A nap izéje

‎"A titán forradalmi út nem habos kakaós uzsonnázással tarkított sétakocsikázás! Hanem egy diadalmasan száguldó gyorsvonat, ahol a mozdony acélos dübörgése elnyomja esendő gyomrunk korgását!"

Utolsó kommentek

"nézd legott Komédiának, s múlattatni fog. "

2019.01.16. 23:03 Harpi

Bayer Zsolttal Bayer Zsoltról

Címkék: trágár közszereplő Bayer Zsolt Bádog

Bayer Zsolt nem kedves ember. Hanem

egy igazi, kretén, barom állat, szerencsétlen, nyomorult, ócska, rohadt, kis proli

egy amorális, szétcsúszott, nárcisztikus, alkoholista faszkalap

pojáca, segg, bunkó, debil, együgyű, bárgyú barom

kretén fasz

becstelen gyáva szar gazember

mocskos patkány

tróger takony

finggal piros tojást festő seggfej

őrjöngő rohadék

szar lumpenproli, örvendező médiageci

csicska, mama kedvence, fröccsöntött forradalmár.

És mennyire meg lesz majd lepődve, ha végre falra lesz kenve, mint a takony. 

A kurva anyádat*.

bayer_zsolt_lead_800x600.jpg

*Szövegkörnyezetükből kiragadott idézetek: Bádog – Bayer Zsolt blogja, 2018. december 14. és 2019. január 16. közötti írásokból. Harminc nap termése.

Fotó: Bádog

2 komment

2019.01.16. 22:56 Harpi

Előbb a tényeket! A tényeket...

Szólj hozzá!

2016.11.04. 19:24 Harpi

Plakátvita: beszédes sapkák

Napok óta dúl az olykor méltatlanságba sodródó vita arról, hogy ki látható az 1956-os központi kampány óriásplakátján. Beszéljen egy – illetve két – kép, aztán döntsön ki-ki a saját belátása szerint.

Az annak idején a Life magazinban megjelent fotó képaláírásában megjelölt hajdani "pesti srác" családja csendben jelzi, hogy a fotó szereplője szerintük egyértelműen Pruck Pál, az 1956-os Emlékbizottság által jegyzett óriásplakát feliratában jelzett Dózsa László pedig a maga igazát bizonygatja. Mindeközben az emlékbizottság társelnöke, a történész Schmidt Mária odáig megy, hogy mindenkit történelemhamisítással vádol, aki szembe megy a központi akarattal: a képen a kiváló színész-rendező, '56-os veterán látható, és punktum.

Dózsa László a napokban az RTL Klub Híradójában azzal látta bizonyítottnak a maga verzióját, hogy bemutatta az általa állítólag 1956 óta féltve őrzött sapkáját, amelyben szerinte az inkriminált fotó készült.

Ezt vizsgáljuk meg egy kicsit közelebbről!

Íme a szóban forgó plakát:
56_dozsa_laszlo_jpg_300x0_q85.jpg

Ez az eredeti fotó a Life magazin 1956 november 11-i számából. A képaláírása így kezdődik: "A Rip in the Iron Curtain: Photos From the Hungarian Revolution, 1956 – "On a man's mission, Pal Pruck, 15, was one of the many brave teen-agers who fought in the rebellion..." (A fotó a Newsweekben és a Time magazinban is megjelent, hasonló szöveggel.)
56_newsweek_a7d8bc533399d3403634d4a2c686690c.jpg

Íme a Dózsa László által bemutatott sapka, a híradós riportból kivágva. (A riport ide kattintva tekinthető meg.)
56_dozsa_laszlo_sapkaja.jpg

És akkor lássuk a kettőt egymás mellett:
plakat_vs_dozsa.jpg

Szerintetek ez a két sapka azonos?

 

32 komment

2016.01.24. 11:49 Harpi

Good Morning Snowshine! – Avagy: takonycsepp az orrhegyen

Mintha az agyamat karistolnák egy kicsorbult pecsenyevillával.

Krrr... Hrrr... Krrr... Hrrr...

És mindezt vasárnap, hajnali fél kilenckor.

És mindezt csak azért, hogy még a meleg takaró alatt, csendes agyi zsibbadásomban, a konyhából gomolygó halvány kávéillat felhőjében, a sötétítő függöny árnyat nyújtó rejteke mögött is pontosan tisztában legyek vele: tél van, tél, gyönyörű tél...

Mert tél van, bizony, legalábbis odakint, házunk udvarán január 24. van, mert idebent tavasz van, gyönyörű tavasz, kávéillatú, sőt talán nyár is kicsinyég, hiszen a párnám alól altató, friss levendulaillat is előmerészkedik minden mozdulatomra, amit kedvesem képez nekem kétszáz kilométerről, hogy jobban aludjak. Nem vagyok hajlandó tudomást venni erről a téli vircsaftról.

Ám mégis győz a kíváncsiság. Kabátot veszek a pizsamára, és csak úgy, papucsban kibotorkálok a teraszra, mert ott, a mínusz négy fokban – ezt közli velem a hőmérő, de szerintem kevesebb van, illetve több, csak mínuszban –szebben gőzölög a forró kávé a bögrémből. Két marokra fogom hát az ibriket, és elmerülök az odakint elém táruló jelenet archaikus dramaturgiájában.

34130965.jpg

A kertész ippeg utat vág az udvarra hullott hóban, valami érthetetlen mérnöki intuíció okán nem a járdán, hanem keresztben a garázsok előtt. Épp előttem tolja a havat: Krrr... Hrrr... Krrr... Hrrr...

A kertész hórihorgas öregember, még nálam is magasabb, pedig én is jól kinőttem a földből a Nap felé, a hólapát láthatóan nem őrá van méretezve: hétrét kell görnyednie, hogy két kézre foghassa a nyelét.

Krrr... Hrrr... Krrr... Hrrr...

Mindezen túl, ha már az öregúr morfológiájánál tartunk, kertészünknek igen jelentős méretű orra is van a fején, nem karvalyorr, sőt nem is sasorr, hanem egyenesen keselyűorr, de abból is leginkább egy andesi kondoré. E gigászi szaglószerv hegyén pedig e pillanatban, a hólepel szórt fényében megcsillan egy csepp.

Kicsiny cseppecske – van ez így, különösen az átlagosnál nagyobb orrú, és különösen az idősödő férfiak esetében, és pláne a nagy hidegben. S mégúgy, ha hajolva állnak épp! A fagytól érzéketlenné válnak a kiálló alkatrészek, a hideg levegő pedig beindítja a váladéktermelést; ez a szervezet védekező funkciója, de ebbe most talán ne menjünk bele, mert nem ez a lényeg.

A lényeg a csepp.

Az a csepp, a cseppecske pedig ott táncol mostan a kondor-orr hegyén, és csak nő, egyre nő. Megigézve figyelem a váladékcsepp ontogenezisét, ahogy lassan önálló életre kel, mozgásának dinamikája egyre függetlenebbé válik magától az orrtól, amelytől származik, majd szinte felkiáltok a gyönyörűségtől, amidőn elválik attól, és megkezdi saját, szuverén életét.

De nem! Teljesen mégsem lett független: egy vékony, csillogó szál, mint valami pókfonal, mint tavaszi ökörnyál (milyen szép, sokat mondó metafora ez, büszke is vagyok rá!) összeköti még az őshazával.

Krrr... Hrrr... Krrr...  A mozdulat megáll.

A kertész lassan kiegyenesedik, a fonal még hosszabbra nyúlik. A csepp, mint egy kerti, miniatűr Foucault-inga, kört ír le, s amikor a gazdája felém fordul, egy hatalmas ív mentén a kertész háta mögé kerül. Az öregúr ekkor biccent egyet – s a kötelék megszakad.

Jómagam is köszönök a kertésznek, aki erre hátat fordít nekem, s ekkor megcsillan fakó, szürkészöld lódenkabátjának hátán az a bizonyos fonál. Keresztben, mint egy rendjel színes selyemszalagja. Az ordó tulajdonosa délcegen áll, mint egy harcos szent, kezében az attribútummal, a hólapáttal. Takonyrendi Szent Meganasus.

Felemelő látvány.

A szent kertész ekkor elővesz valamelyik zsebe mélyéből egy gyűrött zsebkendőt, és hiábavaló, de legalábbis elkésett próbálkozásként megtörli hatalmas orrát. No igen, az öregembereknek erre illik jó időben gondolni a nagy hidegben. Különösen az átlagosnál nagyobb orrúaknak.

A kertész ekkor rám néz a válla fölött, s mintha egy halvány, kaján félmosolyt látnék az ajka sarkában.

Krrr... Hrrr... Krrr... Hrrr...

A varázs egyszeribe’ szertefoszlik. A kávém is elfogyott, különben is fázom, visszatérek a lakás melegébe. Kabátom zsebéből gyűrött zsebkendőt veszek elő, és megtörlöm nedves orromat...

Szólj hozzá!

2015.11.12. 14:06 Harpi

Hogyan heréljük ki a saját érveinket?

Hogyan csináljunk egy maroknyi emberből tömeget? Ezzel a címmel jelent meg az Index.hu címlapján egy Nyíregyházára címzett anyag arról – hogyan csinált maroknyi emberből tömeget a királyi hírmédia (a cikk itt olvasható). Van ilyen, láttunk már hasonlót, nem egyet, ezt a pofátlan propagandafogást a magát közszolgálati hírmédiának nevező pénznyelő fekete lyuk mainapság szakmányban alkalmazza.

A gond nem ez. Illetve ez is, de itt és most nem erről van szó.
Mert a gond az, hogy az Index.hu kiváló oknyomozói, miután fellebbentették a fátylat erről az újabb, éppen aktuális közmédiás hazugságról, a cikk végén ezt mondják az ujjuk begyével a billentyűzeten: "Tömegek köszöntötték Orbán Viktort Nyíregyházán – vagy mégsem? Tette fel a kérdést cikkében a szon.hu. A cikket azóta levették, és teljes egészében eltűnt a honlapról. A Szabolcs Online-on jelenleg szinte csak állami hirdetés fut."
Szóval, valaki biztosan "leszólt" Nyíregyházára, a szervilis helyi újságcsinálók pedig rögvest összeszarták magukat, és "levették" a cikket. Vagy ami még rosszabb: nem szólt le senki, csak simán szervilisek a szabolcsi szerkesztők, és automatikusan bekapcsolt az öncenzúra. Mert, ugye, a jelzett médium kőkemény állami befolyás alatt áll, hiszen a "Szabolcs Online-on jelenleg szinte csak állami hirdetés fut"...

12240055_1152921718069224_5677728481435538742_n.jpg
Mármost, ha tanult kollégáim vették volna a fáradságot, és egyáltalán ellátogattak volna az inkriminált oldalra, akkor látnák, hogy 1.) a szóban forgó cikket nem "vették le", és a leleplező fotó is ott virít az íráshoz mellékelt galériában; 2.) hacsak jelesül a Gruppi ledes karácsonyfadísz, a cvonline.hu álláskereső oldal, a Candy Crush és a többi webes játékoldal, azingatlan.com, a Femina és még egy rakás hasonló hirdető nem tekintendő valóban állami megrendelőnek, akkor az, hogy "a Szabolcs Online-on jelenleg szinte csak állami hirdetés fut", nettó hazugság. Én például egyetlen állami hirdetést sem találtam az oldalon, de lehet, hogy bennem van a hiba.
Nem tudom, hogy ez csak egyszerű figyelmetlenség, szakmai hanyagság vagy tendenciózus kavarás volt-e, én mindenesetre a cikket jegyző újságírók, és az arra rábólintó szerkesztők nevében kérek ezúton elnézést a Szabolcs Online-nál dolgozó kollégáktól. És persze az igényes olvasóktól is, akik egy ilyen dolgozat elolvasta után még kevésbé fognak hinni nekünk, újdondászoknak. Miért is hinnének? – hisz' láthatóan még a nyilvánvaló hazugságokat sem vagyunk képesek leleplezni újabb hazugságok nélkül...

Az Index.hu által idézett szon.hu-cikk fotógalériája egyébként itt található – jelenleg is (a legvidámabb képek 44-nél kezdődnek). A teljes cikk itt olvasható.

13 komment

2015.08.07. 19:21 Harpi

Gyalog galopp a déli határon

A mai híradásokban láttuk: az áthatolhatatlannak szánt migránsellenes pengedrótos kerítés, bizony, sok helyütt, például szimpla földutaknál, harmadrendű vasútvonalaknál is megszakad. A kép a Monty Python dramaturgiáját idézi, Graham Chapman, ha élne, vélhetően sírva könyörögne a sztori jogaiért!
Látom a jelenetet, ahogy egy szántóföldi földútnál ásítozó rés mellett a pakik ássák az alagutat a gyilkos pengekerítés alatt, miközben az éber határrendészek és a helyi parasztok bámészkodnak, nézelődnek a tökéletesen szabad traktorcsapásokon...
Ja, és az egész elmebaj már most négyszer annyiba kerül, mint amennyit terveztek: 22,5 milliárd forintba. Ez a teljes magyar kórházi körbetartozás negyede...
Ezt csak én érzem ennyire tragikomikusnak?

7 komment

2015.07.21. 18:55 Harpi

Halk kérdés a vasfüggönyről – amire tán nem gondoltak az urak...

Valamit nagyon elnéztek az urak ezzel a déli határkerítéssel!

"A legrövidebb határidőn belül kell felállítani a 175 km-es kerítés a szerb-magyar határon - mondta Lázár János a kormányülés szünetében tartott rendkívüli Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter több újdonságot is bejelentett a kerítésről" – írja az Index.hu.

A tudósításból többek között kiderül: "A szerb-magyar határtól 2 és fél méterre húzzák fel a kerítést a magyar oldalon".

Bátortalan kérdésünk: Vajon mit tesznek a magyar hatóságok, miként lép a magyar kormány akkor, ha a kerítés külső oldalán, a vasfüggöny tövében leül 175 kilométeren, mondjuk 175 ezer menekült, és nem mozdul? Nem akarnak erőszakosan betörni, eszükben sincs átmászni a szögesdróton – egyszerűen csak leülnek a kerítés tövében.

A kerítésen kívül, de a határ magyar oldalán.

Azon a bizonyos két és fél méteren.

Tehát a kerítésen kívül, de már Magyarországon!

 

(Fotó: blikk.hu / MTI)

242 komment

2015.03.22. 18:24 Harpi

Hajózócsatornát a Nagykörútra!

csatorna.jpg

Ugye, milyen szép? Reitter Ferenc 1867-ben akadémiai székfoglalójában ismertette talán legjelentősebb, mégis méltatlanul elfeledett elképzelését. A kiváló városépítész nem kevesebbet álmodott, mint hajózható csatornát a mai Nagykörút helyére. Itt az ideje megvalósítani a másfél évszázados ötletet!

reitter1.jpg

Fotó: Érdekes Világ.hu

Az előadás címe sokat mondó volt: "A pesti Duna-csatorna s a hozzá kapcsolt minden remények valósítására alkalmas utak és módokról". Terveit a Nagykörút és a Sugárút, azaz a mai Andrássy út kialakításakor felhasználták ugyan, de a pesti Duna-csatorna sohasem valósult meg. 

Értelmetlen azon vitatkozni, hogy vajon miért van szükség éppen most, iskolaidőben nekilátni a körúti villamosfelújításnak. Miképpen azon is fölösleges lamentálni, hogy milyen beteg agyból pattant ki az ötlet, hogy az összes létező fővárosi közlekedési beruházást egy időben végezzék. Fenébe az összeesküvés-elméletekkel, ne foglalkozzunk azzal, hogy az előre látható tüntetéseket akarja-e ellehetetleníteni ilyesformán a hatalom, avagy a Simicska-féle pénzcsapokat próbálják így pótolni, netalán egyszerű gumicsontról van szó! A megoldás itt van előttünk, és még a jogdíjvédelme is lejárt, simán le lehet nyúlni!

Hajózócsatornát a Nagykörútra, és punktum! Minden probléma egy csapásra megoldódna, a Combinók pedig mehetnének Debrecenbe, kínlódjon velük Lali király és csapata!

Reitter Ferenc rulez!

18 komment

2015.03.15. 14:36 Harpi

Forradalmi divatpercek a Rogán-családdal

Vidám március tizenötödikei konzervatív outfit, autentikus gyermek-gumicsizmákkal, valamint a félregombolt dolmánnyal mind anyagában, mind színében pompásan harmonizáló öltönynadrággal és stílusos up to date business casual lakkcipővel. 

Zseniális önkarikatúra, nagy köszönet a vidám percekért a Nemzet Önérzetének!

(A kép forrása: Rogán Antal Facebook-oldala

 

Szólj hozzá!

2015.02.15. 09:13 Harpi

Putyin-látogatás: Miért hegesztették le a csatornafedeleket?

Az orosz elnök csak 17-én, kedden jön, de az aznapi korlátozások előkészületei már zajlanak – írja a vs.hu. Budapest 14 kerületében lesznek hosszabb-rövidebb ideig tartó lezárások csaknem 20 különböző útvonalon. Biztos, ami biztos, a csatornafedeleket is odahegesztették keretükhöz.

Vajon miért van szükség a csatornafedelek lehegesztésére? Lehetséges válaszok, a teljesség igénye nélkül:

1. A tini nindzsa teknőcök miatt;

2. Nehogy Bagaméri ellenőrizetlen fagylalttal kínálja meg Vlagyimir Vlagyimirovicsot;

3. A TEK-esek is kedvelik Orson Welles filmjeit, különös tekintettel A harmadik ember című alkotásra;

4. Nehogy elbújjon valaki a küldöttségből;

5. Nehogy kicseréljék Putyint Kovács Bélára;

6. A csatornafedél drága dolog, és hát, ugye, tűntek már el dolgok...

Vagy szerintetek más lehet a valódi ok? Találjuk ki együtt!

 

 

91 komment

2015.01.08. 10:48 Harpi

Kutyamentés magyar módra

Ez az örkényi történet a morálisan megingott, beszari alattvalók által vezérelt társadalmunk kórisméje két percben. A jó hír: a kutya a hivatalos szervek áldozatos intézkedései ellenére megmenekült.

clipboard02.jpg

A helyszín Nyíregyháza kertvárosa, 2015, pár nappal Újév után. A vizes csatorna mellett láthatósági mellényt viselő férfi áll, a körzetgondnok – jelentsen bármit is ez a titulus. Aggódva telefonál. Mint kiderül, egy kutyára lelt a csatornában, szerencsétlen párában már alig van élet, lábai szabályosan belefagytak a tocsogóba.

Mit tesz erre a bátor férfiú? Természetesen felhívja a főnökét, s pontosan leírja neki a szörnyű helyzetet. A területi vezető nem is habozik, azonnal cselekszik, hiszen a kutya bajban van, márpedig a kutya az ember legjobb barátja és fordítva, felelősséggel tartozunk tehát feléje, és szorít az idő, repkednek a mínuszok, a szerencsétlenül járt állatnak már csak percei lehetnek hátra. A Főnök tehát fáradságot nem kímélve meghozza a vakmerő döntést: szemernyi félsz nélkül fölhívja az egyik helyi kereskedelmi rádiót, hogy aki tud, segítsen, mert bajban van egy kutya itt és itt.

A TV2 híradós stábja mindeközben életét kockáztatva áll az árokparton, és a tűzvonalból közvetíti az eseményeket. Ők sem haboznak, amikor hívja őket a kötelesség, közvetlen közelről forgatnak, még a kamera sem rebben a kezükben, olyan bátrak ők, az ember ereiben meghűl a vér, amikor látja, hogy – mint haditudósító a frontvonalban – egyenesen a dolgok sűrűjéből osztják meg a történéseket a publikummal: rendíthetetlenül videózzák a körzetgondnokot és a tőle pár méterre haldokló kutyát...

Aztán jön egy ember, aki a rádióban hallotta, hogy segítségre van szüksége egy kutyának, kipattan a kocsijából, odamegy a csatornához, belegázol a féllábszárig érő vízbe, kiemeli a félholt ebet, visszaül a kocsijába, és hazamegy átöltözni.

Ennyi.

Ebben a történetben tanulság nincsen, van viszont egy közalkalmazott, aki annyira félti az állását, hogy nem mer önállóan dönteni, pláne cselekedni, megbénítja a felelősség, ezért inkább fölhívja a főnökét, abból baj nem lehet, s amikor a dolgok örömteli véget érnek, akkor vígan nyilatkozik a tévének, hogy lám, milyen jól megoldottuk a katasztrófával fenyegető helyzetet. Aztán van még egy közalkalmazott, akinek annyi telt a kreativitásából, hogy nem a tűzoltókat hívta, akiket ilyenkor szokás, mert az pénzbe kerül az államnak és nem is korszerű megoldás, ehelyett inkább a nyilvánossághoz fordul, az amúgy is trendi, ráadásul ingyen van. Meg van egy tévés riporter is, talán egyedül, talán nem, végigforgatja az eseményeket, és a jelek szerint eszébe sem jut közbeavatkozni, miért is tenné, a híranyag mindenképpen ütős lesz, akár megdöglik a kutya, akár megússza végül. A felvételen nem látható, hogy vannak-é szemtanúk, de ez mindegy is, mert ha vannak, akkor pontosan ugyanúgy állnak tétlenül, mint a többi szereplő: akár hímtag a lakodalomban.

No és persze van egy arra járó autós, aki egyedüliként tesz is valamit azért a szerencsétlen állatért. A történetnek ő a hőse és a kutya, rajtuk kívül mindenki elballaghat oda, ahonnan jött, és visszadughatja a fejét a főnöke alfelébe.

15 komment

2014.08.31. 08:52 Harpi

Az Belváros az nyelvtani szabályoktól is független

Címkék: sajtó nyelvtan szerkesztő igénytelenség RTL Klub

clipboard02_1409467664.jpg_1257x664

Persze, tudjuk: nem egyszerű nyelv az magyar, könnyű hibázni...
Na jó, de címlapon? Az vezető anyag szalagcímében?
Innen gratulálunk az MAI Belváros igényes szerkesztői munkájához.

Ezek után mindössze egyetlen kérdésünk maradt: Vajon a RTL Klub Híradója a aktuális kormányfikázó anyagában miért nem ütötte le ezt az magas labdát? Lehet, hogy ott is annyira figyelnek az szerkesztők, mint az Belvárosban?

1 komment

2014.08.11. 10:04 Harpi

Trafik-saga: csak egy új Végvári József kell?

Címkék: fidesz kormány korrupció NFM végvári józsef trafikmutyi trafikpályázat

ikertrafik_1407755668.jpg_945x531

Rondán beleszaladt a pofonba Pártunk és Kormányunk ezzel a trafikpályázattal! Sőt, valójában pofonok egész sorozatába szaladt bele. Azzal a trükkel például, hogy végül papíron adták ki az azt kérő szervezetnek a teljes pályázati dokumentációt, nem hogy lecsendesítették, de még hangosabbá tették az urak a csalást kiáltó hangokat. Ha csöpp esze lenne az ellenzéknek, akkor e szilárd pont körül simán ki tudná fordítani a sarkából az egész disznóságfolyamot...

Az előzmények mindenki számára ismertek, miként az is, hogy a minapában végre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) eleget tett a DK-s Varjú László kérésének, és átadta a trafikpályázatok állítólag hiteles, és – ugyancsak állítólag – teljes dokumentációját. Papíron. Méghozzá azért nyomtatott formában, mert állítólag elektronikus verzióban nem is létezik. Most pattant ki a hír, hogy bizonyos jelek szerint azonban ez hazugság: muszáj, hogy meglegyenek elektronikus fájlok formájában is az anyagok, hiszen a személyes adatokat egyértelműen szövegszerkesztővel húzták ki.

A hírt először közlő nol.hu rögvest kombinálni is kezd, miszerint erre a húzásra azért lehetett szükség, mert amúgy sokkal egyszerűbb lenne keresni az adatok, információk között, mint emígy. Ám az igazság alighanem prózaibb ennél.

Azt már mások is felvetették (például itt), hogy erre az egész kiadom–nem adom ki bírósági színjátékra pusztán azért lehetett szükség, mert a most mégis átadott anyagok egyáltalán nem is léteztek, de legalábbis ebben a formában biztosan nem. Így a minisztérium időt nyert arra, hogy sebtiben legyártsa az anyagokat. Egyáltalán nem lehetetlen, hogy így van. Ez esetben valójában az kelthetett pánikot az NFM-ben, hogy a netalán elektronikus formában átadott anyagok fájlinformációi és metaadatai alapján, egy profi informatikus, fehéren-feketén be tudta volna bizonyítani a csalást! Nyomjuk hát ki papíron, annak nincsenek fájlinformációi!

Valóban a Fő utcában gyártották, a bírósági ítélet után, a teljes dokumentációt? A legkevésbé sem lehetetlen. 

De miért? Talán azért, mert valóban nem volt alkalmas a vizsgálatra az eredeti anyag? Vagy tényleg olyan szedett-vedett, kusza, esetleg élből törvénysértő volt az egész, annyira sütött belőle a korrupció, hogy a nyilvánosságra kerülése megroppantotta volna a teljes trafikpályázatot, uram bocsá', Pártunk és Kormányunk maradék hitelét? Meglehet.

Ezzel a trükközéssel viszont nagyobb szart kavartak a kormányzati ötletelők, mintha semmit sem csináltak volna!

Ha egyáltalán nem adják ki a cuccot, akkor tombolt volna pár hétig a vihar, aztán lassan elcsendesedik, lett volna még pár tüntetés, egyre kisebb elánnal – még néhány per és brüsszeli menet, aztán szépen elcsitultak volna a hangok. A kormány és a Fidesz úgyis szolgáltatott volna új, tán még nagyobb disznóságot, amin elrágódhatott volna az ellenzék. Ezzel a lépéssel viszont prolongálták a műsort. Egyértelműen sikerült bebizonyítani az újabb hazugságot, maguk szolgáltatták a bizonyítékot arra, hogy hazudnak és takargatnak valamit. És most már csak egy-két jó érzésű – vagy kellőképpen sértett – ember kell, aki alkalomadtán kiáll a nyilvánosság elé, és elmondja, hogyan történtek a valóságban a dolgok.

Vajon ahhoz, hogy kiboruljon a bili, elegendő lenne egy új Végvári József? Tetszenek emlékezni ott, a Szentkirályi utcában? Tetszenek emlékezni arra, amikor egyetlen ember és egy forgatócsoport képes volt megroggyantani egy hazug, álszent, korrupt rendszert? Vagy az már túl régen volt...?

 

Képünkön: Rejtélyes "ikertrafik" Szalkszentmártonban (Fotó: hetek.hu)

3 komment

2014.07.28. 14:27 Harpi

Megszállási emlékmű: a sólyomfog csapdája

Címkék: sólyom sas turul kerecsensólyom megszállási emlékmű birodalmi sas sólyomfog

Kéretik békén hagyni a Szabadság téri "megszállási emlékművet"! Elég a félremagyarázásból, nincsen azzal a világon semmi baj. Az üzenete világos, csak épp' szem kell hozzá, hogy lássuk: nem sas az, hanem turul. Hívjuk segítségül az állatrendszertan tudományát, hogy végre tisztába tegyük a dolgokat! 

08_LOW.jpg

Rengetegen szedték már ízekre a Szabadság téri "megszállási emlékművet", éles kritikákat fogalmaztak meg a művel szemben, minden létező szempontból boncolgatták már. Kiderült, hogy a felirata hemzseg a nyelvi hibáktól, kompozíciója rossz és didaktikus, ráadásul nem azt láttatja, amit a műleírás szerint üzen. És egészen bizonyosan mindnek igaza is van. Épp csak a lényeg sikkadt el. Nem azt ábrázolja, amiről a tanult műítészek beszélnek.

Hagyjuk most a vizuális kommunikációt! Helyezzük a vitatott művet az állatrendszertan egzakt górcsője alá!

A műleírás, valamennyi műmagyarázat és kritika szerint a szoborművészeti termék annak a pillanatnak állít emléket, amidőn a "német birodalmi sas" reá tör a Gábriel arkangyal által megjelenített magyar nemzetre. Ne firtassuk a képződmény teljes egészének összetett vizuális rendszerét, ehelyett ragadjuk ki a lényeget: a sast magát. Ami nem sas. És ezt a posztulátumot e helyütt állatrendszertani bizonyítékokkal támasztjuk alá.

A kulcsszó: sólyomfog.

Nézzük, miként fest egy parlagi sas, azaz imperial eagle (Aquila heliaca), a mindenkori német birodalom címermadarának csőre:

Clipboard01.jpg

Hasonlítsuk össze ezzel az emlékmű állítólagos sasának csőrformáját!

Megszallasi_Eagle_TV2_LOW_1.jpg

Vegyük észre, hogy a két csőr nem ugyanolyan, utóbbin ugyanis, a valódi "birodalmi sas" csőrével ellentétben, látható egy nem túl jelentős, mégis alapvető fontosságú különbség. Egészen pontosan egy kicsiny kiszögellés a felső csőrkáván, ami valójában egy nagyon is fontos rendszertani jegy. Úgy hívják: sólyomfog. Ez a fogacska a sólymok családjára (Falconidae) jellemző, a vágómadárfélékre – ahová a sasok tartoznak – (Accipitridae) azonban nem. A szobor tehát semmiképpen sem sast ábrázol, hanem egy sólymot, méghozzá a csőr szerkezetét figyelembe véve nyilvánvalóan nem mást, mint kerecsensólymot (Falco cherrug). Nézzük csak:

KMNP_Emese_749_large_LEFT_1.jpg

Mármost, a kerecsen a magyarok ősi szent madara: a turul. A német megszállás áldozatainak emlékére állított emlékművön tehát valójában nem más látható, mint az a pillanat, amidőn az ősmagyar turul rátör a sokat szenvedett magyar népre. 

De akkor miről vitatkozunk?

28 komment

2014.01.26. 18:42 Harpi

Vona zseniális menekülése

Címkék: fidesz választások náci jobbik vona gábor fasiszta hyde park briganti

Vona Gábort és hű fegyverhordozóját, Pörzse Sándort a londoni belvárostól a Hyde Parkig űzték a brit antifasiszták, így végül a szélsőjobb kiváló hagyományait követve, vérbeli hordószónokként volt kénytelen megtartani kampánybeszédét. De vajon ez valóban beéégés volt, vagy valami egészen más?

Clipboard02_1.jpg

Fotó: Huszti István / Index.hu

"Öt óra után néhány perccel véget ért Vona Gábor beszéde a Hyde Parkban. Eredetileg nem itt, hanem a belvárosban beszélt volna, de a Holborn állomásnál annyira sok volt az antifasiszta, hogy az angol rendőröknek kellett megvédeni a Jobbik támogatóit. Három óra körül mentek át a Hyde Parkhoz, ahová az antifasiszta tüntetők nem tudták őket egyből követni, mert a rendőrök nem engedték le őket a metróba. Az angol sajtó szerint Vona többek között azért van Londonban, hogy az Arany Hajnal és a BNP nevű brit szélsőjobboldali párt vezetőivel tárgyaljon, de ezt a Jobbik következetesen tagadja"írja az Index.hu.

A vasárnap délutáni londoni balhéról részletesen beszámol a magyar hírmédia – sőt, valójában jószerint a teljes politikai világsajtó kiemelt figyelemmel kísérte az eseményeket. De nem ez a lényeg.

A lényeg az, hogy első blikkre mi is elmosolyodtunk: "lám, jól beégett Vona, ami nem csoda, hisz' a brit demokratáknak sokkal alacsonyabb az ingerküszöbe a fasiszta náci szélsőjobboldali akciókkal szemben, mint a fahasogatáshoz szokott hátú magyar polgároké. De aztán eltöprengtünk egy cseppet...

Mielőtt bárkinek is röhögni támad kedve Vona elcseszett programján, gondolkodjon el azon: vajon valóban a fasiszta briganti jobbikos politikus beégéséről van-e szó, s nem inkább egy zseniálisan kitervelt és megszervezett médiahekkről! Vasárnap a fél világsajtó Vona Gáborról és a Jobbikról szólt – ugyanekkora médiafigyelem elérése idehaza sok tízmillióba került volna. Ráadásul a kampány hivatalosan még el sem kezdődött, így ezekben a napokban kizárólag a kormánypártoknak és holdudvaruknak van mersze nyílt választási eseményeket szervezni és médiamegjelenéseket gründolni. Lám, még mi is a Jobbikkal és Vonával foglalkozunk!

Ügyes.

12 komment

2014.01.24. 12:12 Harpi

Lózung recycling: "újrajelszavak" 2014 tavaszára

Címkék: május 1 jelszavak pártunk és kormányunk szovjet-magyar barátság

majus-1-i-jelszavak-1988-001_preview_1390561666.jpg_338x500

Segítsünk a Magyar Nép Vezető Ereje, Pártunk és Kormányunk propagandistáinak, találjuk ki együtt az idei tavasz jelszavait! Gondolatébresztőnek itt van a Magyar Nép Vezető Ereje, Pártunk és Kormányunk jelszóajánlata 1988-ból.

Szerintetek van olyan lózung a listán, amelyik ma is aktuális?

5 komment

2014.01.06. 14:09 Harpi

Egyetlen kérdés a Magyar Krónika kapcsán

Címkék: fidesz választások orbán viktor közpénzek bencsik kerényi imre magyar krónika

heltai_1389013053.png_629x530

Kínzó kérdést vet fel a ma kipattant hír, amely szerint markáns kormánytámogatás mellett májustól új, exkluzív magazint indítanak közelebbről meg nem határozott Fidesz-barát körök. A Magyar Krónika című lapot Orbán Viktor mellett többek között Bencsik Gábor, Bencsik András, Balogh Zoltán, Vizi E. Szilveszter jegyzi (UPDATE: Vizi E. utóbb elhatárolódott a szerkesztőségi munkában való szerepvállalástól), a felkért szerzők között pedig lényegében a Fidesz teljes szellemi holdudvara megtalálható. A lappal kapcsolatos részletek itt olvashatók.

A Kertényi Imre főceremóniamester által széjjelküldött levél szerint január 9-én, Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke által pontifikált alakuló szerkesztőségi ülést tartanak, így a szándék annak ellenére komolynak tűnik, hogy a száz felkért szerző közül többen már most jelezték: nem kívánnak élni a lehetőséggel. 

A 2014. május elsejével induló magazin kapcsán egyetlen rövid kérdés fogalmazódik meg bennünk:

Szerintetek elegáns dolog, ha a regnáló kormánypárt a választások (várható) kiírása előtt éppen egy hónappal bejelenti, hogy a választások után milyen közvetlen pártcélokra fogja fordítani az adóforintjainkat?

3 komment · 1 trackback

2013.11.03. 11:58 Harpi

Egy tűzoltó-tragédia margójára

Címkék: szabadidő tűzoltó lánglovagok katasztrófavédelem másodállás kiégés pihenőidő rám-szakadék tűzoltó-tragédia

napize_tuzolto_ram-szakadek_czomba_1383474938.jpg_1348x756

Mentés közben szenvedett halálos balesetet egy tűzoltó a Rám-szakadékban. Mint kiderült, az elhunyt lánglovag a szabadidejében mentősként dolgozott. Vajon jól van ez így? A tűzoltónak a szabadidejében nem pihennie kéne?

Pénteken este riasztották a tűzoltókat a Rám-szakadékhoz, ahol egy kirándulócsoport egyik tagja szenvedett balesetet, de mentés közben egy tűzoltó is megcsúszott, és a 20 méteres mélységbe zuhant. Az eszméletlen tűzoltót megpróbálták újraéleszteni, de a sérülései olyan súlyosak voltak, hogy a helyszínen meghalt. A túristát végül a barlangi mentők segítségével sikerült kimenteni, és kórházba szállítani. Kövecs Gergőt a tűzoltóság hősi halottá nyilvánította, és posztumusz hadnaggyá léptette elő.

A tragédia kapcsán az RTL Klub szombat esti Híradójának nyilatkozott Czomba Péter, a Komárom-Esztergom megyei katasztrófavédelem vezetője. Elhunyt beosztottja, Kövecs Gergő főtörzsőrmester hivatástudatát méltatva elmondta: a 32 éves tűzoltó elkötelezettségét mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy a fiatal lánglovag a szabadidejét is emberek mentésére áldozta, másodállásban a fővárosi mentőszolgálatnál dolgozott.

A tűzoltóparancsnok elismerő szavai azonban némiképp árnyalják a valóságot. A Czomba Péter által elmondottak felvetik a kérdést: Vajon mire való a tűzoltók szabadideje: pihenésre vagy munkára? Megengedhető-e, hogy a magyar tűzoltók jelentős hányada – talán többsége? – két szolgálat között nem a testi-lelki-szellemi regenerálódást szolgáló tevékenységet végez, hanem dolgozik, munkát vállal, pénzt keres, hogy el tudja tartani magát vagy családját? A kívülálló polgár egyszerű, józan esze azt sugallja, hogy a szolgálatból holtfáradtan hazatérő tűzoltónak pecáznia, kertészkednie, a haverokkal fociznia, a családdal, a gyerekekkel időznie vagy a garázsban hobbiból bútort javítania kellene – azaz pihennie. De semmiképpen sem pontosan ugyanolyan megerőltető, stresszes munkát végeznie!

Vajon nem lenne itt az ideje szembenézni azzal, hogy a végsőkig kizsigerelt, a puszta létfenntartás érdekében a szabadidejükben is munkát vállaló tűzoltók, mentők, rendőrök állandó fáradtsága, az ilyen körülmények között elkerülhetetlenül bekövetkező kiégés újabb és újabb balesetek, sőt tragédiák forrása lehet? 

83 komment

2013.10.01. 12:40 Harpi

MTI Hírcentrum: Hajdú János rulez!

Címkék: fidesz agymosás magyar televízió pártunk és kormányunk közszolgálati híradó

_20110302140606_1380623446.jpg_450x355


A közszolgálati magyar televíziózás legújabb mélypontját produkálta az m1 Híradója október 1-jén, kedden. Ezen a hűvöskés őszi napon a jótét magyar polgár ebédjéhez egy két nappal ezelőtti, vasárnapi hír újrafeldolgozását szervírozta feltétként a királyi tévé. A Híradó a 20 perces hírblokkjából majdnem másodpercre pontosan 15 percet áldozott arra, hogy a Szolidaritás és az E14 vasárnapi böszmeségét újra átcsócsálja, és minden eddiginél finomabbra rágva, jól előemésztve, nyálenzimekkel bőséggel elkeverve megint lenyomja az ideológiailag érett honfi- és nemzettársak hírekre éhes torkán. A politikai megrendelésre készülő és/vagy a megfelelési kényszer szülte híranyagok sorozatgyártása immár a közszolgálat szintjére emeltetett.

Innen jelentjük: a magyar közszolgálati televíziózás és hírszolgáltatás területén a szakmaiság megszűnt létezni, csak és kizárólag brutálisan agresszív politikai propaganda tódul ránk a képernyőről.

Javasoljuk, hogy az állami csatornák híradói számára híreket gyártó MTI Hírcentrum, és nemkülönben az MTVA hírszolgáltatásért felelős vezetői sürgősen ássák elő a süllyesztőből a hetvenes-nyolcvanas évek magyar híradós szerkesztőit, és tanuljanak tőlük. Ők ugyanis még tudták, hogyan kell ügyesen becsomagolni a politikai propagandát, és azt, hogy miként lehet végtelenül elegánsan, szakmailag kifinomultan, alig észrevehetően manipulálni a közvéleményt. A végeredmény persze ugyanaz, mégis mennyivel szórakoztatóbb!

Magyarország még jobban teljesít!

Szólj hozzá! · 1 trackback

2013.09.06. 23:43 Harpi

Royal Wedding – Azok a régi szép idők...

Címkék: esküvő debrecen orbán viktor aszfaltozás royal vedding orbán ráhel esküvő

4748396_7b9a5925a9d15f3fc72cfc2bc707370a_wm_1378502804.jpg_640x480

Az alkalmi díszletépítés nem újkeletű tudomány. A nyolcvanas években a kádári vezetés meghívására a cívis városba látogatott Helmut Kohl német kancellár. A minden bizonnyal roppantul tartalmas program részeként bemutatták neki a debreceni Újkerti lakótelep ABC áruházát is, ne firtassuk, ez miért, és kinek jutott eszébe. Persze az áruházat a jeles alkalomra kicsinyég azért föl kellett készíteni: feltöltötték minden széppel és jóval, banán, narancs, Persil mosópor, Nutella, Unicum, minden volt az árutól rogyadozó polcokon, az odavezető utakat gyönyörűen rendbehozták, az út menti házakban pedig a rozzant-roggyant bádog kukákat mind lecserélték klassz, modern műanyagra, hogy ne rontsák a látképet. Mindenki boldog volt, mindenki szerette Helmut Kohlt. Aztán másnap jöttek a tanácsi teherautók, és a kékesszürke ruhás emberek szépen elvitték a kukákat, és mindenki visszakapta a horpadt bádogkukáját, rajta a kopott házszámokkal, mert az járt neki. És nem jött többé Persil, téli szalámi és Unicum az Újkerti ABC-be, az utak pedig rohadtak tovább a sebtiben elvégzett kátyútömedékelések alatt, elfogyott a mosópor és az Unicum, és kisvártatva csak egy emlék volt Helmut Kohl, a Persil mosópor és a szép szürke műanyag kukák, de a téliszalámi vége még kitartott egy darabig.

Aztán jött az ősz, sok langy eső esett, és mindenki szart az egészre, mert a daliás napokon való merengés helyett inkább azt számolgatták, miből fizetik ki a fűtésszámlát, és a gyerek uzsonnapénzét is ki kellett gazdálkodni. Helmut Kohl debreceni látogatása imigyen csúszott át ragadós csiganyálon a legendáriumba.

De azért emléknek szép volt...

6 komment

2013.08.22. 17:32 Harpi

Az orvos háziasítása

Címkék: orvos egészségügy háziorvos dr. house háziasítás

orvos_haziasitasa_o_1377185486.jpg_2048x1536

1 komment

2013.06.18. 21:02 Harpi

Nőverő villamosvezető: Kór vagy tünet?

Címkék: bkv magyarország agresszió civilizáció villamosvezető tapló bkk agressziókezelés

ba3add76e655c9eaf95dd5a3_3_1371580452.jpg_560x365

Jól felfújták ezt az asszonyverő csingapilóta-ügyet! Pedig ha valaki idetéved a civilizált világból, lehetne több esze annál, mint hogy egyedül csámborog a városban! Vagy valahol egészen másutt gyökerezik a baj?

Egy Magyarországon élő brit állampolgár az a terhes anya, akit hétfőn úgy felpofozott egy villamosvezető, hogy vérzett a szája. Amint az Indexhez eljuttatott levelébena nő megírta, azért lépett rosszkor a sínekre, mert reflexből nem balra, hanem jobbra nézett, és nem mellesleg, nem a villamosvezető mentette meg az életét azzal, hogy lefékezett, mert volt ideje visszalépni a padkára.

Mindazonáltal nehezen érthető, miért kell ezt ennyire felfújni. Ha mi elmegyünk egy primitív, civilizálatlan, harmadik világbeli országba, akkor betartunk bizonyos szabályokat, például: nem lófrálunk az utcán helyi kísérő nélkül, pláne nem egyedül. Pontosan tudjuk, hogy ha nem vigyázunk, akkor könnyen bajba kerülhetünk, mert az agyatlan agresszív tapló helyiek inzultálhatnak. Érthetetlen, hogy egy világlátott brit polgárban miért nincs egészséges óvatosság, ha elhagyja a civilizált világot! Minek jön ide, ha nem tud vigyázni magára?

Vagy lehet, hogy másutt van a baj?

Talán ennek az ügynek nem is az a legundorítóbb része, hogy egy vélhetően agressziókezelési zavarokkal küszködő sínpedró véresre pofozott egy halálra rémült terhes nőt a nyílt utcán? Hanem inkább az, hogy a magyarok a jelek szerint a fejüket sem kapják fel ezen, vagy ha igen, akkor nem azon töprengenek, hogy vajon miért vezethet fővonali tömegközlekedési eszközt olyan ember, aki képtelen féken tartani az indulatait, hanem ehelyett a majdnem halálra gázolt nőt anyázzák?

(Képünk illusztráció – Forrás: Internet)

UPDATE
Miért vezethet tömegközlekedési eszközt olyan ember, aki képtelen féken tartani az indulatait? – tettük fel fentebb a kérdést. Legalább ilyen izgalmas kérdés azonban, hogy: Miért vezethetik Magyarország legnagyobb városi tömegközlekedési vállalatának kommunikációját erre a feladatra szakmailag tökéletesen alkalmatlan személyek? Mindaz ugyanis, amiről itt és most szó van, valójában egy kommunikációs katasztrófa. Egy valóban profi csapat hétfőn, azon melegében, még mielőtt a balhét felkapta volna a bulvármédia, kiadott volna egy gyors közleményt, valami ilyesmi szöveggel: "végtelenül sajnálják a történteket, elnézést kérnek a hölgytől, és kivizsgálják az esetet, a kollégát pedig mindenféle prejudikáció nélkül felfüggesztik a vizsgálat végéig". Ennyi. Ha ezt akkor megteszik, mára elfelejtettük volna az egészet. Ezzel szemben a BKV-BKK kommunikátorai a lehető legrosszabb megoldást választották: a hallgatást.

189 komment

2013.06.12. 14:02 Harpi

Sajtónapi ajándék Pártunktól és Kormányunktól

Címkék: fotó sajtószabadság polgári törvénykönyv sajtófotó feszty árpád

mtt_feszty-korkep_1371038420.jpg_1248x854

Nem kicsit cinikus módon, éppen a Magyar Sajtó Napján, 2014. március 15-én lép életbe az új Polgári törvénykönyv, amely gyakorlatilag ellehetetleníti Magyarországon a sajtófotózást – sőt, általában a fotózást. Az új törvény szellemében Feszty Árpádnak alaposan újra kéne gondolnia a munkáját...

3 komment

2013.06.11. 11:48 Harpi

Orbán ámokfutása – és ami mögötte van

Címkék: katasztrófa orbán viktor ámokfutás árvíz paranoia pintér sándor hende csaba kedves vezető bakondi györgy

A minden rekordot megdöntő 2013-as dunai árvíz Wesselényije kétségkívül Orbán Viktor lesz – legalábbis ő láthatóan erre a babérra tör. A miniszterelnök árvízi ámokfutása a nyugati hírmédiumok figyelmét is felkeltette, nem véletlenül. A fejlett demokráciákban ugyanis nem szokás, hogy a kormányfő katasztrófahelyzetben lényegében magához ragadja a parancsnokságot, és a havária utolsó percéig a felelős operatív vezetőket közvetlenül utasítgatja. Vajon miben gyökerezhet Orbán Ceausescut és Kim Ir Szent idéző, olykor komikus, máskor ijesztő, de mindenképpen elgondolkodtató viselkedése?

993652_10151678896556093_1732780050_n.jpgFotó: Facebook

"A határozott árvízi védekezésben az is szerepet játszott, hogy Orbán Viktor a március 15-i hóvihar után meg akarta mutatni, hogyan kell egy katasztrófahelyzetet jól kezelni. Ebben a Fidesz már a 2001-es tiszai árvízzel tapasztalatot szerzett, ekkor jött rá arra, hogy az árvízi védekezéssel együtt járó patriotizmus passzol a kormánypárt politikájához" – írja az Index.hu, kormány közeli forrásokra hivatkozva.

Való igaz, a márciusi "hóhelyzet" alapos és körültekintő elcseszése egybeesett Orbán Viktor brüsszeli kanosszájával, tehát tényleg nem volt itthon, amikor "égett a ház" – jelentőségteljes véletlen, mondaná erre C. G. Jung. Ám arra hivatkozni, hogy most azért vette a kezébe a gyeplőt a miniszterelnök, hogy megmutassa, hogyan is kell ezt csinálni, enyhén szólva pofátlanság. Ezzel ugyanis kormányzati szinten elismeri, hogy a márciusi bénázás tényleg orbitális töketlenkedés volt, ez esetben viszont nehezen érthető, miért osztogatott a Kedves Vezető jutalmakat és kitüntetéseket ahelyett, hogy az egész bagázst, Bakondistól, Pintérestől és Hende Csabástól simán és egyszerűen seggbe rúgja!

Orbán mostani árvízi ámokfutása, akár teljes sikerrel, akár bukással ér véget (a jelenlegi helyzetben úgy tűnik, a szenté avatással felérő zajos diadalra van a legnagyobb esély), nem a Vezénylő Tábornok vezetői képességeit fogja bizonyítani. Sőt!

Az a vezető, aki vészhelyzetben elvonja a döntési jogot a szakterületek operatív vezetőitől, "a helyszínen saját kezébe veszi a közvetlen irányítást" (bármiről szól is most a hivatalos magyarázat, a vészterhes napokban ez a kijelentés többször elhangzott!), és a folyamatos jelenlétével frusztrálja a beosztott döntéshozókat, nos, az egy rossz vezető. Az a vezető, aki ilyen helyzetben a "majd én megmutatom, hogy kell ezt csinálni!" szöveget hangoztatva főnökké vedlik a gáton, az rossz vezető, mégpedig azért, mert

  1. nem bízik meg a saját beosztottaiban;
  2. rossz, megbízhatatlan embereket nevezett ki vezető pozíciókba, és ezzel tisztában van, mégsem váltja le őket;
  3. paranoid személyiségzavara miatt képtelen elhinni, hogy rajta kívül más is képes helyes döntéseket hozni.

Orbán Viktor nem szakember. Sem a katasztrófavédelemben, sem a helyi adminisztrációban, sem a rendőri erők vagy a hadsereg irányításában nem rendelkezik semmiféle tapasztalattal. Neki nem az a dolga egy árvízkatasztrófa eseményeinek sodrában, hogy a gáton lábatlankodjék, és a 20 autóból álló konvojával naponta háromszor körbejárja az országot, tízmilliókat elfüstölve, és hasonló elmeháborodott rohamokra késztetve az összes politikai ellenfelét. A miniszterelnöknek ilyenkor az a dolga, hogy megjelenjen a gáton, odaadó munkára buzdítsa az elhárításban résztvevőket, összefogásra kérje a lakosságot, és mindenkit biztosítson arról, hogy a kormány megteremti a feltételeket a sikeres katasztrófaelhárításhoz. Aztán visszamegy a helyére, hogy megteremtse a feltételeket a sikeres katasztrófaelhárításhoz. Majd a végén még kiáll egyszer a homokzsákokra, hogy megköszönje az áldozatos munkát, beszámol a Parlamentben, és learatja a babérokat. Ez a dolga, nem az, hogy a parton fusson ámokot.

Másrészt viszont ez a magatartás nemcsak hibás, de veszélyes is. Ez a legbiztosabb módja ugyanis annak, hogy a beosztott vezetőit megerősítse alattvalói attitűdjükben. Imigyen lehet örökre eltüntetni belőlük az önálló gondolkodás, és pláne: az önálló döntés igényét. Holott nekik ez lenne a dolguk. Ám most a gáton dilettáns és szervilis katasztrófavédelmis főnököt és ugyanilyen hadügyminisztert láttunk, és alig láttuk a belügyminisztert, aki a hóbaki miatt még mindig büntiben van. Márpedig ők ezek után tuti, hogy az életben soha nem próbálkoznak önállóan bármit is csinálni. Minek? Úgyis minden úgy jó, ahogy a főnök mondja – majd szól, hogy mit csináljunk, oszt jó napot...!

S hogy miért nem lesz Orbán a 2013-as júniusi dunai árvíz Wesselényije? Azért, mert az "árvízi hajós" báró 1838-ban, Pesten, amikor arra a legnagyobb szükség volt, csónakba pattant, és a saját kezével mentette az embereket. Nem pedig a kamerák előtt pózolt, és parancsokat osztogatott...

35 komment · 2 trackback

2013.05.01. 18:08 Harpi

Sör-virsli a Duna-parton – Május 1. újratöltve

fortepan_27105_1367432841.jpg_1839x1178

Azt valaki egyszer majd kiszámolja, hogy mennyibe került a semmiféle hagyománnyal nem rendelkező május elsejei állami dunai légiparádé és a "Nagy Futamként" beharangozott utcai autós kotonhámozás? Most, hogy a költségvetési pénzek felhasználásának útja törvényileg követhetetlenné tétetett, valaki összeadja, hogy az adófizetőknek mennyi pénzét füstölte el ez a néhány órás üres majomkodás? Valaha megtudhatjuk, hogy végső soron mennyibe került nekünk, adófizetőknek az, hogy a nemzeti dohánykereskedelmi mutyiközpont nagyfőnöke (Gyulay Zsolt), a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke (Gyulay Zsolt), valamint a Hungaroring Zrt. első embere (Gyulay Zsolt) a trafikmutyi végjátékában legalább délutánra elvonja a szájtáti népeket a május elsejei ellenzéki rendezvényektől?

Jó volt a buli, ezzel semmi baj. De azt vajon végiggondolta a bámész tömeg, hogy kinek az adóforintjaiból rendezték meg ezt a tökéletesen tartalmatlan esztrádműsort, nyersen és direkten aktuálpolitikai célok érdekében?
Hajrá, Magyarország megint jobban teljesített!

(Fotó: Fortepan)

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása