A nap izéje

‎"A titán forradalmi út nem habos kakaós uzsonnázással tarkított sétakocsikázás! Hanem egy diadalmasan száguldó gyorsvonat, ahol a mozdony acélos dübörgése elnyomja esendő gyomrunk korgását!"

Utolsó kommentek

"nézd legott Komédiának, s múlattatni fog. "

2011.04.04. 07:38 Harpi

Mihez kezdene 100%-kal a Fidesz?

Címkék: mszp fidesz választások parlament bojkott eskü alkotmány országgyűlés lmp alkotmányozás

Mégsem kell esküt tenniük a képviselőknek – és a közszolgálati dolgozóknak, köztisztviselőknek, rendvédelmi dolgozóknak – az új alkotmányra. Ezzel okafogyottá vált Mesterházy Attila múlt heti bejelentése, amely szerint a szocialista képviselők nem hajlandók felesküdni az új alaptörvényre.  Arról, hogy az LMP csatlakozik-e az eskü-bojkotthoz, egyelőre nincsenek hírek, de minden jel arra vall, hogy a Jobbikon kívül a teljes ellenzék el fogja utasítani ezt a szimbolikus aktust. Nem kell azonban teljesen letennie az MSZP-nek arról, hogy kínos helyzetbe hozza a kormányt! Mit tehetnek az eskü-bojkott helyett? Azt, amit a szocialisták és az LMP képviselői eddig is tettek ebben a parlamenti ciklusban: nem csinálnak semmit. Abszolút semmit. Előtte azonban lemondanak a mandátumukról, testületileg, mind, egytől egyig. Ha már lúd, legyen kövér, nézzük meg, mihez kezdene 100%-kal a Fidesz!

Némi szépséghibát jelenthet, hogy a Jobbik valószínűleg nem csatlakozna egy ilyesfajta fricskához. Sebaj, a Fideszből és a Jobbikból álló magyar országgyűlés talán még annál is szebb jövőt vetít előre, mintha kizárólag egykori fiatal demokraták töltenék meg a padsorokat; ámbátor végső soron az sem lehetetlen, hogy a Jobbik is mellé állna egy ilyen politikai gerilla-hadműveletnek.

Gondoljuk csak végig: vajon mennyire lenne hiteles a nemzetközi porondon az a magyar kormány, amely mögött 100%-os parlamenti többség áll? A vállalkozás kétségkívül több szempontból is kockázatos, mint például az a pikáns helyzet, amit az ellenzék nélkül elfogadott sarkalatos törvények teremtenének. Kétségtelen, ha az ellenzék végképp bohócot akar csinálni a Fideszből, hát erre itt a legjobb, de mindenképpen a legelegánsabb alkalom. Ráadásul túlzottan sok kárt sem okoznának ezzel, hiszen a parlamenti munkában, a jelenlegi hazai parlamenti demokrácia működésében a világon semmi nem változna attól, ha az ellenzéki képviselők még a fizetésüket sem veszik fel. 

Ilyen mértékű ellenzéki "összezárásra" nemcsak a magyar történelemben, de alighanem az európai demokráciák történetében sem igen akad példa. Nagy kérdés persze, hogy a javarészt megélhetési politikusokból álló mai magyar országgyűlésben hajlandók lennének-e teljes frakciók egyöntetűen meghozni egy ennyire húsba és zsebbe vágó döntést. Talán igen. Egy próbálkozást mindenesetre megérne, hogy megmutassák a világnak: van még magyar virtus, nem veszett ki a magyar furfang...

10 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://napizeje.blog.hu/api/trackback/id/tr372797857

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Melegként, párban 2011.05.20. 10:03:49

Szűcs Balázs Légy az otthonom című  könyvének bemutatóján került szóba a téma, vajon mennyire és miben különböznek a meleg párkapcsolatok a heterókétól. Innen ihletet kapva jutottam el arra...

Trackback: És Orbán kivezeté az országot a bűnös EU-ból 2011.04.05. 07:44:07

  Legalábbis erre következtetek minden megnyilvánulásából.  A legfrissebb az, hogy „Mi nem Európában, hanem Magyarországban hiszünk. Számunkra Európa nem hit, ész kérdése.” Magyarul az EU le van tojva, egyébként is csupa hüly...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2011.04.04. 11:28:15

Ilyen hülyéket, mint ezek az országgyűlésben, Vietnamban cipőfűzővel fojtottuk meg, mielőtt az egész csapat halálát okozhatták volna valami hülyeséggel. Magyarországon, ebben a kígyófészekben vezetőnek választják őket. Vörösmarty téved: nem "nagyszerű halál" lesz, hanem szégyenteljes halál.

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2011.04.04. 11:31:35

De a posztoló sem különb, hogy még biztatja a hülyeellenzéket a plurális demokrácia maradékáról való önkéntes lemondásra.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.04.04. 13:11:37

Nem lenne nagy változás, mert eddig is csak a Fidesz volt.
De ha időközi választások lennének nagyobb számban, akkor hogy osztanák ki a listás helyeket ?
Elég sok ellenzéki hely listás.

homo apolitikus 2011.04.04. 17:11:14

Valószínűtlen, hogy a demokratikus Jobbik a szélsőséges pártokkal tartson. Ezért posztoló téved.

PubiX 2011.04.04. 19:54:40

Sok pénzbe kerül ám ez! Ráadásul vannak lobbiérdekek meg ígéretek, a fene tudja, hogy bevállalná-e ezt valaki. De azért a gondolattal érdemes eljártszani!
Van-e elég vér a pucájukban?

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2011.04.04. 19:55:25

Természetesen az ellenzéknek az az érdeke, h a Fidesz lépjen. Ha az ellenzéket megfosztanák a mandátumuktól, abból nagyon rosszul jönnének ki. Ha pedig nem, az úgy venné ki magát, mintha ők se gondolták volna komolyan ezt az egész alkodmányozósdit.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2011.04.04. 20:02:02

@simonmondja.: Időközit csak Szanyi kapitány helyére kéne/lehetne kiírni. Elkerülhetetlen lenne az előrehozott választások kiírása, ami azért kínos, mert nincs választási törvény (a 200 fős parlamentről szóló alkotmánymódosítás miatt - ez nyilván az új alkotmányban is benne lesz - a régi nem alkalmazható). Az újat nyilván már csak a parlamenti kizárások(kilépések) után lehetne elfogadni. Egy kizárt ellenzékkel elfogadtatott választási törvény pedig nem sok legitimációt nyújt.

Patroll 2011.04.10. 11:09:08

Hajrá, hajrá pártolom. Legalább a mszp mondjon le...
süti beállítások módosítása