A nap izéje

‎"A titán forradalmi út nem habos kakaós uzsonnázással tarkított sétakocsikázás! Hanem egy diadalmasan száguldó gyorsvonat, ahol a mozdony acélos dübörgése elnyomja esendő gyomrunk korgását!"

Utolsó kommentek

"nézd legott Komédiának, s múlattatni fog. "

2010.04.08. 19:54 Harpi

Fidesz-műbalhé: Cui prodest?

Címkék: fidesz választások jobbik kiszivárogtatás hírszerzési háború kubatov gate

A Fidesz és a Jobbik közötti hírszerzési háborúvá fajult a kampány utolsó szakasza. A harcban hosszú ideig a Jobbik állt vesztésre, de a pártigazgató titokban felvett adatbázis-ismertető előadásának nyilvánosságra hozatalával nagyot fordítottak a radikálisok. A belsős információk ismétlődő kiszivárogtatása miatt a Fidesznél szűrni kezdték a Jobbik-gyanús aktivistákat. (Index.hu)

A választásokon résztvevő pártok prominensei tátott szájjal bámulnak az újabb skandalumról szóló hírekre. Kiszivárogtatás? Nahát! Egy belső pártrendezvényről hangfelvétel juthat ki, ráadásul egyenesen az ellenfélhez? Még ilyet!

Nem ismerős a történet? Az elmúlt két évtizedben megannyi példa akad ehhez hasonló botrányokra; egyszer hangfelvétel jutott ki, másszor bizalmas pártirat vagy titkos névsor landolt az ellenfélhez köthető médium postaládájában. És a dolog mikéntje és miértje rendre csak sokkal később vált érthetővé. Az esetek elsöprő többségében az első benyomás hibás volt, miként a közvélemény és a politika reakciója is - ám mindannyiszor pontosan megfelelt a lavina elindítója közvetlen érdekeinek. Pontosan ez történt az Antall-levéltől egészen az "Elkúrtuk"-beszédig, minden egyes esetben. Mert a nagypártok biztonsági és PR-szakemberei nem hülyék. Az jut ki a zárt eseményekről, aminek ki kell jutnia.

Mindezek ismeretében halkan megkérdem: Cui prodest? Kinek van haszna abból, ha az egész ország megtudja, hogy a Fidesz pontosan tudja, névvel, címmel és telefonnal, hogy ki az, aki elment szavazni (kéretik erre emlékezni, később még fontos lesz!), de nem a Fideszre adta a voksát? A Jobbiknak? Valamelyes haszna kétségkívül lesz ebből, mert néhány, a paletta jobb szélén táncoló bizonytalan ezek után majd inkább rájuk szavaz. Az MSZP-nek, az LMP-nek és az MDF-nek viszont valószínűleg az égvilágon semmi előnye nem származik a dologból; olyannyira távol állnak a szimpatizánsaik a Fidesztől, hogy az "átállítás" szinte reménytelen.

No és magának a Fidesznek vajon lehet-e haszna ebből az arcpirító adatvédelmi törvénysértésből? A válasz előtt szögezzük le: egyelőre szó sincs semmiféle törvénysértésről, szabálytalan adatkezelésről - pusztán egy nyilatkozatról van szó. Ám ennek a nyilatkozatnak furcsa hatása lehet három nappal a választás első fordulója előtt! Az tudniillik, hogy azok a szavazók, akik lelkében ezért vagy azért ott lappang a megtorlástól, a listázástól, a lélektani zsarolástól, az éjszakai telefonoktól, s a hajnali ajtócsengőtől való félelem, azok mindezek után nem mernek elmenni szavazni, hacsak nem a Fidesz neve mellé teszik a jelet. A képlet világos: a balhét utólag kidumáljuk, de azt elértük, hogy pár százezer ember, aki egyébként se ránk szavazott volna, inkább otthon marad. Menjen hát ki a felvétel...

Ismerve a mára felnőtté vált néhai fiatal demokraták végtelenül kifinomult, a legfejlettebb titkosszolgálati operációkra hajazó politikai manővereit, ebben a lehetőségben nincs is olyan sok fikciós elem. Ám ha így van, s nem csak az összeesküvéselmélet-gyártók agyában rakott fészket ez a gondolat, akkor ez alighanem az elmúlt húsz esztendő leggusztustalananabb választási fogása volt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napizeje.blog.hu/api/trackback/id/tr111905454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása