A nap izéje

‎"A titán forradalmi út nem habos kakaós uzsonnázással tarkított sétakocsikázás! Hanem egy diadalmasan száguldó gyorsvonat, ahol a mozdony acélos dübörgése elnyomja esendő gyomrunk korgását!"

Utolsó kommentek

"nézd legott Komédiának, s múlattatni fog. "

2010.01.27. 15:09 Harpi

A nap hasadása

Címkék: választások hallucináció szkizofrénia tudathasadás érzékcsalódások téves eszme

A nap hasadásából legtöbbször az égvilágon semmi sem látszik. Nem hallható reccsenés, és semmi sem válik ketté, se többfelé, legalábbis semmiféle szemmel érzékelhető dolog. A nap hasadását látni nem lehet – csak érezni, azt viszont nagyon. Most hallottuk a tévében, hogy milyen rettentően kellemetlen ez a jelenség. Egészen pontosan a tudathasadásról van szó, magyarul: a szkizofréniáról – akivel megtörténik a baj, annak számára valósággal kettéhasad a világ.

A betegség tünetei két csoportba oszthatók; vannak ugyebár a „pozitív", és vannak a „negatív" tünetek. Az előbbiek közé tartoznak a hallucinációk, amikor nem létező hangokat hall és úgyszintén nem létező dolgokat lát az ember, és éppígy az úgynevezett téveseszmék, amikor a beteg azt hiszi, hogy, pedig dehogy. Jellemző tünet jelesül az üldöztetési téveseszme, amikor a beteg meg van győződve arról, hogy ellene összeesküvést szőnek megfoghatatlan külső erők, az életére törnek, erővel akarják megváltoztatni a véleményét. A szkizofréniások gyakran „vonatkoztatnak", mindenről, amit csak látnak-hallanak, úgy vélik, róluk szól, s ellenük irányul.

A másik tünetcsoport kevésbé feltűnő, sokan észre se veszik a betegen; ilyen az állandó rosszkedv, az agresszivitás, a magány utáni vágy és az elszakadás a valóságtól, az emberektől, a társadalomtól. Torz kép alakul ki bennük a világról, s őszintén és megingathatatlanul hisznek e fantazmagóriák valóságában. A televízióban megszólaló szakember szerint ez a kór viszonylag gyakori: nagyjából minden századik ember szenved tőle. Senki sem tudja, mitől alakul ki, és gyakorlatilag gyógyíthatatlan. De sebaj! Négyévenként vannak választások, és akkor leválthatjuk őket.  

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napizeje.blog.hu/api/trackback/id/tr421706603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pszicho68 2010.01.27. 17:31:39

Az elmebaj tünetmentessé tehető, a sunyiság,irígység, gonoszság, kapzsiság, hülyeség nem.
süti beállítások módosítása