A nap izéje

‎"A titán forradalmi út nem habos kakaós uzsonnázással tarkított sétakocsikázás! Hanem egy diadalmasan száguldó gyorsvonat, ahol a mozdony acélos dübörgése elnyomja esendő gyomrunk korgását!"

Utolsó kommentek

"nézd legott Komédiának, s múlattatni fog. "

2011.10.01. 18:31 Harpi

Miért ökörség nálunk a népszámlálás?

Címkék: fidesz hatalom népszámlálás cenzus beteg ország

Papírforma szerint ma megkezdődött a 2011-es népszámlálás. A cenzus miatti füstölgés azonban már jóval előbb megkezdődött. A hazai sajtó és a blogszféra egyik fele folyamatos felháborodásban leledz az intimszféra brutális megsértése miatt, a másik fele pedig igyekszik megmagyarázni, hogy minderre miért is van erre szükség. Tényleg: miért is? És legfőképpen miért baj mindez? És egyáltalán: a mai magyar valóság közepette van értelmezhető hozadéka annak a 19 milliárdnak, amit a cenzusra költünk?

Már megint népszámlálás! És már megint „ezek” rendezik! Nekik biztos ez valami mániájuk, kényszeresen gyűjtik az adatokat a békés polgárokról… Persze, legutóbb, 2001-ben is a Fidesz-kormány rendelte el, és a fideszes KSH rendezte meg a cenzust… Ilyen és ehhez hasonló hangoktól hangos most kies hazánk, a népszámlálás feletti puffogást visszhangozza a Tihanyi apátság fala, az olvasószerkesztőknek pedig már zsibbad a szeme a sok felháborodott publicisztikától. Ez is egy ilyen publicisztika. Fel vagyok háborodva ugyanis. Nézzük a tényeket!

A Központi Statisztikai Hivatal – Európa egyik legpatinásabb ilyen intézménye –, ha teheti, tízévenként népszámlálást rendez. Volt, hogy nem rendezett, mert nem volt rá pénz paripa vagy posztó, vagy épp’ puskák ropogtak a Keleti Károly utcában. De ha tudta, megrendezte. Az pedig csak a véletlen és a parlamenti forgószínpad perverzitásának eredménye, hogy a rendszerváltás óta mindig konzervatív kormányok regnáltak, amikor cenzus volt Magyarországon. Nincsen tehát semmiféle összeesküvés itten.

Sérül az intimszféra? Igen, sérül. A világon minden népösszeírás során ez a helyzet: az emberek kénytelenek a legszemélyesebb adataikat közölni a hivatal megbízottaival, hiszen csak így rajzolható hiteles kép az ország népéről. Cseszegetnek minket az ingatlantulajdonunk miatt? Igen, cseszegetnek. Minden népszámlálásnak van egy kiemelt célja, ezúttal a magyarországi lakásállomány felmérése áll a középpontban. Nyilatkozzunk a vallásunkról és az etnikai identitásunkról? Igen, a számlálóbiztosok erre is kíváncsiak. Méghozzá azért mert csak így rajzolható hiteles kép Magyarország népéről – ld. mint fent.

Baj ez? Nem baj. Illetve, nem ez a baj.

Az a baj, hogy mindez nálunk, mai magyar honpolgároknál úgy veri ki a biztosítékot, mint nagyanyám Rakéta porszívója. Az a baj, hogy az elmúlt, valamivel több, mint két évtized alatt sikerült oly mértékben széjjelrombolni az embereknek az államba, az állami intézményekbe vetett bizalmát, ami, túlzás nélkül a legsötétebb kommunista diktatúra éveire volt jellemző. Amikor egyébként tiszteletre méltó értelmiségiek nagy nyilvánosság előtt jelentik ki, hogy hazudni fognak az összeírólapon, mert nem hajlandók kiadni a hatalomnak a legféltettebb intim adataikat, akkor itt nagyon nagy a baj. Érdemes megnézni – ide kattintva – a legutóbbi amerikai népszámlálásról készített térképet. Ha ránagyítunk a csúszkával a jobb felső sarokban, akkor lényegében háztömbökig leszűkítve megnézhetjük, hogy egy-egy szűkterületen milyen a lakosság etnikai összetétele.

Megkérdeztem a hivatal illetékesét, és kiderült: ilyet a KSH is tud majd készíteni, persze az adatvédelmi jogszabályok figyelembevételével. Az viszont, hogy mennyire lesz reális a kép, már másik kérdés. Nálunk ugyanis jelentős jedi kisebbség lesz, és nem szabad megfeledkezni a számottevő piréz népességről sem. Nálunk a cigányok nem merik cigánynak nevezni magukat, felhívásra van szükség, hogy a zsidók vállalják zsidó mivoltukat, a katolikusok pedig vallják meg a vallásukat… És nagyon sokan nem fogják. Facebook-közösség született azért, hogy hazudjunk a kérdőíven, de ez szükségtelen, hiszen valahol mindannyiunkban ott motoz a betyártempó, hogy basszuk át a hatalmat, írjunk hülyeségeket az adatlapra.

Van egyáltalán értelme ennek a népszámlálásnak?

Végiggondolta valaki, hogy mit érnek majd ennek a népszámlálásnak az adatai? Létezik az ismert világegyetemben olyan statisztikai szoftver, amely képes oly mértékben tisztítani az adatokat, hogy eltüntesse a "dafke-hazudozások" torzítását? Végiggondolta már valaki, hogy amikor a KSH azt mondja, Magyarországon 2011-ben a lakosság ennyi és ennyi százaléka tartozik egy bizonyos valláshoz, akkor ez a szám mit jelent? Azt, hogy a lakosság azon részének, amelyik hajlandó volt válaszolni az adott kérdésre, ennyi és ennyi százaléka írta azt az adatlapra, hogy ő bizony párszi, vagy azt, hogy az éppen nem szándékoltan hazudó válaszadók közül azoknak, akik nem vétettek direkt hibát a rubrikában, hány százalékuk valóban animista?

És mi a helyzet a lakásállomány felmérésével? Higgyünk a lakosság által szolgáltatott adatoknak? Elhiggyük, hogy igazat írtak, szabálysértési felelősségük teljes tudatában? Akkor, amikor a média két hónapja másról sem szól, csak a kormány álságos adatgyűjtési hisztériájáról? És mi hazudunk éjjel, hazudunk nappal, hazudunk minden hullámhosszon, mert nem az elmúlt másfél évben és nem is az elmúlt tíz évben, de az elmúlt kétszáz évben arra vagyunk szocializálva, hogy hazudjunk. Az a tuti. Félünk. Hazuggá tettek minket a kormányaink, azok is, amelyeket a nyakunkba kaptunk, de azok is, amelyeket mi magunk választottunk.

Az, hogy a lakásokról, tulajdonunkról, betegségeinkről, vallásunkról, nemzetiségi hovatartozásunkról mi mindent fogunk süketelni, itt csak részletkérdés. Nem a KSH kérdőíve a baj itt, hanem az, hogy beteg országban élünk. És most elköltünk majd' húsz milliárdot valamire, aminek a hozadéka enyhén szólva kérdéses...

7 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://napizeje.blog.hu/api/trackback/id/tr653270461

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem értem Márta István mit nem ért? 2011.10.07. 10:14:48

Nem tudom, miért értetlenkedik Márta István. Az utóbbi másfél évben búra alatt élt? Esetleg ki sem mozdult a színházból? Nem hallgatott híreket, nem olvasott újságot? (Igaz, hiteles médiumból egyre kevesebb van, de a XXI. században élünk, legalább az i...

Trackback: Nokiás doboz helyett olajoshordó? 2011.10.03. 20:45:23

Figyelem az üzemanyag árakat és csak hüledezek. Egyszerűen nem értem, hogy miért kúszik mindig feljebb és feljebb. Néha ugyan csökkentik az árukat egy kicsit, de a következő emeléssel mindig az előző magas ár fölé kerülnek. Éves szinten viszont egyérte...

Trackback: Katkó-e vagy? 2011.10.02. 11:10:35

„Népszámláláskor valljuk meg, hogy katolikusok vagyunk!” Ez a felhívás olvasható azokon a szórólapokon, amiket a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia az ország összes postaládájába eljuttat. Ezzel ismét bebizonyosodott, hogy izgalmas hely ez a Magyaror...

Trackback: Népszámlálás jogszerű elutasítása 2011.10.01. 20:49:51

Jómagam ezt a blogbejegyzésemet kinyomtatva teszem a népszámlálási borítékba. A kitöltetlen kérdőív az nálam marad. A borítékot leragasztva adom oda a számlálóbiztosnak. A boríték átlátszó ablakában az állandó lakcímem helyett a "Népszámlálás jogs...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

torrente63 2011.10.02. 08:59:34

Naná hogy hazudunk. Nekünk már csak ez maradt.Éjjel-nappal......

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2011.10.02. 11:33:38

szomorú, hogy a posztnak elégé igaza van.

PeZe 2011.10.02. 11:42:50

Szerintem aki hazudik, az lop is.

torrente63 2011.10.02. 22:02:27

@PappZe:

Viktoron kívül ki nem?

PeZe 2011.10.02. 22:24:24

Ki nem hazudik, vagy ki nem lop? :)

bucbuc 2011.10.03. 08:14:31

A népszámlálásnak, mint mindennek ebben az országban az a célja, hogy legyen. Mert ilyen- olyan érdekek fűződnek hozzá.

Ha mellesleg haszna is van esetleg nem okoz kárt, akkor nagyon örülünk.

De az se baj, ha véletlenül kárt okoz az, mert a célját betelesíti: hasznot hoz valakiknek.

Ennyi a képlet bocikáim. _Minden_ így működik errefelé.

aeidennis 2011.10.14. 14:42:32

Köszi az amerikai linket, zseniális. Elvittem, belinkeltem.
süti beállítások módosítása