A nap izéje

‎"A titán forradalmi út nem habos kakaós uzsonnázással tarkított sétakocsikázás! Hanem egy diadalmasan száguldó gyorsvonat, ahol a mozdony acélos dübörgése elnyomja esendő gyomrunk korgását!"

Utolsó kommentek

"nézd legott Komédiának, s múlattatni fog. "

2011.01.23. 11:25 Harpi

Miért nem hősi halott Gamauf János?

Címkék: rendőrgyilkosság gamauf jános alsóörsi rendőrgyilkosság

A család és a rendőrség "szolgálati halottként" temette el a tavalyi alsóörsi kettős gyilkosság 29 éves rendőr áldozatát. Azért nem nyilvánították hősi halottá, mert a nyomozás kezdetén nem lehetett kizárni, hogy az áldozat életvitele, magatartása közrejátszott a tragédia bekövetkeztében. A helyzet azonban gyökeresen megváltozott, amikor a lezárult vizsgálat megállapította, hogy valójában egy ámokfutó ölt. Így elvileg semmi akadálya annak, hogy Gamauf Jánost hősi halottá nyilvánítsák, és posztumusz előléptessék.

 

Megszüntette a Központi Nyomozó Főügyészség a 2010 augusztusában, Alsóörsnél történt kettős gyilkosság ügyében indított nyomozást. Nem volt kapcsolat a gyilkos és áldozatai között, a gyilkosság oka a lövöldöző férfi rossz élethelyzetére, pszichés állapotára vezethető vissza. Mint ismeretes, 2010. augusztus 4-én éjjel rálőttek Gamauf János, 29 éves főtörzsőrmesterre Alsóörsön, miközben egy autó sofőrjét igazoltatta. A rendőr és az autóban ülő 21 éves fiatal meghalt. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője elmondta: a hatóság az elkövető halála miatt januárban megszüntette a nyomozást. (FH/Index.hu)

A rendőrség első reakciója tulajdonképpen érthető. A fiatal főtörzsőrmesterről kollégái úgy tudták, hogy meleg, és a vizsgálat kezdetén volt ok azt feltételezni, hogy közte és a gyilkosság elkövetője között intim kapcsolat volt. Másfelől a fiatal rendőr ellentmondásos figura volt, nem voltak ritkák az állampolgári kifogások az intézkedéseivel szemben, így vélhetően nem kevés ellenséget szerzett a munkája során is. Márpedig, ha a bűncselekmény indítéka valóban személyes ügy volt, akkor ez az affér egy ártatlan állampolgár életébe is került. Ha pedig így történt, akkor kétségkívül nem helyénvaló hőssé nyilvánítani azt a rendőrt, aki nem képes otthon hagyni a magánéleti problémáit, ami Alsóörsön ráadásul éppen azok közül szedett áldozatot, akiknek a védelmére és szolgálatára felesküdött.

De a lezárult vizsgálat eredményei szerint nem így történt.

Mert a vizsgálat eredményei szerint Gamauf János rendőr főtörzsőrmester éppúgy ártatlan áldozata volt egy elborult elme ámokfutásának, mint a fiatal egyetemista. Szolgálatteljesítés közben halt meg, nem személyes ellentétek miatt, hanem pusztán azért lőtték le orvul, mert rendőr volt – a katonai kiképzést kapott gyilkosa esélyt sem adott arra, hogy megvédje az ártatlan polgárokat vagy önmagát. Élete utolsó percében is teljesítette esküjét: szolgált és védett, akár élete kockáztatásával is.

Gamauf János hős volt. Itt az ideje, hogy ezt az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője és az igazságügyi és rendészeti miniszter is kimondja. Ha mégsem, akkor viszont válaszokat várunk a kérdésre: Miért nem lehet hősi halott Gamauf János?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napizeje.blog.hu/api/trackback/id/tr772606764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása