A nap izéje

‎"A titán forradalmi út nem habos kakaós uzsonnázással tarkított sétakocsikázás! Hanem egy diadalmasan száguldó gyorsvonat, ahol a mozdony acélos dübörgése elnyomja esendő gyomrunk korgását!"

Utolsó kommentek

"nézd legott Komédiának, s múlattatni fog. "

2011.05.03. 08:41 Harpi

A hatalom, és az ő kultúrája

Címkék: kultúra fidesz orbán viktor szőcs géza maoe

Csaknem két órán keresztül kínozták a múlt heti frakcióülésen a Fidesz parlamenti képviselői Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkárt. Egyes honatyák szerint "vérciki volt" a meghallgatás, mások simán kínosnak nevezték az inkvizíciót. A kormánypárti képviselőket – és magát a Fideszt is – az első pillanattól megosztó államtitkár az olykor röhejbe boruló bénázások ellenére is maradéktalanul élvezi Orbán Viktor bizalmát. Vajon miért van szükség egy államtitkárra, aki rendre hülyét csinál magából, az általa vezetett terület pedig vészes sebességgel száguld a teljes összeomlás felé?

Szőcs Géza az államigazgatási karrierje kezdetén azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy első javaslatai egyikeként bevezette volna a giccsadót, majd kisvártatva felvetette, hogy egy szakértői csoportnak fel kellene térképezni a magyarság és esetleges rokonai genetikai állományát. Tavaly augusztusban a Sziget Fesztiválon atyáskodó nagypapává vedlett, és a helyes viselkedés szabályainak betartására intette a kajla fesztiválozókat... A magyar kormány alighanem egyetlen tökéletesen vagyontalan tagját – aki beiktatása idejéig leginkább autóstoppal közlekedett – akár még jópofának, sőt kifejezetten szimpatikus bohémnek is nevezhetnénk, ha nem összpontosulna a kezében olyan mértékű hatalom, amellyel helyrehozhatatlan károkat okozhat a kultúránknak.

Ne feledjük, Szőcs Géza nevéhez kötődik többek között a művészeti szervezetek szétverése és vagyonuk elkobzása (Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete és a közalapítvány), s az ő irányítása alatt a lélegzetvételhez sem elegendő mértékűre kurtították a kultúra finanszírozását, és ugyanő a végrehajtója Pártunk és Kormányunk eszeveszett múzeumköltöztetési hisztériájának is. Szőcs mindeközben nyolcvan nap alatt háromszor körbeutazta a világot, idehaza azonban vagy nem szólalt meg a területét érintő problémákkal kapcsolatban, vagy ökörségeket beszélt.

Elgondolkodtató, hogy vajon miért maradhat a helyén egy államtitkár, akinek a személye, megnyilvánulásai és szakmai munkája ellen egyaránt komoly aggályok fogalmazódnak meg nemcsak az általa vezetett területen, de a saját minisztériumában, sőt, még a vezető kormánypárt legbelsőbb körein belül is. Miért jut eszünkbe Szőcs Gézáról a hűséges vazallus, aki éppen elég értelmes ahhoz, hogy soha ne tegyen fel kellemetlen kérdéseket a hűbérura utasításaival kapcsolatban? 

Mi lesz veled, magyar kultúra? Vagy talán örüljünk annak, hogy egyelőre csak parcelláz a hatalom, s nem mindenhol végez előtte mélyszántást? Vagy inkább annak örüljünk, hogy ez végre egy őszinte kurzus: mindenféle alakoskodás nélkül vág rendet a kultúrában – is? Meglehet, a legtöbb, amit tehetünk, hogy örvendünk Pártunk és Kormányunk egyértelmű iránymutatásának! Hiszen minden hatalom legtisztább lényege a kultúrához való hozzáállásán kristályosodik ki. E kristály prizmájának fénytörésében pedig láthatóvá válik a hatalom erkölcsi spektruma. Olyan a hatalom, ahogyan a kultúrával bánik.

Mármost, ez egy ilyen hatalom...

6 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://napizeje.blog.hu/api/trackback/id/tr312873686

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gyurcsány Ferenc Orbán-kóros lett 2011.05.03. 16:38:52

  Legalábbis a tünetei nagyon arra mutatnak. Olvasom, hogy Gyurcsány elvtárs hat kérdésből álló listát állított össze a párthíveknek, amire válaszolniuk kellene. Ez eddig, ha jól tudom nem volt divat a szociknál, de most az Őszödi lovag bevezeti. ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GBL 2011.05.03. 11:19:11

Sztalinnak is első gondja volt minden értelmes embert kinyírni maga körül... az összes zsebdiktátor így csinálja, rettegnek a kicsit is értelmes, vagy akár csak kétkedő emberektől. Szőcs tuti, meg a Tömjénzsolt, meg az idióta Moncsicsi.

legeslegujabbkor 2011.05.03. 19:48:38

Ezt nagyjából az összes miniszterről el lehet mondani, és a nemminiszter miniszterekről is. Az Orbán kormány melyik tagjáról tudsz bármi érdemlegeset leírni? Azon kívül, hogy kedvesek a miniszterelnöknek. Azt nem is gondolom, hogy a bábként való viselkedés és a megalázástűrés volt a kiválasztásuk alapja.

Abrash1965 2011.05.04. 09:45:46

Az a genetikai vizsgálat nem lenne egy nagyon nagy hülyeség.

Persze az is kiderülhetne, hogy a kevés feketehajú-feketeszemű, nem roma népességet kivéve a lakosság genetikailag semmiben nem különbözik a szláv-német genetikai átlagtól. Ergo a hülyemagyar lét nem a tízsszer csavarodásnak, csak az öngerjesztő hagymáznak köszönhető.

Politikai veszélye van, erkölcsit nem látok a genetika bevonásának.

Ébresztő magyar, elég volt, ne tűrd a diktatúrát! 2011.05.04. 11:34:08

Ez a banda is szánalmas, simlis, magyarkodó, álszent csűrhe.

FPéter 2011.05.04. 16:39:47

Az origós cikkből: "Bár Szőcs kinevezésétől végül nem állt el Orbán Viktor, a kötcsei baki szerepet játszott abban, hogy egy erősebb, önálló oktatási-kulturális minisztérium helyett végül a humán ügyeket egybefogó "megaminisztérium" alakult, az így "csak" államtitkárságot kapó kultúra irányítását pedig elválasztották az oktatástól."

Szerintem ez az igazi döbbenet, hogy ilyen események irányítják az egész országunk jövőjét: egy balfasz valami rendezvényen félrebeszél, és ezért más minisztériumi struktúra születik. Félelmetes!!!

Dödölle 2011.05.04. 18:57:46

Orbán takarodj!! 2011.05.04. 11:34:08
"...Ez a banda is szánalmas, simlis, magyarkodó, álszent csűrhe..."
Hogy' írhatsz ilyet ?!!! Nem csűrhe ! CSÜRHE !
Csak helyesen ! ORBÁN, TAKARODJ !!!!!!!!!!!!!
süti beállítások módosítása