A nap izéje

‎"A titán forradalmi út nem habos kakaós uzsonnázással tarkított sétakocsikázás! Hanem egy diadalmasan száguldó gyorsvonat, ahol a mozdony acélos dübörgése elnyomja esendő gyomrunk korgását!"

Utolsó kommentek

"nézd legott Komédiának, s múlattatni fog. "

2011.03.02. 11:37 Harpi

Vissza nekünk a magyar mezőgazdaságot!

Címkék: eu kormány orbán viktor mezőgazdaság élelmiszeripar cukoripar

Sokan szétcincálták már a Széll Kálmán-tervet abból a szemszögből, hogy mi van benne. Most nézzük meg, hogy mi nincs benne! A mezőgazdaság. Erről mostani kormányunk éppúgy megfeledkezett, mint elődei. De ha tényleg olyan fasza gyerek Orbán Viktor, mint amilyennek mutatja magát, akkor nincs veszve minden...

A rendszerváltozás során szétvert hazai nagyüzemi mezőgazdálkodás újraépítéséhez 1990 óta egyetlen kormány sem mert hozzálátni. A magyar élelmiszeripar privatizációja, azaz a multinacionális óriások kezére adása után sokan már megkongatták a vészharangot. Az Európai Unióval a kilencvenes években megkezdett tárgyalások aztán egyértelművé tették, hogy a Nyugatnak nincs szüksége a magyar mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékekre: nekik csak és kizárólag a piac kell, tízmillió viszonylag fizetőképes vásárló

Hangzatos tervek ugyan voltak, ám most már olyanok sincsenek. A magyar gazdaságot a lózungok szerint megmenteni szándékozó Orbán–Matolcsy-programban egyetlen árva szó sem hangzik el, ami arra engedne következtetni, hogy a kormánynak esetleg volna valami elképzelése arról, hogy hazánk egykori húzóágazatát legalább a tervek szintjén hozzá akarnák segíteni a feléledéshez.

A legfontosabb élelmiszerekből immár mind importra szorul az az ország, ami nem is olyan régen Európa éléstára volt. Szarvasmarha-állományunk 1990 óta 1,6 millióról hétszázezerre, a sertések száma 8,5 millióról 3,2 millióra, juhállományunk 1,87 millióról 1,2 millióra csökkent. A cukorgyártás gyakorlatilag megszűnt Magyarországon, az egykor fél Európát ellátó 12 cukorgyárunk közül egyedül a kaposvári maradt talpon – az se magyar tulajdonú. A többi gyárat vagy bezárták a brit, osztrák, német és francia tulajdonosok, vagy cukordepóvá és csomagolóüzemmé alakították a saját, Nyugat-Európában termelt cukruk kiszerelésére és tárolására. A cukorrépa-termelés ennek megfelelően alakult: 1990-ben 130 336 hektáron, tavaly már csak ennek alig tizedén, 14 és félezer hektáron vetették ezt a növényt. 

Vajon mit termel ma a magyar mezőgazdaság? A kukorica és a búza terén szerencsére még valamelyest tartjuk magunkat, bár húsz év alatt ezekből a gabonafélékből is jó 20%-kal visszaesett a termelés. S hogy mi van a kieső haszonnövények helyett? Napraforgó, amelyből 346 ezerről 524 ezer hektárra növekedett a vetésterület és repce, amelyből 60 ezer hektár helyett 265 ezret (!) termelünk. Tipikus gyarmati növényeket tehát, amelyekből odaát, a fejlett világban biodízel üzemanyagot gyártanak.

Tisztelt miniszterelnök úr! Innen hívom fel szíves figyelmét az ellopott és kisemmizett magyar mezőgazdaságra! Ha ön tényleg olyan tökös magyar faszagyerek, akkor csapjon az asztalra Brüsszelben, és legalább olyan keményen álljon ki az egykoron virágzó ágazatért, mint amilyen elánnal csepülte tavaly a bankszektort és a magánnyugdíj-pénztárakat. Már tudjuk, hogy van bátorsága nekimenni az Európai Uniónak, ha a saját hatalmának a megerősítése a tét. Ha ezen a téren csak fele olyan vehemenciával ugrik neki a multiknak és az azokat minden erejével védő EU-nak, mint amilyen eréllyel állt ki a médiatörvény miatti támadásokkal szemben, akkor már elérhetünk valamit!

Vajon ehhez van-e elég bátorsága Orbán Viktornak?

(Adatok: KSH)

23 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://napizeje.blog.hu/api/trackback/id/tr322703728

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Strukturális Reformok Havannából - Castro VS Matolcsy 2011.03.02. 16:36:15

 Kubában az év elején könnyítettek a kisvállalkozások működtetését szabályozó rendeleteken. Az új program keretein belül rövid idő alatt 75000 új vállalkozói engedélyt adtak ki a kommunizmus egyik utolsó bástyájának elkönyvelt szigetországban. Per...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymand 2011.03.02. 12:55:28

Tisztelt Harpi!

Bátorsága lenne hozzá!
Nagyobb baj, hogy nincs egy (nála) nagyobb paraszt, aki bejelenthetné.
Mert akármi történik, arra azért gondolni kell, hogy mi történik sikertelenség esetén? Kit köll majdan szidni?
Ha a későbbiekben sem találtatik erre alkalmas figura, hát akkor inkább feledjük az egészet!
Széllel bélelt tervét is pribékek adták elő.
Oszt lehet majd arra hivatkozni, hogy ő is elhűlve hallgatta.

Tisztelettel:
anonymand

Laikus érdeklődő (törölt) 2011.03.02. 13:01:22

Oui! Egyetértek a franciák nevében.

Murderface 2011.03.02. 15:50:37

Azért nem állítják talpra a mezőgazdaságot, mert akkor lenne rá esély, hogy megteremtsenek 1 millió munkahelyet (persze annyit nem, de jelentős részét sikerülne összehozni vele), és akkor megtörténne az, ami eddig még Magyarországon soha: betartanák a választási ígéretüket.
Mivel Magyarországon a választási ígéret betartása ellentmond minden emberi, logikai, matematikai és fizikai szabálynak-törvénynek, a téridő szövetén repedés jelenne meg, és beszippantaná a bolygót, de valószínű a Naprendszert is!
Politikusaink ezzel tökéletesen tisztában vannak, ezért még véletlenül se esnek abba a hibába, hogy valamit megvalósítsanak az ígéreteikből, ezzel is a zembereket, és a Földet védik ;) :D

aeidennis 2011.03.02. 15:55:30

"a Nyugatnak nincs szüksége a magyar mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékekre: nekik csak és kizárólag a piac kell, tízmillió viszonylag fizetőképes vásárló"

"Tipikus gyarmati növényeket tehát, amelyekből odaát, a fejlett világban biodízel üzemanyagot gyártanak."

Ha van rajta sapka az a baj, ha nincs az is baj. :)

2011.03.02. 16:11:14

Teljesen egyetértek a cikkel. Magyar embernek magyar marhát! :) Ja bocs, azok a politikusaink.... magyar disznót! Ja nem, azok a celebek. Hát nekünk már semmi sem maradt?

Pendemonda 2011.03.02. 16:19:19

@HUN_Sector: Dehogynem! Magyar embernek magyarmatot! (Ja bocs azt külön írják..:-)

1kutya 2011.03.02. 16:19:49

egyetértek és ha nem is éppen szívem csücske a Viktor, ebben az egyben teljes mellszélességgel kiállnék mellette.

dehát ahogy eddig csak szétverni tudták - élen szegény megboldogult Antal Jóskával (hogy fordult volna fel 3 évvel korábban grrrr...) -, úgy most sem fog történni semmi érdemleges, max maszatolás (meg ugye ami már elindult: az állami földek fityiszközeli kezekbe csúsztatása)...

Dr. No 2011.03.02. 16:29:59

Ne felejtsük el, hogy a nagyüzemi mezőgazdaság megszüntetése, mint politikai követelés a megboldogult Kisgazdapárt - élén Torgyán József - kizárólagos issue-ja volt. Ezt a lángot viszi tovább a Magosz, ami kinek is a szövetségese? Csak nem Orbán Viktoré?

A Magyar Föld meg van védve, a kérdés pedig nem kérdés többé.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.03.02. 16:33:24

Nem pontosan értem, miért kellene ezért bárkinek az asztalt vernie Brüsszelben.

A közmunka programok kidogozása során lehet munkaigényes kertészeti kultúrákkal foglalkozni, lehet bevetni parlagon álló területeket takarmánnyal, arra lehet háztáji állattartást alapozni ... nem olyan borzasztóan távol áll ez a lehetőségeinktől, csak élni kell vele.

Van olyan település, ahol Széll Kálmán nélkül is rájöttek erre, és csinálják is.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2011.03.02. 16:37:33

Harpinak igaza van. Ez egy méltatlanul és 21. éve elhallgatott stratégiai kérdés! A vállalkozási alapon árut termelő mezőgazdaság, a vidéki Magyarországnak a vidék és az ország polgárosodásának is a motorja lehetne.

Egyetlen komparatív előnyünk a mezőgazdasági adottságunk. "Fél európát" elláthatnánk élelemmel. Eu-nak élelmünk nem kell? Akkor biza rossz klubba léptünk.

Akkor miért léptünk be?

nemugyvanaz2 2011.03.02. 16:37:57

Beírtam már máshova, de ide is bebiggyesztem:

"Magától értetődőnek tartjuk azokat az igazságokat, hogy minden ember egyenlőként teremtetett, az embert teremtője olyan elidegeníthetetlen Jogokkal ruházta fel, amelyekről le nem mondhat, s ezek közé a jogok közé tartozik a jog az Élethez és a Szabadsághoz, valamint a jog a Boldogságra való törekvésre. Ezeknek a jogoknak a biztosítására az Emberek Kormányzatokat létesítenek, amelyeknek törvényes hatalma a kormányzottak beleegyezésén nyugszik. Ha bármikor, bármely Kormányforma alkalmatlanná válik e célok megvalósítására, a nép Joga, hogy az ilyen kormányzatot megváltoztassa vagy eltörölje, és új Kormányzatot létesítsen, olyan elvekre alapítva és hatalmát olyan módon szervezve, amely jobban védi Biztonságát, és jobban elősegíti Boldogulását. A józan ész azt kívánja, hogy a jól bevált Kormányzatot ne változtassuk meg jelentéktelen és múló nehézségek miatt; és valóban a tapasztalat azt mutatja, hogy az emberiség inkább szenved mindaddig, amíg a rossz nem válik elviselhetetlenné, mintsem hogy kivívja jogait, és eltörölje a megszokott formákat. Ha azonban a visszaélések és bitorlások hosszú sora mindig ugyanazt a Célt szem előtt tartva azt bizonyítja, hogy a népet teljes zsarnokságba kívánják hajtani, a nép joga és a nép kötelessége, hogy az ilyen Kormányzat igáját levesse, és jövő biztonsága érdekében új Védelmezőkről gondoskodjék."

Részlet a Függetlenségi Nyilatkozatból...

regress 2011.03.02. 17:07:14

a mezőgazdaság szétverésében minden rendszerváltó párt, és politikus benne van.nyakig.ha már felelősségre vonás,kezdjük az elején.

rakaz 2011.03.02. 17:41:51

Gratulálok az irónak.Egy nagy bajunk van a hires
NAGYVEZIRJEINKKEL, hogy a fisz helyet faszt fognak, de az legalább lónak a fasza lenne és
azt szophatnák. Ne a mezilábas magyart szivassák!!!

aeidennis 2011.03.02. 17:42:03

Vissza nekünk a magyar mezőgazdaságot? Mezőgazdaságból nem lehet megélni. Messze van a pláza, a mozi, nem lehet hajnalig italozni a kocsmában, mert éhenhalnak az állatok. Nem lehet bmw-vel munkába menni, nincsenek "jónők" a munkahelyen, senki sem látja az okostelefont a kezemben. És nem lehet kommentelgetni az indexen munkaidőben...

bda 2011.03.02. 17:51:12

Ahogy én látom! Baranya talán egyik legnagyobb könyvelő irodájában van szerencsém könyvelni, ügyfélkör nagy részét pont a mezőgazdaságiak teszik ki, akad pár 10 hektáros családi gazdaság, de van több 2000 hektáros részvénytársaság is. A cikk írónak igazat adok abban a tényben, hogy csökken az állatlétszám eltolódnak termelések az egyik növénytől a másik irányába, gyár bezárások történnek. Az is tény, hogy állami vagyon nagy részét magán kezekbe adták, ami önmagában nem lenne probléma, ha azokért a javakért abban az időben tisztességes árat kellett volna fizetni, én még azt sem tartanám elképzelhetetlennek, hogy ezt visszamenőleg mondjuk vagyon növekmény adóként szedjék be. Abban viszont nem értek egyet, hogy ezeket a problémákat kormányzati szinten kell kezelni, a mezőgazdaság az egyik legtámogatottabb ágazat volt az elmúlt 10-15 évben, csak néhány példa amióta EU tagok vagyunk a földterület után a támogatás 8000 Ft-ról 50000 Ft-ra emelkedett, ezt gyakorlatilag minden földet művelő gazda, vállalkozás megkapja, de a beruházások után is volt 40-50% támogatási konstrukció, sőt valamikor 80%-os is, vagy 3% kamatozású hitelek 2 év törlesztési türelmi idővel rendelkező hitelek.
Szóval aki akart az tudott fejleszteni és ők egyértelmű nyertesei ennek az ágazatnak, aki meg nem volt hajlandó erre, az vagy tönkrement vagy nem jut 1-ről 2-re. Azt tudomásul kell venni, hogy ma nem lehet 20-25 éves technológiával versenyképesen termelni. Ezenkívül kellő szakmai hozzáértés is kell a vállalkozó részéről ami tőzsdei ismereteket is kell, hogy tartalmazzon.
Állítom, hogy a mezgazdaságban képződik a legtöbb legális és illegális adózatlan jövedelem. Szóval szerintem nem kell kétségbeesni az ágazat jövőjét illetően. Még legsírósabb ügyfelünk is folyamatosan vadászni jár, most épp egy 2 hetes földközi-tengeri hajó útról jött meg.

bebe tv 2011.03.02. 17:52:52

@rdos: Lényegében egyet értek, de van egy nagyon nagy bibi.Sajnos akik most 80-100 ha földet tulajdonolnak nem született mezőgazdászok és ennél fogva csakis olyasmivel hajlandóak foglalkozni ami nem ad egész évben munkát. Ennél fogva a meghatározó többség kizárólag gabonát vet. Miért? Mert azzal a legkevesebb a munka. Ősszel elveti oszt nyáron learatja. Sokszor a saját maga által learatott búzából tesz el vetőmagnak.Ugyanez érvényes a kukoricára is, csak ott tavasszal ültetik és ősszel takarítják be.
Sokkal nagyobb lenne a nyereségük, ha a betakarított kukoricát nem eladnák, hanem a saját sertésállományukkal etetnék fel.Ezzel azonban egy óriási nagy baj van. Az év minden napján dolog van vele, reggel, délben és este.
A másik óriási probléma, hogy egy 100 ha-os birtok nem bír el egy kb. 100 millió Ft értékű gépparkot.Traktor 30 milla kombájn 40-50 millió, vetőgép 10 millió stb.Mennyit használják 1 évben? Jó ha 1-2 hetet.
Ehhez elegendő lenne a cseh gyártmányú Zetor
1/3 áron is.Egy kombájn pedig 4-5 gazdát is kényelmesen ki tudna szolgálni.
Tudtommal a Csányinak kb. 10 ezer ha van és saját állatállománya és mégis drágábban állítja elő a sertés húst. Vágóhídjai sok esetben az olcsóbb német import sertéseket dolgozzák fel, aminek az import kg ára 1,1-1,2 €. Ugyanígy drágább az általa előállított tej litere is.
Akkor tudunk gazdálkodni? Sajnos nem.

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2011.03.02. 18:13:14

@bda: ha az irányítószám 7342, akkor én vagyok az, aki elment 2008 februárjában. sajnálatos, hogy csak ennyit látsz a mezőgazdaságból.
- valószínűleg nem mész ki január végén szántani, hogy a sok városi paraszt ehessen
- valószínűleg nem állsz kinn dec 28-án este tízkor a répafelszedő mellett
- valószínűleg nem cserélsz kereket hajnali hat órakor 270/95R48-as paraméterek mellett
- valószínűleg nem álltál tanácstalanul 120 hektárnyi belvizes terület mellett, termeltetési szerződéssel a zsebedben
- valószínűleg nem fizetsz havi 1.5 millió forint kamatot a fejlesztéseidre felvett "húde" kedvezményes kamatozású hiteleid után
- valószínűleg nem okoz gondot ötven alkalmazott kifizetése 22 eFt-os kukorica- és 25 eFt-os búzaárak mellett

ez csak egy kis keresztmetszet azokból a problémákból, amik az elmúlt három évben érintették a mezőgazdaságot. tudom, hogy egy könyvelőirodából (ahol minden évben díjat KELL emelni) ez teljesen más, mint a földekről, de sokan ezt nem csak a pénzért csinálják.
nekik talán megköszönhetnéd, hogy jut még magyar élelmiszer is az asztalodra.

Felmosórongy (törölt) 2011.03.02. 18:42:15

ÁLLÍTSUK MEG AZ ORBÁN ÁLTAL KITERVELT ALJAS SUMÁK GENOCÍDIUMOT!

(mely némi analógiát mutat pl. a sztálini ukrán vagy észak koreai kiéheztetésekkel ahol embermilliók haltak éhen az utcákon, ez a tömeggyilkos diktátor ugyanezt akarja!!!NE HAGYJUK!)

ÉSMÉG:

a vesztes kb 95% nevében ki kell mondanunk:

az új adórendszer nyertesei a nép ellenségei, börtönbe velük nemsokára.

majomkutya 2011.03.02. 19:00:20

Sok gond van a mezőgazdaságban.
Szerintem az egész ott kezdődött, hogy nem szabadott volna a feldolgozóipar és a kiskereskedelem döntő részét a multiknak privatizálni.
Aztán: nem szabadna engedni, hogy a multi kereskedelmi láncok a friss árút ne helyi termelőktől szerezzék be, magyarul kötelezni kellene őket az átvételre.
Láttam már német importtojást, de még import kenyeret is.
A következő pedig, hogy gabonából a hazai szükségleten és az állattartás szükségletén felül fölösleges termelni, mert abban nem tudunk versenyezni, illetve ha azzal versenyzünk, akkor az soha nem fog a gazdáknak megfelelő megélhetést biztosítani.
Ami viszont jó lehetne:
1. Az állam alapítson egy vállalatot, ami külföldi piacot szerez a mezőgazdaság termékeinek és törekedjen arra, hogy leginkább feldolgozott termékeknek szerezzen piacot -pl. kínában, japánban, oroszországban, az araboknál, vagy bárhol máshol a világban, és ez a vállalat szervezze a felvásárlást, a szerződések megkötését és a szállítmányozást.
2. Hozzanak törvényt arról, hogy az iskolai étkeztetésben minden évben 1x kell készíteni ételt őshonos magyar állatból. Pl. egyik hónapban az egyik ebéd szürkemarha, másik hónapban racka, a következőben mangalica, azután meg mondjuk magyar óriásnyúl. Ez elég sok állatot feltételez, ez azért lenne jó, mert ezeket az állatokat élve nem lehet kivinni az országból, tehát itthon kell fölhízlalni és földolgozni,és amúgy is érdemes támogatni az őshonos állatok fenntartását. Az EU sem szólhat bele, mert ez hozzá tartozhat az oktatáshoz, pl. minden hónapban megtanulnák a diákok az adott állatot.
3. Méhészet támogatása, a felvásárlási spekulációk kizárásával.
4. A rengeteg gazos terület ideális lehetne kecskéknek, így lehetne mondjuk minden boltban kecskesajtot kapni. Én egy 15 ezres városban lakom, itt sehol nem lehet. :-(
És ez csak egy pár dolog ami most eszembe jutott.
A nagyüzemi, műtrágyás termelést nem szabadna dotálni, mert annak a vége a cikkben is említett gyarmatnövények fékevesztett termelése. Egyébként az egész EU-ban Magyarország használja a legtöbb műtrágyát, pontosan a komcsi TSZ szerkezet továbbélése miatt.
A magyar mezőgazdaság tömegtermelésre állt be.
A kedvencem:Menjetek el egy falusi öregemberhez és kérjetek kóstolót a házi "stifolder"-ből. A világon senki nem készít olyan finom szalámit mint a vidéki öregek. ÉS a vidéki öregek ezt kihozzák 1000-1500 FT/kg ár alatt, a boltban meg 3000-3500 forint között kapjuk a tartósítószeres ipari vacakot.
Lenne itt lehetőség, csak mindig az a baj, hogy a felvásárló és a kereskedő árrése akkora, hogy szinte nem éri meg termelni, a kistermelőtől meg a gyakorlatilag kézműves minőségi terméket (pl. lekvár, méz, sajt, kolbász) nem veszik át a nagy boltok, így a vásárlónak marad a vacak.

Giraffa 2011.03.02. 21:30:41

@bebe tv: "Sokkal nagyobb lenne a nyereségük, ha a betakarított kukoricát nem eladnák, hanem a saját sertésállományukkal etetnék fel."

Ez nem így van. A kukorica ára durván megy fel. A sertéshús ára viszont sokkal kisebb mértékben.

Aki kukorica helyett húst akar értékesíteni, az a kukoricán realizálható nyereség helyett átkonvertálja egy más áruba a lehetőséget. Ami sokkal költségzabálóbb és drágábban tárolható...

Adozo 2011.03.02. 23:16:51

Burgenlandban 175 ft, itthon 400 ft egy kg cukor. Kint olcsóbb ar áram, a gáz, az üzemanyag... lassan minden! amit a russzkik 45 év alatt tettek velünk, saját politikai "elitünknek" 20 év alatt sikeresen felülmúlta. És ennek a vége nem látszik! Hová jutunk így? Sikerült ebben az országban akkor kuplerájt csinálni, ami kezelhetetlen.

bebe tv 2011.03.04. 16:44:30

@Giraffa: Ez csak azért van jelenleg így, mert érdekes módon valamiért nyugaton még jelenleg a mienkénél olcsóbb a sertés. Ne kérdezd, hogy honnan szerzik az olcsó takarmányt, mert nem tudom. Tudvalevő, hogy a brazilok félelmetes mennyiségben termesztenek olcsó szóját.
Az sincs kizárva, hogy nálunk messze nem jön le 1 ha-ról 10 tonna kukorica. Nagyon nagy árfelhajtó szerepe van a bioethanol üzletágnak. Ebben az évben az USA-ból egyáltalán nem kerül exportra, mert az ethanol gyártás lekötötte a teljes felesleget.
Annyit tudok mert erről a Phonix német műholdas adó sugárzott egy riportot egy Schwäbisch Hall-i sertéstenyésztőről, hogy egy német parasztnak kb. 10 € haszna marad 1db 110 kg-os sertésen, úgy hogy még a vágóhídra történő szállítás is az ő költsége.
Akkor most kiszámítható évente hány sertést kell leadnia, hogy neki is maradjon évi nettó
15-20.000 € mint egy ipari munkásnak.
süti beállítások módosítása