A nap izéje

‎"A titán forradalmi út nem habos kakaós uzsonnázással tarkított sétakocsikázás! Hanem egy diadalmasan száguldó gyorsvonat, ahol a mozdony acélos dübörgése elnyomja esendő gyomrunk korgását!"

Utolsó kommentek

"nézd legott Komédiának, s múlattatni fog. "

2010.12.04. 17:00 Harpi

Az igazságszolgáltatást is elnyeli a kormány?

Címkék: orbán viktor alkotmánybíróság igazságszolgáltatás bíróságok országos igazságszolgáltatási tanács matolcsy györgy polt péter

Meglehetősen érdekes következtetésekre ad alkalmat az a javaslat, amit Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a parlamentnek benyújtott. Ez ugyanis az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom legalapvetőbb pillérét, a bíróságok függetlenségét teszi idézőjelbe. Nézzük, miről is van szó.

A javaslat számos, az igazságszolgáltatás hatékonyságának javítását célzó módosítást tartalmaz. Ezek nagy része nagyon is üdvözlendő, a bírósági eljárásokat gyorsabbá és olcsóbbá teszi, bezár sok kiskaput, amelyeken keresztül az ügyvédek trükközhetnek, hogy védenceik részben vagy egészben kibújhassanak a felelősségre vonás alól.

Ez eddig rendjén való. Hanem!

Az a módosítás, amely a bírók jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvényt érinti, már igencsak elgondolkodtató. Azt mondja ugyanis, hogy újra kell szabályozni a pályaalkalmassági vizsgálat szabályait, így a kinevezés előtt állást kellene foglalni abban a kérdésben, hogy a jelöltet a személyiségjegyei alkalmassá teszik-e a bírói munka elvégzésére. A vizsgált kompetenciák közé tartozna a döntési képesség mellett a határozottság, az előrelátás, a tárgyilagosság, és figyelembe kellene venni a jelöltek igényességét, kreativitását is.

Mármost, kérem szépen, ki vagy kik fogják eldönteni, hogy az a bírójelölt eléggé igényes, kreatív vagy előrelátó? Milyen egzakt mérési módszerekkel fogják tesztelni őket? Lesz majd egy ponthatár, mint az egyetemen, hogy aki a teszten hatvan pontnál kevesebbet teljesít, az nem alkalmas bírónak? Vagy ez azt jelenti, hogy valakik tökéletesen szubjektív érvek alapján alkalmasnak vagy alkalmatlannak nyilvánítanak jelölteket?

Vagy nem is szubjektív érvekről, hanem politikai megrendelésekről kéne inkább beszélnünk? Annak alapján, ami az inkriminált javaslatban szintén szerepel, hogy tudniillik, az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsban (OIT) a költségvetésért felelős miniszter is helyet kapna, nem hagy kétséget efelől. Ezt a tisztet jelenleg Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tölti be, Orbán Viktor miniszterelnök jobbkeze – maga mondotta így! –, a Fidesz legbelsőbb köreihez tartozó pártkatona. Ja, és egyáltalán nem mellesleg, az OIT kilenc választott tagja közül egynek a rovására kerülne a testületbe ez a pártkatona!

A legfőbb ügyészség már megvan, Polt Péter személyében megtalálták a megbízható embert. De hát, az ügyészségek mindig és mindenhol, a demokrácia legszilárdabb bástyáinak számító országokban is többé-kevésbé a végrehajtó államhatalom részei, még ha ilyen nyíltan nem is illik kinyilvánítani a függőségi viszonyt. Hanem viszont, amit a függetlenség etalonja, az Alkotmánybíróság megfegyelmezésével művelt pártunk és kormányunk, az azért már sok helyütt kiverte a biztosítékot. Most pedig az ügyészség után az igazságszolgáltatás másik, ága, a bírói kar is sorra kerül? Nem túl biztató ez a perspektíva…

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napizeje.blog.hu/api/trackback/id/tr522492976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.12.05. 10:23:05

birkanep.blog.hu/2010/12/04/a_birka_es_a_sajtoszabadsag

Részlet:

"Eddig az volt a helyzet, hogy perindítás esetén a bíróság mérlegelhette, hogy a jogerős döntésig felfüggeszti-e a hatóság határozatának végrehajtását. Az új törvény tervezete megszünteti a bíróságnak ezt a jogkörét, díszletté silányítva a bírókat. Birkák, szerintetek eddig hány bíró tiltakozott? Hallottatok-e arról, hogy a bíróságok sztrájkkal fenyegetőztek, ha a törvényt elfogadják? Naugye. Ha netán eddig kétségetek lett volna, hogy a magyar bírói kar összességében titeket képvisel-e vagy a mindenkori hatalmat, most meggyőződhettek arról, kiknek az igazát képviselik a talárosok."

hirnok 2010.12.05. 19:25:50

@Strici: Amit idéztél, blöff. A forrásnál válaszoltam rá.
Blöff az itteni poszt is. Alkalmassági vizsgálat eddig is volt, most is van, ami pongyola ugyan, de a vizsgálatot végző szakemberek számára a gyakorlatban csak azt jelenthette tartalmilag az alkalmasság vizsgálata, amit a tervezet a tapasztalatok ismeretében törvényi szintre emel.
Nem tökéletes sem az eddigi, sem a tervezett módszer, de jobb nincs, az extrém esetek pedig jól szűrhetőek vele. A tudományok mai állása szerint...
Lehetett anno és lehet most is hangzatos politikai ijesztgetéseket írni a vizsgálatok miatt, hiszen a blogolók is csak saját magukban bíznak (én is magamban), de valami alkalmassági vizsgálat kell az extrém helyzetek elkerülése érdekében. A blogolókra meg rám mégse lehet bízni a dolgot, maradnak a szakemberek, akik államilag elismert vizsgát tettek. Ha mégis baki esik az értékelésnél, az állam állja a számlát. (Egyébként már az államvizsgánál is belenyúlhat az állam, meg a felvételinél is - meg az ágy alatt is lehet valaki...Gyerünk,rettegjünk, mert a gazda látja a jövőt: ezektől a politikusoktól minden kitelik. Gondolom, a múlt felé se vaksi. Én biz egyikben se bíznék, ha sokat törődnék velük.)
A vizsgálat persze rossz az érintettnek, s még sok kedvezőtlen jelzőt felsorolhatnék, de én nem tudok kiötleni jobb módszert a múltbelinél és a tervezettnél. Itt se, máshol se láttam okosságot csak okoskodást és politikai blöfföket.
Legjobb ötletem az, hogy politizálhassanak, pártoskodhassanak a bírák is és tegyék ki a talárra pártjelvényüket. Egyrészt így lenne tisztességes (hiszen nem minden bíró tud fütyülni a politikai handabandázásra s ez kilóghat a kisközösségekben a talár alól), másrészt úgyis politikai elfogultságra hivatkozik minden vesztes fél. Kevesebbszer látnának a népek kilógó lólábat ott is, ahol nincs. Egyébként is feldobná a népünk hangulatát a pártoskodási tilalmat nem ismerő Olaszország bíróságaihoz hasonló – itt-ott parázs - helyzet. Micsoda tématömeg lenne a blogolóknak! Kérem támogatásotokat…

PR-küszöb 2010.12.07. 16:24:24

Csak egy link, de van benne valami, amitől az ember úgy érzi, hogy higannyal telnek meg a csontjai:

index.hu/gazdasag/magyar/2010/12/06/matolcsy_kis_abra/

todor48 2011.01.12. 08:24:15

Az igazságszolgáltatást a FIDESZ már 13 évvel ezelőtt megkezdte kiprivatizálni, ezzel a törvénnyel csak legalizálja és befejezi ezt a folyamatot.
süti beállítások módosítása