A nap izéje

‎"A titán forradalmi út nem habos kakaós uzsonnázással tarkított sétakocsikázás! Hanem egy diadalmasan száguldó gyorsvonat, ahol a mozdony acélos dübörgése elnyomja esendő gyomrunk korgását!"

Utolsó kommentek

"nézd legott Komédiának, s múlattatni fog. "

2009.12.10. 12:39 Harpi

Szentszék-rekedés – kamuzik a pápa!

Címkék: pápa karácsony kanári szigetek vatikán xvi. benedek róma nyugdíjas hazudnak járvány betlehem hellókarácsony éjféli mise kamuzik

A Szentszék sajtószolgálata bejelentette: az idén karácsony szentestéjén este tíz órakor pontifikálja az éjféli misét a Vatikánban XVI. Benedek pápa.

A hír némi értetlen döbbenetet váltott ki a katolikus világból, és nemcsak abból. A Vatikánnak, előbb pedig Rómának, voltak már meglepő húzásai, de abban majdhogynem biztos vagyok, hogy az éjféli mise eleddig mindig éppen december 24-én éjfélre esett. Nem este tízre és nem hajnali háromra: éjfélre. Egészen mostanáig.

Mostan ugyanis tízkor van az éjfél Rómában. S hogy miért? A pápa sameszai azt mondják, azért, mert fáradt az öreg. Nem akarják nagyon nyúzni. Nyolcvankét évesen az embernek éjfélkor már ágyban a helye, nem pedig hideg, nyirkos templomokban ácsorogni és szívni mások köhögését. Járvány is van, ugyebár.

Sokakban persze rögvest felsejlik valami összeesküvés halovány, borzongató árnyképe is: lehet, hogy valamiről tudnunk kéne? Kamuznak? Ott is? Azok is? Ehhez mi itten hozzá vagyunk szokva, így vagyunk szocializálva; itt, kérem, mindig kamuztak, most is kamuznak, miért ne tennék ugyanezt a Vatikánban is. A pápa maga is.

Hanem viszont, a római katolikus egyházfő, Szent Péter trónjának örököse, mint tudjuk, tévedhetetlen. Nem tud tehát hazudni. Ha mond, vagy akár csak gondol is valamit, az menten igazsággá válik. Akkor is, ha nem az. A pápa tehát nem hazudik. Legfönnebb sumákol egy csöppet. Nem mondja meg a frankót.

Mink meg kombinálunk rögvest. Jómagam jelesül ma reggel, az iroda felé ballagván számolgatni kezdtem. Mennyi is az annyi Vatikánban? Csak nem arról van szó, hogy XVI. Benedek nem Rómához igazítja az órát? Hanem Betlehemhez. Karácsonykor ezen nincs mit csodálkozni. Ha jól számolok, akkor ­– elfeledvén a téli időszámítást –, amidőn Rómában este tizet üt az óra, akkor Betlehemben épp éjfél van. Logikusnak tűnik. No de akkor miért kell kamuzni?

Lehet persze, hogy a dolog ennél sokkal egyszerűbb. A pápa fáradt. Ő is emberből van. Szeretne egy kis nyugalmat végre. Lenyomja az éjféli misét tízkor, aztán hazamegy az Angyalvárba meccset nézni és sörözni. Aztán a szilveszteri buli után gyorsan lezavarja a vízkeresztet meg a húsvétot, Urbi et orbi-áldással egyetemben, és januárban rohan a többi német nyugdíjas után a Kanári-szigetekre.

Ha csak így nem...

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napizeje.blog.hu/api/trackback/id/tr841588032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pszicho68 2009.12.10. 17:12:35

Minek ennyit kombinálni? A karácsony a családé. A gyerekkel tölti.
süti beállítások módosítása