A nap izéje

‎"A titán forradalmi út nem habos kakaós uzsonnázással tarkított sétakocsikázás! Hanem egy diadalmasan száguldó gyorsvonat, ahol a mozdony acélos dübörgése elnyomja esendő gyomrunk korgását!"

Utolsó kommentek

"nézd legott Komédiának, s múlattatni fog. "

2011.06.22. 07:19 Harpi

Adónak álcázott lehúzás – ész nélkül

Címkék: kormány törvény cukor lobbi nsdap hamburgeradó

Pártunk és Kormányunk figyel az egészségünkre! És ez jól is van így. Most éppen törvénybe akarja iktatni, hogy ezentúl nem lehet büntetlenül mérgezni a magyart. Aki a nemzettestet finomított cukorral, sóval vagy koffeinnel akarja sorvasztani, az fizessen! Kivéve, persze, egyes eseteket, és, ugye, végső soron a büntetőadót sem a mérgezők, hanem maguk a mérgezettek fizetik majd meg, de sebaj. A lényeg az elv. És az a helyén van. Mint mindig. Nézzük a részleteket!

Az üdítőitalok literenkénti árát szeptembertől 10 forinttal, jövő januártól 15 forinttal, az energiaitalokét 300 forinttal emeli a korábban hamburgeradónak, most chipsadónak nevezett termékadó. A nyilvánosságra került törvénytervezet szerint a csomagolt édességek kilójának szeptembertől 200 forint, januártól 250 forint lesz az adója, a jégkrémek kilónkénti árát 100 forinttal drágítja az új adó. Legnagyobb mértékben a sós snackek és az étkezési porok árát emeli a sarc, előbbiek adótartama kilónként 400 forint, utóbbiaké kilónként 500 forint lesz. A törvénytervezet általános indokolása szerint "célszerű, ha az új bevételi forrás olyan termékadóból ered, mely azoknak a termékeknek a forgalmazását terheli, melyek fogyasztása bizonyítottan egészségügyi kockázatot hordoz". A törvény az előkészítők tervei szerint idén szeptemberben lépne hatályba, ám egyes adótételek, mint írtuk, már jövő januártól változnának. A hazai termékek adóját a gyártónak, a külföldi termékekét az importőrnek kellene megfizetnie, az itthon külföldi piacra gyártott termékek adómentesek lennének. (Index.hu)

Néhány dolgot érdemes mindjárt pontosítani. A törvényalkotó nem az egészségkárosító anyagokat büntetőadóztatná, hanem a termékeket, azok közül is csak a csomagolt árukat. Cukrot, koffeintablettát, asztali sót tehát annyit adhatunk el, amennyit csak akarunk, és málnaszörppel és sósrúddal is hülyére itathatjuk-etethetjük a kocsmavendégeket, de ha ezt zacskóban forgalomba akarnánk hozni, akkor megnézhetjük magunkat.

Ezt az elmeháborodványt nem is oly rég még hamburgeradónak hívták, mert akkoriban a komplett magyarföldi gyorséttermi szektor megsarcolását tervezték, de úgy tűnik, győzött a McDonald's–KFC–Burger–Pizza Hut-lobbi. Ami, valljuk be, nem gyenge csapat. Négyen együtt simán produkálják a teljes magyar GDP-t... Ha azt mondják, nem fizetünk – akkor nem fizetnek. Kuss, Matolcsy, hülye vagy fiam, leülhetsz, egyes!

Miután tehát a valódi erővel rendelkező multik kihátráltak, maradtunk mi, hülye kis magyarok. Minket, ugye, meg lehet sarcolni, bármikor, bármennyire, mert úgyis befogjuk a pofánkat, örülünk, hogy lyuk van a seggünkön, meg hogy mégiscsak kapunk valamennyit a fizetésünkből hó elején, ha meg nem, mert rohadtul nincs melónk, akkor majd a húdenagyonnagy közmunkaprogramból részesülhetünk. NSDAP-program, 1933 rulez... De ne menjünk távol a cukortól és a sótól!

Lenne itt ugyanis néhány egyszerű kérdés. Jelesül mindjárt az, hogy vajon miért esik egy kalap alá a gyümölcslekvár és az energiaital. És mi a búbánatos francért különadóztatnák együtt, mint egészségkárosító mérget, a chipset és az ízesített ásványvizet, utóbbiakat éppen annyira, mint az egyébként cukrot és koffeint is tartalmazó "kólákat"? Ha jól értelmezzük a dolgot, akkor a dobozolt jégrémeket megadóztatják, de a sarki cukrászatban, nem porból, hanem a búbánat tudja, miből kotyvasztott fagyit nem. Miképpen a kávét sem, amiben pedig valamivel azért több a koffein, mint bármelyik energiaitalban vagy üdítőben.

Szerencse, hogy Pártunk és Kormányunk vigyáz az egészségünkre, és helyettünk gondolkodik, mert mi, kis buták, magunktól nem tudjuk felmérni, hogy mi jó nekünk, és mi nem. Mégis motoz itten egy kósza kérdés: Tessék mondani, csak mi érezzük úgy, hogy maguknak tényleg kezd teljesen elmenni az eszük?

15 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://napizeje.blog.hu/api/trackback/id/tr723004979

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Konzultáció a chipsadóról 2011.06.29. 16:37:08

Vannak, akik szerint a népegészségügyi termékadót (chipsadót) azért vezetik be, mert a kormány félti az egészségünket és ezzel ösztönöz minket arra, hogy egészségesebben éljünk. Mások szerint ez is csak egy újabb értelmetlenül, a következmények vizsgál...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2011.06.22. 08:02:12

Lájk :-) Mondjuk a végén kósza kérdés helyett elsőre kósa kérdést olvastam, de ennek bizonyára csak az "elment az eszük" kontextus lehetett az oka.
Tartalmilag a témához:
1. Nem értem, hogy az égetett szeszek és a pancsolt házi pálinkák miért nem tartoznak e törvény hatálya alá, egészségkárosító hatásuk sokkal inkább kimutatható, mint a Knorr tavaszi hagymaleveséé (hogy az egyébként kiváló görög gyümölcslevesükről már ne is beszéljek).
2. Nem értem, miért a sótartalmat büntetik, miért nem mondjuk a koleszterint. Biztosan nem emlékeznek a magyar népmesére, amelyben a királylány úgy szereti az apját, mint a zemberek a sót. (Ennyi erővel egyébként hadat üzenhetnánk a tunéziai sóderítőknek is.)
3. Remélem, Schobert Norbit kinevezik chipszadóügyi kormánybiztosnak, mit kormánybiztosnak: államtitkárnak!

gabesz68 2011.06.22. 08:39:10

Tegnap N.Anna dietetikus-kormányszóvivő értő arccal elmagyarázta, hogy a BIZONYÍTOTTAN egészségkárosító termékekre vetik ki a különadót.
Tartok tőle, hogy tényleg kezd elmenni az eszük...
Szerintem egészségkárosító étel nincs, csak egészségkárosító étrend és életmód. Azon meg remélem még nem tudnak változtatni ezek az észkombájnok!

Mamondom 2011.06.22. 12:29:53

Azonnal eldobom az agyam! Értünk folyik az aggódás? Lassan úgysem veszünk semmit, mert lenyúlták a pénzeket, csökkentik a nyugdíjakat, az adójóváírásokat eltörlik, a munkanélküli támogatásokat korlátozzák és munka sincsen. Ezek után kijön ez a hogyishívják-szöveg az egészségemről? Van aki ezt bármilyen szinten komolyan veszi?
Mindenki hátán tolltenger van már?

Minor.Dragon 2011.06.22. 15:40:22

@Michael Knight: Ez díjnyertes mondat: "Nem értem, hogy az égetett szeszek és a pancsolt házi pálinkák miért nem tartoznak e törvény hatálya alá, egészségkárosító hatásuk sokkal inkább kimutatható, mint a Knorr tavaszi hagymaleveséé..."

@poszt: a lekvár érthetetlen :( Ezeknek a nagymamájuk nem főzött lekvárt?

Az egész egészségvédelmi fátyol akkor lenne igaz, ha mondjuk nem 515,- Ft-ba kerülne egy kg magyar cseresznye, nem 300,- Ft körüli lenne a magyar vörös- és lilahagyma vagy a sárgarépa kilónként ára.
Egyáltalán, az egészségesnek mondott zöldségek és gyümölcsök nem lennének az átlagpolgár számára nehezen megfizethetők.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2011.06.22. 17:11:06

@Minor.Dragon: Nem nehezen megfizethetők, hanem megfizethetetlenek. Én két naponta járok a Lehel piacra és szörnyülködöm az árakon. Persze az árusok "őstermelői" igazolvánnyal rendelkező minimális adót és TB-t fizető emberkék.

vadirum 2011.06.22. 19:05:39

Ha itt a magyar ember egészségéről lenne szó, akkor ildomos lenne csökkenteni az egészséges ételek áfáját és nem idióta, átlátszó módon már megint nevelni és "levenni" minket. Köztudottan nálunk a legmagasabb az élelmiszerek ÁFA-ja a régióban.
Komolyan azt gondolom, nem kell ilyen agyroggyant idióta adókat bevezetni, elég a napi regula és aznap már garantált a hányinger.

NYJetsTD 2011.06.22. 20:29:13

Már megint egy szánalmas és átlátszó adóemelés. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha kimondanák, annak a cégnek akinek sok pénze van, azonnal adja oda nekünk, mert kurvára kell és köcsögök vagyunk.
Gondolom a cégek fejlesztői már most pörgetik az agyukat, hogyan lehet chipset egészséges burgonya tablettaként üvegből árulni...

SaulTigh 2011.06.22. 22:39:43

Már nem azért, de ez a blog tele van bődületes hülyeségekkel. Egy-két példa:

"Ezt az elmeháborodványt nem is oly rég még hamburgeradónak hívták, mert akkoriban a komplett magyarföldi gyorséttermi szektor megsarcolását tervezték"

-Ezt soha nem így tervezték. A só és cukor tartalom volt a kiinduló pont, a hamburger-hez semmi köze nincs csak gúnynévként. Se nálunk, se nyugaton ahol ez már létezik.

"Minket, ugye, meg lehet sarcolni, bármikor, bármennyire, mert úgyis befogjuk a pofánkat"

-Aki annyira rászorult a nadrágszíjj meghúzására azt ez az új adó nem fogja érinteni, hiszen az eddig sem chipsen, cukrozott szénsavas üdítőn és energiaitalon élt... Engem például nem fog érinteni, mert kb. a felsorolt élelmiszerek közül nem fogyasztok egyet sem. Maximum nagyon ritkán.

"vajon miért esik egy kalap alá a gyümölcslekvár és az energiaital"

-Nem esik egy kalap alá.

"Ha jól értelmezzük a dolgot, akkor a dobozolt jégrémeket megadóztatják, de a sarki cukrászatban, nem porból, hanem a búbánat tudja, miből kotyvasztott fagyit nem."

-Pont fordítva. A dobozolt jégkrémre lehetne inkább mnodani, hogy a búbánat tudja milyen porokból kotyvasztják. A cukrászdában kapható főzött fagylalt sokkal tisztább alapanyagokból készül és kevésbé egészségkárosító...

"Miképpen a kávét sem, amiben pedig valamivel azért több a koffein, mint bármelyik energiaitalban"

-Az energiaitalokban sokkal több a koffein, mint egy sima kávéban...

Szóval ezeket figyelbe véve a cikk író talán utánaolvashatna 1-2 dolognak mielőtt totál baromságokat leír...

SaulTigh 2011.06.22. 22:41:41

A lekvárt nem tudom mit kevertétek ide. Semmi köze ehhez az új adóhoz...

Venyigeszu 2011.06.22. 23:01:35

Tisztelt bloggazda!

Noha a poszt alapfelvetésével egyetértek, azért két apró megjegyzést engedj meg!

1. Pizza Hut már nincs, kivonultak az országból.
2, Az egy icinyke-picinykét barokkos túlzás, hogy az a négyes (ami ráadásul csak hármas!), produkálná a "teljes magyar GDP-t". Legalábbis itthon biztos nem, a szöveg pedig ezt sugallja.
De akkor ilyen erővel a Coca-Cola és a Pepsi együtt annak a "négyesnek" a sokszorosát produkálja, mégsem ússzák meg.
És a Red Bull-sem kispályás, mint ahogy a Nestlé sem.
Így ez a vonal enyhén szólva eröltetett.

Minor.Dragon 2011.06.23. 01:03:50

@SaulTigh: A lekvárt azért kevertük/tem ide, mert itt a befőzés ideje :>
"Az OKSZ közölte az is, hogy egyes információk szerint mekkora lehet az adó: az üdítőitalok esetében például literenként 10 forint, majd 2012. január 1-jétől 15 forint akkor, ha cukortartalma 100 milliliterenként meghaladja az 5 grammot. Csomagolt édességek esetében kilogrammonként 200 forint, majd 2012. január 1-jétől 250 forint akkor, ha a hozzáadott cukrot tartalmazó csokoládé, csokoládé- és kakaótartalmú más élelmiszeripari készítmény, keksz, cukorkaáru, lekvár, kandírozott gyümölcs, vagy zöldség, cukrászati termék cukortartalma meghaladja a 25 gramm cukrot 100 grammonként."
Források: kugli.hu, a barátod.

SaulTigh 2011.06.24. 11:43:59

@Minor.Dragon:

Azt a trutymót, aminek 25%-a szín cukor nem nevezném lekvárnak. Amit a nagymamám főz, na az lekvár. XD

bohuš 2011.06.24. 15:52:52

@SaulTigh:

25%, mint sok? Kérdezz már rá nagymamádnál az arányokra, meg fogsz lepődni (fele gyümölcs - fele cukor körül van általában az arány, esetleg 60-40%).

Minor.Dragon 2011.06.24. 23:48:48

@SaulTigh: Kérdezd meg őt, mármint a Nagymamád, mennyi cukrot tesz bele. Van még egy megoldás, a már korábban ajánlott kugli.hu, van jó sok netes szakácskönyv, ahol megtalálhatod a lekvárfőzés rejtelmeit, különös tekintettel a cukor mennyiségére.
Tudod, ha egy ilyen egyszerű és könnyen hozzáférhető dologban ekkorákat csúsztatsz és nagy mellénnyel állítasz félrevezető információkat, akkor a többiben, amit írsz, hogy higgyen az ember?

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2011.06.26. 11:26:46

@Minor.Dragon: Mit vársz attól, aki azt állítja, h a fagyizók főzött fagylaltot szoktak árulni :)
süti beállítások módosítása