A nap izéje

‎"A titán forradalmi út nem habos kakaós uzsonnázással tarkított sétakocsikázás! Hanem egy diadalmasan száguldó gyorsvonat, ahol a mozdony acélos dübörgése elnyomja esendő gyomrunk korgását!"

Utolsó kommentek

"nézd legott Komédiának, s múlattatni fog. "

2010.07.22. 14:29 Harpi

Alkotmánymódosítók, figyelem! Vagy mondjunk cigányt, vagy embert se!

Címkék: cigányok alkotmány faj enying

Víztorony bontásán értek tetten a rendőrök négy férfit a Fejér megyei Polgárdi-Kiscséripusztán, lopás miatt indult ellenük büntetőeljárás - tájékoztatta Németh-Kész Mónika rendőr százados, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t. A szerdán történt eset részleteiről a szóvivő elmondta: a három enyingi és egy siófoki férfi Polgárdi-Kiscséripusztán egy felszámolás alatt álló telephelyen a víztornyot kezdte el bontani, és a vasdarabokat gyűjtötték össze, amikor a rendőrök a helyszínre érkeztek. A férfiak a rendőröknek azt mondták, hogy van bontási engedélyük, de amikor a telephely felszámolóbiztosa a helyszínre ért, kiderült, hogy senki nem adott nekik engedélyt a bontásra - közölte a rendőr százados. (MTI)

Hetente legalább egyszer halljuk a hírt: "Két rivális család tagjai vascsövekkel, karókkal, ásókkal és szamurájkardokkal estek egymásnak..." Persze, mindannyian tudjuk, kikről van szó, miként akkor is, amikor csapatba verődött gyerekek fosztanak ki felnőtt embereket, vagy egész községeket tart rettegésben egy-két család, és szintúgy még ezernyi, nagyon is jellemző, s az egész társadalomban borzongást keltő sajtóhír kapcsán. Cigányok. Tudjuk, de nem mondjuk ki.

Miért is nem?

Azért, mert az alkotmány tiltja a nemre, vallásra, fajra stb. vonatkozó megkülönböztetést, márpedig, ha kijelentem: "Te cigány vagy", akkor ezzel megkülönböztetlek a nem cigány - illetve szerintem nem cigány - többségtől. Ez a sztereotip válasz. Csakhogy - ha szó szerint idézzük az Alkotmányt - ez úgy ahogy van, baromság!

A Magyar Köztársaság Alkotmánya

70/A. §
 (1) A Magyar Köztársaság biztosítja a területén tartózkodó minden személy számára az emberi, illetve az állampolgári jogokat, bármely megkülönböztetés, nevezetesen faj, szín, nem, nyelv, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül.

Nézzük csak. Mi a faj? Ernst Mayr megfogalmazása szerint "a fajt olyan, ténylegesen vagy potenciálisan egymással ivarosan szaporodni képes populációk alkotják, melyek más hasonló csoportoktól a szaporodás szempontjából elkülönülnek". A faj a taxonómia egyik alapegysége, egyben szintje. Az ember - faj. Olyan faj (species), amelynek - jelenleg - nincsenek alfajai (subspecies), fajtái (cultivar), változatai (varietas) stb. Az emberi fajnak rasszai vannak: afrikai, ázsiai, kaukázusi stb. És a cigány még csak nem is rassz, hanem egy viszonylag jellegzetes küllemi adottságokkal bíró, s azokat többé-kevésbé határozottan átörökítő nemzetiség. Pontosan ezért nem nevezhetjük nevükön a cigányokat.

Mármost, ha az ember egy egységes faj, akkor az Alkotmány tiltása a fajra vonatkozik. Nem jelenthetjük hát ki senkiről, hogy ember, mert azzal alaptörvényt sértünk. Azt sem mondhatjuk, mellesleg, hogy férfi vagy nő, mert az is alkotmánysérétés. 

A hír tehát helyesen így szól: Víztorony bontásán értek tetten a rendőrök négy lényt a Fejér megyei Polgárdi-Kiscséripusztán, lopás miatt indult ellenük büntetőeljárás.

Vagy mondjuk ki: cigányok voltak, ha azok voltak! (A körözési személyleírásoknak például általában jót szokott tenni az efféle határozottság.)

Vagy változtassák meg az urak az Alkotmányt nemes buzgalmukban, és irtsák már ki végre belőle ezt a faji baromságot!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napizeje.blog.hu/api/trackback/id/tr132168721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása