A nap izéje

‎"A titán forradalmi út nem habos kakaós uzsonnázással tarkított sétakocsikázás! Hanem egy diadalmasan száguldó gyorsvonat, ahol a mozdony acélos dübörgése elnyomja esendő gyomrunk korgását!"

Utolsó kommentek

"nézd legott Komédiának, s múlattatni fog. "

2011.01.16. 20:59 Harpi

Rasszista provokáció a Facebookon

Címkék: facebook rasszizmus provokáció

Példátlan nemzetközi felháborodást keltett a mögöttünk álló hétvégén egy agresszív rasszista provokáció a világ legnagyobb közösségi hálózatán. A Martin Luther King-évfordulóra időzítve, zsidók meggyilkolására felhívó eseményt tett közzé a Facebookon vasárnap egy Bill Waggoner néven regisztrált felhasználó. Hétfő reggelre mind az eseményt, mind Bill Waggonert – sőt, jó párat a részvevők közül is – eltávolították a Facebookról. A rendszer, úgy tűnik, működik.

Az eseményt jegyző állítólagos nevadai polgár egyszerűen azzal indokolta annak létrehozását, hogy utálja az afro-amerikaiakat : "the event will take place on Martin Luther king day because we don't like niggers". 

Vasárnap estig a Facebook nem távolította el a vélhetően provokációnak szánt oldalt – az eseményen "biztosan részt vevők" száma percről percre nő. Zsidó szervezetek nem sokkal az oldal megjelenése után arra hívták fel a demokratikus értékekre érzékeny embereket, hogy minél többen jelezzék a szolgáltatónak a provokációt, illetve, hogy a jövőben figyeljék a nagy közösségi médiumokat, és jelentsék, ha hasonló esettel találkoznak.

Update 1.

Vasárnap este 11 órakor az "eseménynek" 317, névvel-arccal regisztrált résztvevője volt. Álljon itt néhány figura azok közül a felhasználók közül, akik fontosnak érezték jelezni az egyetértésüket, és vették a fáradságot, hogy jelezzék részvételi szándékukat:

Mya PolPost HallucinogenMorphine

Ahmed Mohamed

Tov Netanyahu

Giulio Manfredi (Konceev)

William McSmithikens

YoufailTroll Youfail

Matan Venwes (Matan Venwes)

Dieter Zurwähme

Mike T. Cuntingfork

Pat Jd White

Cornelius Richthofen

Charlles Manson

Enyhén szólva elgondolkodtató, hogy a Facebook kérlelhetetlen szigorral azonnal törli azokat az oldalakat és személyes profilokat, amelyekben akár csak egy elővillanó meztelen női mell vagy a szexualitás legártatlanabb formáira való utalás is megjelenik, ez az oldal – és egynémely, ezek közül a személyes profilok közül – azonban büntetlenül jelen lehet a világ legnagyobb közösségi médiumában...

Update 2.

Az óriási nemzetközi felháborodás eredményeként hétfő reggelre mind az inkriminált oldalt (eseményt), mind az azt regisztráló Bill Waggonert eltávolították a Facebookról. Sőt, az eseményt "biztos résztvevőként" visszajelző felhasználók közül is többet töröltek a portálról, alighanem azokat, akikkel szemben ismételten érkezett a mostanihoz hasonló jelentés. Habár – amint a fentebb közölt linkjeink között is látható – még így is maradt egynéhány, meglehetősen érdekes profil a Facebookon az eltávolított eseményre regisztrálók között, mégis azt kell mondanunk: a rendszer, úgy tűnik, működik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napizeje.blog.hu/api/trackback/id/tr272588749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása