A nap izéje

‎"A titán forradalmi út nem habos kakaós uzsonnázással tarkított sétakocsikázás! Hanem egy diadalmasan száguldó gyorsvonat, ahol a mozdony acélos dübörgése elnyomja esendő gyomrunk korgását!"

Utolsó kommentek

"nézd legott Komédiának, s múlattatni fog. "

2011.07.01. 19:52 Harpi

Mínuszos hír az ex-NBH-főnök kémkedési ügye

Címkék: cenzúra nbh médiatörvény galambos lajos lakatos ernő

Kémkedéssel gyanúsítják az egyebek mellett a kémelhárításért is felelős Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatóját. A katonai bíróság végül nem helyezte előzetes letartóztatásba a nyugállományú titkosszolga tábornokot, de elrendelte a háziőrizetét. Egyelőre nincs hivatalos információ arról, hogy vajon milyen ügy miatt indult eljárás Galambos Lajos ellen. A magyar kémbotrány vélhetően jobban megrázta a külföldi és nemzetközi hírszolgálatokat, mint a hazai médiát – az ügyről a péntek esti kereskedelmi híradók nagyjából a klasszikus "mínuszos hír" szintjén számoltak be...

Az RTL Klub fél hetes Híradója egy nagyjából félperces hírt adott az ügyről, és hasonló mélységben számolt be az esetről lényegében a teljes magyar kereskedelmi média. Egy kedves barátom – "fekete öves" napilapos újságíró – ezzel kapcsolatban ennyit talált mondani: "Megpróbáltam elképzelni, amint a CNN egy félperces, kizárólag a száraz tényközlésre, a hivatalos közszolgálati hírügynökségi információkra alapozott hírben számol be arról, hogy kémkedéssel gyanúsítják az amerikai kémelhárító-főnököt. Megpróbáltam – de nem sikerült..."

Nekem sikerült. Megpróbáltam, és simán el tudtam képzelni egy országot, amelyben – talán nem véletlenül – az új médiatörvény hatályba lépésének napján pattan ki az utóbbi évtizedek legnagyobb titkosszolgálati botránya. Abban az országban a hatalomnak úgyannyira sikerült beszaratnia a médiát a kilátásba helyezett milliós büntetésekkel, hogy senkinek nem jut eszébe továbbgondolni a hivatalos, közszolgálati tényeket. Abban az országban reggel gyorsan közlik, hogy a kormány vizsgálatot indított egy patinás napilap ellen, amiért az online kiadásában egy kommentelő felségsértést követett el. Nem sokkal később ebben az országban kirobban a kémbotrány – és már senki nem mer találgatni, egyetlen elektronikus médium sem mer utánamenni a hírnek, senki nem fejti tovább a soványka információkat, senki nem mer olyat mondani, amiből baj lehet...

Ebben az országban a sajtóról csak múlt időben lehet beszélni. Mert ebben az országban csak hírszolgáltatás van.

Lakatos Ernő, az MSZMP KB egykori agit. prop. osztályvezetője visítva röhög valahol.

Hajrá, Magyarország! Ők így szeretnek téged...

30 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://napizeje.blog.hu/api/trackback/id/tr733031007

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Amikor a zemberek csak számok 2011.07.05. 19:46:54

Volt egyszer egy ember (még szakálla sem volt, nem hogy kender) aki szeretett álmodozni. Hol kicsit, hol nagyot. De az álmai nem igazán jöttek be, olyannyira nem, hogy csúfos bukás lett a vége. Akkora, hogy 8 évig nem is találta a helyét (a munkahelyét...

Trackback: Tessék mondani ez már a demokrácia? 2011.07.04. 19:23:33

 Ez a konzultáció az előzőnél is nagyobb siker volt, 1.140 millió kérdőív érkezett vissza az állampolgároktól. Ebből is látszik, hogy sikeres az újfajta kormányzás, nem az emberek feje felett, hanem a véleményüket meghallgatva hoznak döntéseket - ...

Trackback: Elkezdődött Tata esztergomizálása 2011.07.03. 18:16:14

 Történt, hogy 2008-ban a város kötvénykibocsájtásra adta a fejét. Lett is belőle pénz dögivel, úgy 3 570 000 000 Ft. Ez rengeteg pénz, igaz vissza is kell fizetni. Azonban a városban szemmel láthatóan semmi nem történt azóta sem. H...

Trackback: Egyszerűség 2011.07.01. 21:16:39

A kormány kommunikációval foglalkozó illetékesei vizsgálatot kezdeményeztek – nagyon helyesen! – egy bizonyos napilapunk ellen az internetes kiadásán megjelent komment miatt.             A vizsgálatot ke...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mb1 2011.07.01. 23:10:55

én is úgy félek, nem is merek írni semmit

komolyan elhiszi ezt valaki, hogy félelemből nem találgat senki olyat, ami a kormány hasznára volna ?? épp az ő malmukra hajtanák a vizet még a valótlanságokkal is

miért kell ismételgetni a szoci paneleket a média temetéséről?

ha van alapja, oka akkor rendben van, de most épp köze nincs a dolognak ehhez

megyek vissza félni :)

Amidazophen 2011.07.01. 23:18:48

Ebben az oszágban már minden megtörténhet ezek után. Az is, hogy a véleményemért majd perbefog Szalai Annamária hivatala. Vagy: hogy nem közlitek, mert besz@rtatok.

De mégis: Galambos GyF kinevezettje volt. Kövér a háttérből mozgatja a szálakat. Demeter meg segit neki.

El fog jönni a nap, amikor OV és fenekara úgy menekül majd a népharag elől, mint a Pahlavi, az utolsó perzsa sah.

Cak az nem bizots, hogy én ezt még ép ésszel megérem.

nandras01 2011.07.02. 00:02:47

@mb1: ha nem érted, hogy mi is a probléma, akkor tényleg kezdhetünk félni...

nandras01 2011.07.02. 00:05:50

@nandras01: folyt.
nem azért, mert annyira fontos valaki lennél, hanem, mert bemutattad, hogy a droidok -és sajnos ma még a droidok alkotják a többséget- hogyan gondolkodnak.
ezért tehet meg büntetlenül bármit orbán és hű csatlósai.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2011.07.02. 00:13:04

Bocsánatot kérek, itt mintha valaki az RTL Klub híradóját és a 'hír' szót véletlenül együtt említette volna. Ezzel az erővel azt is megnézhetnénk, hogy a Reflektor milyen mértékben tárgyalta az ügyet.

stevie-w 2011.07.02. 00:15:31

@Amidazophen: "De mégis: Galambos GyF kinevezettje volt. "

Medgyessy kinevezettje volt, akit GyF váltott le.

Csak a pontosság kedvéért.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2011.07.02. 00:17:41

"Megpróbáltam elképzelni, amint a CNN egy félperces, kizárólag a száraz tényközlésre, a hivatalos közszolgálati hírügynökségi információkra alapozott hírben számol be ..."

Nekem sem sikerül. A CNN lényegében a mai kereskedelmi hírprodukálás etalonjává süllyedt. Tényközlés helyett lihegés van, "a helyszínen meredezik munkatársunk", és kapcsolj oda bármikor, biztos, hogy éppen egy "breaking news"-ba csöppensz. Szar.

kaskala 2011.07.02. 02:06:50

Androsz 2011.07.02. 00:17:41
És ezt ma a Hírtv gyönyörűen le is koppintotta a Szilvási ügy tálalásával.

vizipook 2011.07.02. 02:39:44

és most mi a gond a galambossal? kémkedett, de hát ez volt a munkája, az nbh azért van, hogy kémkedjen.

Erdőtársulás 2011.07.02. 06:56:40

Nem kell az ilyen ügyekkel foglalkozni, nincs itt semmi látnivaló, haladjanak tovább! Mostantól ezeket a feladatokat pártállam központi titkársága végzi. Tektintsük ezt lehetőségnek, hogy időnket ne az ilyen felesleges véleményalkotási feladatok lopják el, hanem koncentrálni tudjunk az előttünk álló közmunkás évekre. Hamarosan a polgári köröket is közmunka-körökké alakítják. Jönnek a kínai üzemek akiknek a Széll Kálmán terv második fejezete szerint a minimálbér feléért az állam fog 8 órás közmunkaerőt kölcsönözni. Örüljünk neki, hogy a munkával foglalkozhatunk végre, és a véleményalkotás súlyos terhét leveszik a vállunkról.

lobster thermidor 2011.07.02. 06:59:44

A vak is látja, hogy Gyurcsány Ferenc az igazi célpont. Sukoró ürügyén nem sikerült berántani, majd kreálnak valami jó kis kémügyet, amivel jól meg lehet vádolni.

lobster thermidor 2011.07.02. 07:04:45

Ja, és természetesen a vád, valamint az összes vallomás, vádirat és az ítélet is titkosítva lesz 80 évre, mert nyilvánvaló, hogy súlyos államtitkokról van szó, és államérdekeket sértene, ha nyilvánosságra kerülnének.

anonymand 2011.07.02. 07:15:58

@mb1:

Tisztelt mb1!

Teljes mértékben igazad van!
Ugyan mi félnivalója van annak, aki nyelvel?
Semmi.

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: maximum annyi, hogy csontot ér....

egyenlítő 2011.07.02. 08:02:41

@mb1: Eredj kommentelni a Heti Válaszhoz!

kamasuka 2011.07.02. 08:14:41

Mert azonkívül, hogy senki sem igazán tud semmit, miről kéne még írni?

Ez nem "Kiszel Tünde levette a legrégebbi bugyiját" (a falról) tipusú hír, ahová a Fókusz, a Story TV, a Reflektor tévé, a Mokka, a Cappucino és egyéb létező v. nem létező bulvárszarok kiszállnak, majd a Bors és a Blikk fejenként 1-1 oldalas cikket közöl a nagy semmiről. Ha itt bárki bármit leír, azt bizonyítani kell. Mivel senki sem tud semmit, aki meg tud, nem nyilatkozik, és az egészből úgy lett hír, hogy valamelyik "rokony" a nyilvánossághoz fordult, miszerint elvitték az "aput" (pasim, férjem, szeretőm - a kívánt rész aláhuzandó), majd a korábbi esetektől eltekintve nem történt semmi.

Ez vsz nem az a fajta hazaárulás, amivel a volt hatalom szekértolói végigturnézták a nyugati médiát, hanem sokkal komolyabb, hisz igazán semmi konkrét nem hangzott el, csak szóbeszéd terén.

De valóban, a rohadt kormány már megint odacsap a médiának, és letilt mindent, hisz a Való Világot sem engedték végigvinni, sőt 106. széria sem lesz hamarosan ...

Link Elek 2011.07.02. 08:14:41

azert nem hir, mert mindenki tudja, hogy a politikai pozicioban ulok lopnak csalnak hazudnak.
mindegyik.
az meg, hogy az osszes mszp-s kinevezett es politikus bortonben fog ulni vilagosan kovetkezik abbol, amit orban az elszamoltatasrol mondott.

vagyis semmmi emlitesre melto nem tortent.

halihalo 2011.07.02. 09:04:56

Egy másik megoldás, miért nem veszi senki komolyan a hírt: mindenki tisztában van vele, hogy koncepciós az ügy, csak figyelemelterelésre van. Akkor meg minek megtenni a szívességet, és elterelni a figyelmet...

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2011.07.02. 09:09:21

Én úgy szeretném a fideszhívőktől hallani, hogy ez a hírcentrumos dolog olyannyira jó, hogy ez kellett volna nekik már Gyurcsány idejében is!
Előre is köszönöm!

soproni1 2011.07.02. 09:11:00

Szerintem bonyolult az ügy. Földesi Szabó a fidesz embere volt . Galambos meg már az Mdf-é is Boross idejében. Itt a pénz összehozta az ellenfeleket. Persze lehet, hogy nem is voltak azok.

Mr. Rustical 2011.07.02. 09:29:52

Nem teljesen vágom: miért előnytelen a hatalom számára, hogy az előző kormány emberei és lassan tagjai a vádlottak padjára kerülnek?
Inkább azt gondolnám, hogy a "megfélemlített" média az ilyen híreket jelentősen eltúlozva, főcímlapon hozza.
Egyébként meg, hány büntetést is osztottak ki eddig azért, mert vmelyik csatorna híreket (bármilyen híreket) közölt?

Nevetségesek vagytok.

A média ma is, pont úgy, mint húsz éve folyamatosan, reggeltől estig zengi a haladó baloldaldícsőségét. Egy nagyon rövid kispadra le lehet ültetni az összes jobboldali média-szereplőt, s melléjük azokat is, akik nem teljesen elkötelezettek a politikai baloldalnak.

A kereskedelmi tévékben a Hati Hetestől a Való Világig folyik a baloldali "értékek" dícsőítése és a jobboldal gyalázása, szünet nélkül, pont mint eddig mindig.

Az Index címlapjára -amióta létezik Index - még soha nem került olyan vélemény, ami nem lett volna kedvező a politikai baloldal számára, és ne lett volna kedvezőtlen a jobboldal számára. Médiatürvény lőtt pont úgy, mint a médiatörvény után.

De azért csak rettegjetek nyugodtan a "sajtószabadságért", végül is ezzel mindig biztosan címlapra lehet kerülni az agyonöncenzúrázott lapokban.

alfacharlybravo 2011.07.02. 09:36:15

Az hír lenne ha Gy.F. és az a Libás Hodorkovszkíjt tanítanák ultizni. De legalább van valami, nem úgy mint Keller idejében. Egy rohadt Orbán bányát sem sikerült feltárnia, pedig igen jó vájár volt.

egyenlítő 2011.07.02. 09:43:01

@alfacharlybravo: Hát persze, hogy nem. Hiszen nem volt taggyűlés!

igényes 2011.07.02. 09:44:10

Nekem furcsa, hogy egy hazaárulót, egy főkémet háziőrizetben tartanak. Az ügy "Szigorúan Titkos"!

Hogyan lehet és kinek számára lehet ez az ügy szigorúan titkos. Úgy tudtam az a titok, amit nem akarunk más elött felfedni. Itt másról lehet szó!

A titok gazdája volt ezek szerint:
-Galambos Lajos, de elötte ez nem titok, hiszen tud, amit tud.
-A titkot ezek szerint tudja Földesi, de elmondta, tehát nem titok többé.
-Polt Péter is immár tudja a titkot, tehát elötte már nem titok.
-Polt Péter elmondhatta a már nem titkot egy bírónak, aki olyan nagy horderejűnek tartotta, hogy egy panel lakásban őrizteti Lagzi Lajcsit, vagy Galambos Lajost.

Most nem tudni, ki elöl mit titkolnak, mert a feltételezendő megbízó elött nem volt titok, hiszen valószínűleg az eredeti titkot Galambos elmondta neki.

Úgy néz ki, hogy a magyar nép kivételével mindenki ismeri a "titkot"

Tegnap a lengyelektől kapott egy szúró, vágó fegyvert Orbán Viktor, pont olyan ajándékot, melyet Sólyom László is, de Sólyom, amit kapott ajándékot, mind kalapács alá tette és jótékony célra fordította a beérkező 15 millió forintnyi összeget, mert jogkövető magatartást tanusított, meg tudta, hogy mint a Magyar Köztársaság elnöke kapta, s nem Sólyom Lászlóként.

Szerintem az igazi nagy titok, az Orbán Viktor ajándékgyűjteménye, ami bizony több 10 milliós nem bevalott jövedelem.

Amidazophen 2011.07.02. 09:44:50

@stevie-w: Köszönöm a helyreigazitást!

Mondandómat a "Galambos a szocik kinevezettje volt" értelemben gondoltam, de a kinevező személyében tévedtem.

egyenlítő 2011.07.02. 09:45:32

@Mr. Rustical: Menjél kommentelni a Heti Válaszhoz! Komolyan!

taecleau 2011.07.02. 09:52:32

@Mr. Rustical: "Egyébként meg, hány büntetést is osztottak ki eddig azért, mert vmelyik csatorna híreket (bármilyen híreket) közölt?"

eddig? úgy érted, ez alatt az egy nap alatt, amíg már büntetni lehetett? húzd már ki a fejed a seggedből, légy szives.

halihalo 2011.07.02. 10:13:04

@Mr. Rustical: Nomen est omen... Már ha érted... :)

maim 2011.07.02. 10:16:03

Szerintem az átlagembert nem is foglalkoztatják ezek a hírek(lehet,hogy azt sem tudja mi az az NBH).
Az érdekli őket,hogy holnap legyen kaja az asztalon,ki legyen fizetve a jelzáloghitel,ne
csapjon a villám a cseresznyefába stb...
Ezt minden szarkazmus nélkül mondom.A híradósok meg nagyon is tudják,hogy mi az igény.Politizálni csak az politizál,akinek van
még mit a tejbe aprítani,a többi poltizálása
az anyázásban merül ki.

vauvauvau 2011.07.02. 10:53:03

Minden nagyon szép, mindennel megvagyok elégedve!
Jó egészséget kívánok a kedves Kormánynak!
süti beállítások módosítása