A nap izéje

‎"A titán forradalmi út nem habos kakaós uzsonnázással tarkított sétakocsikázás! Hanem egy diadalmasan száguldó gyorsvonat, ahol a mozdony acélos dübörgése elnyomja esendő gyomrunk korgását!"

Utolsó kommentek

"nézd legott Komédiának, s múlattatni fog. "

2011.08.04. 16:15 Harpi

Macaristan

Címkék: abszurdisztán átnevezés utcanevek tarlós döbrögi istván

Így hívja Magyarországot egy török ismerősöm: Macaristan. Ali barátom soha nem járt nálunk, de rengeteg magyart ismer, sokat hall a kies hazánkban zajló dolgokról. Főleg zokszót, mert mi ilyenek vagyunk, szeretünk panaszkodni, a férfiember meg ráadásul minduntalan kifecseg mindent, azt is, amit bölcsebb lenne magában tartani.

Ali persze nemcsak magyaroktól hall mindenfélét Magyarországról. Törököktől is, és mivel Isztambulban lakik, külhoni turistáktól is. Úgyhogy informálva van.

Elismerően csettintett a nyelvével például akkor, amikor a Keleti pályaudvar nemzetközi jegypénztárának a felújításáról hallott. Gyönyörű épület, mármint az lehetne, ha nem fedné el barkácsolt állványerdő a látványt a szemek előtt. Habár, azok a szemek mostanság a legkevésbé sem törődnek a látvánnyal. A dühtől párás tekintetek a sorszámkijelzőt lesik, hogy a végletekig kimerült egyetemisták három-négy órás várakozás után végre megvehessék a méregdrága vonatjegyet Isztambulba, ahol majd elmondhatják Alinak a jó hírt: őszre elkészül az új jegypénztár. Tehát, mire vége a turistaszezonnak, megszűnik a várakozás…

Ali örül ennek. Miképpen annak is, hogy még ebben az évben a boltokba kerülnek azok a térképek, amelyekben már nem Moszkva tér, hanem Széll Kálmán tér jelzi Budapest egyik legforgalmasabb közlekedési csomópontját. Merthogy mostanában leginkább tanácstalan külföldieket látni ott, akiknek halovány fogalmuk sincs arról, hogy Tarlós Döbrögi István átnevezési hisztériájában újrarajzolta az utcanévjegyzéket. Ők csak annyit tudnak, amennyi a térképükből kiderül: a Moszkva téren kell átszállniuk a hatosra, de olyan tér a valóságban nincsen. Még szerencse, hogy a Ferenc körútig már biztosan nem jutnak el, mert ott aztán végképp ledobná az agyuk az ékszíjat. Az egyik megállóban az van kiírva, hogy Üllői út, a másikban az, hogy Corvin központ, a harmadikban pedig ez: Ferenc körút.

Ali annak is örül, hogy a Lágymányosi híd végre olyan nevet kapott, ami számára is ismerősen cseng. Mostantól Rákóczi hídnak hívják ugyanis. Hogy ez mikor jelenik meg a térképeken és az útikönyvekben, azt persze nem lehet tudni, mert nálunk az ilyesmiben soha nem lehet biztos az ember. Az első széllkálmánteres térképekből vélhetően még kimarad ez a módosítás, de talán egy-két éven belül megjelennek majd azok is, amelyeken lesz Rákóczi híd is meg Elvis Presley tér is. Addig a külföldieknek és a vidékieknek marad az agytorna.

Amikor e történeteket hallva Ali barátomtól azt hallottam, Macaristan, rögtön rögtön arra gondolok, a nálunk, Budapesten járt külföldiek szerint inkább Abszurdisztán. De azért ilyenkor egy kicsit erőltetnem kell a nevetést…

6 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://napizeje.blog.hu/api/trackback/id/tr453125769

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A fülkeforradalom már a menza konyhájába is betette a lábát 2011.08.07. 16:32:01

Komolyan mondom, hogy ez már őrület! Nincs erre jobb szó. Tudom, hogy nyár van, de az idei nyár nem a hőségről szól. Nem hiszem, hogy napszúrást kaptak a fülkeforradalmárok és attól jönnek ezek az agyament ötletek.Koromnál fogva már sok mindenhol ettem...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SvenH. (törölt) 2011.08.04. 17:44:31

nem ugy volt hogy csak egy megallo lesz a Ferenc sorut?
eppen e miatt hogy mas es mas volt a neve...

amugy meg az Ujbuda kozponttal a 4es tenyleg betette a kaput...
oda kene irni zarojebe, hogy budai skala :)

SvenH. (törölt) 2011.08.04. 17:45:36

a metroban volt egyebkent egy olyan kampany hogy sornyitoknak neztek ki a fogantyuk, es rajta volt hogy Ferenc Sörút...
egy poennal kevesebb...
hova jut ez a vilag...

Balt 2011.08.04. 18:45:06

Ezt a mérhetetlen tájékozottságot!

Macaristan törökül egyszerűen Magyarország. (Vigyázat, nem Magyar Köztársaság!)
tr.wikipedia.org/wiki/Macaristan

A Corvin-negyedről:
index.hu/belfold/budapest/2011/06/27/ingatlanfejlesztesrol_neveztek_el_metromegallot

PubiX 2011.08.04. 18:50:51

@Balt:
Ezt a mérhetetlen humorérzéket és absztrakciós készséget!

Balt 2011.08.05. 08:12:42

@PubiX: Ja, elfelejtettem írni, mert azt hittem, egyértelmű: a térdemet csapkodva röhögtem a remek poénokon...

Albu 2011.08.09. 12:53:14

Én a hozzászólásokon nevettem.
süti beállítások módosítása