A nap izéje

‎"A titán forradalmi út nem habos kakaós uzsonnázással tarkított sétakocsikázás! Hanem egy diadalmasan száguldó gyorsvonat, ahol a mozdony acélos dübörgése elnyomja esendő gyomrunk korgását!"

Utolsó kommentek

"nézd legott Komédiának, s múlattatni fog. "

2011.09.10. 16:17 Harpi

Álljunk meg egy szóra!

Címkék: oktatás internet fiatalok nevelés magyar nyelv it generáció

Szép magyar nyelvünk, mi lesz veled? Mit tesz veled az IT, az internet, a mobil kommunikáció, a felgyorsult, türelmetlen életstílusunk. Vagy a baj gyökerét nem is itt kell keresni? 

Facebook I:

– Szar volt nagyon mind a szókásos úgyan olyan !
– nem volt rossz,de mák,mert a meki a sulival szemben vanxD
– remélem lesz vmi ujj mekis kaja...ANYIRA IMÁDOM
– Jóvolt annak aki még Mekibe is volt :S mi persze nemvoltunk..-.- :D
– az én kifiam ma ment első osztályba már kapot egy piros pontot!!!!!
– Unalmas kelet volna egy big mack meg vagy tíz sajtburesz

Személyes blog

Miután kajáltunk kocsiba száltunk mert tegnap megbeszéltük hogy megyünk Agrács vaaagy neem tom én már ide a közelbe ahol van egy széép erdős bánya tó. Én többször gondolkodtam hogy kocsi alszok dee ha bealszok és pár óra múlva vagy egy óra mulva felkelek olyan mintha csökkent volna az alvási időm(szal 5 óra alvás helyet csak 3-nak tünt volna) ezért inkább kinok közt de éber maradtam :D 

Facebook II.

– tud vki vmi programot ajállani ma este gyulán v környékén?
– Utolsó év a suliba :d éretségi meg minden :D hát az egyik szemem sír a másik meg kék . :D gyorsan el telt :( :)
– Szét nézek ebbe a marha nagy életbe :D puszi pá :D
– Küldj egy számot üzibe és ki írom hogy hány % eséjed van nállam! 

Novella (részlet)

Láttam amint kiáltásra nyitja a száját hogy jöjjön az őrség,de elfolytottam szavát.
-Apám hallgass meg mielőtt cselekszel.A hátsókertbe találtam rá ájultan hevert a földön.Nem akartam ott hagyni.
-Tudom hogy jószívű vagy lányom,de ez felháborító.Ölelgeted,miközbe a jövendőbelid van nálunk.
-Apám Ted egy fellfuvalkodott hójag.Nem szeretem.
-Nem érdekel.Hozzá mész és kész.ŐRSÉG!!!

Nagyon sokan, nagyon sokszor megkongatták már a vészharangot anyanyelvünk sorvadása miatt. Először még a két világháború között volt téma a beszédünk hirtelen és látványos egyszerűsödése, amit akkor a rohamosan terjedő új kommunikációs médium, a telefon rovására írtak. Aztán jött a televízió, a külföldi – főleg amerikai – filmek a maguk sajátos, és nem mindig jól fordított (bár, persze, sokszor eleve lefordíthatatlan) szlengjével, majd a pop-kultúra – a szabadsággal együtt elérhetővé vált megannyi hatás… És végül az információs technológia, mobil telefonok, s az internet.

Nálunk, Magyarországon az első igazán csattanós pofont akkor kapta a nyelvünk, amikor a fiatalabb generáció felfedezte a mobilos sms-t. „Susmusoltak” is rendesen, s hogy beleférjenek a szűkre szabott karakterszám-keretbe, rövidítettek. „Találkozzunk ma délután! 5 órakor a szokott helyen vagyok. Szia, Géza.” Azaz: „Tali du 5 szh vok g” Ez az új nyelv utóbb átvándorolt az internet révén felfedezett cset-világba is, ám ott már nem kényszerből, hanem megszokásból, s még inkább kényelemből – minek annyit klimpírozni a billentyűzeten? Közösségi média, Facebook, Twitter, blogok – a trend változatlan.

Ámbár, a blogok esetében azért kicsit más a helyzet. Az internetes naplók, önéletírások, személyes írásgyűjtemények, irodalmi, publicisztikai próbálkozások esetében ugyanis nincs semmiféle formai vagy terjedelmi korlát. Itt szabad a kéz, a szellem, semmi sem akadályoz abban, hogy magyarul írjunk. Az eredmény mégis siralmas, a tendencia pedig ijesztő. Minél fiatalabb emberek írásait látjuk a neten, annál borzasztóbb a helyesírásuk. Gondolhatnánk, persze, hogy a fiatalok türelmetlenek, ezért rövidítenek oly előszeretettel – jelesül a Facebook-bejegyzésekben –, de akkor olvassunk bele néhány személyes blogba! Katasztrófa…

Ám ezért nem az internet, nem a felgyorsult életünk a felelős. Egy pisztoly még soha nem ölt meg senkit. És mindez nem is az oktatás hibája – habár az iskola felelőssége megkerülhetetlen. A bajok gyökere ott rejtezik, hogy felnőtt mellettünk egy nemzedék, amely tagjait egyszerűen nem érdekli, hogy amit leír, az megfeleljen a magyar nyelvtan szabályainak. Nincs igénye arra, hogy akkor is pontosan és helyesen fogalmazzon, ha épp’ csak egy randit akar megbeszélni a barátnőjével. Ez pedig nem az oktatás, hanem a nevelés problémája.

És most nő föl mellettünk a második generáció ebben az igénytelenségben…

 

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napizeje.blog.hu/api/trackback/id/tr583216247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymand 2011.09.10. 20:33:16

Tisztelt Harpi!

A tisztesség megkívánta volna, hogy Grétsy László nevét legalább megemlítsd.

"A bajok gyökere ott rejtezik, hogy felnőtt mellettünk egy nemzedék, amely tagjait egyszerűen nem érdekli, hogy amit leír, az megfeleljen a magyar nyelvtan szabályainak. Nincs igénye arra, hogy akkor is pontosan és helyesen fogalmazzon,"... - sajnos igaz. Mégpedig nagyon.
Az igénytelenség nyomja rá bélyegét a szinkronizált, vagy alámondásos filmekre (legyen az "tudományos, ismeretterjesztő", vagy csak szórakoztató).
A riporterek a televíziókban, a megszólaltatott riportalanyok, és sokan mások, akiknek "kenyere" a magyar szó, mintha nem is lennének tisztában a szabályokkal, a szavak jelentéstartalmával, a hangsúlyozás és hanglejtés jelentőségével.
Végtelen igénytelenség.
"És most nő föl mellettünk a második generáció ebben az igénytelenségben…" - és ez a generáció már nem is hallja, nem is érzi, hogy mi és miért helytelen, nem tudná maga sem helyesen mondani, ejteni, írni.
Szomorú.

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: remélem, hogy legalább elütés nem borzolja az idegeidet....

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.09.11. 12:04:26

A bajok forrásához hozzá kell tenni, hogy egyre kevesebbet olvasnak a fiatalok.
Mert az olvasás révén legalább a szó képi alakban berögzül a tudatba, ezáltal a helyesebb irás felé tolva a delikvenst.

Pár hónappal ezelőtt egy írói fórumon az egyik fiatal nő borzasztó helyesirással irogatott, holott már megjelentek novellái, sőt könyve is.
Azzal védekezett, hogy azért vannak a lektorok, hogy kijavitsák a helyesirását, ő ezzel nem foglalkozik... számomra megdöbbentő volt. Kb olyan, mint amikor a kőműves megcsinálja az aljzatbetont, de nem figyel a simaságra meg a vízszintre, mert majd a burkoló kiegyenliti magának.

(a hosszú í-t megszokásból nem használom, csak nagyon végszükségben)

anonymand 2011.09.11. 13:08:35

@Kőmíves Kelemen:

Tisztelt Kőmíves Kelemen!

Sajnos az olvasás visszaszorulása nem csak hazai jelenség. Biztos az is, hogy segítség a helyesírás megtanulásában.
Én mégis inkább az audiovizuális (be szép magyar szó!) nyelvrombolást tartom szinte végzetesnek.

Régi és szép magyar nóták disco átirataiban, vagy Caramell dalaiban a szó szoros értelmében erőszakot tesznek gyönyörű nyelvünkön és annak zeneiségén.

És nincs menekvés. Járhat az ember bárhol, kapcsolhat bármely magyar nyelvű tévécsatornára, mindenhonnan ez zúdul, eszméletlen mennyiségben és minősíthetetlen színvonalon.

Írástudatlan "álamelnökünk", a motorosok motorjának is motorja, vagy mi a franc, anno kijelentette, hogy nyelvünk védelmét és ápolását elsődleges feladatának tekinti (ha már minden alkotmányellenest aláírt). Jelét azóta sem tapasztalom, hogy valamit érdemben is tett volna.
Például: feljelent egy csatornát, hogy tudományos-ismeretterjesztő műsorában a szövegalámondás csapnivaló, merénylet a magyar nyelv ellen, Szalai őnagysága fogja be a pofájukat 2 napra, hogy legyen idejük átírni a szöveget.

Ez csak úgy kibukott belülem...

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: szeretném javasolni, hogy a hosszú ékezetek használatát gyakorold, s inkább azt szokd meg, bár még nincs itt a vég....

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.09.11. 13:17:23

@anonymand:
Van egy öreg (2 éves) netbookom, az a 10 colos picinyke. Tökéletes arra, hogy a kanapén dögölve netezzek, blogoljak, kommenteljek.
Viszont angol billentyűzetes, és bár át van állitva magyarra, a hosszú í-t csak ALT GR+J -vel tudom előcsalogatni. Ami értelemszerűen rohadt kényelmetlen és lassú, így hát hanyagolom. Csak ez a szokásom megmaradt itt az asztali gépnél is, majd pár év alatt talán visszaszokom :)

anonymand 2011.09.11. 13:49:13

@Kőmíves Kelemen:

Tisztelt Kőmíves Kelemen!

Nem kőne megsértődni!
Magam évekig a Ctrl+szám, magyarul ASCII karakterek használatával voltam kénytelen magyarul írogatni. Mára, hála Istennek, elfelejthettem.

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2011.09.11. 14:00:01

@Kőmíves Kelemen:

Tisztelt Kőmíves Kelemen!

off
Zseniális képeket szedtél össze, gratulálok!
on

Tisztelettel:
anonymand

márta)) 2011.09.11. 19:33:08

A fotó nagyon jó a poszton! Úgy látom ( ha nem csal a szemem) :)) az a picike, még baba, de már Ő is a monitort figyeli nagyra nyitott szemecskéivel.
Nagyon korán elkezdi az internetről történő tájékozódást.
:))))

márta)) 2011.09.11. 19:40:15

És most nő föl mellettünk a második generáció ebben az igénytelenségben…"
Persze. Csak az a szerencse, hogy ez nem vonatkozik (az igénytelenség) a generáció minden tagjára.
Van egy csoport, aki nem is akar tenni azért, hogy egyfajta" müveltséget szívjon magába.
Talán még az oktatási intézménybe sem azért jár be, hogy elsajátitsa a tudást, hanem azért, hogy addig valamilyen formában, támogatja az állam, és még a tanórákon sem figyel, az oktatót és társait is inkább hátráltatja. Van ilyen, nem kevés sok.)
Ez a csoport az akinek teljesen minden, hogy mit- hogyan ir le. A beszédkészségéről már nem is beszélve.
Addig jó mig meg nem szólal.:)))
:))

márta)) 2011.09.11. 19:42:58

Aha! (a hosszú í-t "
Én sem használom - ami meg kell hagyni, hogy helytelen - mert általában, vagy mindig vakon" írok, és a rövid i.) jobban elérhető a billentyűzeten.
A szokás hatalma.

:)))))

menőmano 2011.09.11. 19:47:38

Van sok fiatal, aki totálisan buta, még a nevét is alig tudja kimondani, de a lényeg, hogy nála van a legmodernebb mobil telefon.
Neki/nekik ez a lényeg.
:))))))

getva 2011.09.13. 17:00:16

nyavalyogtok itt, hogy az ifjak rövidítenek, ergo igénytelenek. de a ti hosszú í - mellőzésetek érthető, hiszen az nektek bonyolult és kényelmetlen... aha...

üdv: egy shiftet nem használó öreg igénytelen

anonymand 2011.09.13. 17:37:01

@getva:

Tisztelt getva!

Kritikád jogos, jár érte a sztereó hangszóró (1 db.).
Amúgy, van véleményed a nyelvrombolásról?
Ha igen, ki vele!
Ha nem, akkor csá!

Tisztelettel:
anonymand

márta)) 2011.09.13. 21:52:58

@getva:

Nem az a probléma, hogy hosszú e az í) vagy rövid. Azzal van a baj, hogy némelyek, fogalmazni nem tudnak, még csak az általános iskola alsó tagozatos) szintjén sem.
Nem árulok el titkot, hogy érthető, világos, kicsit magyaros megfogalmazáshoz még CSAK diploma sem kell.
CSAK egy kevéske igényesség, no és persze némi) normális" szóhasználat.

Írtam, már, hosszú, komoly anyagokat nem az volt a lényeg, hogy milyen az i), a tartalom, a megfogalmazás, a külalak, formaiság.

üdvözlettel

gébence · http://soraim.blog.hu 2011.10.16. 10:14:15

Nehéz ügy, de nem reménytelen. Bár MINDENKI sosem fog helyesen írni, bizony, soha.
süti beállítások módosítása