gyereket, vagy sem. A nőkre nem szülőgépként kell tekinteni. Másrészt állandóan változik minden jogszabály, gyerek nevelés meg nem kormányzati ciklusra szól.

A technika folyamatosan fejlődik, egyre kevesebb humán munkaerőre van szükség, még irodai környezetben is. Már nem kézzel vezetik a nyilvántartásokat, a fejlettnek mondott irodai programcsomagok is fokozatosan jobban fejlődnek, egyre kevesebb back-office munkatárs kell, nem csak kapálni nem kell annyi ember.

Átutalást sem kézzel intéznek már az emberek, on-line ügyfélszolgálatok terjedése, előbb-útóbb lehetséges, még áruházakban ennyi pénztáros sem kell, chipes rendszer...stb.

Egyáltalán nem biztos, hogy a jövőben szükség lesz annyi humán munkaerőre, mint amennyire akár csak napjainkban szükség van.

Kérdés, ha hirtelen lenne sok fiatal, mi garantálja, ha felnőnek, munkahelyük is lenne?

Másrészről az emberek jelentős része, két szobás lakásban (társasházban) él. Három szobás panel távfűtési díja, számos családnak horribilis kategória lenne. Két szobányi térre, maximum egy gyermek ideális. Szülőké nagyszoba és egy gyerekszoba, -és már ez is szűkös. Két gyerek esetén, még okés lehet, míg picik közösen gyerekszobában, de eljön az idő, mikor külön szoba kell nekik, -ha valaki normális körülmények között kívánja a gyerekeit felnevelni. Szerintem a gyereket vállalók között a lakás mérete is meghatározó a vállalandó gyerekek számát illetően. Másrészt ezeket a kis lakásokhoz sokan csak hitellel jutnak, az albérletbe kínált lakások ára is az egekben van.

Kinek van biztos munkahelye? Sokan azt sem tudják, lesz-e jövőre állásuk.

Én nem erőltetném senkire a felelőtlen gyerekvállalásokat, mert fel is kell tisztességesen tudni nevelni őket, kormányzati ciklus után is. Az pedig még nem garancia, hogy lesz munkahelyük, szükség lesz-e egyáltalán a munkaerőpiacon rájuk felnőttként, és állandó adófizetőkké tudnak válni.

A poszthoz: én maradok MNYPT tag.

valasz a KE-nek 2011.01.17. 16:16:54

@Squid:
"Well, érdekes módon a Lengyeleknek sikerült kidumálni, még a múlt évben..."

Well, és milyen érdekes, hogy a lengyeleket velünk, meg 7 másik állammal együtt hajtották el a picsába és a kidumálás csak utána sikerült, miután a magyar kormány lépett egy drasztikusat.
Well, és hogy sikerült-e kidumálni valamit, és ha igen mit, az még mindig bizonytalan, mindenestre a lengyel kormány szintén átirányítja a manyupos befizetéseket az állami szektorba, akárcsak a magyar. Well.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 16:18:21

@elwood:

"kezdesz közeledni a valósághoz."

mondjuk úgy, hogy végig erről beszéltem :-)

"az mnyp-vel pénzt teszel félre, és bízol benne hogy valaki ad érte valamit"

így van -- benne. ha egy olyan gazdasági-pénzügyi unió része vagyok, amely demográfiailag stabil, akkor ezzel nincs is gond. csakhogy
1. valójában az egész EU elöregszik.
2. egy stabil gazdasági-pénzügyi unió miért venne be olyan tagot, amely sem tőkével, sem munkaerővel nem tud hozzájárulni az unióhoz?

valasz a KE-nek 2011.01.17. 16:20:17

@akdiana:
Erről beszéltem. Jó kifogás mindig akad.

Vanek B. Eduard 2011.01.17. 16:20:47

Biztos sokan olvastátok: Szlovákia megerősíti a második magánnyugdíjpillért:
index.hu/gazdasag/vilag/2011/01/13/szlovakiaban_megerositik_a_nyugdijkasszakat/

Esküszöm, ezek megnézik, mi mit lépünk, majd annak az ellenkezőjét lépik. És mit ad isten, ők az éltanuló bezzegország, mi meg a buta suttyók.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 16:21:12

@nevetőharmadik:

"Véleményem szerint a magyar társadalom már túl van a holtponton, innen visszaút aligha van. Csodák ígéreténél megfoghatóbbat még senki sem adott, legalábbis."

hát a manyup egész biztosan nem segít a demográfiai gondokon, ugyanis csökkenti a gyerekvállalási hajlandóságot.

van bennem késztetés arra, hogy a gyerekeim szabadkezes önvédelmi sportokra taníttassam, mert ötven év múlva az lesz a leghasznosabb képesség, ha meg tudják szerezni és meg tudják tartani az ennivalót.

de ha egy kicsit optimistább vagyok, akkor demográfiai megoldásokban gondolkodom.

Squid 2011.01.17. 16:21:15

@valasz a KE-nek: "Igaz, nem kizárólag ez okozta. De jelentősen hozzájárult. Ha az előző 8 évben az államadósságunk nem nő kezelhetetlenül a többszörösére, ha a nemzetközi válság és a korábbi évek hiteltelen, kontár kormányzati gazdaságpolitikája miatt az EU és az IMF nem ragaszkodott volna foggal-körömmel a 3%-os hiányhoz, ha az EU legalább engedte volna, hogy manyupos nyugdíjrendszer költségeinek statisztikai elszámolhatóságát, akkor valszeg nem lett volna szükség a mostani intézkedésre. De mivel ezek egyike sem valósult meg, így hát nem sok egyéb lehetőség maradt. "

Jejzus!

Tudod miért ragaszkodik az EU és az IMF a 3%-os/alatti hiányhoz? Nem azért mert szeretik látni ahogy szikrázva csikorog a magyarok foga a csutkapipán. Azért ragaszkodnak, mert Magyarország bevállalta a Maastrichti kritériumok teljesítését!!

Tudod azt amit most az OV és Matolcsy effektive kivágott az ablakon a "van élet az EU-n kívül is" szöveggel. (ez már magában megér egy misét) És amikor a mi Gyurink elengedte az inflációt 3,5%-ra "mert csak".

Erre lehet büszkének lenni..

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 16:22:23

@newtehen:

"Ja, meg lehet azoknak is fizetni a nyugdíjat, akiknek eddig fizette volna a MNYP. "

húsz-harminc év múlva.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 16:23:24

@Squid:

"Azért ragaszkodnak, mert Magyarország bevállalta a Maastrichti kritériumok teljesítését!! "

elég baj lenne, ha csak ezért ragaszkodnánk MI MAGUNK az alacsony hiányhoz.

nem kéne mindent elhinni, amit a politikusok, pláne orbán mondanak.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 16:25:26

@nevetőharmadik:

"Ha viszont a megtakarításokat tartósan fejlődő gazdaságokban fektetik be, akkor nagyon is működő modell. Valami mindig működni fog, akár magáncég, akár állam. Kész."

nem működő modell -- tőkeéhes ország tőkeimportra szorul. nincs tőkénk, amit kihelyezhetnénk fiatal országokba.

Squid 2011.01.17. 16:25:59

@valasz a KE-nek: "Well, és milyen érdekes, hogy a lengyeleket velünk, meg 7 másik állammal együtt hajtották el a picsába és a kidumálás csak utána sikerült, miután a magyar kormány lépett egy drasztikusat.
Well, és hogy sikerült-e kidumálni valamit, és ha igen mit, az még mindig bizonytalan, mindenestre a lengyel kormány szintén átirányítja a manyupos befizetéseket az állami szektorba, akárcsak a magyar. Well. "

Igen, mert bár a Lengyelek nem kis piac, még mindíg tudják hol lakik isten (és ki fizeti a révészt) és nem állnak neki emberkedni egy 10milliós országban mint mi, hanem visszamennek és otthonhagyják az arroganciát.

Igen átirányították, ezzel itthon sem lett volna különösebb baj ha jól használják fel a lét, de ugye nem kell megmagyaráznom mi a különbség az "átirányít" és a "lerombol" között.

tischbein (törölt) 2011.01.17. 16:27:33

örülök, hogy ilyen gazdaságfilozófiai magasságokig szárnyalnak az urak, meg hogy a társadalmi szolidaritás és egyebek végre beszédtéma lettek,

de

mezítlábas polgári logika szerint azért

1. a magánynyugdíjpénztári megtakarításokat a törvényalkotó anno magántulajdonnak nevezte;

ami összhangban van azzal, hogy

2. az mnyp-járulékaimat a bruttómból fizettem/fizetem (vagyis nem a munkáltatóm fizette, hanem én fizettem)

természetesen gazdaság- és társadalomfilozófiailag lehet azon rugózni, hogy mindez helyes volt-e így,

de attól még polgári konzervatív szemszögből botrány az, ami botrány

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.17. 16:31:04

@tischbein: "de attól még polgári konzervatív szemszögből botrány az, ami botrány "

jobboldali liberalis szemszogbol is...

valasz a KE-nek 2011.01.17. 16:35:58

@Squid: Nem tudom feltűnt-e, hogy nem minősítettem és nem találgattam, hogy mi volt az EU szempontja, csak leírtam a száraz tényt, miszerint ez is hozzájárult a nyugdíjjal kapcsolatos döntéshez.
Kész, ennyi! A többi a te elfogultságod.

Van Mááásik 2011.01.17. 16:37:01

@gorcsev54: Egyetértek, nekem is a "módszer" volt a legnagyobb fájó pont. De összességében ki van ez találva, csak vannak pontok amik nem mutatnak jól: pl 24%-os "nyugdíj adót" attól függetlenül fizetni kell, hogy mnyp vagy állami tag vagy - ami azért nonszensz. Ha pl ez mehetne mnyp-be, akkor sokat nem gondolkoztam volna rajta.

vanmasik.blog.hu/2011/01/14/orbani_reformok_1

go!t 2011.01.17. 16:41:45

@Mészáros Laci:

"Ja, meg lehet azoknak is fizetni a nyugdíjat, akiknek eddig fizette volna a MNYP. "

"húsz-harminc év múlva."

Kicsit sajnálom, hogy a szüleid annó nem mondták azt csecsemő korukban az ilyenekre, mint te, hogy nem adatunk be nekik egy rakás oltást, ha 20-30 év múlva elviszi a TBC az nem a mi gondunk, 18 éves koráig meg kibírja a gyerek kár is előre gondolkozni/gondoskodni ilyesmiről, csak pénzbe kerülne

tischbein (törölt) 2011.01.17. 16:43:10

@az igazi Sipi:

igen, ezt akartam mondani

egy dolog az, hogy egy lépés makrogazdaságilag akár indokoltnak is tűnhet (pl. anno a kolhozosítás - amellett is lehetett értelmesen érvelni)

és egy másik kérdés, hogy e lépés módjában és eszközeiben összeegyeztethetetlen bizonyos európai "polgári" alapértékekkel

a történet röviden ennyi, és ha amatőr gazdaságpoltikusként csak az első pontra figyelünk, elfeledkezünk arról, ami a MI mindennapi életünk szempontjából sokkal alapvetőbb

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2011.01.17. 16:50:54

A helyzet az, hogy jelenleg annak aki fiatal és a pályája elején kicsit jobban meghúzza annak egyértelműen jó ez a MNYP, hiszen a nagyobb összeg "fialni" fogja a pénzt.

Még jobb annak, aki borítékba kapja (a nagy részét) hiszen egyénileg dönt arról, hogy most beruház (egy lakásba pl) vagy befektet: még nagyobb rugalmasság, nyereség.

Annak a legjobb aki feketéző vállalkozó: amíg létminimumon tengeti papíron az életét, a hasznot befekteti valami általa biztosnak és jövedelmezőnek gondolt formába.

Aztán lehet trükközni, hogy utolsó 10 évében magasabb összegre jelenteti be magát, végkielégíteni, elmegy roki nyugdíjba stb.

Lehet tippelni, hogy a 3M dolgozó, járulékokat fizető emberből mennyi tartozik az 1,2,3 csoportba.

Amúgy meg sem az állami-, sem az MNYP nem jó. Ha tényleg lerokkan az ember, kockázatos műtétet kell rajta végezni egyik sem fog segíteni. A gyógyszereken is fogy a támogatás, van vérnyomáscsökkentő ami ma 20e Ft-ba kerül (havonta).

A régen nagy durranás a unit linked életbiztosítás pedig nem befektetés: a hasznod viszi a biztosító (alapból csak baleseti halálra fizet, a rokkanás, műtét, ápolási költség drága) az igen jónak mondható, ha a befizetéseidet reálértéken visszakapod. Anno az adókedvezmény miatt viszont nagyon is megérte.

Azaz ma ha valaki öngondoskodni akar és hatékonyan szeretné az nem teheti meg törvényes módon, de cserébe az adócsalókat a közvélemény amolyan Robin Hoodként nem ítéli el.

FüligJim 2011.01.17. 16:51:05

@valasz a KE-nek: nem számoltam el...

de Te nem is arra számolsz amit én írtam :D

Én vegyes rendszerről beszélek... ha tisztán a magánnyugdíj pénztárt számolom akkor olyan 300-340 között jön ki...
... de most ne az én fizetésem legyen a blog témája.
Ugyanakkor nem kellene az emberek 99%-át kizárni ebből a sávból. Csupán a járulékfizetésbe kellene egy csomó lógóst bevonni. Minimálbérből nem jön ki az X6-os lízingdíja/törlesztője és a kasszák helyzete is jobb lenne. De persze egyszerűbb elvenni azt ami a szem előtt van.

FüligJim 2011.01.17. 16:54:20

@sambalabammbumbumm:
ez a baj, rengeteg a Robin Hood... persze tiszta szívvel nem mondhatom, hogy nincs igazuk. Már a mi irodánk is egyeztet a nemzetközi HR, nem lehetne-e a csapatot egységesen átjelenteni Szlovákiába vagy Ausztriába. Szomorú, hogy ide kellett eljutni...

akdiana (törölt) 2011.01.17. 16:54:40

@valasz a KE-nek:

Nem kifogás, hanem a lehetőségek reális felmérése.

Bevallom, nekem még kifogásom sincs, mivel egyszerűen nem kell három gyerek, nekem még akkor sem, ha kastályban laknék. Szüljön az hármat, aki ennyire vágyik, én nem vágyom ennyi gyerekre. Nem hazafias kötelesség a gyerekvállalás (se nem a főállású anyaságban látom életcélom megtalálását, ettől intelektuálisan, munka területén több igényem van, nem vagyok szülőgép, és a helyem a világban sem fakanállal a kezemben képzelem el minden áldott nap a konyhában).
Tudomásul kell venni, a nők szerepe megváltozott a világban! Elég lesz nekem egy gyermek, már második sem feltétlen kellene.

De nem zavar, ha más szül 3-5 gyereket, ha tisztességesen fel is neveli!

Alepvető szociológia, a társadalom egésze központilag nem tervezhető, felülírja a kormányzati elképzeléseket az egyes emberek akarata, egyéni érdekei...stb.

Tény, hogy a folyamatos technikai fejlődésnek egyre kevesebb humán munkaerőre van szükség, ha hirtelen ugrana a fiatalok száma, félő, hogy később csak a munkanélküliek számát növelnék.

Másrészről Kádár korszakban mindenkit foglalkoztattak, de akkor 3 ember volt olyan munkakörben alapból is, amit akár egy is meg tudott volna csinálni már akkor, másrészről a számítógépek korában nincs szükség annyi emberre irodai környezetben alapból sem manapság már.

Egyébként meg gondolj a Ratkó korszakra, néhány év, és megindul tömeges nyugdíjazásuk. Elhibázott döntést hoztak akkor, aminek látszik már az eredménye...
Nem kéne újabb hasonló, hosszú távon nem vezet jóra...

De ha te két, vagy másfél szobás lakásban élnél, mint sok család, akkor ha akarnál, nyugodtan vállalhatsz oda is három gyereket, senki nem tiltja! De aki ezt nem tartja ideális körülményeknek a gyerekneveléshez, azokat ne szóld le. Nem kifogás, hanem tény, hogy nem ideális. Ismerek olyanokat, akik vállalnának több gyereket, ha nem 47 m2-en élnének.

Létezik az otthontalanok fogalom is, nem hajléktalan értelemben. Tudtommal ide sorolják azokat is valami Uniós kategorizálás kapcsán, akiknek ugyan van bejelentett lakhelyük, ellenben annyira sokan laknak a lakásban, hogy bejelentett lakcím ellenére otthontalanoknak minősülnek. Mivel bizonyos térre szüksége van az embereknek. Utána kéne néznem, meg van határozva, hogy ideális esetben egy főre mennyi négyzetméterel kell számolni.
Átlag két szobás panel lakásban, két szülő és három gyerek már bőven az otthontalan kategória lesz...Meglehet a két gyerekkel is már elérhetik azt a kategóriát mondjuk 47 m2-es másfél, két szobás lakásnál biztosan.

valasz a KE-nek 2011.01.17. 16:57:41

@Van Mááásik:
Lehet, hogy nonszensz, de a modern társadalmak az ilyen nonszenszekre épülnek. A ma nyugdíjasait fizetni kell és az állam ezt az adóbevételeiből fedezi. Én is sokkal jobban járnék azzal, ha mind a 32%, amit kötelezően nyugdíjra kell fordítanom mehetne a manyupba, de ez elképzelhetetlen, mert akkor nem lenne miből fizetni a nyugdíjakat.

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2011.01.17. 17:00:03

Demográfia:
nem tudom emlékeztek-e, néhány éve előkerült egy félkész, titkos tanulmány, melyben kínaiak "importálásáról" volt szó.

Fidesz-KDNP leplezte le, hogy állítólag ballib készítette. Később kiderült, hogy még a Difesz-KDNP kezdeményezésére foglalkoztak a dologgal, ezután jót hallgattak erről.

Állítólag kínában nincs nyugdíj. Németeknél volt valami olyan, még a Cobra 11-ben is felbukkant, hogy gyerek ellenében kaphat bárki is nyugdíjat. Ezt nem tudom pontosan, ha valaki ismeri a pontos részleteket, javítson, tájékoztasson nyugodtan.

Schaf · http://www.speedcams.hu 2011.01.17. 17:01:40

Nekem csak pár kérdésem lenne a KMNYP tagokhoz. (..és ugye nem keveri senki az "Önkéntes" és a "Kötelező" fogalmakat?)

Anno egyszer valaki eldöntötték, hogy milyen jó is lesz nekünk, ha egyszer majd a távoli jövőben magánkézben lévő cégek leveszik a nyugdíj terheit az államról. Történt ez abban az időben, amikor gyakorlatilag senki nem értette a nyugdíj kérdést, alig néhány éve hagytunk magunk mögött egy másik rendszert és amikor az EU előszobájában álltunk.
Mellékes, de megjegyzendő szál, hogy az EU elődszervezete minden volt keleti országnak ELŐÍRTA a nyugdíjreformot, kvázi mintegy a majdani csatlakozás előfeltételeként.

Tudom, hogy vannak fiatalok, akik még a csattógószárnyú falepkét hurcibálták akkoriban, de tessék utánanézni. Ha pedig lusta valaki utánanézni, gondolkodjon el azon, hogy a románoktól a lengyelekig vajon miért jár ebben az ügyben hasonló cipőben a többi volt szoci állam is?

Drága vezetőinket akkor is, ahogyan vélhetően azóta is csak a boríték nagysága, a jópofizás és a politikai cél vezérelte. Szartak ők a ti nyugdíjatokra, az enyémmel együtt. (itt jegyzem meg, hogy akkor se kérdezett benneteket senki, hogy akarjátok-e, hogy bevezessék a rendszert)
Ha nem így lett volna, akkor talán elgondolkodnak a törvényalkotáskor azon, hogy milyen hátrányokkal járhat egy túlságosan tágan megfogalmazott, gyakorlatilag egy állami adót magánkézbe adó törvény elfogadása.... de nem gondolkodtak el.

...sőt. Ígértek 13-14-1x-dik havi nyugdíjat a nyugdíjasoknak, jóléti államot, meg adócsökkentést. Gázártámogatást, és még sorolhatnám.

Mindeközben a nyugdíjkasszába egyre kevesebb pénz folyt be és egyre nagyobb lyukat kellett kölcsönökből finanszírozni. (Ne keverjünk ide más kiadásokat, TISZTÁN a nyugdíjkassza mérlegével foglalkozzunk). A törvény szerint a beszedett járulék egy részét EGYES munkavállalók esetében továbbutalták a magáncégeknek, míg a nem KMNYP tagok befizetéseinek 100%-át elköltötték az aktuális költségekre ámbáron EZ SEM FEDEZTE A HIÁYNT!! A gazdasági válság ezen a helyzeten csak rontott...
Egyre több, és több kölcsönt, egyre nagyobb kamatokért (lásd IMF, állampapírpiac, stb) kellett felvenni a lyuk foltozására.

Mindeközben az EU, aminek tagjai vagyunk deklarálta, hogy az államháztartási hiány mennyi lehet az EU zónában. természetesen, az el nem számolható KMNYP-ak költségi a volt keleti országokat igen nehéz helyzetbe hozták.

Talán mindenki emlékszik még arra, hogy NEM CSAK MAGYARORSZÁG próbált lobbizni azért, hogy a költségvetési hiánynál figyelembe vegyék a "rossz konstrukciót" amit valamikor anno az EU elődszervezete kényszerített rá ezekre az országokra. (Itt jegyezzük meg, hogy amikor a magyar kormány bejelentette a KMNYP-i vagyon bekebelezését a lengyelek tárgyalóbizottsága hirtelen a semmiből némi engedményre utaló hajlamot tudott kicsikarni a brüsszeli illetékesekből. Miért is? Csak nem attól féltek, hogy minden volt ország követi a példánkat?? Pedig még követheti, hiszen az EU csak a tavaszi időszak végén akarja ezt a kérdést szabályozni EU szinten)

Ne keverjük ide az MSZP országromboló gazdaságpolitikáját, bár bizonyára nagyon sok köze van a kialakult helyzethez, vegyük tisztán csak a jelenlegi kormány helyzetét:

- Elő kéne teremteni valahonnan pénzt az ígéretekre (politikai cél)
- Tartani kellene a tervezett hiányt úgy, hogy az EU ragaszkodik ahhoz, hogy a költségek egy részét nem számolhatjuk el kiadásként. (sőt azon hitel kamatait és költségeit sem, amit a keletkezett lyuk betömésére veszünk fel)
- Pénzt kellene a gazdaságba illetve konkrétan a vállalkozók, az emberek zsebébe tenni, hogy LEGALÁBB esély legyen a gazdaság fellendülésére. (Aki pl. a kereskedelemben dolgozik, az tudja, hogy gyakorlatilag a töredékére esett vissza a forgalom a 2006-7-es szintnek is!)

Szerintem kézenfekvő dolog volt az extraadók bevezetése és mivel EZ SEM VOLT ELÉG a hiány betömésére, a magánkézbe helyezett megtakarítások visszaállamosítása. Ezzel legalább esélyt kaptunk arra, hogy elinduljunk valamerre. Enélkül vélhetően már holnap azt mondhattuk volna, hogy bezárt a bolt, és se nyugdíj, se állami ellátás, se semmi.. jöhet az IMF, ha még akar és ha meg akar minket menteni... de ez már messze vezet.

Térjünk vissza a KMNYP-i pénzek államosítására.

A sok hőbölgőtől kérdezném, akik jelenleg a megtakarításaikat és a nyugdíjukat féltik:

Tessék mondani... amíg ÉVEKEN KERESZTÜL a társadalom TÖBBI adófizetője fizette azt, hogy nekik saját megtakarításuk lehessen, az rendben volt?
Az rendben volt, hogy az én járulékom 100%-át feléltük, az övék egy részét külön számlára helyeztük?

Mert ha igen, akkor rendben... ne vegyük el a KMNYP-ak pénzét. Vegyük el a KMNYP-i tagok összes felmenőinek nyugdíját, mondván nincs rá pénz, mert kell a tagok megtakarítására. Aztán majd mindenki elmondja a szüleinek, hogy bocs anyu-apu de az én nyugdíjam 20 év múlva fontosabb, mint hogy te mit eszel holnap.

Ezen tessék elgondolkodni, meg azon, hogy ki, mi vagy kik és miért vezették ebbe a helyzetbe az országot.

Jahh... és mi legyen a mostani nyugdíjasokkal, ha mindenki inkább magának rak mostantól félre?? :-))

high up 2011.01.17. 17:04:15

De bírom ezt a halom lúzert akik arra panaszkodanak, hogy a gyerekeik elmentek külföldre, mert Magyaro. élhetetlen. Ja, abból a 20 éves rendszerböl mentek el, amelyböl 16 évet a ballibsik definiáltak, hogy hogyan nézzen ki. Akiket ti szavaztatok meg rendre.

Az is egy csúcs, hogy 900.000 magyar már nem fizetö adós a lakás, kocsi, plazma tv hitele miatt, de itt azon bögicsél, hogy nincs neki anyagi lehetösége, hogy gyereket vállaljon. Persze lúzerek, házra, hétvégi telekre, stb volt igényetek, meg merszetek 5-25 évre eladósodni, gyerekre nem.

De az ultami irracio az, aki még mindig abban a hitvilágban él, hogy a manyup pénz magánmegtakarítás volt. Lószart, az EU is elismerte a nyugdíjkorrekciós statisztikai trükközéssel, hogy a manyup pénz államadósság generáló modell volt. Amely államadósságot a manyup tag sosem törlesztette volna, az maradt minden, 10 millió állampolgár nyakán. Azért 10 millió, mert még a csecsemöre is kiveti emiatt az állam a sarcot, mondjuk a tápszerek magasabb AFA-jának a formájában. Vagy a csaadi pótlék megvágásával.

Ezek után meg már bele se érdemes menni a ballibsi HITVITATKOZÓKKAL abba, hogy az állami nyugdíj alapnál évi 400 milliárd forintos STRUKTÚRÁLIS DEFICITLEFARAGÁS történik a 8% visszaáramoltatásával. Tartósan, nem 3 évre, ez ugyanis flow, nem stock.

Azt a 13.000 trollt meg csak lesajnálni lehet, akik 40 évig valami pénztárra bízzák, hogy majd öregkorukra eltartja. Jó vicc, a pénztár nem szociális rendszer (az állam igen) hanem profitorientált. Azonkívül hol van már egy Enron (részvény), hol lenne már egy AIG (biztositó) az állami 150 md dolláros megmentö csomag nélkül? Meg hol lenne ma már fél bank-, biztosító- meg bróker világ, ha az állam nem mentené öket már 3 éve?
Sehol eftársak és libsik, minden az állammal kezdödik és ott is ér véget. Csak egy offshore bankfiókban vagytok (majdnem teljes függetlenségben) az államtól, máshol nem.

A hitviták helyett tanuljatok inkább egy kis közgazdaságot, pénzügyet, szociológiát, hadd legyetek teljesen képben a viagról, ne pedig csak az egybites gondolkodás büvöletében éljetek (pavlovi jel: Orbááán!!).

nevetőharmadik 2011.01.17. 17:04:27

@Mészáros Laci: Ezekben mondjuk egyetértünk, az MNYP tényleg nem ösztönöz önmagában a gyerekvállalásra. Sajnos az állami sem, ha így lenne, most nem lenne demográfiai probléma. A MNYP elfogadja a demográfiai katasztrófát, az állami meg simán csak leszarja (de túl nem éli).

Két (bár lényegét tekintve egy) dolgot tudok elképzelni, ami mégis ösztönözne gyerekvállalásra:

A jutalékalapú rendszer: a gyermekeid/unokáid jövedelméből értelmesen meghatározott módon x% jutalék a "nyugdíjad". Más nincs (legalábbis egy esetleges átmeneti időszak után). Ha van gyereked és jó pályára sikerült raknod, eltart. Ha nem, éhen halsz.

Nincs rendszer: ha van gyereked és ő úgy dönt, akkor eltart. Ha nem, éhen halsz.

Az önvédelmi sportokkal is egyetértek, de nem ártana fegyveres- és támadó jellegű sem. Biztos ami biztos. És ezt nem viccből mondom.

Igen, a demográfiai megoldás a megoldás, ám ezt is rendszerszinten kell kezelni, sok minden más összefüggésében. Nem vagyok elég optimista ahhoz, hogy ebben bízni merjek. Jelenleg ami családi adózás címén megy, az harmatos lepkefing ezen a téren. A probléma felismerése egy dolog, erénnyé azonban csak helyes megoldások megtalálása esetén válik.

"nem működő modell -- tőkeéhes ország tőkeimportra szorul. nincs tőkénk, amit kihelyezhetnénk fiatal országokba."

Ennek önmagában nem a nyugdíjrendszer modelljéhez, hanem a nyugdíjrendszer finanszírozásához van köze. Tekintve, hogy mind az állami-, mind a tőkefedezeti rendszerbe a lakosság jövedelméből kerül a pénz, csak akkor működik a dolog, ha a lakosságnak van jövedelme.

A tőkefedezeti rendszer előnye viszont éppen az, hogy abba nem csak az adott ország lakosságának jövedelméből áramlik a pénz, hanem máshonnan is. (Jó, ugyanilyen módon ki is áramolhat, ha nem hoz a befektetés. De az állami rendszerből is tűnik el pénz.) Ilyen módon idővel éppen ez a rendszer hoz tőkét az országba, hiszen a külföldi osztalékot/jövedelmet itthon is be lehet már fektetni.

Ez persze nem változtat azon a tényen, hogy egyik rendszer sem ér szart se, ha rosszul csinálják (a mi esetünkben sajnos mindkét helyzet igaz).

akdiana (törölt) 2011.01.17. 17:04:46

Természetesen az elgépelésekért, elütésekért elnézést kérek, - megelőzvén mielőtt ebbe kötne bele valaki :)

Van Mááásik 2011.01.17. 17:06:49

@valasz a KE-nek: Naja okés, csak sokkal egyszerübb dönteni úgy dolgokrol- s akkor csak ezt az egy költséget nézve-, hogy ha pl tudom hogy 2-5-10 évig vagy örökké kell fizetnem ezt a dijat, akkor bele tudtam volna venni a döntésbe. mert nagyon nem mindegy.
szummaszummárom ez az egy hónap alatt lehetetlenség normális döntést hozni. Ebből lesz olyanember aki mnyp-be maradt és mondjuk nem lesz nyugdíja, mert majd ugy alakulnak a dolgok 5-10-20 év mulva és vicaversa...

csababácsi 2011.01.17. 17:10:31

Mikor mennétek nyugdíjba?
15-20-30 év múlva?
A sok filózás helyett gondoljatok arra, hogy OVI és csapata addig nem regnál.
Adu ász lesz az új csapatnak, ha garantálja mindenkinek az államit is.
Ha maradsz lesz megtakarításod, ha nem semmid sem lesz.

Schaf · http://www.speedcams.hu 2011.01.17. 17:13:10

@csababácsi:

Javaslom nézz utána hová lett a román MNYP-ak pénze...

...érdekes történet. Aztán gondolkozz el azon, hogy vajon MI AKADÁLYOZZA meg a MNYP-dat hasonló húzásban? :-))

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.17. 17:17:09

@csababácsi: "Adu ász lesz az új csapatnak, ha garantálja mindenkinek az államit is.
Ha maradsz lesz megtakarításod, ha nem semmid sem lesz. "

pontosan

es semmi extrat nem fog adni, mivel a 24%-ot ugye akkor is fizetned kell ha maradsz a maganban, tehat semmi jogalapja nincs a kormanynak kizarni az allamibol. ha veletlenul megis ugy maradna - de ugye nem fog.. - akkor is perelheto a magyar allam, mert ha nyugdijjarulekot szed tolem nem zarhat ki a nyugdijbol. mondhatja, hogy aranyaiban csokkentett nyugdijat ad, de ki nem zarhat.

elwood 2011.01.17. 17:17:25

@high up: "az állami nyugdíj alapnál évi 400 milliárd forintos STRUKTÚRÁLIS DEFICITLEFARAGÁS történik a 8% visszaáramoltatásával. Tartósan, nem 3 évre, ez ugyanis flow, nem stock."

elvtárs, a demográfiai mutatókat ne nézd meg, csak összezavar. ha most nem teszel félre nyugdíjra akkor a deficit mellett húsz múlva a nyugdíjakat is úgy faragod le mint a parancsolat.

"Azt a 13.000 trollt meg csak lesajnálni lehet, akik 40 évig valami pénztárra bízzák, hogy majd öregkorukra eltartja. Jó vicc, a pénztár nem szociális rendszer (az állam igen) hanem profitorientált. Azonkívül hol van már egy Enron (részvény), hol lenne már egy AIG (biztositó) az állami 150 md dolláros megmentö csomag nélkül? Meg hol lenne ma már fél bank-, biztosító- meg bróker világ, ha az állam nem mentené öket már 3 éve?
Sehol eftársak és libsik, minden az állammal kezdödik és ott is ér véget. Csak egy offshore bankfiókban vagytok (majdnem teljes függetlenségben) az államtól, máshol nem. "

az elmúlt húsz évben a magyar állam ment csődbe többször, vagy a aegon, allianz ?

a pénztár a nyugdíjam 25%-t halmozza, 75% még az általad atombiztosnak mondott államiból fog jönni, mivel ezt a 24%-os megkülönböztetést az első jogállami kormány meg fogja szüntetni.

Schaf · http://www.speedcams.hu 2011.01.17. 17:18:45

@az igazi Sipi:

Jobban örülnél, ha rád külön kivetnének egy extra adót? :-)

..csak hogy ne kelljen a kifejezéseken és elnevezéseken lovagolnod?

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.17. 17:18:56

@Schaf: es az allamot mi akadalyozza meg hasonlo huzasban?

akkor mart inkabb egy maganceg, mint az allam...

Van Mááásik 2011.01.17. 17:19:34

@Schaf: Azért ez egy picit összetettebb szerintem.
Ha nem lenne MNYP, akkor sem tudná az állam finanszirozni a hatalmas nyugdij rendszert - pléna ha a Ratkó gyerekek 2-3 éven belül tömegesen nyugdíjba mennek.
- A foglalkoztatottság meg alacsony (azaz kevés az eltartó)
- Az állami bürokrácia meg nagy (feleslegesen és sokan dolgoznak az államban)
- És az állam túl drága. (természetesen a szó pénzügyi vonatkozásában)
- Az tény, hogy MNYP+állami nyugdíj felépítése rosszul lett kitalálva.
- természetesen a 13x14x nyugdíj finanszirozása egy hatalmas baki volt (ehhh mindezt kölcsönből)

Ezeket hogy meg lehessen oldani, nem most, nem 8 éve, hanem már 20 éve el kellett volna kezdeni, megreformálni -csak senki nem merte - merthogy "hatalmas" szavazóbázis: pont azért mert sok nyugdíjasunk van.

vanmasik.blog.hu

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.17. 17:21:07

@Schaf: milyen alapon vetnek ki extra adot?
azon az alapon, hogy konnyiteni akarom a koltsegvetes helyzetet azzal, hogy az idoskori ellatasom egy reszet magamra vallalom?

Schaf · http://www.speedcams.hu 2011.01.17. 17:22:09

@elwood:

ez öngól, ugyanis a biztosítók mentek tönkre. :-)))

Csakhogy azért, mert te azt hallod, hogy: "összeolvadás" meg "megvásárolta" meg "közös stratégia" meg ilyenek az még nem jelenti azt, hogy minden rendben volt.

Tudod a biztosítók minden biztosításra "ellen biztosítástz" kötnek.. azaz trükközbnek a papírokkal, a pénzzel, papíron létező hozamokkal, ígérvényekkel, stb.
Amikor ez nem jön össze, akkor a biztosítók esetében jön az összeolvadás, a stratégiai partnerség, az új név, esetleg az ÁLLAMI SEGÍTSÉG (emlékszel ilyenre?) az állam esetében meg a IMF-től, vagy akárkitől történő kölcsönkérés.

Van Mááásik 2011.01.17. 17:22:52

@Schaf: Az extraadókat megértem: csak egy bajuk van, pont ellenkezőleg hatnak mint amit várnak a rendszertől: visszafog minden beruházást, nem költenek hírdetésekre, IT beruházásokat leállítják, etc,etc s legrosszabb esetben kirugnak embereket. Szóval pont nem gazdasági fellendítő hatása van...
Perzse hogy a háttérben mik zajlanak le azt nem tudhatjuk - gondolom Orbán sem véletlen volt ponta héten Norvégiában (vagy Svédo-ban nem is tudom...)

valasz a KE-nek 2011.01.17. 17:23:09

@FüligJim:
Egyetértek, a járulékfizetésbe egy csomó lógóst be kellene vonni. Valamint, ha a sok lógóst bevonjuk a rendszerbe, akkor máris csökkenthető az állami nyugdíjba fizetendő összeg, vagy emelhető a nyugdíj, illetve a bevont lógósok a hosszú távú demográfiai trendet is ellensúlyozhatják valamelyest. Az állami rendszer összeomlásának esélye sokkal kisebb.
De ettől még senkinek nem lesz nagyobb a fizetése. Ezért azt hangsúlyozni, hogy 1,4 milliós havi fizetéssel 300e-es havi manyup nyugdíjat is kaphat az ember, félrevezető. Mert az átlagfizetésre az nem lesz több, mint 50-60e.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.17. 17:23:40

@Schaf: tevedes, az allam ment tonkre.

az eladosodas egyik legfobb oka pont az allami nyugdijrendszer.

Schaf · http://www.speedcams.hu 2011.01.17. 17:23:45

@az igazi Sipi:

A te megtakarításod nem csökkenti hanem NÖVELI az államadósságot.

Érted????

...majd talán X év múlva csökkentette volna, csak addig a hiány pótlására felvett összegek kamatos kamatai és egyéb gazdasági hozadékai szépen el is vitték volna előre azt a hozamot, amit az államnak hozott volna "MAJD AKKOR" a dolog.

tischbein (törölt) 2011.01.17. 17:24:33

@az igazi Sipi:

nem szoktam komenistázni, de ez itt most nagyon bolsi tempó

dehát forradalom van, vagy mi...

és már azt is tudjuk, hogy melyik

ó, én szerencsétlen mensevik!...

el

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2011.01.17. 17:26:02

@FüligJim:

Ez így van. A legrégebbi telekomos cég leányvállalata már úgy is tárgyalt feleségemmel, hogy akkor papíron ennyi, borítékba meg amennyi. Építőipari cég nagy megrendelésnél "elengedte" az áfát: számla nincs, de a szállítói levéllel garanciát elfogadnak, náluk az a számla - pislogott rám a fuvaros.

Ezer meg ezer ilyen van. És igen én is szeretném, ha a fizetésemet nem osztanák kettővel: betolok az államnak én is annyit mint a létminimumos S70-es volvós főnöke a feleségemnek. Sőt tolnék KÉTSZER annyit is, bár nekünk a családi autó ér annyit, mint annak a kocsinak a kereke...

Csak hát nem lehet. Csak magunkra számíthatunk (ahogy az MNYPsek mondják, bár ha megvizsgáljuk az sem jó. kezdetektől.)

Schaf · http://www.speedcams.hu 2011.01.17. 17:26:36

@az igazi Sipi:

10 évig biztosítóztam... ne nekem akard megmagyarázni ki ment tönkre. :-))

Gondolom neked azt is beadták, hogy a különböző államok csődje okozta a válságot is a gazdaságban, nem a bankoké és biztosítóké, akiknek fedezet nélküli ügyleteik voltak? :-))

Schaf · http://www.speedcams.hu 2011.01.17. 17:27:55

@Van Mááásik:

Fel tudsz sorolni 2008-2010 között olyan beruházásokat amik fellendítették a gazdaságot?

Mert ellenkező esetben ez a "beruházás visszaesése" duma nem több egy újabb felesleges mondvacsinált hőzöngésnél.

Schaf · http://www.speedcams.hu 2011.01.17. 17:29:56

@Van Mááásik:

Igen összetettebb, de a tűzoltásnál nem nézed mi lesz vizes.

A tüzet pedig NEM A FIDESZ gyújtotta. Ezt kénytelen elismerni még egy MSZP szavazó is... (különben, ha nem ismerte volna el, a FIDESZ sosem kap 2/3-ot!)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.17. 17:33:46

@Schaf: nem adott be senki semmit

egyszeruen tessek felfogni, hogy minnel tobb csecset szivod az allamnak, annal nagyobb luzer vagy. tehat kifejezetten torekedni kell ra, hogy az allam minnel kisebb reszt vegyen az eletembol. ha az allamra szamitasz az azt jelenti, hogy magadra nem tudsz.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.17. 17:35:33

@Schaf: azert a 300 forintos ruppotlansagi anyabaxas es egyeb, a reformintezkedeseket gatlo tevekenysegek miatt en ezt igy konkretan nem mernem leirni..:-)

pedig nem vagyok mszp szavazo...

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 17:41:56

@nevetőharmadik:

"Igen, a demográfiai megoldás a megoldás, ám ezt is rendszerszinten kell kezelni,"

így van. a családi adózás lepkefing, de aki szeretne három gyereket, és van állása, annak elég nagy ugrás a harmadik gyerekre járó havi 80 ezer adókedvezmény.

"(a tőkeéhségnek) nem a nyugdíjrendszer modelljéhez, hanem a nyugdíjrendszer finanszírozásához van köze."

így van, de az a helyzet, hogy magyarországról NEM LEHET évi 1-2 milliárd eurót fiatal országokba befektetni. csúnya folyómérleghiányunk van, amit a tőkebeáramlás úgy-ahogy fedez.

"A tőkefedezeti rendszer előnye"

stb -- ha tudnánk tőkét kihelyezni (ahogy a németek pl tudnak), akkor ez egy generációra megoldás. malajziában nem jó pénz a forint, ők dollárt akarnak, az meg nekünk is kevés.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.17. 17:42:00

@Schaf: nem noveli az allamadossagot. ez szimplan hazugsag, mert az nem az allam penze. az allamnak ugyanis nincs penze. nekem van, az adofizetonek, amit egy kis idore odaadok az allamnak, hogy safarkodjon vele okosan. ha az allam rosszul kezeli, azaz tobbet fizet ki mint amennyit beszed, akkor elkurta. abbol lesz az allamadossag.

szoval konkretan nem az noveli hanem csokkenti az allam kiadasait ha en gondoskodom magamrol a magam penzebol az allam vallarol leveve egy reszet az oregkori ellatasomnak.

igényes 2011.01.17. 17:43:18

@Schaf: Tudnod kell, hogy Magyarországnak nincs vezetője? Hol van szerinted Orbán, vagy Schmitt?

Kérlek adjál választ! Tanácskoznak, vagy mit csinálnak? Hol tanácskozik az egyik, vagy a másik. Miért az ellentét Orbán és Kövér között?
Az iskolázott Pokorni, elfogadja Orbánt, vagy Rogánt? Igen, persze, hogy nem!

majomkutya 2011.01.17. 17:44:51

Én a következtetések közé bevettem volna, hogy "esetleg valóban nyakig és a sz@r és félő hogy hamarosan hullámozni fog, kellett a pénz, ez volt a legegyszerűbb megoldás."

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 17:44:52

@go!t:

hát te sem vagy egy agysebész :-))

FüligJim 2011.01.17. 17:45:00

@valasz a KE-nek: de átlagfizetéssel a 250.000-es állami nyugdíjat sem kapod meg...

Igaz, ha ezeknek az összegeknek a jelenértékét veszem, akkor nem is tudom miről beszélünk...

Igen, keményen félre kellene rakni nyugdíjas napjainkra, erre a többségnek esélye sincs... aki meg tud az inkább külföldre menekíti a pénzét mert félő, hogy idehaza lenyúlják.

valasz a KE-nek 2011.01.17. 17:46:30

@az igazi Sipi:
"egyszeruen tessek felfogni, hogy minnel tobb csecset szivod az allamnak, annal nagyobb luzer vagy"
Kíváncsi vagyok, hogy a manyup mellett érvelők hány százaléka önkéntes manyup tag. Mert az az igazi öngondoskodás. Nem az, amikor az állam megmondja, hogy már pedig Jancsika/Piroska maguk a fizetésük X%-át kötelezően befizetik a manyupba. Mert, ha nem lenne kötelező, akkor Jancsika/Piroska öngondoskodás ide vagy oda, baszna bármit is befizetni akárhova. Jobb ma egy plazmatévé, mint holnap egy nyugdíj!

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 17:46:57

@az igazi Sipi:

Ha a manyup nem növeli az államadósságot, de akkor miért sírt négy pénzügyminiszter éveken át az EU-nál, hogy a manyup miattiállamadósság-növekményt levonhassuk a hivatalos adósságból?

(persze beintettek.)

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2011.01.17. 17:47:15

@az igazi Sipi:

Az MSZP be is jelentette (Mesterházy Attila valamikor decemberben), hogy ők majd visszaadják.

Ha megszavazzák biztosan, a kérdés nem az, hogy visszarakják-e őket, vagy kire fogunk szavazni.

Hanem az, hogy MIBŐL fogják visszaadni.
1, Vissza lehet állítani az öreg többkulcsos áfát (ez nem kedvez a gazdagoknak)
2, ismételten hitelt lehet felvenni (ez senkinek sem jó)
3, Lehet az ország többi részét sanyargatni (praktikusan akiket belekényszerítettek a váltásba, de akkor megint lesz Fidesz támogatottság)

Az államosítás felvetése is egy elhamarkodott döntés volt, nem a pénzeket kellett volna, hanem a helyét. Pl. kizárólag állampapírt vehetnek, megszabni azt, hogy csak a befizetések 1% számolhatják el kezelési-működési díjnak.

Esetleg a zótépét vagy más cégeket amiképp a MAL-t. Ha csak a vezetők bérezése a haszon már meg van a nyereség :)

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 17:49:15

@valasz a KE-nek:

azon érdemes elgondolkodni, hogy mennyi politikai érzéke van azoknak, akik elindították a manyup-hisztériát.

valasz a KE-nek 2011.01.17. 17:51:37

@FüligJim:
Nem is állítottam ilyet. De pl. átlagfizetés mellett az állami jobban megéri, mint a manyup.

És valóban, a többségnek sajnos semmi esélye félretenni a nyugdíjára. És ennek egyik fő oka az iszonyatos eladósodottság, ami folyamatosan a víz alá húz minket. A manyupok állami rendszerbe való terelésével csökkenthető ez a teher és mindenki jobban jár azzal, ha ezáltal megindul a kilábalás és felzárkozás. Persze ehhez sok egyéb dolog is kell, de a manyupok becsatornázása nélkül sokkal esélytelenebb.

motorola 2011.01.17. 17:55:34

@go!t: Hja igen.... igaz volt mindez 1990 előtt... Manapság Svájcban már bezárnak mindent, ha elmennek 1-2 percre is, köszönhetően a vasfüggöny leomlásának. Az odaszármazott volt k-európaiak meg főleg, mert félnek a "volt" honfitársaik áldásos svájci látogatásuktól... :-(
Erről ennyit.

nu pagagyí 2011.01.17. 17:56:14

@Mészáros Laci:
Svédországban van kötelező magánpénztár tudtommal (2% rémlik). Ezért is vannak benne abban a csapatban, amelyik a figyelembevételét kérte az EU-tól.

Vajon milyen összeget fognak erre a számlára tenni: a 10%-ot amit levonnak? Ha igen, akkor 100 évet kéne dolgozni 10 évnyi nyugdíjért. Ha a ráfizetett 24%-ot is, akkor az súlyosan diszkriminatív lenne a magánpénztárban maradókkal szemben, mivel az ő jövedelmük után is bemegy a pénz a TB-be, ahonnan viszont cserébe csak fityiszt kapnak.
A tervezett egyéni számla előnye, hogy feketén-fehéren világossá teszi az alkotmányellenes helyzetet.

Megszólalhatna már az AB!

akdiana (törölt) 2011.01.17. 17:57:01

@high up:

"Jó vicc, a pénztár nem szociális rendszer (az állam igen) hanem profitorientált."

Demográfiai adatok alapján emlékeim szerint, 2050-re négyszer annyi 90 éves várható, mint manapság, de arányaiban sokkal több lesz az 50, 60, 70 év feletti ember is mint manapság.

A ma ismert állami felosztó-kirovó rendszerben arányaiban sokkal kevesebb nyugdíj jut majd mint a maiaknak, -pedig sajnos elég kevés összeggel szúrják ki nyugdíjasok széles tömegeinek nyugdíjként a szemét ma is.

Viszont a technikai fejlődést elnézve, nem lesz szükség annyival nagyobb létszámú munkaerőre, hogy annyival is több járulékfizető legyen.

Így ha túl sok fiatal születne most, az nem baj, de akkor gáz lenne, ha munkájuk nem lenne, és nem adót fizetnének, hanem munkanélküli segélyért kuncsorognának.

Szerintem, akik állami rendszerben maradnak, közülük azok fognak szívni, akik mai fiatalok. Pl. ma 30 éves, mire nyugdíjas lesz, akkor elég sok idős ember fog éldegélni.

Természetesen örvendetes dolog az átlagéletkor növekedése, ami a nyugdíjkorhatár emelését is magával kell vonja. De ha nem lesz elég munkahely, akkor hiába, ha nincs hol dolgozni ennyi embernek, kártyavárként összeomlik minden (nem csak hazánkban, másutt is probléma lesz).

Én nem számolok azzal, hogy az államtól kapnék bármiféle nyugdíjat, megtakarításokban gondolkodom.

Az offshore felvetésedre. Lehetséges, ha elsőként nem is offshore, de mindenképpen valami külföldi (akár únión kívüli) számlára teszem majd a dolgaim. Mert amiért megdolgozom, azt nem adom másnak, mert félő, még "elkobozzák"...

Az nem működik, hogy valaki magán tag marad, a munkája kapcsán fizetnek járulékot utána, amiből fizetik a mai nyugdíjasokat (nagyon helyesen amúgy). De ha valaki a munkája kapcsán betesz a közös kalapba is, akkor evidensnek kellene lennie, hogy később részesüljön is némiképp abból is.

Félő, hogy ha ezt komolyan gondolják, hogy nem részesül majd államiból, akkor elérik, hogy sokan "adóoptimalizálásba" fognak".

Másrészről, én a MNYPT tagságot biztosabbnak vélem még mindig hosszú távon, mint az állami rendszert, ami már most bajban van. Mi lesz később? Mi lesz 2040-2050 tájákán amikor arányaiban sokkal több idős ember lesz, magasabb életkorokkal, több 70, meg 90 év fölötti emberekkel mint manapság?

Irodai munkásokat is új program, technikai fejlesztésekre hivatkozva küldik el már ma is...stb. Egyre kevesebb humán munkaerő szükséglet mellett, én nem teszem le a voksom amellé, hogy évtizedek múlva működőképes lesz az állami nyugdíjrendszer. De majd az idő eldönti, - viszont addig sem a véletlenre bízom a dolgaim.

Arra nem tudok alapozni, hogy most, 2010-2011 környékén OV és bandája mit mond, ha 2040-50 környékén érem el a nyugdíjkorhatárt (belekalkuláltam azt is, hogy várhatóan idősebb korban kell majd nyugdíjba vonulnom, mint a maiaknak), OV hol lesz akkor már. Ma is körberöhögnék azt, ha valaki arra hivatkozna, hogy pl. évtizedekkel ezelőtt xy politikus, vezető mit ígért. Más játékszabályok lesznek érvényben akkor.

ui: Amúgy eddig, rendesen adóztam, nem volt fekete jövedelmem, értelemszerű, hogy nem szívesen veszem, ha a feneketlen állami zsákba kerülne MNYPTári megtakarításom. Elég rednesen adóztam eddig, aki így tett, annak nem mindegy, hogy felélnék most, vagy sem...

De ha így állnak hozzám, majd én is kitalálok valamit. Off shore számlát teljesen legálisan lehet nyitni (ma, ha Magyarországon belül nyit valaki mezei bankszámlát, a pénzintézet köteles az APEH felé ezt bejelenteni, APEH nyilvántartja az állampolgárok bankszámlaszámait). Off shore-ra nem látnak rá. Az is tévhit, hogy ott csak fekete jövedelem lehet, teljesen legális pénzösszegeket lehet tartani magánszemélyként is. Sőt, ha nyit valaki ilyen számlát, igazolni is kell az eredetet, ha kp-ben fizetné be off-shore bankszámlára, nem utalással (utalva látszik a pénz útja). Off shore számla nem feltétlen fekete, hanem ésszerű biztonsági számla a kormányzatban nem bízók részére.

A vállalkozásokat sújtó, hatalmas, aránytalanul magas adóterhek mellett, meg nem csodálkozom azon, ha komplett vállalkozsokat adóparadicsomban nyitnak, oda helyznek át. Tök logikus lépés.

Nincs fekete jövedelmem, de érdekesnek tartom, hogy pl. azon minimálbéres ismerős, aki minimál után fizet járulékot, mellé zsebbe kap fizut, mennyire erősködik az állami nyugdíj rendszer mellett. Ja, mert neki alig van oda befizetése, így nincs értékelhető összeg a magánjában sem.

Én viszont az enyémet nem adom a zsákba! (És egyéb megtakarításokat is nyitok. aztán hosszú évtizedek múlva, majd kiderül a játék vége, hogy ki nevet a végén).

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.17. 18:02:24

@valasz a KE-nek: en lemondanek a teljes allami nyugdijamrol, ha azt a 24%-ot amit a manyup felett vonnak megkapom es oda teszem ahova szeretnem..

nekem boven eleg lenne, elhiheted...

de igy, hogy elveszik a 24%ot es megis ki akarnak zarni az konkretan torvenytelen.
szoval ha veletlenul nem lennek meggyozodve rola hogy en igy jobban fogok jarni akkor is a maganban maradnek, ha oregkoromban versenyt kell futnom a patkanyokkal a kukaert, mert az ilyen tiupusu uzleti ajanlatokat amugy en szemtol szemben csunya veressel - jogos vedelem - majd rendorsegi feljelentessel szoktam elintezni.

a veresre sajnos nem lesz lehetosegem, mert ezekert a vergecikert meg tobbet kapnek mint egy tisztesseges emberert, de majd nemzetkozi forumokon kiverem beloluk a szart jogi uton.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.17. 18:03:50

na megyek is inkabb edzeni

orban szopjpon le egy dakota lovat kozben szalaiannamariska cicegtesse hatulrol...

valasz a KE-nek 2011.01.17. 18:07:37

@akdiana:
"nem szívesen veszem, ha a feneketlen állami zsákba kerülne MNYPTári megtakarításom"
Hmm, hogy ez mennyire a te megtakarításod vagy sem, azon lehetne vitatkozni. Az én értelmezésemben a megtakarítás a te szabad döntésed. A manyup viszont egy állam által rádkényszerített helyzet, ahol 1997-ben egyszercsak azt mondta, hogy innentől a nyugdíjra levont összegek egy részét rábízod egy magánpénztárra. Az ott felhalmozott összeggel sem rendelkezhetsz szabadon, mert abból gyakorlatilag csak nyugdíjjáradékot kérhetsz.

nu pagagyí 2011.01.17. 18:11:39

@sambalabammbumbumm:
Nem kerül sok pénzbe visszadni.
- A szolgálati idő csak egy adat, utólag jóváírják.
- Az ideiglenesen elirányított tagdíjat (egy évnyi), ennek a kormánynak kell hozamokkal együtt befizetnie a pénztáraknak, saját maguk szerint is, meg az alkotmány szerint is, ami védi a magántulajdont.
- A 10%-ot később újra meg lehet osztani az eredeti törvény szerint (dec. 17) 8%+2% mértékben.

Egyébként ha senki nem lépne vissza, ez a kormány már meg is bukott.
A nyugdíjválasztás tétje szerintem, hogy polgár, vagy alattvaló akar-e lenni az ember.

valasz a KE-nek 2011.01.17. 18:15:06

@az igazi Sipi:
"en lemondanek a teljes allami nyugdijamrol, ha azt a 24%-ot amit a manyup felett vonnak megkapom es oda teszem ahova szeretnem.."
Na persze, ebben az esetben én is lemondanék az államiról. Csak akkor vajon miből fizetnék a mai nyugdíjasokat? Mekkora buli is lenne a terheket szétosztani, a hasznot meg magánosítani, ugye? Akkor is meglépnéd ezt, ha az mondanánk, OK, legyen így, de akkor anyád, apád nyugdíját is te fizeted?

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 18:20:31

@nu pagagyí:

bogarásztam vagy félórát a törvénydzsungelt, de nem találtam azt a paragrafust, hogy ha manyuptag maradok, akkor lemondok az állami nyugdíjamról, miközben továbbra is vonják a munkáltatómtól a 24%-ot.

HEEELP...

Mlaci1 2011.01.17. 18:22:51

ma nyilatkoztam, maradok. 40 év szolgálati viszonnyal és több milla KMNYP-val, nem érdekel a "forradalom". Kiszálltam!!

valasz a KE-nek 2011.01.17. 18:25:15

@Mlaci1: Te vagy az a speciális eset, akinek megéri

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 18:28:06

@valasz a KE-nek:

nem az a kérdés, hogy miből fizetik a mostani öregeket.

az adó és járulék között van egy tartalmi különbség. az adó megy a közösbe. a járulékért ellenszolgáltatást kell nyújtani.

ha vonják a bérköltségemből a 24%-ot, azért ellenszolgáltatás jár. különben a törvény alkotmánysértő és el fogja meszelni az AB.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 18:34:49

@nu pagagyí:

"A nyugdíjválasztás tétje szerintem, hogy polgár, vagy alattvaló akar-e lenni az ember. "

kaszát a lónak. egy elbaszott manyup rendszer okozta károk mérséklése zajlik. azaz csak zajlana, mert amit orbán csinál, azzal talán még jobban elbassza.

FüligJim 2011.01.17. 18:36:44

@valasz a KE-nek:
én bizony kifizetném... sőt még a nagymamámat és a rokkant nyugdíjas, szélütött nagynénémet is eltartanám. Ez így kb. ötöd-hatodannyi mint amit most az én járulékomból eltartanak. Tarts csak egoista antiszociális egyednek...
Még tovább megyek. A családom eü ellátását is szívesen vállalom...

FüligJim 2011.01.17. 18:38:24

@FüligJim: Igen én is speciális eset vagyok....

akdiana (törölt) 2011.01.17. 18:43:21

@valasz a KE-nek:

pontosan, a MNYPTba lévő összegből nem mást, csak nyugdíjat szeretnék. Azt, ami az én járulék, adó befizetéseimk alapján egyértelműen megillet.

Számomra az nem elfogadható, hogy kiíródok az államiból, de az én munkám után továbbra is levonnak és más részesül belőle. Ha állami közös kalapba is kell utánam fizetni, akkor később abból részesülni is óhajtok, ha kiírnak a rendszerből, államit nem kapok, akkor én sem óhajtok onnantól majd államiba fizetni. A járulékot átnevezhetik adónak, de akkor már lehet másfajta adózásra törekednék, mint most.

Eddig rendes adózó voltam, de ha így folytatódik...

A gáz akkor lesz, ha a jól keresők intenek be az államnak (akiknek még így is érdeke MNYPT tagnak maradni, ezekkel a feltételekkel. Ugyanis az adó, járulék fizetés onnan csurrant eddig, nem pedig az eddig is kevesebbre bejelentett, de mellé zsebbe fizut kapó adótcsalóktól. Ha én tisztességesen adóztam, evidens, hogy nem vágyom arra, hogy továbbiakban más élősködőket vigyek majd a hátamon. Maradok MNYPT tag, és gondoskodom mellé egyéb megtakarításról is, és garantálom, ha engem kiírnak a rendszerből, sokan az én befizetéseimből sem fognak onnantól kezdve élősködni az államiban. Ugyan ez által nem konkrátan a MNYPT-ári megtakarításaim fognak növekedni, hisz akkor oda is kevesebb áramlik majd be, de ezt kompenzálva, majd egyéb megtakarításaim növekedésére fogok törekedni, -ami csak az enyém lenne, hiszen én dolgoztam meg érte, én teremtem elő...Kérdés, ez a fajta esetlegesen realizálódó új gondolkodásmódom az államkasszának hosszú távon jó lenne-e így. Főleg, ha egyre több jelenleg tisztességesen és eddig nem keveset adózó gondolkodna így...).

valasz a KE-nek 2011.01.17. 18:43:25

@Mészáros Laci:
Már hogyne lenne ez a kérdés. Ha nem ez lenne a kérdés, akkor nem kellett volna változtatni az egész rendszeren.
A 24%-ot meg fel lehet úgy is fogni, mint az állam egy korábbi kötelezettségvállalását, amit a mostani adózók fizetnek, annak ellenére, hogy ezért nem kapnak érte cserébe semmit. Szóval én megvárnám az AB döntését.

Mlaci1 2011.01.17. 18:48:34

@valasz a KE-nek: az AB pontosan ezt fogja törölni, a többihez már nem lesz lehetősége.

Mlaci1 2011.01.17. 18:49:35

@akdiana: Teljesen igazad van, várjuk meg a februári AB döntést.

valasz a KE-nek 2011.01.17. 18:50:05

@FüligJim:
Sajnos ez nem így megy. Lehet ilyen társadalmat is építeni, de a modern társadalmak nem így épülnek fel. Akár tetszik, akár nem. Az állam nem teheti meg, hogy magára hagy embereket, hagyja őket éhen halni, betegségükben ellátatlanul maradni, stb. Legalábbis Európában nem. Afrikában biztos van olyan ország, ahol ez működik.
A tapasztalataim meg azok, hogy általában azok követelőznek a leghangosabban, hogy az állam segítsen nekik, amikor már nem fut a szekér, aki a leghangosabban verték a mellüket, amikor még futott.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 18:51:51

@valasz a KE-nek:

nem kell megvárni, volt már ebben a tárgyban AB döntés korábban -- szóval ha a törvény tényleg úgy szól, hogy vonják a 24%-ot, de nem jár érte majd nyugdíj, akkor borítékolható, hogy az AB legalább ezt a kitételt ex nunc megsemmisíti.

továbbá (tekintettel a lényegi módosításra) azokat a paragrafusokat is, amiben nyilatkozattételre vonatkozó határidők szerepelnek.

és ha csak ennyi történik, akkor mondhatju, hogy orbán lábonlőtte magát.

de ha még ez a szűkített hatáskörű AB is egészben megsemmisíti a törvényt, akkor orábn bizony vághatja a centit, még arra sem fogadnék nagyban, hogy 2011 végéig marad.

Dr. No 2011.01.17. 18:53:11

@Mészáros Laci: Te spekulálsz, viszont a kormány részéről már viszonylag konkrét nyilatkozatok is elhangzottak a tárgyban.

A fő kérdés, hogy a kormányzat mit ért a társadalombiztosítási nyugdíjban bevezetendő egyéni számla fogalmán. Ennek meghatározása hiányában a levegőbe beszélünk.

Ha a tb nem tőkefelhalmozó rendszerre tér át, akkor egyébként is teljesen mindegy, hogy van-e egyéni számla, ugyanis akkor csak azt tudom meg, hogy mennyi általam befizetett pénzt fizettek ki másoknak. Ebben a formában ez csak egy nevesített nyugdíjkalkulátor, igaz, annyival előrébb van a jelenlegi rendszerhez képest, hogy legalább nem nekem kell a nyugdíjszámítás alapját képező bizonyítékokat összeszednem.

Az egyéni számla bevezetésében egyébként az állami nyugdíjrendszer minden egyes szereplője ellenérdekelt, még a leendő nyugdíjas is. Tévedések elkerülése végett ugyanis az mnyp-ből a tb-be irányuló mozgás tömegét önkéntes alapon eddig a potyautas-jelöltek adták anyiban, amennyiben potyautason az általa szolgálati ideje alatt befizetett járulékkal nem arányos - ahhoz képest magasabb - nyugdíjra igényt tartó személyt értek. Ennek szép, kövér példája a korengedményes nyugdíjba vonuló rendőrök, mint lobbicsoport. Mivel ők az állami nyugdíjban 40 éves korukra össze tudtak szedni egy megfelelő mértékű nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt, a tőkefedezeti rendszerben azonban ugyanannyi idő alatt nem tudták a szükséges tőkét összekuporgatni. (Nem függetlenül attól sem, hogy egyes szakmák esetében az állami nyugdíjrendszer valójában inaktív időszakokat, jellemzően iskolát is elismer szolgálati időként.)

Na most az, hogy az ONYF ténylegesen honnan a viharból akarja az egyéni számla nyilvántartást fölállítani ismeretek, fejlesztés és hardver-beruházás nélkül, vagy erre honnan a búbánatból lesz pénz, az - mint megszokhattuk - rejtély.

A svéd nyugdíjrendszert meg hagyjuk, senki nem tud róla semmi közelebbit, egyébként meg az egy teljesen eltérő társadalmi-gazdasági, és nem utolsósorban politikai környezetben működik. Olyat a kormány sem akar létrehozni. Csak valami olyasmit, amire rá lehet mondani, hogy távolról, félszemmel, négy-öt féldeci után hasonlít (hadd ne linkeljem be az elhangzott nyilatkozatokat). Selmeczi Úrasszony Őexcellenciája (úgyis mint Senatrix) konkrétan kijelentette, hogy az egyéni számla bevezetése a TB-nyugdíjrendszerben NEM jelenti a svéd modell bevezetését. No és kinek higgyünk, ha nem neki?

gorcsev54 2011.01.17. 18:53:22

@Van Mááásik: Hát ez az aki nem lép egyszerre nem ka........estére

nu pagagyí 2011.01.17. 18:58:33

@Mészáros Laci: Tévedsz, egy álom megvalósítása zajlik, amit a hatalmon levők álmodtak a népnek.
A célok megalapozatlanok, ezt fejezik ki a bóvli kötvények. A MANYUP pénz elkobzásáról nem volt szó a választási programban. A csontváz projekt befuccsolása miatt került szóba, előbb csak egy picit akartak (egy évre elirányítani a tagdíjat), majd a sikeren vérszemet kapva úgy döntöttek az egészet elveszik.

A MANYUP rendszer nincs elbaszva, ami elvan az az állami pazarlás, aminek reformokkal kéne gátat szabni. Ahhoz viszont nincs bátorságuk. Sajnos könnyen jött pénz könnyen megy. Pár év múlva pucér seggel mehetünk koldulni, fogyatkozó barátainkhoz.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 18:59:06

"Ebben a formában ez csak egy nevesített nyugdíjkalkulátor"

így van. de valójában minden nyugdíjrendszer az.
tény, hogy nagyon nehéz lépcső, de érdemes megbarátkozni a gondolattal, hogy a pénzt nem lehet megenni. a nyugdíjrendszerben a pénz egyszerűen egy elszámolási egység.

ha ez megvan, továbbléphetünk.

gorcsev54 2011.01.17. 19:00:40

@Mészáros Laci: Hát ezt többen így látjuk ,de azért ne bíz az AB.-ben.Következő lépés aki nem ért egyet annak külön adó, aztán aki,nem nevel 5 gyereket külön adó, aki 170 cm magasabb külön adó, sorolhatnám.

belekotty 2011.01.17. 19:02:07

@Dr. No: "Na most az, hogy az ONYF ténylegesen honnan a viharból akarja az egyéni számla nyilvántartást fölállítani ismeretek, fejlesztés és hardver-beruházás nélkül, vagy erre honnan a búbánatból lesz pénz, az - mint megszokhattuk - rejtély."

- Nyugi, a szocik alatt rengeteg vasat bevásároltak. :-)) Ne tudd meg mennyi minden van ott! A jelenlegi vezetésnek pont az a problémája hogy ezeknek rengeteg a költsége.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 19:02:34

@nu pagagyí:

nem politizálok, az ezzel kapcsolatos zagyvaságokat jobbára átugrom.

számolni tudok egy kicsit, és el tudom magyarázni a makrogazdasági összefüggéseket blog-comment szinten.

kezdjük ott, hogy a pénzt nem lehet megenni. ha ezt a kijelentést teljes mélységében fel tudod fogni (nem triviális), akkor okosabb vagy, mint a lakosság 90%-a. tényleg, nem gúnyolódom. ez egy nagyon összetett állítás.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 19:06:32

@gorcsev54:

"Hát ezt többen így látjuk ,de azért ne bíz az AB.-ben."

ez nem bizalom kérdése. mivel a fidesz azzal kezdte az egész őszi törvényhozási ámokfutást, hogy korlátozta az AB tevékenységét, sok jóindulatra nem számíthatnak.

"Következő lépés aki nem ért egyet annak külön adó,"

én is gondoltam erre, hogy a manyupot választóktól továbbra is vonni a 24%-ot különadó címen (tehát nem járulékként). nem tudom, hogy ezt meg lehet-e fogalmazni úgy, hogy a jogalkotás rendjéről szóló tv-nek megfeleljen. ha igen, akkor egyúttal meg is kerülték az alkotmánybíróságot, mert adókról nem dönthet az AB.

"aztán aki,nem nevel 5 gyereket külön adó, aki 170 cm magasabb külön adó, sorolhatnám. "

az ilyen érzelmileg motivált zagyvaságokat átugrom, kár a gőzért.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 19:10:26

@nu pagagyí:

"A MANYUP rendszer nincs elbaszva"

1. Az átállás a felosztó kirovó rendszerről a tőkefedezeti rendszerre rendkívül tőkeigényes. Magyarországon pedig sok mindenben bővelkedünk -- melegvíz, tablettásbor stb -- de speciel tőkeszegény ország vagyunk. mint minden exkomcsi ország.

2. A tőkefedezeti rendszer javára irt tulajdonságok (öngondoskodás, befektetés, tulajdonosi szemlélet, megoldja a demográfiai gondokat stb) egytől egyig hamisak vagy a magyar körülmények között hamisak.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 19:13:03

na léptem, vendégem érkezik, ki kell mennem a reptérre. várakozás közben (mobilról) még olvasom a nekem címzett válaszokat, de írni csak igen röviden tudok (az operamini nem barátja a terjedelmes commenteknek).

nu pagagyí 2011.01.17. 19:15:54

@valasz a KE-nek: Pont ezért találták ki így a MANYUPOT. Ösztönözhette az embereket a normális járulékfizetésre, ugyanakkor szolidáris is volt. Később a TB-ből történő fizetési kötelezettséget csökkentette volna, Megszüntetése a gyerekeink majdani járulékát emeli meg, amikor majd ők tartanak el minket, 500 forintos emelésért manipulálható leendő nyugdíjasokat.

Jólfelhúztammagam 2011.01.17. 19:17:55

Ha a többségnek nem is, de egy jelentős rétegnek biztosan megéri a maradás. A jelek szerint gondolkodni képes emberek sem kis számban vannak.

Ehhez képest a múlt hét közepéig kb. 0,5% nyilatkozott a maradásról, és azóta sem a végeláthatatlan sorokról szólnak a hírek. Hol a többi? Nem értem.

Schaf · http://www.speedcams.hu 2011.01.17. 19:21:12

@nu pagagyí:

Nem... azért találták ki így a KMNYP rendszert, mert ez akkor és ott egy adott lobbinak és politikai célnak megfelelt.

...az senkit nem érdekelt, hogy az országnak nem. lásd fentebb M.Laci kommentjét a MANYUP rendszer "elbaszásáról".

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2011.01.17. 19:23:44

@Jólfelhúztammagam:

nagyon kevés embernek éri meg a maradás.

@nu pagagyí:

nem ösztönöz. az emberek többsége egészen rövid távlatban gondolkodik a jövőjén. max néhány év, de ez már ritka.

nézd meg: CHF hitel koppra kiszámolva, amikor az arca elé tolják a papírt, hogy árfolyamkockázat. most meg sírnak, hogy nem tudják fizetni a részleteket. gondolod, hogy ezek az emberek odafigyelnek a járulékokra? kaszát a lónak -- ha hozzáférnek, abból törlesztik majd a hitelre vett hyunday-t meg plazmatévét.

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2011.01.17. 19:40:32

@Jólfelhúztammagam: Ne feledd el, hogy nagyon sok olyan mnyp tag van, akik például diákszövetkezeten keresztül vállaltak 1 hónapra állást. Azoknak is kötelező volt belépni.
Ők minimális összeggel rendelkeznek.
Nem is valószínű, hogy maradnak, bár sokan vannak.
Várjuk meg, míg kiderül, mennyi is az annyi, azaz mennyi zsozsót kell átadni a kasszáknak.

Szerintem ez a lényeges, nem a nyilatkozók száma.

kubatov_kommunista 2011.01.17. 19:51:13

Ezen a kormányon már ott marad a bélyeg, hogy államosítottak - ezt nem mossák le.
(Érdekes, hogy soha egyetlen fidesz droid sem teszi fel a kérdést, hogy akkor a TAGOK végül is mit szeretnének, jól jártak-e, akarják-e, stb, stb.)

Én nem keresnék mélyebb összefüggéseket.
Az, hogy az 3 millió manyupos állampolgárt hülyének néztek és élből letámadtak az tény.
Az is tény, hogy ezzel gyakorlatilag érdektelen számukra ennek a 3 millió manyup tagnak a valamikori nyugdíja.
Mit nyertek? 2700md-ot? (szerintem annyi sem lesz)
Mi ennek az ára? Fogsz te ezek után Magyarországon megtakarítani? Megtakarítani fogsz csak épp nem idehaza. Majd viszed olyan helyre a pénzed ahol azt mondják 'köszönjük uram'.
Én ezt a dolgot, úgy fogom fel mint egy nagyon rossz befektetést az állammal. Buktam rajta x milliót, nagyon nem örülök neki - főleg ha még ki is akarnak oktatni, túlélem, de soha többé nem üzletelek az állammal.

Schaf · http://www.speedcams.hu 2011.01.17. 20:11:23

@kubatov_kommunista:

Drága MSZP-s barátom.. a 3 millió az a kötelező és az önkéntes együtt. Magyarországon a 16-75 éves kor közötti akítv munkavállalók száma a KSH szerint 2009-ben a 3,7 milliót érte el.

Jól hangzik ez a 3 millió tag, mint minden eddigi szoci ígéret, de lett volna 8 év arra, hogy más megoldásban gondolkodjanak. :-)

Viszont az meg engem érdekelne, hogy ha ennyire tisztán az ügyfél érdekeiben jó biznisz a KMNYP, akkor mi a lónak a kaszért akarnak fals számokkal propagandát???
Hmm?? Vajon... VAJON...??

...nem lett volna elég, ha az igazat mondják, számokban hozamban, mindenben?? (lásd nettó hozamok publikálása, fals 30%-os hozamszámok bedobása a köztudatba, stb.-stb.)

Schaf · http://www.speedcams.hu 2011.01.17. 20:15:29

@kubatov_kommunista:

Egyébként pedig a lónak a faszát takarítottad te meg magadtól eddig. A kötelező járulékodat kamatoztatta egy magáncég, a saját (nem kicsi) költségeit levonva.

Amiről te beszélsz ballib barátunk, az az ÖNKÉNTES pénztár és a bankbetéted... ezekre egyelőre tudomásom szerint még nem pályázik senki...

..bár az MSZP-SZDSZ holdudvar igen sokat tett érte, hogy lófaszt ne érjen az ezeken a helyeken tartott megtakarításod.

kewcheg 2011.01.17. 20:29:38

@Jólfelhúztammagam: Megsúgom.Kollégáim nagy része (állami szerv,viszonylag magas jövedelmek)nem mer maradni,mert durva leszek, de - fosik.Ahogy egyikük mondta: megyek a csürhével....pont egy egyedülálló ember,ötmilliós számlával,ez most megy a közösbe, a tőle fiatalabb rendőrök eltartására.Egyékkén ehhez a dolghoz kétféle módon lehet közelíteni, materialista megközelítéssel,no hope.25-30 év múlva az állami nyugdíj mindenkinek egységesen napi 1000 ft.-nak megfelelő összeget fog adni, függetlenül attól, hogy segélyen élt egész életében,vagy egyetemi klinikán oktatott.A másik, a transzcendens,azaz a világot valszeg a csoda kormányozza, hiszen a mellékelt ábra azt mutatja, hogy Magyarországnak az elmúlt ezer évben kb.ezer alkalma lett volna arra hogy megszűnjön, ámde még mindig áll.Jómagam azt vallom,hogy 25-30 év múlva kell nekem két 9mm-es a magam és családom megvédésére (van)egy LandRover,néhány hordó üzemanyag,meg vagy 20 hold termőföld...:)

Lámpavas 2011.01.17. 20:32:43

12 év alatt 6 milliót kaptak az én nevem alatt.
Most küldtek egy kimutatást, hogy 6 millió az egyenlegem. !?!?
Azaz a dunsztosüveggel és a párnacihával azonos a hatékonyságuk.
Ebből én most felveszek 1,2 milliót, ők meg mehetnek a lecsóba.
Majd elmorzsolok egy könnycseppet, ha ráérek.

kubatov_kommunista 2011.01.17. 20:42:27

@Schaf: Drága Fideszes barátom...
Mind kötelező, mind önkéntes nyugdíjpénztári tag vagyok/voltam. Meg egy kis kápém is van.
Amióta dolgozom, szép szorgalmasan vezetem bevételeimet-kiadásaimat-megtakarításaimat.
Forintra követtem, hogy mennyi az annyi...
'Kapálgattam' a portfólióim, rohangáltam be 2008/2009 környékén a nyugdíjpénztáramhoz, hogy mi a picsa van már a hozamokkal - sikonyáltam mikor láttam, hogy 1 milkót buktam az önkéntesen kevesebbet a kötelezőn.
Aztán azt is láttam amikor visszakerült oda a pénz. Tisztába vagyok, hogy milyen rizikói vannak a magánnyugdíjpénztárnak, mert végig követtem és azt is tudom milyen hátránya van az államinak.
Szumma szummárum: HAGY DÖNTSEM MÁR
ÉN ÉN ÉN (24-es betűméret)
EL EGYENLŐ FELTÉTELEK MELLETT MIT AKAROK!!!
(és rühellem, ha zsarolnak)

"Amiről te beszélsz ballib barátunk, az az ÖNKÉNTES pénztár és a bankbetéted... ezekre egyelőre tudomásom szerint még nem pályázik senki..."
Kedves fideszes barátom!
Ezekre tudomásod szerint még nem pályázik senki? Igen, igazán, tényleg?
Teszek róla, hogy ne is tehesse ezt meg!
Ennyi. Amit mondtam tartom, részemről nem képezi vita tárgyát.

Schaf · http://www.speedcams.hu 2011.01.17. 20:46:08

@kubatov_kommunista:

Semmi baj.. csak ne gyere 3 milliós számokkal, meg mellébeszélésekkel... mint a haverjaid, amikor az autópálya építéseket, a BKV-t vagy egyéb nagyszerű projectjeiket éltették. (amik többet vettek ki mindenki zsebéből, a tiedből is mint amennyit neked most az állam)

lutria 2011.01.17. 20:53:03

Egy ideig vártam hogy valamelyik műsorban amelyikben az Orbán és Matolcsy magyarázta a nyugdijrendszert eléjük tolják azt a választásí kampányszórólapot ("megvédjük a m.ny.pénztárakat")vagy egyéb fideszes dokumentumot-amelyben 1 éve még ők támadták a mszp kormányt amikor ők is állítólag gondolkodtak elvi szinten valamilyen mnyp változtatásban-hogy ugyan magyarázzák már meg mi volt ez ha nem megtévesztés mert ők akarták rátenni a kezüket?
Persze egyik riporter sem mert konkrétan rákérdezni.

Schaf · http://www.speedcams.hu 2011.01.17. 20:54:39

@lutria:

Nálad van ilyen szórólap? :-) Hol?

Kalmár 2011.01.17. 20:59:58

@kubatov_kommunista: "Amit mondtam tartom, részemről nem képezi vita tárgyát"

Világos. Persze ettől még nem igaz, hogy te eldöntheted mi legyen azzal a pénzzel.
Ha méteres betűkkel írod akkor sem a tied.
Egy idióta törvénnyel kivették ezt a pénzt az elosztó kirovó rendszerből ezzel a nyugdíjak fedezete meggyengült. Hitelből pótoltuk ami miatt egekbe emelték az adót.
Egyszerűen rossz helyen van nálad a mostani nyugdíjasok pénze mert rohadt drágán pótoljuk.
Ezért azt most visszaadod szépen.
Ennyi. Ha nem vitázol akkor is.

Egyébként érdemes annak is utánna számolni, hogy a megemelt adókkal mennyit buktunk ezen a baromságon.
Egy normális gazdaságú ország meg tudná ezt tenni. Mi nem, mert minket csődbe kormányoztak.
Itt csak az önkéntes nyp a megoldás.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.17. 21:04:27

@Lámpavas: nem kotelezo ottmaradnod..

csak eppen nincs jogod sem neked, sem a seggestorpenek eldonteni hogy en mit akarok csinalni.

konkretan fujhattok egy kilo tolat a seggembe te is es a narancsboros apropocs is:-)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.17. 21:06:40

@Kalmár: mar hogy a huncut fenebe nem donthetne el?

alljon mar meg a menet kurvagyorsan. MAGAN. tudod mit jelent az? az enyem. torveny mondja ki, a nevem szerepel mellette. ennyi.

nincs jogaban sem kormanynak, sem allamnak elvenni. plane, hogy ezeknek a csicskaknak en vagyok a kenyerado gazdajuk. szoval labhoz. sebesen es keregetni lehet, zsarolni nem mert raverek az orrukra egy osszecsavart ujsaggalk, ahogy azt rossz kutyakkal tenni kell.

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2011.01.17. 21:06:53

@lutria: A Fidesz nem arról híres (OV meg különösen), hogy tűri a kritikát. Lásd médiatörvény...

@Schaf: Te sem bírod elviselni, hogy vannak, akik másként vélekednek egyes kérdésekről.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.17. 21:08:10

@lutria: mar miert kerdezne?

vcan olyan musor ahol konkretan fideszes kepviselo kerdez fideszes kepviselot...

jo kemeny, falhoz allitos kerdesek lehetnek..:-DDD

gorcsev54 2011.01.17. 21:09:13

@Mészáros Laci: "az ilyen érzelmileg motivált zagyvaságokat átugrom, kár a gőzért. " Engem semmilyen érzelmek nem motiválnak, ezek tények ill. tények lesznek.És nem is azért írtam ,hogy bízok az AB -ben nálam okosabb ember mondta itt az AB részéről csak rossz döntés születhet.Ha elmeszeli az is rossz , ha átengedi az is rossz ennek leírása hosszadalmas lenne, arról meg,hogy mit mivé "keresztelünk" az nem rajtunk múlik.

valasz a KE-nek 2011.01.17. 21:09:55

@kewcheg:
Az egyedülálló kollégádat az ötmilliós egyenlegével eddig nem zavarta a nála fiatalabb nyugdíjba vonult rendőrök eltartásának terhe? Csak azért kérdezem, mert a manyup mellett is el kellett őket valahogy tartani. Mit gondolsz, ki fizette?

Schaf · http://www.speedcams.hu 2011.01.17. 21:11:39

@Turk Hava Yollari:

De.. elbírom...

Azt nem bírom amikor eladják nekem a szart ebédre. Lásd az autópályák, a BKV, a Pannon Puma, meg a társai...

...és nem bírom továbbá azokat sem, akik elfelejtik, hogy az elvtársaik juttatk idáig az országot és hogy rájuk kéne haragudni azért, mert egy eddig éppen hogy csak működő rendszer megszüntetésre kerül.

@Kalmár:

Régen foglalták már össze ennyire frappánsan. Idézni foglak máshol. :-)))

Schaf · http://www.speedcams.hu 2011.01.17. 21:13:00

@valasz a KE-nek:

Hülye vagy? Mért zavarta volna? 2-3 év és ő is mehetett volna 35-6-7-8 évesen nyugdíjba...

valasz a KE-nek 2011.01.17. 21:15:32

@kubatov_kommunista:
"Érdekes, hogy soha egyetlen fidesz droid sem teszi fel a kérdést, hogy akkor a TAGOK végül is mit szeretnének, jól jártak-e, akarják-e, stb, stb"

Amikor kötelezővé tették a manyupot, akkor megkérdeztek valakit arról, hogy ez jó lesz-e a tagoknak?
Mellesleg a tagok nagy része jól fog járni az átlépéssel, egy másik nagy rész kissé talán rosszabbul jár, de a lecsökkentett adóterhelés simán kompenzálja őket ezért, abból meg lehet önkéntesbe menni, és lesz egy szűk réteg, aki nem járna jól ezzel, na azok, meg maradhatnak is akár a manyupban.

Schaf · http://www.speedcams.hu 2011.01.17. 21:18:41

Egyébként pedig jellemzően a közszféra szoclib egyediei vannak elsősorban fellázadva.

Mutatja ezt a nagyszámú át nem lépő is. :-) Szerintem a következő lépésként elbocsátani az összes közalkalmazottat, aki ráér napközben kommentelni. :-) Meg aki Facebookozik-twittel, mittomén mit csinál munkaidőben...

...ugyanis az az én pénzemen lógatja a lábát. én pedig NEM ERRE ADTAM AZ ENYÉMET! vagy nem? :-))

valasz a KE-nek 2011.01.17. 21:21:37

@az igazi Sipi:
"alljon mar meg a menet kurvagyorsan. MAGAN. tudod mit jelent az? az enyem. torveny mondja ki, a nevem szerepel mellette."

Ó, hát te bevetted ezt a blöfföt? Látszik, hogy nem ismered a törvényt. Nem tűnik gyanúsnak már a neve: kötelező magánnyugdíjpénztár. Ha magán, miért kötelező?
Valóban, a neved ott szerepel a befizetéseid mellett. De tudod mit tehetsz a te magánpénzeddel? Mondjuk mondhatod, hogy bocs, de kicsit megszorultam, most nem fizetnék egy darabig? Mondhatod, hogy OK, kéne a pénz, amit eddig megtakarítottam, ide vele? Ha magán, akkor ezt mind megteheted vele, ugye?

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.17. 21:25:40

@valasz a KE-nek: nem, egyaltalan nem tunik gyanusnak. a kotelezonek ugyanis nem az az ellentete, hogy magantulajdon hanem az, hogy szabadon valasztott.

es attol, hogy nem szabadon felhasznalhato meg mindig nem jelenti azt, hogy ne kepezne az en tulajdonomat.

ugyhogy elmondom szepen. el a kezekkel a penzemtol, kulonben seggrapacsi lesz. es nemzetkozi seggrepacsi.

tudod, mi nem azok a barbar allatok vbagyunk akik az utcat verik szet, kukat gyujtogatnak.

mi azok vagyunk, akik a nemzetkozi jog segitseggel torjuk akaratunkra a kormanyt. mert torni fog, ha nem hajlik es ez nem is ketseges:-)

Schaf · http://www.speedcams.hu 2011.01.17. 21:43:00

@az igazi Sipi:

...értem. Akkor a te gondolatmeneted alapján én meg kérem vissza az egészségügyi járulékomat, mert 15 éve nem voltam orvosnál. A TB járulékot is szőröstül-bőröstül.

Schaf · http://www.speedcams.hu 2011.01.17. 21:47:10

@az igazi Sipi:

Egyébként pedig TI AZOK vagytok, akiknek a támogatásával az előző kormányok 8 év alatt a mélyszegénységbe taszították az ország nagy részét, kilopták a megmaradt vagyont és most, hogy külföldön megfelelő kampánnyal ellehetetlenítik az országot, most sopánkodnak, hogy milyen szar a megítélés és hogy a "bóvli" kategóriába sorolták az államot.

valasz a KE-nek 2011.01.17. 21:50:44

Ah, szóval ti vagytok azok, akik a nemzetközi jog leple alatt a saját pecenyéjüket akarják sütögetni. Ti már nem vagytok tényezők, könnyűek vagytok, mint a lepkefing.

Balt 2011.01.17. 22:11:47

@Squid: Olvasd el a portfolio cikket (Nobilis érdekeltség, de ez most mindegy), aztán beszélgetünk. Bár nem tartok rá igényt. Sok sikert magánnyugdíjasként...!

FüligJim 2011.01.17. 22:52:06

Hühühühűűűűűű... de elszabadultak itt az érzelmek :D
végül is az igazságok már elhangzottak, tomboljanak az érzelmek.

Én maradok a magánnyugdíj pénztáramnál. Ha ezzel kiírom magam a nagy nemzeti együttműködésből, hát ez van. Gondolom az adóm azért még kelleni fog, hogy egy pár tisztességes svíííd nemzetiséget és magát halálra dolgozó közalkalmazottat (15:30-kor a hivatal nem elérhető) még eltartsanak belőle... aztán majd 3 év múlva jön az a fene nagy hajlongás.... TISZTELT VÁLASZTÓPOLGÁR...

tcom 2011.01.17. 22:58:18

A sok fideszes kérdezze meg magától, hogy mit szólt volna ha Bajnaiék államosítják a magnyugdíjakat?

Itt kiabálnának, hogy rohadt államosító kommunisták. Mert a kommunistákra volt jellemző az államosítás.

Sokan rosszul tudják. Ha valaki a nyugdíjig mag.nyugdíjas marad(t), akkor az államiból 75%-t kapott volna. Vagyis igazságosan a nyugdíjba vonuláskor annyival kevesebbet, amennyit befizetett.

Az sem igaz, hogy a mag.nyugdíjak nem fizetnének. én már kaptam kiegészítő nyugdíjbiztosításra 10 alatt 1 millió ft-t.
És azt is látni, hogy a mag.nyugdíjaknál a pénzt (kötvényeket), befektetéseket meg lehet számolni, még ha vannak is kockázatok.

De vajon milyen kockázatai vannak az állami ellátásnak? Ha már most is 500 milliárdot pótolnak az adókból? Vajon mit tud az állam fizetni 2030 év múlva, ha hamarosan többen lépnek be a nyugdíjkorba, mint ahány új munkaképes fiatal el kezd dolgozni? Ha majd 30 év múlva a következő "nagy" nemzedék megy nyugdíjba, akik születésekor 170-180 ezer gyermek született, manapság meg 95ezer?

Én köszönöm, de nem kérek a mai áron negyed annyi nyugdíjból, ha lesz egyáltalán.

Remélem még Orbán is megéri azt a kort, amikor az első "számlás" (hahaha) állami nyugdíjba visszatérők nyugdíjba vonulnak és megkérdik, hol az állami "számlájukon" lévő pénz?

Még jó hogy Orbánnak nem lesz gondja. A pár év alatt összeharácsolt másfél milliárdnyi vagyon kitart majd egy ideig, a sok hülye megvezetett meg szidja majd az akkori kormányokat.

tcom 2011.01.17. 23:12:40

@Schaf:

"Egyébként pedig TI AZOK vagytok, akiknek a támogatásával az előző kormányok 8 év alatt a mélyszegénységbe taszították az ország nagy részét, kilopták a megmaradt vagyont és most, hogy külföldön megfelelő kampánnyal ellehetetlenítik az országot..."

Pont ezért kiabálunk, mert látjuk, hogy a nagy varázsló sem tesz mást, mint a népámítást. Hogy Orbánnak is ott a helye, ahol Gyurcsánynak, a homokozóban. Ott dobálhatják egymás szemébe a homokot, és nem a forint milliárdokat.

Az a baj, hogy a német kancellárt, nyugati minisztereket néztek hülyének. Gondoljátok, hogy érdekli őket a magyar baloldal? Csak nem tetszik neki, ha bármelyik ország olyat tesz, ami nem egyezik az EU alapjaival. Márpedig a mag.nyugdíj államosítására és a média törvényre sincs példa Dél-Amerikától felfelé.

Csak magyarázzátok a megmagyarázhatatlant, hogy Magyarországra úgy tekintenek, mint a rossz példára. Én nem csak erről a két ügyről van szó, hanem a KT megszüntetése, vagy:

"Magyarország olyan ország, ahol az Alkotmánybíróság döntései mindenkire kötelezőek. Nincs kibúvó, kiskapu, ez a magyar demokrácia egyik vastörvénye. " 2007. Orbán Viktor

Ti talán még ezt is megmagyarázzátok!?

valasz a KE-nek 2011.01.17. 23:16:19

Megkérdezhetem, hogy a magánnyugdíj államosítására miért nincs példa Nyugat-Európában? A válasz bónuszpontot ér.

tcom 2011.01.17. 23:16:41

@FüligJim:

"TISZTELT VÁLASZTÓPOLGÁR..."

=;-)

tcom 2011.01.17. 23:21:25

@valasz a KE-nek:

"Ó, hát te bevetted ezt a blöfföt? Látszik, hogy nem ismered a törvényt. Nem tűnik gyanúsnak már a neve: kötelező magánnyugdíjpénztár. Ha magán, miért kötelező?"

Ó, akkor bizonyára Matolcsy "álmodozó" Gyuri döntését is meg tudod magyarázni!? Hogy vajon miért is lépett be 40 évesen a mag.nyugdíj pénztárba, ha CSAK A MUNKÁT KEZDŐKNEK VOLT KÖTELEZŐ"? És miért is nem lépett ki 2009-ben, ha a mag.pénztárak csak eltőzsdézik a pénzt? Miért is parolázik Orbán Csányival, ha Csányi keze alatt van a legnagyobb eltőzsdézett pénz?

Hülyének néznek téged is!

valasz a KE-nek 2011.01.17. 23:56:27

Ugye nem várod komolyan, hogy majd én beszélek Matolcsy helyett.
Én azt tudom, hogy miért léptem be, és azt, hogy nagy valószínűséggel most miért lépek ki.
Én azért léptem be, mert az állami rendszerben még alig volt szolgálati időm, így nem buktam semmit. (Nem úgy, mint azok, akiknek több évük volt már benn, csak a senki által nem látott, de jól marketingelt manyupok által elcsábultak. Tényleg, akkor ki hőzöngött az ő pénzük ellopása miatt? Ja, persze, akkor internet még nem nagyon volt). Ráadásul a manyupokat úgy futtatták, hogy az az államinál sokkal jobb nyugdíjat garantál majd és huszoniksz évesen ugyan ki néz jobban utána a nyugdíjnak? Oly távol van az még! Így azzal sem igen foglalkoztam, hogy a manyupoknak milyen lesz a makrogazdasági hatása, egyszerűen egyénileg ez egy jó döntésnek tűnt.
És miért lépek vissza nagy valószínűséggel? Mert a manyup ígéreteiből nem sok teljesült. 13 év alatt hoztak nekem -3,5% reálhozamot. Az államiba való átlépéssel nem vesztek semmit, vagy ha igen minimálisat. Pedig nem átlagbért keresek. Az adócsökkentésből bejövő plusz nettómból könnyedén teszek többet az önkéntesbe, amivel simán kompenzálok minden esetleges veszteséget. És már számít a makrogazdasági hatás is. Ez a lépés teremti meg annak a lehetőségét, hogy szakítsunk a csődbe vezető eddigi gazdaságpolitikával. És inkább szeretnék az elkövetkező 25-30 aktív évemben egy gyarapodó országban egyre jobban élni, ami várhatóan biztos nyugdíjat is jelent, mintsem egy lepukkantban éppen meglenni a várható 10-15 nyugdíjas évem alatt és annak örülni, hogy bezzeg a tisztán állami nyugdíjasok még nagyobbat szoptak.

tcom 2011.01.18. 00:11:52

@valasz a KE-nek:

Még ha igazad is van, Orbánéknak nem hiszek. Lehetett volna úgy is tálalni, hogy kérik a népet, vagy hogy a befolyt pénzt a közös érdekünk az államadósság csökkentésére fordítani. Ehelyett hazudozás, fenyegetés, zsarolás, arcátlan kiszúrás. Pl. a terv, hogy csak a regionális pénztáraknál lehet elintézni, amit ugyan módosítottak de még is felháborító.

Úgy látom szeretsz előre tervezni. Úgy gondolod, hogy Orbán 10-20 év múlva is itt trónol majd? Hol éltél te idáig? Max 3-7 év és a nagyságukba, az arroganciájukba, a hatalom görcsös akarásába fognak belebukni. Mi várható, ha igazán nagy baj lesz a gazdaságban? Ha újra jön egy világválság, ha évek múlva kipukkan az előttünk görgetett korszerűtlen állam hatalmas adósság lufija?

Ha pedig megbuknak nincs az a váltópárt, aki nem állítaná vissza a mag. nyugdíjasok jogosultságát az állami nyugdíjra, vagy hogy jogosultak legyenek rokkantnyugdíjra. Mert milyen igazságtalan, hogy fizetem a járulékot, de nem számíthatok mégsem állami nyugdíjra?

valasz a KE-nek 2011.01.18. 00:40:52

@tcom:
Ugyanmár, nem volt itt lehetőség pusztán a jónép belátására bízni, hogy át akar-e lépni. És nem azért, mert a manyup jobban megérte volna nekik. Hanem egyszerűen azért, mert korábban egyszerűen át lettek terelve a magánnyugdíjpénztárba és ezzel a maguk részéről le is tudták a dolgot. Az emberek 95%-a nem foglalkozik a nyugdíjrendszerével, mert nem érdekli, vagy ha érdekli is nem érti, mert bonyolult. Nem gondolhatod komolyan, hogy tömegek álltak volna neki megérteni a nyugdíjrendszert és hoztak volna megalapozott döntést, ha Orbánék nekiállnak az államadósággal a lelkükre hatni. Ugyanmár!

Látom komoly Orbán fóbiád van, de megnyugtatlak: nem kell neki ahhoz itt trónolnia a következő 10-20 évben, hogy mindannyian jól járjunk ezzel a lépésével. Elég, ha a manyup pénzekből csökkentik az államadósságot és egy felzárkózó pályára állítják a gazdaságot, azzal mindenki nyerni fog. Hogy bejön-e, majd elválik. De az elmúlt 8 év gazdaságpolitikájának folytatása bizonyítottan csődbe vezet. Meg kéne már próbálni mást is.

Igazságtalan, hogy fizeted a járulékot, de nem kapsz állami nyugdíjat? Lehet. De eddig meg az volt igazságtalan, hogy a te manyupból várható fényesebb nyugdíjadat mindenki mással fizetteted meg a növekvő államadósság finanszírozási terhein keresztül. Vagy az volt igazságtalan, hogy arra ösztönöztek többéves szolgálati idővel rendelkező embereket, hogy lépjenek be a magánnyugdíjpénztárba, ezzel azonnal el is bukva az addig megszerzett jogosultságuk 25%-át. Eddig a manyupoknak lejtett a pálya, most az államinak lejt. Aztán az nem igazságtalan, hogy akkor is fizetsz egészségbiztosítási járulékot, ha az orvos környékén sem jársz? Ez van, a modern államok így működnek.
Amit én igazságtalannak hívok az pl. az, amikor egy magánbank lobbijára olyan szabályt hoznak, hogy az ingatlanbefektetési alapokban lévő pénzekhez egyik napról a másikra csak 90 napos várakozási idővel juthatsz hozzá. Ott milliókat vettek ki a befektetők zsebéből, csak azért, hogy az egyik bank nem járjon rosszul.

FüligJim 2011.01.18. 01:12:35

@valasz a KE-nek:
"Aztán az nem igazságtalan, hogy akkor is fizetsz egészségbiztosítási járulékot, ha az orvos környékén sem jársz?"

azért ez az érvelés egy picit hibás... ha magánnyugdíjas maradsz szimplán bukod a 24%-odat. Fizeted, de soha nem kapsz már érte semmit (kizártad magad a közösből).
Ha beteg vagy vár az táppénz, orvos és a kórház. Megint más, hogy a táppénznek van felső limitje, az orvosnak - általában - kell dugni valamit a zsebébe a kórházról meg inkább ne beszéljünk...
2 éve volt egy balesetem. Ausztriában kezeltek pár napig egy kb 10.000 fős kisváros körzeti kórházában és csak utókezelésre kellett volna az egyik bp-i kórházba mennem. A két színvonalat nem lehet összehasonlítani ...még a varratszedést is inkább magánorvossal oldottam meg...én inkább fizetek egy bizonyos havi extrát, de ha orvoshoz megyek, legyen időpontom, megfelelő körülmények és ott már ne kelljen azon gondolkodni, mennyit adjak még borítékban...

Jólfelhúztammagam 2011.01.18. 08:07:35

@Schaf:
3 millió manyup tag van, ez tény. Az önkéntes pénztártagok nélkül, akik egyébként jóval kevesebben vannak.

Az más kérdés, hogy a 3 millió kötelező manyup tagból 2 millió önként lépett be.

Van Mááásik 2011.01.18. 10:17:00

@Schaf: "ez a beruházás visszaesése duma nem több egy újabb felesleges mondvacsinált hőzöngésnél...

Ezen azért gondolkozz el, mielőtt ilyet kijelentesz. tény: nincs más mód a költségvetés betoldozására mint az adók növelése. tény: az adók profitot csökkentenek. tény: ha csökken a profit: vagy embereket rugnak ki, vagy nincs beruházás vagy az adókat "kivezetik" nekünk állampolgároknak. Nevetséges azt gondolni hogy nem fogják.

"Fel tudsz sorolni 2008-2010 között olyan beruházásokat amik fellendítették a gazdaságot?"
Bocs, de demagóg duma a 2008-2010 évvel érvelni. Visszakérdezek: tudsz olyan eu országot mondani ahol a megadott idiőszakban olyan sok beruházást lett volna? Nem. Mindenki a sebeit nyalogatja, próbálja valamilyen módon túlélni a 2008-as gazd.visszaesést.

Mert ellenkező esetben ez a "beruházás visszaesése" duma nem több egy újabb felesleges mondvacsinált hőzöngésnél.

tomwar 2011.01.18. 15:16:19

@Schaf:
"Egyébként pedig a lónak a faszát takarítottad te meg magadtól eddig. A kötelező járulékodat kamatoztatta egy magáncég, a saját (nem kicsi) költségeit levonva."

Szamszerusitened a "nem kicsi koltseget"? Mert rengetegszer hallottam, ezert erdekelnenek a szamok...mondjuk, hogy a TORVENY mennyit engedelyezett? A befizetes es a hozam hany szazalakaert forgattak a penz?
Megkoszonnem, ha leirnad.

tomwar 2011.01.18. 15:19:40

@kewcheg: "Jómagam azt vallom,hogy 25-30 év múlva kell nekem két 9mm-es a magam és családom megvédésére (van)egy LandRover,néhány hordó üzemanyag,meg vagy 20 hold termőföld...:)"

Inkabb mas terepjarot valassz...amihez tobb az alkatresz idehaza. Inkabb a GAZ-t javasolnam... Ja, es persze AK47-est. A Balkan felszigetnek ezen a reszen hasznosabb...es szerintem 20 ev mulva is az lesz...nagyon is! :-(((

Squid 2011.01.18. 15:46:10

@valasz a KE-nek: "Ugyanmár, nem volt itt lehetőség pusztán a jónép belátására bízni, hogy át akar-e lépni. És nem azért, mert a manyup jobban megérte volna nekik. Hanem egyszerűen azért, mert korábban egyszerűen át lettek terelve a magánnyugdíjpénztárba és ezzel a maguk részéről le is tudták a dolgot. Az emberek 95%-a nem foglalkozik a nyugdíjrendszerével, mert nem érdekli, vagy ha érdekli is nem érti, mert bonyolult. Nem gondolhatod komolyan, hogy tömegek álltak volna neki megérteni a nyugdíjrendszert és hoztak volna megalapozott döntést, ha Orbánék nekiállnak az államadósággal a lelkükre hatni. Ugyanmár!"

Várjál várjál! Te most azt mondod nekem, hogy OV & Co levette a Nép válláról a saját életükről való döntés ólomnehéz súlyát, és majd ők eldöntik a zemberek helyett és ez így jól van? Segíts már ez melyik rendszernek is volt az egyik ismérve???!! Itt van a nyelvemen, de nem ugrik be...

"Látom komoly Orbán fóbiád van, de megnyugtatlak: nem kell neki ahhoz itt trónolnia a következő 10-20 évben, hogy mindannyian jól járjunk ezzel a lépésével. Elég, ha a manyup pénzekből csökkentik az államadósságot és egy felzárkózó pályára állítják a gazdaságot, azzal mindenki nyerni fog. Hogy bejön-e, majd elválik. De az elmúlt 8 év gazdaságpolitikájának folytatása bizonyítottan csődbe vezet. Meg kéne már próbálni mást is."

Téged meg nem zavar a matematika és az alapvető logika ezek szerint. 22000Milliárd-ot csökkentenek 1400Milliárddal, de a 22000milliárdot eredményező okok közül egyet sem szüntetnek meg, nincs szó önkormányzati/máv-bkv/egészségügyi (stb stb) reformokról. Csupán beszórnak 1400milliárdot a hiányba, és az 1-2 évig elfedi a további eladósodást, majd ha a hatása kifutott ugyanúgy nő tovább mint előtte.

Ezt jobb helyeken kidobott pénznek hívják, és szerintem erre senki nem adott nekik felhatalmazást.

"Igazságtalan, hogy fizeted a járulékot, de nem kapsz állami nyugdíjat? Lehet. De eddig meg az volt igazságtalan, hogy a te manyupból várható fényesebb nyugdíjadat mindenki mással fizetteted meg a növekvő államadósság finanszírozási terhein keresztül."

Hát bakker erre Freud mit mondana.. Ezekszerint a mynp szerinted is jobb megoldás? Jól olvasom? Lehet, hogy az állam nem lesz képes normális nyugdíjat fizetni? Say it isnt so! Az meg olyan fincsi kis kamu, hogy a mnyp miatt kell a nyugdíjrendszert hitelezni. Egyrészről cserébe lemondott minden mnyp tag az állami nyugdíj 25%-ról, másrészről az extra finanszírozás a 40-50 éves nyugdíjasok, a 700.000 Rokkantnyugdíjas kamuhányada és a járulékcsalók miatt kell. Gondolom ezt nem nehéz belátni, hiszen a dolgozók kárára a potyautasokat favorizálni szerintem semmilyen ideológia mentén nem védhető.

"Vagy az volt igazságtalan, hogy arra ösztönöztek többéves szolgálati idővel rendelkező embereket, hogy lépjenek be a magánnyugdíjpénztárba, ezzel azonnal el is bukva az addig megszerzett jogosultságuk 25%-át."

Nekik meg is adták a fair lehetőséget (!!!), hogy visszalépjenek ha akarnak, és ne szenvedjenek kárt. (Oszkó)

"Eddig a manyupoknak lejtett a pálya, most az államinak lejt." Valóban? Szerintem meg a tisztességes adózóknak és rendes járulékfizetőknek kéne, hogy lejtsen a pálya! Esetleg olyan politikusoknak/pártoknak akik önálló döntésre képes partnerként(!!!) kezelik a polgáraikat, nem pedig segghülye lehúzásalanyként..
süti beállítások módosítása