A nap izéje

‎"A titán forradalmi út nem habos kakaós uzsonnázással tarkított sétakocsikázás! Hanem egy diadalmasan száguldó gyorsvonat, ahol a mozdony acélos dübörgése elnyomja esendő gyomrunk korgását!"

Utolsó kommentek

"nézd legott Komédiának, s múlattatni fog. "

2011.02.16. 09:57 Harpi

Déja vu: ellenzéki durci a Parlamentben

Címkék: mszp parlament kivonulás lmp schiffer andrás

Vágó Gábor, az LMP képviselője és az MSZP-frakció tagjai is kivonultak kedden az ülésteremből, amikor a parlamentben kedd délelőtt megkezdődött az új alkotmány szabályozási elveiről szóló határozati javaslat tárgyalása. (Index.hu)

Fotó: Híradó.hu

Mi ez a déja vu-érzés? Csak nem arra a hisztire emlékszem, amit a Fidesz rendezett hosszú éveken át ugyanitt, a Parlament ódon falai között? És vajon miért önt el ugyanaz a felháborodás most is, amit akkor éreztem, amikor azt kellett látnom, hogy választott és agyonfizetett képviselők puszta dacból bojkottálják a munkát?

Az emeszpések már korábban kinyilvánították, hogy ha nem változnak a jelenlegi feltételek, akkor nem vesznek részt az alkotmányozásban. A később egy felszólalás erejéig mégis az ülésterembe óvakodó Schiffer András frakcióvezető pedig elmondta, hogy az LMP szerint mik az alkotmányozási folyamat demokratikus feltételei. “Nem az a kérdés, hogy az LMP részt vesz-e az alkotmányozási folyamatban, hanem az emberek részt vesznek-e az alkotmány mögött álló széles társadalmi konszenzus kialakításában.

Tisztelt ellenzék! Van egy rossz hírem: de igen, az is kérdés, hogy az LMP részt vesz-e az alkotmányozásban! És az is kérdés, hogy az MSZP részt vesz-e az alkotmányozásban. Mert itt és most tökéletesen mellékes, hogy érdemben (értsd: a végszavazás során) képesek-e érvényesíteni az akaratukat a kétharmados kormánypárti úthengerrel szemben. Nyilván nem, legalábbis a jelenlegi körülmények között. De tessék emlékezni a saját, korábbi nyilatkozataikra, hölgyek és urak! Azokra gondolok, amelyekben arra intették az akkor ellenzékben lévő Fideszt, hogy kéretik a Parlament falai között politizálni. Kérdem én: Önök hol akarnak politizálni, ha látványosan kivonulnak az ülésteremből, az alkotmányozás legelső lépése előtt?

Az ellenzék helye ott van, az alsóházi ülésteremben. Méghozzá teljes számban. Ott kell ülniük, ahová az ellenzéki szavazók küldték őket, és ott kell az asztalt csapkodniuk, ordítaniuk, bekiabálniuk, obstruálniuk, és minden elképzelhető demokratikus eszközzel harcolniuk azért, hogy a mérhetetlen túlhatalommal rendelkező, s a hatalmával, úgy tűnik, etikus módon élni nem képes kormányt megakadályozza abban, hogy lerombolja az elmúlt húsz év demokratikus vívmányait. Vegyék tudomásul, hogy az ellenzéki szavazók nem azért adták a voksukat az ellenzéknek, hogy ők a büfében tüntessenek a távollétükkel, hanem azért, hogy hallassák a hangjukat: az ellenzéki szavazók hangját.

Ne hisztizéssel, hanem kemény parlamenti munkával tessék harcolni azért, hogy "az emberek valóban részt vehessenek az alkotmány mögött álló széles társadalmi konszenzus kialakításában"!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napizeje.blog.hu/api/trackback/id/tr482664797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Treuga Mei 2011.02.16. 15:31:17

A kormánypárt(ok - hehe!) is nyilván ezt mondja (mondják - haha!), amit a szerző - talán a Fidesz kivonulásának elítélését kivéve. (Igaz, avval sem volt semmi gond, csupán az indoklása nem tűnt alaposnak, de ez egyéni megítélés kérdése.) Szerintük is legitimálnia kellene a jelenlétükkel a harmadik köztársaság alapvető személyre szabását, az alkotmányos berendezkedés társadalmi folyamatokat, problémákat, tradiciókat figyelmen kívül hagyó átépítését, a helyileg nélkülözhetetlen erős fékek és ellensúlyok formalizálását.
Szóval alighanem Orbán Viktor Miniszterelnök Úr hasonlóan vélekedik a dologról, mint a poszt írója: az ellenzéknek jelenlétével legitimálnia kellene a _politikailag_ (tehát nem közjogilag!) illegitim alkotmány-testreszabást.

potyus 2011.02.17. 03:59:55

Szerintem meg igaza van az ellenzéknek.
A készülő alkotmányozáshoz még a jelenlétükkel sem szabad támogatást adni.
Ez nem a nép alkotmány lesz, ez a Fidesz alkotmányának készül.
tíz millióból 3 millióan akarták Orbánt. De a választási programban szó sem volt ugyebár új alkotmányról, meg egyebekről.
Lehet most nagy mellény a fidesznél, de ami az Orbán kormányzás alatt történt, az mind, mind kontraproduktív, és vissza fog űtni 2014 ben. Ha egyáltalán lesz választás.
süti beállítások módosítása