A nap izéje

‎"A titán forradalmi út nem habos kakaós uzsonnázással tarkított sétakocsikázás! Hanem egy diadalmasan száguldó gyorsvonat, ahol a mozdony acélos dübörgése elnyomja esendő gyomrunk korgását!"

Utolsó kommentek

"nézd legott Komédiának, s múlattatni fog. "

2011.03.08. 11:53 Harpi

Üzemanyagárak: kétoldali kotonhámozás

Címkék: mszp fidesz kormány orbán viktor jövedéki adó üzemanyagárak

Miközben a várhatóan az egekbe szökő olajárakat illetően a legnagyobb nemzetközi piaci elemző cégek egymást túllicitálva szörnyűbbnél szörnyűbb jóslatokkal képesztik el a nagyérdeműt, addig idehaza egymást anyázza kormány és ellenzék a benzinárak miatt.

Egészen pontosan nem is az üzemanyagárakról, hanem az abban foglalt jövedéki adóról van szó, ami örök vitatéma a mindenkori koalíció és ellenzéke között. Legutóbb éppen az MSZP állt ki minden magyar polgár érdekei nevében, mondván, hogy most már aztán tényleg itt az ideje széjjelcsapni a népnyúzó Fidesz háza táján, ihaj, biz'a csökkenteni köll a benzin és a gázolaj árában foglalt adót! Igen, ez valóban így is van. De azért nem baj, ha emlékszünk rá, hogy ezt az adót annak előtte éppen az MSZP-kormány emelte meg, nem csekély mértékben, először 2009 júliusától, majd 2010. január 1-jével.

Enyhén szólva szemforgatónak tűnik tehát az MSZP viselkedése – de legalább ennyire az is, ahogyan a Fidesz áll ehhez a kérdéshez. Nem áll sehogyan sem, ugyanis. Kussol, ahogyan ez szokása a kínos helyzetekben az Orbán Viktor vezette formációnak, amely annak előtte pedig pontosan ugyanezért fikázta az MSZP-kabinetet. Mindössze annyi történt ez ügyben, hogy immár egyértelműen kiderült: nem tervezik az üzemanyagok áfa- és jövedékiadó-tartalmának csökkentését.

Mindez akkor vált igazán érdekessé, amikor a horvát kormány a rendkívüli ülését követően bejelentette, hogy az elszabadult olajárak miatt csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját. Nos, annyira azért nem kell hanyatt esni a döntéstől: a csökkenés mindössze literenként 5,5 forinttal mérsékli a benzin- és a gázolajárat szomszédunknál. A kormány lépése tehát inkább jelképes, mint valóban zsebbevágó, mind a büdzsé, mind a fogyasztók szempontjából.

Vajon miért söpörte le az asztalról pártunk és kormányunk ezt a lehetőséget? Ez annál is inkább érdekes kérdés, mivel az amúgy is igencsak megtépázott imázsú Fidesz-KDNP alakulat számára egy falat kenyér lenne egy mégoly aprócska gesztus a választók felé. Igen ám, csakhogy Orbán Viktort a legkevésbé sem érdekli a választók véleménye – legalábbis most, a ciklus elején egészen biztosan nem – másfelől a jövedéki adó csökkentésének van egy kis stichje mostan, jelesül, hogy az ötlet az MSZP-é... Márpedig a Fidesz soha a büdös életben nem fog olyat tenni, ami akár csak a legcsekélyebb mértékben is pozitív összefüggésbe hozható a legnagyobb riválisával.

A kérdést tehát ezúttal is a kormányzati dölyf fogja eldönteni. Nem beszélve a költségvetés elképesztő éhségéről, ami miatt képtelen lemondani az – egyébként éppen a túl magas üzemanyagárak miatt csökkenő fogyasztásból eredően – egyre kevesebb adóforint egyetlen fillérjéről sem.

Vajon elképzelhető-e, hogy a forgatókönyv ezúttal ne a régi legyen? Várható-e  annyi bátorság a kormánytól, hogy kivételesen a társadalom érdekeire is figyelemmel legyen? Mondjuk úgy, hogy a régi jó módszeréhez nyúl, és – kisajátítva az MSZP köpönyegforgató ötletét – vesz egy nagy levegőt, majd bejelenti, hogy a nép és a gazdasági fellendülés érdekében, korábbi ígéretéhez híven, csökkenti az adót?

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napizeje.blog.hu/api/trackback/id/tr72721344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gelsystem 2011.03.08. 14:13:09

lófasz...............
asszem elmondtam mindent

Nomante 2.0 2011.03.08. 14:13:22

Egyik kutya, másik eb. (de a fidesz szarjon sünt plusszban ez ügyben, most ő nála van a döntéshelyzet)

Nembaj, majd mindenki máshol tankol, v. behozza az ukrán mozdonyhajódizel extrát, amin nincs jövedéki.

Ha ez jó a kormánynak...

400 FT-os árnál lesz taxisblokád? ^^

csorsza 2011.03.08. 14:13:42

ez nem kormányzati dölyf kérdése. Ugyan miért mondana le egy már meglévő bevételről a kormány? Utána sokkal nehezebb lesz visszacsinálni... Nem létkérdés autózni, legalábbis nagyon sok embernek nem.

Az meg, ha horvátok mit csinálnak, az ő dolguk. Nem vagyunk egyforma helyzetbe. 5,5 Ft-nyi csökkentés meg túró, maximum a kormánypropagandához elég.

krj 2011.03.08. 14:14:46

a jövedéki adónak van eu által előírt minimuma, az alá nem lehet menni, ha jól tudom. a horvátok meg nem tagok. ettől függetlenül valamennyi csökkentési lehetőség van.

vauvauvau 2011.03.08. 14:33:11

ti az israelből jöttek akarjátok csak a jövedéki adó csökkentését, hogy a megspórolt pénzt bankba rakjátok, de Mi fülkeforradalmárok nem engedünk a nyomásnak és megmutatjuk, hogy a Nemzeti Együttműködés érdekében nem hátrálunk meg, és felvállaljuk a 400 Ft-os benzint, amivel rengeteg nemzettesvérünknek tudunk visszajttatni adók formájában!
Éljen Orbán Viktor!

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2011.03.08. 14:44:36

@csorsza: "A kormány lépése tehát inkább jelképes, mint valóban zsebbevágó, mind a büdzsé, mind a fogyasztók szempontjából."

Örülnék, ha a magyar kormányok is gyakrabban gyakorolnának felénk gesztust!

Ha már a többség megsavazta őket.

dekás dezső 2011.03.08. 14:52:08

megmutattátok.
most fizessetek.

lüke 2011.03.08. 14:53:14

anyám:
salzburgi benzinkút 70 eurós számlája:
30 euró adótartalom
40 euró üa

rolika 2011.03.08. 15:19:22

Ha lenne mozgástér, bizonyára csökkentenék az adót. De nincs, ha egyszer február végére összejön az éves hiány 80%-a...

2011.03.08. 15:20:31

@Turk Hava Yollari: szívem szerint savaznám mindegyiket, de olyanok mint az arany, csak a királyvíz oldja oldja

2011.03.08. 15:21:08

+(őket)
-(oldja)

2011.03.08. 15:22:00

@rolika: de Lázár Jánosnak telt S8-as audira

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.03.08. 15:26:51

Azt se felejtsük el, hogy a Fidesz ellenzékben még habzó szájjal követelte az adótartalom mérséklését az üzemanyag esetében.

Terézágyú 2011.03.08. 15:29:22

@csorsza:
"ez nem kormányzati dölyf kérdése. Ugyan miért mondana le egy már meglévő bevételről a kormány?"

Például azért, mert egyfolytában azt mondta ellenzékben, hogy ezt kéne tennie a szoci kormánynak...

2011.03.08. 15:30:24

Többség??? Mondjuk inkább, hogy a MARADÉK megszavazta őket. Felelős magyar állampolgár otthon maradt!

Sicc 2011.03.08. 15:52:54

Ez nem kormány.

Egy kormánynak az a feladata, hogy a megbízói érdekeit kéviselje itthon, és külföldön.

Ez nem kormány, hanem megint egy másik színű hatalmi elit, amely a saját zsebére bazírozik, és nem pedig azt kíséri figyelemmel, hogy neked jó legyen.

Ez nem kormány, mert a kormány a köz élén áll, és vezet. Ez pedig hátulról rugdos.

Ez a 'kormány' röhögve dorzsöli a markát, mert tudja, hogy az olajár emelkedése az ő zsebükre játszik. Ők nem gondolkodnak el azon, hogy minden egyes forint után ingyen kapnak plusz áfát, amit azért csak nem kellene!

Őket rohadtul nem érdekli az a tény, hogy a benzinárban a jövedéki adót is áfázzák! Hogy lehet valaki akkora KÖCSÖG, hogy ADÓRA ÁFÁT fizettet?????????????????????
Ehhez vajon az EU mit szól? Hol kussolnak a kis buzi jogászok ilyenkor?

csorsza 2011.03.08. 20:43:44

@Terézágyú: most meg a jelenlegi ellenzék ugatja ezt. Amelyik 2009-ben, és 2010-ben is adót emelt. Na und? Ellenzékből semmi sem drága, ha za istenadta népet kell kényeztetni.
süti beállítások módosítása