A nap izéje

‎"A titán forradalmi út nem habos kakaós uzsonnázással tarkított sétakocsikázás! Hanem egy diadalmasan száguldó gyorsvonat, ahol a mozdony acélos dübörgése elnyomja esendő gyomrunk korgását!"

Utolsó kommentek

"nézd legott Komédiának, s múlattatni fog. "

2013.01.08. 12:24 Harpi

Februárra a FIFA Aranylabda-gálát!

Címkék: futball gól sportszerűség FIFA Aranylabda Ibrahimovic Puskás Ferenc Puskás-díj Miroslav Stoch Ibra

Éles vitát robbantott ki a közösségi szférában a január 7-ei FIFA-gála, egészen pontosan a szlovák Miroslav Stoch Puskás-díja. A világ legnagyobb facebookos Pukás Ferenc rajongói oldala már nem sokkal a díj átadása után azt javasolta, hogy változtassák meg a díj szabályrendszerét.

Puskas_Award_Stoch.jpg
A csaknem 150 ezer tagot számláló közösség adminisztrátorainál az verte ki a biztosítékot, hogy szerintük a jelenlegi szabályozás eleve kizárja a versenyből az év utolsó két hónapjában született "szépségdíjas" gólokat. Ezt írják: "Természetesen gratulálunk az idei Puskás-díj nyertesének, egyúttal azonban változtatást javaslunk a díj szabályrendszerében. A Puskás-díjat ugyanis a kiírás szerint az év legszebb góljáért adják. Ám, mivel a szavazás az adott év novemberében elkezdődik, ezért az ez után, az évből hátralevő másfél hónap során lőtt szépségdíjas találatok már 'nem játszanak'. Így csúszott le a toplistáról Ibrahimovics legendás gólja - és ki tudja, hány gyönyörű találat még..." (A svéd válogatott egy Anglia elleni mérkőzésen, november közepén lőtte a sokak szerint igencsak Puskás-díj esélyes gólját, de a FIFA állásfoglalása szerint nem vehetett részt a díjért folyó versenyben, mert addigra kiválasztották a tíz "legjobbat", sőt, már megkezdődött a szavazás is.)

A számottevő taglétszámú Puskás-rajongói közösség javaslata ennek megfelelően  hogy a díjat a januári FIFA-gálán adhassák át : nem az előző naptári év, hanem mindig az előző bajnoki szezon (alkalmasint a kontinens- vagy világbajnokságokkal, illetve az olimpiával kiegészített időszak) góljait kellene figyelembe venni. A másik lehetőség, hogy valóban az adott év góljai játszanának a versenyben, ebben az esetben viszont vagy a Puskás-díjat egy későbbi, külön ünnepség keretében kellene átadni, vagy, ami sokkal kézenfekvőbb, a FIFA-gálát kellene legalább egy hónappal elcsúsztatni.

Ez a javaslat persze nem Ibra tavaly novemberi góljáról szól! Ez a zseniális találat a Puskás-díj szabálykönyve szerint egyébként is kétséges, hiszen jócskán közrejátszott benne az ellenfél hibája. (Más kérdés, hogy itt sokkal nagyobb szerepet kapott a zseniális helyzetfelismerés, így szerintünk a kapushiba ellenére is bízvást "befér" a versenybe!) A jelenlegi szabályok viszont - Puskás nevével nehezen összeegyeztethető módon - rögzítenek egy fájdalmas sportszerűtlenséget. Nevezetesen, hogy most nem Az Év Góljáért, hanem az év első tíz hónapjának legszebb góljáért ítélik oda. Mintha csak azt mondanák a játékosoknak: "Tessék január és október között szép gólokat rúgni, mert ha ezt addig nem teszitek meg, akkor úgy jártok, mint Ibra!"

Hozzá kell tenni, hogy a többi FIFA-díj hitelességének is jót tenne, ha februárra halasztanák a gálát. A jelenlegi helyzetben ugyanis elég nehéz elképzelni, hogy az újévtől a gála napjáig eltelt hét nap elegendő a díjazottak valóban korrekt kiválasztáshoz, a sajtóanyagok, a névre szóló oklevelek, díjak elkészítéséhez stb. Ne felejtsük el ugyanis, hogy sok országban a karácsonyi és újévi ünnepek kivételével még decemberben is zajlanak a kupák és a bajnokságok, születnek kimagasló teljesítmények és szép gólok. Ám a FIFA valamennyi díja (az elnöki különdíjat, azaz az életműdíjat leszámítva) az előző naptári évre vonatkozik...

Legyen hát februári FIFA-gála – ez azonmód sportszerűbbé és hitelesebbé tenné valamennyi díjat, köztük a sportszerűségéről (is) híres Puskás Ferenc nevével fémjelzett trófeát is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napizeje.blog.hu/api/trackback/id/tr855005066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása