A nap izéje

‎"A titán forradalmi út nem habos kakaós uzsonnázással tarkított sétakocsikázás! Hanem egy diadalmasan száguldó gyorsvonat, ahol a mozdony acélos dübörgése elnyomja esendő gyomrunk korgását!"

Utolsó kommentek

"nézd legott Komédiának, s múlattatni fog. "

2011.12.16. 09:40 Harpi

Nem lesz többé hálapénz. Vagy de...

Címkék: parlament egészségügy törvény hálapénz

Lám, a Fidesz hű a választási ígéreteihez: kifehéríti a gazdaságot és egyszer s mindenkorra eltörli a baksist az egészségügyben. Nem lesz többé hálapénz! Le a borravalóval! Ebugatta himpellérei, majd lesz itt rend, akárki meglássa! 

Kedden 255 igen vokssal 98 nem szavazat ellenében, megszavazta az Országgyűlés az új  Munka törvénykönyvét. A sok száz módosító javaslat eredményeképpen jócskán átírt kódex nem egy passzusa már alaposan kiverte a biztosítékot az érdekvédőknél, a végső szövegben valahogyan mégis benne maradt egy eldugott kétsoros passzus.

A törvényben a munkavállaló kötelességeit az 52. paragrafus veszi számba. Ez lényegében nem más, mint egy felsorolás, amelynek másodi bekezdése imígyen szóla: „A munkavállaló a munkáltató előzetes hozzájárulása nélkül harmadik személytől díjazást a munkaviszonyban végzett tevékenységére tekintettel nem fogadhat el, vagy nem köthet ki.” A törvény indoklásának e kitételre vonatkozó rész szerint ez a rendelkezés a borravaló és a hálapénz elfogadásának tilalmáról szól.

Milyen szép is ez! Egyszeribe’ vége lehet ennek a sok évtizedes rémálomnak? Csak egy törvény, és máris elfelejthetjük a megalázó borítékdugdosást, meg az azt megelőző nyomozást: Tessék mondani, nővérke, mennyit szoktak adni az adjunktus úrnak?... Ennyi lenne az egész? A pincérek és a pultosok pedig vigyék csak szépen haza a fizetésüket, és ne turkáljanak a vendégek zsebében a lebilincselő mosolyukkal és a kedveskedő flörtölésükkel? Mindennek megvan az ára. A bornak a boré, amit az árlapról kalkulálunk, a gyerek mandulaműtétjének az árát pedig a fizetésünkből vonják, vagy havonta magunk, önszántunkból fizetjük be sárga csekken a tébének…

Igen, ezt ígérte a Fidesz, amikor kétharmadot kapott tőlünk a Parlament ódon falai között. Azt mondta, majd kifehéríti a gazdaságot, és rendet tesz az egészségügyben. Talán némelyikünk még arra is emlékszik, mintha konkrétan a hálapénzről is esett volna szó. A borravalóról nem, ez csak ráadás, így karácsonyra, hogy örüljünk…

Mink pediglen örülénk vala neki, így, irodalmi félmúltban, mert eddig még igazán nem örültünk, és hogy fogunk-e neki, az azért még egyáltalán nem bizonyos. Van ugyanis ez a kétsoros passzus… Hogyaszongya: „A munkavállaló a munkáltató előzetes hozzájárulása nélkül harmadik személytől díjazást a munkaviszonyban végzett tevékenységére tekintettel nem fogadhat el, vagy nem köthet ki.”

„A munkáltató előzetes hozzájárulása nélkül…”

Tehát tilos lesz a hálapénz meg a borravaló, utóbbi még akkor is, ha ezzel egy szemernyit sem fog kifehéredni a vendéglátás, legfönnebb a dolgozók fognak kevesebbet keresni, de ebbe most ne menjünk bele. A hálapénz azonban, no, az tényleg kényes téma. Tilos lesz majd adni és elfogadni is. Hacsak a munkáltató ehhez előzetesen hozzá nem járul.

Nem tudom, erről miért Mátyás király és a székely ember lánya jut eszembe…

(CivisHir.hu)

9 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://napizeje.blog.hu/api/trackback/id/tr543468005

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Profi túlélőcsomag 2011.12.20. 09:19:51

   Kiszámíthatatlanság ellen Kalmopyrin helyett, Rambó-kés túlélő megoldások az üzletben.

Trackback: A vastag boríték ára 2011.12.18. 09:14:18

Megdöbbenve olvasom az index-en, hogy a múlt évbeni átlagos 13%-os kenőpénzről ebben az évben átlagosan 16%-ra ugrott meg a közbeszerzések elnyerése esetén "kötelezően" és általában magánzsebbe visszaforgatandó pénzmennyiség nagysága. Vagyis annak a pé...

Trackback: Választási kényszer 2011.12.16. 11:12:08

Rájöttem, hogy választanom kell. Nem, nem hallottam fülest semmiféle előrehozott választásról. Nem is képviselőt kell választanom. Ennél sokkal súlyosabb a választási kényszerem.Olvasom a híreket, látom a közvetítéseket, hallom a környezetem reakcióit....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hegyilány 2011.12.17. 18:40:54

Hát! Ez nagyon érdekes? Nem kellene elfelejteni, hogy a vendéglátásban, az egészségügyeben dolgozóknak - az orvosoknak meg főleg - a bérébe bele van kalkulálva a hálapénz.
Igaz, ezt hivatalosan soha sem mondta ki egyetlen politikai erő sem.
Tologatják a problémát.
Esetleg lemaradtam valamiről? rendezték az orvosok bérét.??
Elképesztő) kifehéríti a kormány a gazdaságot. Hát! a hálapénz, a borravaló mióta volt feketepénz??? Hiszem mindenki tudott róla.
Ez már megint egy fantasztikus siker.

menőmano 2011.12.17. 18:47:30

Ez totálisan felháboritó és röhej. Ezért kár volt nyomogatni a szavazógépek gombjait?!!
Akkor most tessék már megmondani, van törvény, vagy nincs törvény. ?
oszt.jónapot!

menőmano 2011.12.17. 18:57:27

Egyébként meg mi a baj?? Ha már nincs pénze a nagybetűs nép egy csoportjának, karácsonyi ajándékra (sem) gondoskodik róla a kormány, az állítólag? demokratikusan működő parlament???
Egy totálisan átgondolatlan törvény már megint.
??
oszt.ennyi.
:))

IntelCorei5 2011.12.18. 08:36:12

"...harmadik személytől DÍJAZÁST a munkaviszonyban végzett tevékenységére tekintettel nem fogadhat el, vagy nem köthet ki..."

Hol van itt szó hálapénzről vagy borravalóról?

Díjazás uraim , díjazás, na az tilos... de a többi?

Prostatikus Vogon Jeltz 2011.12.18. 09:27:48

@hegyilány: "Hát! a hálapénz, a borravaló mióta volt feketepénz??? Hiszem mindenki tudott róla. Ez már megint egy fantasztikus siker."

Fantasztikus meglátás is. Úgy gondolod, hogy az építkezésen téglát tologató, zsebbe fizetett, néha magyarul is alig tudó munkás jövedelme is maximálisan rendben van, hiszen mindenki tudja, hogy az építőiparban bejelentés nélkül dolgoznak?

Haloperidol 2011.12.18. 10:52:22

A4-es papirok lognak majd a korhazi folyosokon, hirdetotablakon:

"Tisztelt betegeink! A Munka Torvenykonyve 52§ ertelmeben tajekoztatjuk onoket hogy dolgozoink halapenzt elfogadnak. Kerjuk a fentiek szives tudomasulvetelet.

Tisztelettel: a korhaz vezetosege"

hegyilány 2011.12.18. 17:52:50

@Prostatikus Vogon Jeltz:

Nem kellene összetévesztened a szezont a fazonnal, illetve az orvosokat, a vendéglátásban dolgozókat, az épitőiparban alkalmazottakkal. Nagyon nem ugyanaz.
Sőt az egészségügyben dolgozók- orvosok - s a vendéglátósok között is kategóriák vannak.

Egyébként nem rossz a felvetés. De azt mindenki tudja, hogy előbbi két "tevékenységnél" mindig is ott volt a külön pénz.)

menőmano 2011.12.18. 18:01:32

@Prostatikus Vogon Jeltz:

Figyelj csak! A Te kommented is fantasztikus.
Az egészségügyben dolgozó - AZ ORVOS - akkor is ellát Téged, ha nincs hálapénz.!!
Nevetséges, hogy milyen picike pénzért dolgozik az orvos "fehéren", ) ha már olyan nagy előszeretettel kell" használni, a fehér-fekete foglalkoztatást, bérezést."
A vendéglátásban is kiszolgálnak, ha nem adsz a számla mellé külön pénzt, akkor is.

Viszont az épitőiparban dolgozók bejelentés nélküli- feketén történő foglalkoztatása totális csalás.
oszt.ennyi.

menőmano 2011.12.18. 18:03:55

Egyébként tessenek nyugodtak lenni, hogy a hálapénzzel kapcsolatos rémálom folytatódni fog.
Ezzel" a törvénnyel az ég-világon nem oldódik meg semmi.
Ez már megint totálisan a népek félrevezetése)
:)
süti beállítások módosítása