A nap izéje

‎"A titán forradalmi út nem habos kakaós uzsonnázással tarkított sétakocsikázás! Hanem egy diadalmasan száguldó gyorsvonat, ahol a mozdony acélos dübörgése elnyomja esendő gyomrunk korgását!"

Utolsó kommentek

"nézd legott Komédiának, s múlattatni fog. "

2011.01.05. 13:08 Harpi

Áprilisi fülkeizé: Forradalom vagy ellenforradalom?

Címkék: fidesz forradalom ellenforradalom fülkeforradalom

Lehet, hogy mégis forradalom kezdődött tavaly áprilisban? Egyre inkább úgy tűnik, hogy a Fidesz, ha nem is fegyverrel, de mégiscsak gyökeresen felforgatja Magyarország nagy nehezen kivívott többpárti demokratikus társadalmi berendezkedését. Ha viszont a "fülkeforradalom" tényleg az volt, amit Orbán és társai sulykolnak a gyanútlan magyar nemzetbe, akkor vajon nem inkább ellenforradalomról kell-e beszélnünk?

A Fidesz tavaly áprilisban építette be a kommunikációjába a "fülkeforradalom" kifejezést. A mantrát oly sikerrel alkalmazta, hogy ma már nem is kell kimondani, mégis az összes jobboldali lelkületű honpolgár pontosan "tudja", mi zajlott le az urnák felett. Most ne firtassuk, történt-e forradalom egyáltalán, vagy csak a szokásos fideszes demagógiáról van-e szó, figyelmünket fordítsuk a forradalom–ellenforradalom szópár jelentéstartalmára. Forradalom:
1. Politika, történelem: Általában fegyveres eszközökkel történő hatalomátvétel, amelynek során a politikai-gazdasági hatalomból kiszorított társadalmi csoportok vagy osztályok megszerzik az irányítás kulcspozícióit.
2. Átvitt értelemben: Teljes változás, egy adott területen, tudományban végbemenő gyökeres átalakulás, fordulat.

Ellenforradalom:
Egy forradalom törekvéseinek meghiúsítása végett keletkezett forradalom.

(Forrás: WikiSzótár.hu)

Ha elfogadjuk a Fidesz politikai szóhasználatát, akkor bízvást forradalomnak nevezhetjük azt is, ami Magyarországon 1989–1990-ben lezajlott. Ez esetben viszont minek nevezzük azt az egyre inkább "forradalminak" tűnő változássorozatot, ami napjainkban a magyar demokráciában, illetve az ellen zajlik? Akkor végül is áprilisban forradalom volt, vagy nem? Vagy ha az volt, akkor nem az volt? Vagy mivé lett...?

1 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://napizeje.blog.hu/api/trackback/id/tr692562363

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Azért is alkotmányoznak 2011.01.21. 13:52:33

Forradalom van. Kétharmados, fülke- és ellenforradalom. Már csak az Alkotmány – kétharmados többséggel szemben gyönge – korlátai gátolják a tobzódó többség kiteljesülését.A társadalompolitikai tendenciák egyértelműek. És katasztrofálisak. A...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.01.06. 12:02:43

Világos ez mint a nap. Fülkeforradalom.

-1000-ben volt egy államegyházi forradalom, ami eltartott 1848 -ig

-1848-ban volt egy ellenforradalom, ami megszüntette a feudalizmust, a papi tizedet, a papok egyeduralmát a földbirtokaikon.

- 2010 II. Orbán forradalma, ami visszaállítja 1000-1848 közötti állapotokat. Megszünteti az 1848-as ellenforradalom katolikus egyház, király és földesúr ellenes önkényes rendelkezéseit.
süti beállítások módosítása