A nap izéje

‎"A titán forradalmi út nem habos kakaós uzsonnázással tarkított sétakocsikázás! Hanem egy diadalmasan száguldó gyorsvonat, ahol a mozdony acélos dübörgése elnyomja esendő gyomrunk korgását!"

Utolsó kommentek

"nézd legott Komédiának, s múlattatni fog. "

2012.10.21. 16:58 Harpi

Csendes évforduló: 100 éve született Solti György

Címkék: opera zene magyar puskás ferenc évforduló solti györgy sir georg solti

Mintha megfeledkezett volna a magyar média arról, hogy éppen 100 évvel ezelőtt, 1912. október 12-én született minden idők egyik legismertebb és világszerte legmegbecsültebb magyarja: Solti György. Sir Georg bízvást nevezhető a zene Puskás Ferencének: a világon mindenütt ismerik a nevét, és mindenhol tudják róla, hogy magyar. Idehaza az m1 szép dokumentumfilmjén és egy-két internetes "mínuszos híren" kívül azonban a jelek szerint nem érdemes a figyelemre ez a kerek évforduló...

Solti Gyorgy Small.gifSolti György (azaz világszerte ismert nevén Sir Georg Solti) Budapesten született 1912. október 21-én. Zeneakadémiai tanulmányait zongora és zeneszerzés szakon 1927–1931 között végezte, majd 1932-től a budapesti Operaház korrepetitora volt. 1936-ban Salzburgban az Ünnepi Játékokon Arturo Toscanini asszisztenseként dolgozott. Először 1938-ban állt zenekar élére: Mozart Figaro házassága című operáját vezényelte. Zsidó származása miatt emigrálnia kellett: 1939–1945 között Svájcban élt. 1942-ben elnyerte a genfi zongoraverseny első díját, és ezzel megalapozta ismertségét. 

A második világháború után szeretett volna hazatérni, de elutasították, mondván "nincs szükség rá Magyarországon" – ahogy később visszaemlékezett: másodszor is elzavarták a hazájából. Ismerősei ekkor a Bajor Állami Opera főzeneigazgatói tisztségéhez segítették. 1952-ben a frankfurti opera főzeneigazgatója lett, majd 1959-ben a londoni Royal Opera House alkalmazta. Újjászervezte és a világ legjobb operaházai közé emelte a londoni társulatot. 1969-től a Chicagói Szimfonikus Zenekar igazgatója volt, itt a szokásos opera repertoár mellett szimfonikus műveket is vezényelhetett. 1971-től az Orchestre de Paris zeneigazgatója, 1979-től a Berlini, 1985-től pedig a Londoni Szimfonikusok főzeneigazgatójaként dolgozott.

Kiváló hanglemez-dirigensként tartják számon; külön tehetsége volt a stúdiómunkához. Számtalan lemeze közül kiemelkedik Richard Wagner Ring ciklusának teljes felvétele a Bécsi Filharmonikusok élén. 31 Grammy-díjat kapott, ami a férfi előadók körében ma is világrekordnak számít, európai és amerikai egyetemek avatták díszdoktorrá, az angol királynő pedig lovaggá ütötte.
Hatalmas repertoárja volt, és ennek részeként világszerte fáradhatatlanul propagálta magyar szerzők – Bartók Béla, Kodály Zoltán, Dohnányi Ernő, Weiner Leó – műveit. 1995-ben hatalmas sikert aratott, világ körüli turnéra indult a Fesztiválzenekarral – hosszú évtizedek óta először magyar zenekarral, magyar zenészekkel. Élete utolsó lemezét is magyar komponisták műveiből állította össze.

Egy dél-franciaországi fürdőhelyen, Antibes-ben hunyt el 1997. szeptember 5-én. Hamvait végakarata szerint a budapesti Farkasréti temetőben, Bartók Béla sírja mellett helyezték örök nyugalomra. Síremlékén ez olvasható: „Hazatért”.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napizeje.blog.hu/api/trackback/id/tr924861335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása