A nap izéje

‎"A titán forradalmi út nem habos kakaós uzsonnázással tarkított sétakocsikázás! Hanem egy diadalmasan száguldó gyorsvonat, ahol a mozdony acélos dübörgése elnyomja esendő gyomrunk korgását!"

Utolsó kommentek

"nézd legott Komédiának, s múlattatni fog. "

2011.04.13. 08:43 Harpi

Olajáresés – Olcsó benzin vagy háború?

Címkék: oroszország háború irán forradalom olaj líbia egyesült államok nyersolaj

A nyersolaj árának hamarosan bekövetkező esésére figyelmezteti a befektetőket a világ egyik legjelentősebb árupiaci elemzője. A Goldman Sachs azt ajánlja az ügyfeleinek, hogy a lehető leghamarabb zárják le az olajpiacon meglévő vételi opcióikat, mielőtt még késő lenne. "Jelenleg az emelkedő árak miatt az olaj iránti kereslet csökkenésének jeleit látjuk kialakulni az Egyesült Államokban, emellett az olajár emelkedésére játszó spekulatív pozíciók rekordméreteket kezdenek ölteni. Mindezt aközben, hogy Nigériában a választások és a Líbiában lehetséges tűzszünet a további áremelkedés ellen hathatnak" – írta a Goldman árupiaci csapatának vezetője Londonban kiadott kommentárjában (Napi Gazdaság), amely szerint az árak csökkenése várható. Vajon miként reagál a világgazdaság egy esetleges olajár-zuhanásra? Vagy már láthatjuk is e reakció első jeleit a Közel-Keleten?

Sebastiao Salgado: Oil Well Burhan Kuwait (1991)

A Goldman már tavaly decemberben megkongatta a vészharangot a nyersanyagpiacon várható esések miatt, és ezt a figyelmeztetését hétfőn megismételte. Az elemzők szerint az olaj hordónkénti ára már 21–26 dollárnyi spekulatív tőkét tartalmaz, ami azonnal árcsökkenést okoz, amint meg akarnak szabadulni a befektetők a piaci okokból felhalmozott hatalmas készletektől.

A kőolaj ma a legérzékenyebb terület a nyersanyagok világpiacán. Mindeközben a közel-kelet forrong, egyre-másra törnek ki a lázadások, Líbiában polgárháború folyik, Irán a Nyugat közellenségévé vált, Oroszország taktikázik. Az olajpiac problémáit eleddig többnyire háborúval oldották meg a leginkább energiaéhes nyugati hatalmak.

Vajon csak véletlen lenne, hogy az ártrendek megfordulására figyelmeztető első jelzésekkel szinte egy időben, illetve közvetlenül azok után pattantak ki az arab világ forradalmai? Ezek a "jelentőségteljes véletlenek" pedig előre vetítik a kérdést: Vajon a világpiaci mozgások eredménye végre az olcsóbb benzin lesz, vagy inkább – újabb fegyveres konfliktusok egész sora? Sőt, talán már el is kezdődött az olajár-korrekciót célzó, éppen aktuális arab világbeli háború?...

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napizeje.blog.hu/api/trackback/id/tr612822235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GBL 2011.04.13. 10:45:24

Közismerten a zsidó szabadkőművesek az egyetlen titkos csoport, amelyik a magyaroktól elorzott aranykészletek segítségével, beépített provokátorai révén bármely arab országban képes lázadást szítani!

PubiX 2011.04.13. 10:54:14

Az azon elég érdekes elgondolkodni, hogy lehet, hogy a Nyugatnak egyáltalán nem is érdeke az olcsó kőolaj. Lehet, hogy éppen azért robbantanak ki háborút, hogy magas maradjon az olajár. És most az USA ezt a piszkos munkát az Euval csináltatja meg mert el van foglalva afgán heroinháborúval meg az iraki olajbalhéval...?

Jiszajah 2011.04.13. 18:54:13

A líbiai polgárháború képlete elég egyszerű: minél több újjáépíteni valót 'termelnek' a harcok, annál több líbiai petro-dollár és petro-euró fogja az újjáépítők markát ütni.
A pán-arab szellemi reneszánsz azonban már más téma. A gyökerei sokkal inkább találhatók meg az iszlámban, - világnézetben és világlátásban -, semmint gondolnánk...

PR-küszöb 2011.04.13. 18:57:09

@GBL:
Nekem aztán ne mondd. Tegnap éjjel is kettőt találtam belőlük a vízágyam alatt, amint épp követ műveltek (pfúúúúúj) szabadon.

kaqkkfioka 2011.04.13. 19:03:43

Irak.
Két torony.
Csak más forgatókönyvvel más szereplőkkel.
Méghogy összeesküvés elmélet.

one_away 2011.04.13. 19:22:58

azért ne feledkezzünk meg az emelkedő élelmiszerárakról sem a régióban. Az bosszantóbb, mint az olajár, mert olajat nem lehet enni.

Nigger bácsi 2011.04.13. 19:44:13

@one_away:
Lehet, de nem finom.. És csak egyszer eszed meg.. A reklamációdat már Szent Péter vagy Allah hallgatja .. :D

Baszk Earl 2011.04.13. 19:49:41

Ariel Sharon felhívja George Busht szeptember 11-én. - Kedves George! Kérlek fogadd őszinte részvétünket, ilyen nem történhet meg többször! Izrael népe egyként áll ki mellettetek, bármiben készek vagyunk támogatni benneteket. Ami történt, az számunkra is tragédia... - De hát mi a fenéről beszélsz Ari!? Ari levágja a kagylót! - Basszus, az időzóna-eltolódás!

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2011.04.13. 19:58:05

Nem kell mindenben összeesküvés elméleteket látni.

A forradalmak/lázadások utáni reakciókból egyértelműen látszott, hogy a nyugati nagyhatalmaknak fingja nem volt arról, hogy mi történik ott és miért. Azóta persze próbálják rendezni soraikat (pl. Líbia), és irányítani az eseményeket, de nem a CIA/Moszad/MI6 találta ki ezt a dolgot az tuti, ennél értelmesebb lett volna a dolog.

A forradalmak destabilizálják Európa szomszédos régióit, ahol többek közt az olaj is van, ami pedig így eladhatatlanná/kitermelhetetlenné válik. Nem véletlenül támogatta a nyugat évtizedeken keresztül a diktátorokat: a mi érdekünk az hogy nyugi legyen, nem pedig a szabadság.

Aki ebbe is konspirációt lát az hülye, vagy egyszerűen agyára mentek a konspirációs elméletek.

Voloka 2011.04.13. 20:03:08

@PubiX: ...."hogy a nyugatnak, nem is érdeke az olcsó kőolaj..."most az USA ezt a piszkos munkát az Euval csináltatja meg...."
Akkor mi most, mint EU tagok nyugat vagyunk?
Tehát akkor a "mi" érdekünk a magas kőolajár?
Vagy ki a "nyugat"?

iszapszeműrája 2011.04.13. 20:19:10

Érdekes felvetés, azonban néhány tényt nem érdemes figyelmen kívül hagyni, azaz: mi volt előbb? A tyúk, vagy a tojás?
A Brent (érdeklődőbb olvasók kedvéért: BFOS) nyersolaj jegyzése januári második felében, közvetlenül az egyiptomi válság kirobbanása előtt 93 USD/bbl szinten mozgott. Innen jutott el a nem is olyan régen tapasztalt 120 USD/bbl szintre a sorozatos konfliktusok hatására április elején, majd korrigát mára a 113 USD/bbl szintre, amikor a nigériai választások és a líbiai helyzet kezdődő konszolidációja körvonalaződni látszott.
A kitermelőknek, így az arab országoknak is, érdekük a magas olajár. Ennél csak egy fontosabb érdekük van: a kiszámíthatóság és a folyamatos gazdasági fejlődés, ami további keresletet, ennek következtében tartós árszintet garantál.
A jelenlegi konfliktusban szereplő országok közül több olyan is van ahol egyáltalán nincs kőolaj kitermelés, vagy olyan alacsony mértékű, hogy az a világ kereslet-kínálati egyensúlyában elhanyagolható (Jemen, Szíria, Omán, Bahrein).
Meggyőződésem, hogy a nagy kitermelőknek sem érdeke a konfliktusok eszkalálódása: Szaud-Arábia katonákat küldött Bahreinbe (bár itt némi felekezeti indittatás is volt), a líbiai konfliktusban több arab állam támogatólag, illetve akár tettleg is részt vesz, az Öböl Menti Országok szervezete 3-3 milliárd dolláros segélyt szavazott meg a következő 3 évre Bahreinnek és Ománnak.
Szóval itt az történt, hogy az észak-afrikai és közel-keleti konfliktusok hatására emelkedett fel a kőolaj ára és nem fordítva, nem azért robbantak ki, hogy magas legyen az olaj ára.
Szerintem.
süti beállítások módosítása