A nap izéje

‎"A titán forradalmi út nem habos kakaós uzsonnázással tarkított sétakocsikázás! Hanem egy diadalmasan száguldó gyorsvonat, ahol a mozdony acélos dübörgése elnyomja esendő gyomrunk korgását!"

Utolsó kommentek

"nézd legott Komédiának, s múlattatni fog. "

2011.08.25. 17:21 Harpi

Bibóról utcát? Ebben a városban?

Címkék: budapest tarlós istván zászló farkasfog

A Tarlós által erőltetett leendő fővárosi lobogó sokakat a radikális jobboldal ma használatos, illetve egyes, még radikálisabb múltbéli mozgalmak egykori pártzászlóira emlékeztet. Ez a zászlóterv lényegében egy időben látott napvilágot azzal a fővárosi javaslattal, hogy nevezzenek el közterületet Budapesten Bibó Istvánról. 

„Attól, hogy egy politikai szervezet használni kezd egy nemzeti jelképet, az még nem válik pártszimbólummá” – riposztozott a HVG-nek a Fidesz–KDNP városházi frakcióvezetője. Németh Zoltán arra is utalt, hogy a farkasfogas fehér zászló az 1848-as szabadságharc óta ismert nemzeti ereklye. A '49-es trónfosztás után kétségkívül a honvédség egyik nevezetes „jelvénye” lett például az a piros-fehér-zöld háromszögekkel szegélyezett lobogó, melyen a magyar címer fölé – a korona helyére – babérkoszorú és szablya került. A fehér zászló, melyet Budapest címere ékesít majd, a tisztaságot és a semlegességet kívánja jelképezni – mondta a HVG-nek Németh, akiről kiderült, hogy Tarlós Istvánnal és György István főpolgármester-helyettessel együtt „találta ki” az új zászlót. A technikai kivitelezés menedzselése Bojár Iván András városarculati tanácsnokra hárult.

Feltétlenül igaza lehet Németh Zoltánnak. De azért talán illene némi önmérsékletet tanúsítani a tekintetben, hogy legalább nem minden magyar szimbólumot igazítanak a mai és a történelmi jobboldal ízlésvilágához.

Jó, persze, tudjuk, az e héten aktuális zászlóverzión nem farkasfog, hanem "nemzeti színű díszszegély" látható. Az egyszerű halandó ugyan az égvilágon semmi különbséget nem lát a kettő között, de azért nézzünk néhány példát a nem is olyan távoli múltból, hogy kik és milyen formában alkalmazták zászlójukon a "nemzeti színű díszszegély" motívumot!

Tudjuk, persze, nem ez a lényeg. Egyik-másik felhozott példa egyébként is sántít, habár annyira azért nem, hogy ne legyen érdemes eltöprengeni rajta.

A lényeg ugyanis az, hogy egyetlen hatalom sem demokrata, ha nem veszi tudomásul azt, hogy a nemzet jelentős része nem rá szavazott és nem ért egyet a politikájával, ennek ellenére ráerőlteti a saját világnézetét, a neki tetszőre cseréli az ország szimbólumait, alkotmányát, sőt, még az utcaneveket is. Ez annak a hatalomnak a technikája, amelyik hosszú távon, a propaganda és a politikai pszichológia eszközeivel akarja átdolgozni egy egész nemzet gondolkodását, kezdve a képlékeny és befolyásolható fiatalsággal. Ez utóbbira egyre több és egyre durvább példa látszik – de ez már egy másik publicisztika témája.

Egy szó mint száz, ma, ennek a hatalomnak az árnyékában a lehető legcinikusabb ötlet éppen Bibó Istvánról elnevezni utcát. Ebben a fővárosban, és annak a többségi városvezetésnek a szavazatai révén, amelynek ma, ha élne, Bibó alighanem az egyik legkeményebb ellenzéki gondolkodója lenne...

 

11 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://napizeje.blog.hu/api/trackback/id/tr863180207

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A nagy hadicsel 2011.08.28. 09:20:41

- Kovács tizedes!- Jelen!- Rakja be egy hátizsákba a felszerelését és adja le a raktárba. Holnaptól nyugdíjas lesz.- Tábornok úr! Hisz még csak 43 éves vagyok, nem akarok én még nyugdíjba menni.- Tizedes! Lenyomott itt a honvédségnél 25 évet és még nem...

Trackback: Virág elvtárs rulez! 2011.08.25. 20:29:03

A pécsi Pannon Filharmonikusok igazgatója betiltotta Kodály Zoltán egyik művét, mondván: a Fölszállott a páva vármegye házára kezdetű dal és az abból készült zenemű sértené Pécs polgármesterét, Páva Zsoltot – írja a Blikk. Horváth Zs...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rigo' 2011.08.26. 16:21:47

Amennyire én tudom Bibóról utcát csak az ellenzék (LMP) akart elnevezni, egyebek mellett a 100. szülinap aprópóján. Szóval nem a hatalom akarta, hanem épp a legkeményebb ellenzék. :-) Pontosan azért is, mert hiányzott a közbeszédből... Az utóbbi években nem trendi az, akit a rendszerváltáskor még a nemzeti együttműködők is szívesen idéztek.

Vincenzo90 2011.08.26. 20:06:05

Szánalmas próbálkozás volt ez a "keressünk példát hasonlóra!" Ez nagyjából olyan, mintha azt mondanánk: nézzük meg, ki is használt vörös színt! (NSDAP és bármilyen kommunista társaság szóba jöhet) Cenzúrázzuk a magyar nemzeti lobogóból a vörös színt!

Bándy Péter · http://peterbp.inda.hu/ 2011.08.26. 20:24:42

@Rigo': Az LMP is bedobta, de egy hónappal a II. kerület után (ahol Bibó idén posztumusz díszpolgár lett, mert itt élt és dolgozott élete nagy részében)
www.masodikkerulet.hu/hirek/Bibo_park.html

francov 2011.08.26. 20:33:56

Ha már Bibó, akkor inkább Bibó Dénesről nevezzenek el utcát, úgyis rokonok!

malmipal 2011.08.26. 20:40:53

Bibóról jut eszembe, hogy a tisztességtelen gyűlölet a kudarc záloga.

Első mohikán 2011.08.26. 20:42:26

@francov: Vagy Bubóról, a doktorról, bár nem rokonok!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.08.26. 20:52:42

Na, nem. Ezzel a zászlóval nem a farkasfogak a probléma, hanem teljesen felesleges áttervezni.
Semmi baja nem volt a réginek, leszámítva, hogy a románok is hasonlót használnak (mindkettő az erdélyi zászlóból lett tervezve, de a román később).
Csak azért csinálja Tarlós, hogy legyen valami látszatja a munkájának és kapjon pár sort a történelemkönyvekben.
Bibóról pedig nem értem, hogy miért ne lehetne utcát elnevezni. Lehet, hogy ellenezné, amit csinálnak, de ha valami, akkor nem lenne szabad, hogy akadály legyen.

bőrmók 2011.08.26. 21:26:34

de már volt egy új zászló, nem? vagy elismerték hogy az szar? És most direkt csináltak egy megint szart hogy aztán megint tervezhessenek egy újat?

neoteny · http://word.blog.hu 2011.08.26. 21:30:57

@Vincenzo90:

Nem is rossz meglátás; fekete-vörös-fehér:

SzU
NSDAP
Marlboro
Coca-Cola

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2011.08.26. 21:31:19

Ez a városzászló nekem sem tetszik, de nem kell átesni a ló túloldalára. Magyarország hivatalos hadi- és haditengerészeti zászlója jó ideje a farkasfog-szegélyes fehér zászló, katonai zászlóknál ez többfelé lehet hagyomány, ne pont a nácikat ráncigáld elő példának.

Rwindx 2011.08.26. 22:59:01

sztem egyszerűb lett volna ha csak ennyi a poszt: rohadt nácik!

Azt ennyi, értjük elvtárs.
süti beállítások módosítása