A nap izéje

‎"A titán forradalmi út nem habos kakaós uzsonnázással tarkított sétakocsikázás! Hanem egy diadalmasan száguldó gyorsvonat, ahol a mozdony acélos dübörgése elnyomja esendő gyomrunk korgását!"

Utolsó kommentek

"nézd legott Komédiának, s múlattatni fog. "

2011.02.18. 14:45 Harpi

Gratula, az EU-csúcsot is elcsesztük!

Címkék: európai unió orbán viktor brüsszel gödöllő eu csúcs elcsesztük

Nem lesz uniós csúcstalálkozó Gödöllőn, hiába készült pártunk és kormányunk olyan bőszen az eseményre. Bizony, szép is lett volna: Orbán Viktor végre nem vendégként, a leghátsó sorban ágaskodna a közös fotózkodáson, hanem az első sorban, középen, ahol biztosan látszik. Ám, amint most kiderült, ezt is sikerült elcseszni.

A hivatalos közlemény szerint az unió keleti partnerségi csúcstalálkozóját nem májusban tartják Gödöllőn, hanem az év második felében Lengyelországban, már a lengyel EU-elnökség ideje alatt. A hír azért lesújtó az EU soros elnökségének dicsfényében fürdő kormány számára, mert a mi félévünk alatt ez lett volna az egyetlen állam- és kormányfői szintű találkozó Magyarországon. A magyar EU-elnökség szóvivője azt mondta: a változásnak pusztán logisztikai okai vannak, mert tavasszal több más nemzetközi eseményt is tartanak.

Azért ezt a kérdést vegyük górcső alá kicsinyég! 

Jó tudni, hogy a tagországok 2009-ben döntötték el, hogy 2011-ben csúcstalálkozóra hívják össze az uniós állam-, illetve kormányfőket, valamint az EU-partnerségben érintett hat ország első számú vezetőit. A keleti partnerségi csúcs időpontját ezután május végére tűzték ki. A tervezett időpontban azonban – közölte a magyar elnökségi szóvivő – számos más nemzetközi eseményt is tartanak. Januárban ugyanis éppen május végére hirdették meg a G8-as csúcstalálkozót, s állítólag ez az esemény ütközik a gödöllői rendezvénnyel. A hivatalos válasz tehát arra kérdésre, hogy miért nem Gödöllőn találkoznak az EU állam-és kormányfői: nem tehetünk róla, bocs, bekavart a G8.

Logikus. De vajon tényleg nem lett volna megoldás, ha az EU-s vezetők annyira szerettek volna a csodaszép gödöllői kastélyban csúcstalálkozni? Brüsszel, az más, ott mindegyikük vendég, de itt Orbán áll a reflektorfényben. A hivatalos magyarázatot kénytelenek vagyunk elfogadni, még akkor is, ha tudjuk, hogy diplomáciában nem szokás egyenesen kimondani a valódi okokat. De vajon olyan nagyon szívesen paroláztak volna az uniós tagállamok vezetői a fényképezőgépek és tévékamerák kereszttüzében Orbánnal, mint házigazdával? Azzal a magyar kormányfővel, aki nyíltan szembehelyezkedik nemcsak az unió, de az európai demokrácia egynéhány alapelvével, aztán pökhendi módon rendreutasítja az EU vezetőit, most pedig legitimációt és politikai megerősítést kapna az egész világ előtt a teljes uniós vezérkartól. Vajon nem ezt akarja elkerülni Európa?

Szólj hozzá! · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://napizeje.blog.hu/api/trackback/id/tr882670593

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Alkotmányozás 2011.02.18. 17:47:39

 A postás nem csengetett. Egyszer sem. Nem kaptam még meg a levelet az alkotmányozáshoz, de annyira rajtam van a kényszer, hogy az első adandó alkalommal rákattantam egy linkre ahol megtudhattam milyen kérdésekre is kell majd válaszolnom, hog...

Trackback: EU-csúcs: Társházigazdák leszünk 2011.02.18. 16:20:01

Donald Tusk és Orbán Viktor közös házigazdái lesznek az EU keleti partnerségi politikájáról tartandó csúcstalálkozónak. A találkozót Lengyelországban tartják.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása