A nap izéje

‎"A titán forradalmi út nem habos kakaós uzsonnázással tarkított sétakocsikázás! Hanem egy diadalmasan száguldó gyorsvonat, ahol a mozdony acélos dübörgése elnyomja esendő gyomrunk korgását!"

Utolsó kommentek

"nézd legott Komédiának, s múlattatni fog. "

2012.11.11. 11:11 Harpi

A Papcsák–Giró-Szász–Lakatos Ernő-tengely

Címkék: fidesz cenzúra mszmp diktatúra sajtószabadság pártállam papcsák ferenc lakatos ernő giró-szász andrás

Papcsák Ferenc ámokfutása sajátos fényszögbe állította Giró-Szász András kormányszóvivő minapi kijelentését. És ebben a megvilágításban a párt-tótumfaktummá süllyedt egykori kiváló politológus mindinkább hasonlatossá válik nagy elődjéhez, az előző pártállamban feltűnően hasonló posztot betöltő Lakatos Ernő MSZMP KB Agitprop osztályvezetőhöz...

Clipboard03.jpgAz előzményekről. Giró-Szász András kormányszóvivő szerint jó lenne, ha mindenki „tartózkodna a találgatásoktól” az önkormányzatok tartozásainak állami átvállalását érintő pénzügyi kérdésekkel kapcsolatban. Mindezt azért tartotta fontosnak kijelenteni, mert a Portfolio.hu pénteken arról írt, hogy számításai szerint a 20–25 százalékos önkormányzati adósságleírás miatt a bankoknak 122–153 milliárd forintos veszteségük keletkezne. Ezt a portál annak kapcsán írta, hogy a Népszabadság kormánypárti politikusoktól úgy értesült: 20–25 százalékos diszkonttal venné át az önkormányzatok banki tartozását az állam. (MNO.hu)

Papcsak_FerencDrLOW.jpgEz történt pénteken. Nagyjából ugyanakkor, amikor napvilágot látott a hír, mely szerint Papcsák Ferenc zuglói polgármester feljelentette a Népszava és a Hír24 egyes kommentelőit. A fideszes politikus azért rágott be, mert a két portál egy-egy, áprilisi cikkéhez olyan hozzászólások érkeztek, amelyek nézete szerint sértik a személyiségi jogait. Túl azon, hogy bárhogyan rágjuk-ízlelgetjük is az inkriminált kommenteket, nem sok kifogásolnivalót találunk bennük, a feljelentés időzítése töprengésre késztet. Ugyanakkor történt ugyanis, amikor Giró-Szász a sajtó orrára koppintott azzal, hogy sárga lapot mutatott a szakújságíróknak a „találgatásaik” miatt.

Amidőn a kormányszóvivő szája mozgott, Lakatos Ernő, az MSZMP Központi Bizottság Agitációs és Propaganda Osztály egykori vezetőjének hangját hallottuk. A nyolcvanas évek második felének lazuló diktatúrájában a köztájékoztatásért felelős pártvezető lényegében ugyanezekkel a szavakkal intette meg a sajtómunkásokat. „Ne találgassanak, majd mi megmondjuk!” A lelkükben már szabad újságírók – akkor már ők voltak többségben! –, ekkor összenéztek: Már hogy a fenébe’ ne találgatnánk, hiszen éppen ez a dolgunk!

Nem baj, ha ezt nem felejti el Giró-Szász András. A sajtónak ugyanis pontosan az a dolga, hogy találgasson, kutasson, összeesküvés-elméleteket gyártson, és kimondja azokat a dolgokat, amelyeket a hatalom nem akar hallani. A kommentelőknek meg az a dolguk, hogy elmondják, leírják a véleményüket, olykor keresetlen szavakkal. A politikusoknak meg az a dolguk, hogy szolgálják ezeket a kommentelőket, a választópolgárokat, és, igen, azokat is, akik nem rájuk szavaztak, és, igen, akkor is, ha konkrétan lehülyézik őket.

Csak halkan tesszük hozzá: a bíróságoknak pedig az a dolguk, hogy független, pártatlan döntéseket hozzanak majd a politikusok személyiségi jogi ügyeiben. Akkor is, ha az állampárt nekik is az orrukra koppintott, és a mesterségesen, erőszakkal foghíjassá tett testületet szépen lassan saját vazallusaival tölti fel.

Ha mindez megvalósul, és csak akkor, elmondhatjuk, hogy tényleg előre haladunk a demokrácia terén, és nem vissza, a kádári erjedés, a puha diktatúra évei felé – és talán még tovább…

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napizeje.blog.hu/api/trackback/id/tr214901599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsaruvér 2012.11.11. 20:23:16

Ennek egy következménye lesz mégpedig az hogy megint mi fogunk fizetni mint a katona tiszt!

varnai 2012.11.11. 22:36:17

Polgármesterünk demokráciafelfogása.

Szúrófény 2012.11.12. 06:06:11

Politikai hagyományaink - Ady Endre tanulságtételeiből

E dicső, gazdag történelmű úri népségtől lakott ország tegnap (1902 jan.30.) szerencsésen elérte a legbalkánibb nívót. Az a gyalázatosságában is mulattató komédia, mely az ország keserves parlamentjében tegnap lefolyt, bele fog kerülni a történelembe Ilyen megríkató baromság megérésére nem voltunk berendezkedve, pedig elkészültünk már minden megérhetőre.
Az immár legbalkánibb parlamentnek ez a botránya irtózatos, kegyetlen világosságot adott, ami szemeinknek. Olyan titkot világított meg, amit, jaj de jó lett volna sohasem tudni. Megtudtuk, hogy a magyar parlamenti gyermekek mind egyformák: esküdjenek bár a kétfejű sas karmára, a Széll Kálmán harmatozó pattanásaira, Kossuth Lajos Kalapjára, a pápa csalhatatlan őszentsége papucsára, bármire. Obskurus agyuk velejének vastag burkát csak egy kicsit kell megkarcolni, ott zsibonganak előttünk a maguk siralmasan hasonlatos voltukban…
Kiállott, egy ifjú együgyű, ki hiányos intelligenciájával más, kultúr országban evőkészlet tisztító sem lehetne. Meg X. úr, meg Y. úr, meg a többi jól ismert idióta. Néznek bennünket a kultúrnépek. Látják képtelenségünket a haladásra, látják, hogy szamojéd erkölcsökkel terpeszkedünk, okvetetlenkedünk Európa közepén, mint egy kis itt felejtett középkor, látják, hogy üresek és könnyűek vagyunk, s ha nagyot akarunk tenni, zsidót ütünk. Látják, hogy semmittevők és mihasznák vagyunk: a nagy népek sziklavára, a parlament, nekünk csak arra jó, hogy lejárassuk. Menjünk vissza Ázsiába című cikk részlet.
Korrupt országokban a panamákon szokás leginkább felháborodni. Imádott hazánk pedig igen-igen korrupt ország. Ebből kifolyólag természetes, hogy itt minden ember fölháborodik, ha a másik ember panamázik… A magyar társadalomban, mint minden fenékig romlott társadalomban privátim, kis körökben, bizalmas tereferék közt vidáman és szemérmetlenül szoktuk tárgyalni mindezt. Vezető státusz férfiakról, előkelő politikusokról, társadalmi vezéremberekről, kedves, hízelgő elismeréssel szoktuk megállapítani, hogy nagy gazemberek.

laci0011 2012.11.12. 10:39:50

@Szúrófény: Szép volt,tetszik.Még ilyet.

Károly Baltás 2014.05.04. 00:23:02

Miért lenne az a dolga az újságírónak, találgasson??? Inkább kutasson tényeket és írjon valóságot!
süti beállítások módosítása