A nap izéje

‎"A titán forradalmi út nem habos kakaós uzsonnázással tarkított sétakocsikázás! Hanem egy diadalmasan száguldó gyorsvonat, ahol a mozdony acélos dübörgése elnyomja esendő gyomrunk korgását!"

Utolsó kommentek

"nézd legott Komédiának, s múlattatni fog. "

2011.08.12. 19:35 Harpi

Aknák és kanócok

Címkék: rendőrség london zavargások francia zavargások rodney king

Több napos folyamatos őrjöngés után az elmúlt éjszaka viszonylagos nyugalomban telt Londonban. Ebben alighanem jelentős része volt a Nagy-Britannia történetében mind ez idáig példa nélküli rendőri fellépésnek is. A vidéki városokból a fővárosba vezényelt rendfenntartók óriási erőkkel védték meg a várost az újabb éjszakai gyújtogatásoktól és rombolástól, és a szigetország történetében – az észak-írországi polgárháborút leszámítva – most először vetettek be gumilövedéket. A szabadságát megszakítva hazatért David Cameron miniszterelnöknek még az sem okozott problémát a súlyos döntések meghozatalánál, hogy a zavargók nagy része szinte még gyerek. Mint mondta” ha elég idősek ahhoz, hogy gyújtogassanak és fosztogassanak, akkor ahhoz is elég idősek, hogy gumibottal jól fejbe verjék őket a rendőrök”.

Mindeközben több vidéki nagyvárosra is átterjedtek a zavargások. Már biztos, hogy elmarad az angol-holland meccs a Wembleyben, és kétséges a Premier League startjának időpontja is. A jövő évi olimpia helyszíne gyakorlatilag háborús zóna. A turisták menekülnek az országból, London lényegében kiürült. A zavargások okozta károk sokkal messzebbre mutatnak, mint a felgyújtott autók, kiégett és kifosztott raktárak, üzletek, házak értéke.

Miért történt mindez?

Sokan máris levonták a kézenfekvő következtetést: brit futballhuligánok randalíroznak az utcákon. Ami egyébként valószínűleg igaz is. Szinte bizonyos, hogy – amint 2006-ban Magyarországon is – az agresszivitásra hajlamos, jórészt szélsőséges gondolkodású fiatalok okozzák a zűrzavart. Ennyire egyszerű lenne a dolog? Lelőttek a rendőrök egy családos férfit – aki a vizsgálat jelenlegi állása szerint nem tüzelt, de fegyvert rántott a rendőrökre –, és emiatt törtek ki a tüntetések, majd a zavargások.

Pontosan ez történt 1992-ben Los Angelesben, amikor a rendőrök félholtra vertek egy bűnözőt, Rodney Kinget. Az akkori zavargásokban dollármilliárdos volt a kár, és 53 (más források szerint 55) ember halt meg. És ugyanez történt 2005-ben Franciaországban is, amikor a rendőrök két fiatal betörőt üldöztek, akik bemásztak egy trafóházba, és áramütés miatt meghaltak. Az esetet három hétig tartó zavargások követték. És ugyanez történt 2006-ban Magyarországon is, amikor Gyurcsány Ferenc beszéde volt a gyújtózsinór – a többit tudjuk…

A zavargásoknak mindig van közvetlen kiváltó oka. Rendőri túlkapás, politikusi taplóság stb. De a zavargások soha nem emiatt törnek ki! Ha „csak” annyi történt volna, hogy a rendőrök lelőnek egy fegyverest, megvernek vagy halálba üldöznek bűnözőket, vagy egy miniszterelnök kinyilvánítja a bunkóságát, akkor ez maximum békés demonstrációkat, Parlament előtti ücsörgést és transzparensek emelgetését váltja ki. A gyújtózsinór nem elég a robbanáshoz, és a gyutacs is csak pukkan, de nem robban. A detonációhoz, az utcai harcokhoz, a kukaborogatáson túlmenő rendőrkocsi-gyújtogatáshoz, fosztogatásokhoz hatalmas mennyiségű felhalmozódott feszültség is kell, amely láncreakcióját az említett detonátorok indítják be. Annak idején Los Angelesben és később Franciaországban ez a detonátor a felszínre törő etnikai elégedetlenség volt, 2006-ban Magyarországon a kormányzással szembeni elégedetlenség, a politikai korrupció, most Londonban pedig a fiatalokat érintő gazdasági megszorító intézkedések.

Robbanásveszélyes muníció idehaza is van bőven. A kanóc hideg. Még...

2 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://napizeje.blog.hu/api/trackback/id/tr913149553

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Miskolc már érzi a megszorítás nélküli jövőt 2011.08.16. 19:51:13

Már látszik a szép új világ az Avas lábánál. A költségvetés bevételi oldalán év végéig közel 875 millió forint elmaradás várható ezért a testület augusztus 11-én rendkívüli ülésén döntött közel kétmilliárd forint zárolásáról. Az intézményben megszüntet...

Trackback: Az MTI jelenti 2011.08.14. 11:11:56

Tehát mindaz teljesül, ami annakidején a nemzet nagy többsége részéről követelményként felállíttatott, illetve elfogadhatónak jeleztetett és dacára annak t. Uraim, mit látunk: hetek óta, mióta ezen  Javaslatok a Házba  beterjesztettek, egy cs...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hhh. 2011.08.17. 09:21:56

Kedves Harpi! A gárdonyis bejegyzés után kíváncsiságból elolvastam ezt, kár volt.
Nem tudom, neked hogy jött az le, hogy Angliában futballhuligánok randalíroztak. Az sem világos, hogyan lehet párhuzamot vonni a los angeles-i, franciaországi és angliai zavargások, valamint a 2006-os magyarországi események között - bár az igyekezet nyilvánvaló.
Az előbbi három helyen az események kiváltó oka az volt, hogy bűnözők ellen lépett fel a rendőrség (a túlkapás nem bizonyított, például a francia esetben, ahol bemenekültek a trafóházba: ebben mi a túlkapás?), és ez torkollott FOSZTOGATÁSBA és utcai harcba.
Magyarországon 2006-ban fosztogatás tudtommal nem volt - ha volt, akkor is csak elvétve. Magyarországon egy politikai tüntetés torkollott utcai összecsapásokba, ezért jobban párhuzamba állítható a mostani egyiptomi illetve líbiai helyzettel. Az általad említett helyeken pedig egyértelműen bűnözői csoportok és hozzájuk csapódó tizenévesek randalíroztak, ami bizony egy teljesen más társadalmi probléma.
Szánnivalóan elfogult vagy - sajnos.

Kerek négyszög 2011.08.19. 22:34:32

Abban egyet értek, hogy az utcai randalírozást mindig felgyülemlett feszültség okozza. Ami a magyarországi események merőben eltérnek a többi példától, hogy itt éveken keresztűl kódolt beszéddel uszítgatták a huligánokat jól ismert politikusok. "Puskapor szagot érzek", "Ha nem nyerünk, forradalmat kell csinálni" és hasonló bátorítások a megfelelő csoportoknak. Ez a nagy különbség! Nyugaton ilyen nem volt.
süti beállítások módosítása