A nap izéje

‎"A titán forradalmi út nem habos kakaós uzsonnázással tarkított sétakocsikázás! Hanem egy diadalmasan száguldó gyorsvonat, ahol a mozdony acélos dübörgése elnyomja esendő gyomrunk korgását!"

Utolsó kommentek

"nézd legott Komédiának, s múlattatni fog. "

2010.10.11. 11:18 Harpi

Hortobágyi karaktergyilkosságok

Címkék: politika national geographic hortobágy magyar szürke magyar nemzeti vagyonkezelő aradi csaba gencsi zoltán horváth gergely domonkos seggnyalók vazallusok

Október 6-án a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgatója, Horváth Gergely Domonkos menesztette a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. és a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezetőit. Gencsi Zoltánt és Puskás Nándort kitiltották korábbi munkahelyükről. A két igazgató leváltásának okairól eddig semmit nem lehet tudni.

Gencsi Zoltán (középen) 2010 tavaszán, a Gulyás-olimpiát követő mulatságon hortobágyi pásztorokkal (Fotó: Radisics Milán/National Geographic)

Amikor tavaly év végén, az önmaga tökéletes összeomlására készülő kormány egyik napról a másikra leváltotta a Nemzeti Galéria, az Országos Levéltár  és a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját, egyként kelt fel a magyar értelmiség, mondván: egy távozó nómenklatúra jó előre bebetonozza saját vazallusait a kultúra szentélyeinek élére. Óriási volt a közfelháborodás. Sok évtizedes, sikeres, és világszerte elismert munkásságot magukénak mondható hatalmas szellemiségek és vezetők voltak kénytelenek meghajolni a politikai praktikum előtt. Ez volt tavaly év végén. És, mondom, mindenki számára nyilvánvaló volt az ok.

Aztán eljött a választás, amely menesztette az előző kurzust, s jött a következő, amelyik forradalomnak nevezte a diadalát. Majd pedig kezdte ott, ahol az előző, az állítólagos forradalommal leváltott befejezte. Itt és most nem mélyülök el e "rendszerváltás" részleteiben, csak a szívemhez közel álló szeletét kóstolgatom. Azaz csak próbálom ízlelgetni, mert minduntalan kifordul a számból.

Szép és nehéz idei nyarunk végén jött a hidegrázás: egyik napról a másikra leváltották három nemzeti park igazgatóját. Nevezzük nevükön őket: Salamon Gábor, az Aggteleki nemzeti Park igazgatója a maga gyermekét volt kénytelen otthagyni; 29 éve igazgatta azt a szervezetet, amit ő álmodott meg és hozott létre. Márkus Ferenc, az Őrségi Nemzeti Park leváltott igazgatója – aki korábban a WWF-et, még korábban pedig a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot is irányította - huszonhét évet töltött a természetvédelem és a nemzeti parkok világában vezetőként. Sándor István, a Hortobágyi Nemzeti Park volt igazgatója mindőjük közül a legfiatalabb, az ő múltja "csak" húszéves.

Kinek kellett a helyük? - ezt kérdeztük akkor.

És kinek kell Gencsi Zoltán helye? - ezt kérdezem most.

Elnézést kérek Puskás Nándortól, amiért itt Gencsi Zoltánról beszélek. Őt ismerem, Puskás Nándort nem. A Natonal Geographic számára készített, a magyar szürkéről szóló cikk és könyv írójaként három teljes évet töltöttem abban a gyönyörű világban, ami a Hortobágyi Génmegőrző Kht. elküldött vezetőjének a világa, az élete volt. Volt? Nem hiszem. Nem tudom, mihez kezd most, de hogy túl messzire nem fog menni a Hortobágytól, annyira, hogy ne érezze az augusztusi szikkadt föld, a nap égette fű illatát - nem hiszem. 

Persze, lesz majd vizsgálat, ilyenkor mindig van. Hiszen kell valami indok a nyilvánosság felé. És biztos találnak is "valamit". Mindig találnak valamit, amivel meg lehet magyarázni a "múlhatatlanul szükséges személyi döntést". Karaktergyilkosság kell, nehogy hőssé váljék a vezéráldozat. Bolseviki tempó... 

De, kérdem: Kinek kellett Gencsi Zoltán posztja? Kinek kellett Puskás Nándor helye? És kinek kellett a nyáron menesztett nemzeti parki igazgatók helye? Talán az önkormányzati választások során érdemeket szerzett vazallusoknak? Olyanoknak, akik majd pártunk és kormányunk igéit valósítják meg? Azt, és csak azt, amit Illés Zoltán kinyilatkoztat? Vagy szimpla bosszúról van szó? Személyes sérelmek megtorlásáról? Amint történt a Fidesz előző regnálása idején, éppen itt, a Hortobágyon? Emlékszik még valaki Aradi Csaba nevére? Igen, ő volt az, akit Pepó Pál egy korábban meg nem torolt személyes sérelem miatt rúgott ki. Aradi Csaba a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója volt, helyette jött Sándor István - akinek most augusztusban épp' azok küldtek selyemzsinórt, akik annak idején helyet csináltak neki.

Urak, akik követitek a most elküldötteket, ne tervezzetek hosszú időre! Ahhoz ugyanis több kell, sokkal több, mint a politikai kapcsolati tőke. Olyan szakértelemre, tudásra, elismert eredményekre, emberi tartásra, alázatra van szükség, ami éppen azok jellemzője, akik helyét készültök elfoglalni. A politikai hátszél nem elég. Legalábbis nem sokáig. A halgazdaság új igazgatója, ha igaz, egy tornatanár lesz - de meddig? Addig, amíg ki nem nézi másvalaki a posztját. Hogy a lefejezett génmegőrző kht.-t ki vagy kik vezetik, és főleg hova, merre vezetik majd, az a jövő titka. Akik értettek hozzá, már nincsenek ott. Kirúgták a gazdasági igazgatót, s mint Gencsi Zoltánt, úgy őt, sőt még a tíz esztendeje nyugdíjas egykori igazgatót is kitiltották az épületből. Mi lesz veled, Hortobágy? Mi lesz veled génmegőrző munka? Mi lesz veled magyar szürke, racka, mangalica? Mi lesz a hortobágyi ménessel? Az egyik legfontosabb nemzeti kincsünket, hazánk genetikai örökségét sodorja veszélybe a politika féktelen étvágya.

Elég volt! Eddig, és ne tovább! Ne engedjük, hogy a politika tönkretegye azt, ami még megmaradt a világszerte elismert magyar természetvédelemből! Nem önmagunk, hanem a jövő nemzedékek érdekében.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napizeje.blog.hu/api/trackback/id/tr572362520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyarszív 2010.10.11. 13:35:36

Szomorú vagyok!
Nem kell nekünk tatár, török........ és még sorolhatnám, hogy tönkre tegye országunkat.
Vannak erre remekbe szabott döntéseik ott... odafönt! Haló, uraim nem veszik észre, hogy elássák a nehéz munkával megteremtett értékeket?
Miért?????????
Csak azért hogy fitogtassuk az erőnket, köszi nem kell tudjuk a kétharmados többséget!
Nem gondolják, hogy mi küldtünk oda önöket! Elég! Ne vegyék egy kalap alá a milliókat sikkasztókat ezekkel a tisztességes, mindenki által megbecsült / a cigány asszonytól az egyszerű halász emberen keresztül az egyetemi docensig / emberekkel. Kell, hogy győzzön a józan ész nem rombolhatunk buldózer módjára, most mikor össze kell fognunk. Egyik katasztrófa után jön a másik kis országunkra, ez a nemzet képes összefogni a bajban mindig megmutatja önzetlenségét,jószívűségét! Hát vegyék önök is példának az önöket megválasztó állampolgárok viselkedését a bajban.
Ismerjék el a cikkben említett emberek munkáját és hagyják őket dolgozni tovább, hogy nekünk Magyarország állampolgárainak sokáig legyen még Hortobágyunk és Nemzeti Parkunk! Mindenki halgassa meg Demjén Ferenc: Honfoglalás című számát és gondolkodjon el rajta mennyit is ér ez a Föld! nekünk!!!
Nekem nagyon sokat, remélem nem vagyok egyedül.
És még egy kis apró megjegyzésem van. Ha valaki nem tudta volna eddig felvilágosítom
a halak nem a vörös vagy narancssárga vizet szeretik, hanem a tiszta oxigén dús vízre van szükségük. Hát ne próbáljuk már a halat úszni tanítani!!!!!!!!!
Köszönöm,hogy elmondhattam a véleményemet!

Zsazsa11 2010.10.11. 16:37:54

Szia,

Ne töröld az előző linket mert igaz és sok helyre belinkeltük már.

napizeje.blog.hu/2010/10/10/eleg_volt_63

Köszi!

Zsazsa11 2010.10.11. 16:38:57

Bocs, csak a cím és a link változott, a tartalom látom maradt ;)

casual1 2010.10.11. 22:11:33

Tisztelt Blogger, Tisztelt Olvasók!

Míg az bejegyzés írója Gencsi Zoltánt, én Puskás Nándort ismertem.
El kell mondjam, hogy a Halgazdaság szinte kizárólag neki köszönheti azt, hogy megmenekült a teljes csődtől, a totális összeomlástól. A több mint 100 embert foglalkoztató cég az Ő iránytása alatt vált veszteségtermelő, enerváltan haldokló végtagból eredményesen gazdálkodó folyamatosan fejlődő társasággá.
Mindemellett Puskás Nándor az egyik legemberségesebb legtisztább erkölcsű vezető volt, akit valaha megismerhettem.

És most eltakarítoták... Aljas és galád módon.

Legyenek átkozottak!!

casual1 2010.10.11. 22:15:03

Elnézést kérek előbbi kommentem helyesírási hibájáért: eltakarították.

magyarszív 2010.10.12. 08:23:36

Éledni látszanak a remények!
Megszólalt Balmazújváros Fideszes polgármestere és Ő is letette voksát Puskás Nándor és Gencsi Zoltán mellett. Ezt akár nagy dolognak is tarthatnánk, de szerintem inkább természetes és szomorú, hogy ilyen megbecsült embereket védelmezni kell valakinek a saját pártjától!
Több sebből vérzik már a magyarszív hát ne szúrjuk már magunkat szíven!
Inkább gyógyítsuk, adjunk neki több oxigént és akkor a túlélésünk is biztosított lesz!
Hisz tudjuk a mai orvostudomány csodákra képes! Hát bízzunk a csodába!
süti beállítások módosítása