A nap izéje

‎"A titán forradalmi út nem habos kakaós uzsonnázással tarkított sétakocsikázás! Hanem egy diadalmasan száguldó gyorsvonat, ahol a mozdony acélos dübörgése elnyomja esendő gyomrunk korgását!"

Utolsó kommentek

"nézd legott Komédiának, s múlattatni fog. "

2011.05.13. 09:39 Harpi

Mi a szarnak nekünk kultúra?

Címkék: kultúra demokrácia megszorítások költségvetés churchill

"Ha meghallom a kultúra szót, előveszem a pisztolyomat." Ezt a mondatot sok mindenkinek tulajdonították már, köztük Hitlerrel, Göringgel, Goebbels-szel, Sztálinnal. De teljességgel érdektelen, hogy melyik briganti mondta valójában. A lényeg nem ez.

Mert a lényeg nem a duma, hanem az, hogy a gyakorlatban miként viszonyul a hatalom a kultúrához. A nagy kérdés pediglen az, hogy a hatalom gyakorlói – kerüljenek akár tirannusként, néptribunként, szimpla 20. századi diktátorként vagy demokratikusan választott vezetőként a nép élére – mennyire érzik sajátjuknak az általuk vezetett nép/nemzet kultúráját. És a hatalom leglényege éppen ott kristályosodik ki, hogy ugyanők mennyit készek feláldozni a mögöttük álló nép/nemzet kultúrájából önmaguk pillanatnyi politikai haszonszerzése oltárán.

Ma Magyarországon, úgy tűnik, a kultúra egy nehezen levethető kolonc a hatalom számára, aminek az alkalmatlankodása viszont néhány jól elhelyezett idióta segedelmével könnyedén – és főleg olcsón! – semlegesíthető. Mert az önjáró kultúra sokba kerül ám! És e vészterhes időkben az első költségvetési tétel, aminek meghúzzuk a büdzséjét, nyilvánvalóan a legkevesebb közvetlen hasznot hozó rovat: a kultúra. Kies hazánk mainapság éppen a kultúrája tökéletes tönkretétele felé halad. Az a hatalom, amit a saját nyakunkra ültettünk, zengzetes frázisokban beszél nemzeti kultúrkincsünk megmentéséről és továbbörökítéséről, miközben minden erejével azon van, hogy csak és kizárólag annak a kultúrának engedjen levegőt, amelyet ő erre méltónak tart. Háborús helyzet van, és a fegyverropogás közepette csak a legerősebbek érik meg a holnapot.

Jó segget kell nyalni. Most ez a siker záloga. Nagyjából pont úgy, amiként ez a korai kommunista érában is szokás volt. Az önmagáért való "magas kultúra", ahogyan azt a földtörténeti középkorból itt maradt kövületek képzelik, letűnt idők emléke immár. A művészet, ami nem hajt hasznot, senkinek sem kell. Az elméleti tudós, aki nem jelenik meg a pártrendezvények háttérdíszleteként, fölösleges teher. Az író, aki nem hogy nem a kormány szekerét tolja, de még baszogatni is merészeli – közellenség. Háború folyik, és a lövészárkoknak kell a hely, amit a nemzet szellemi öröksége foglal el. És a hatalom, álszent buzgalmában, békét hazudik. Semmit nem zár be, semmit nem szüntet meg. Csak a válságra hivatkozva forrásokat átcsoportosít. Nem öl meg, csak az oxigéncsapot zárja el.

A második világháború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre. Mire Churchill így válaszolt: „Rendben, de akkor miért is harcolunk?”

Tényleg: Miért is? Megérdemeljük mi egyáltalán azt a kultúrát, amiért pofázunk...?

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napizeje.blog.hu/api/trackback/id/tr372898063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.05.12. 15:58:54

"Mire Churchill így válaszolt: „Rendben, de akkor miért is harcolunk?”"
Amúgy ajánlom megnézésre a The Train c. filmet :)

Szóval akultúra önmagában az emberi intelligencia mértékét jelzik; csak ugye jó magyar módra itthon egyáltalán nem a kulturális értéke a mérvadó a szellemi alkotásoknak. Az urambátyám-mutyiállam arra ad pénzt, amiből a havernak haszna lesz. Így silányodik a kultúra olyanná, hogy a néptömeg már a "művészet" szó hallatán is menekül, illetve fel sem ismeri.

posalaki 2011.05.13. 19:49:51

Az idézett mondatot a nagy előd, Lueger bécsi polgi mondta. Azidőtt, mikor a császárváros kultúrája csúcson járt, köszönhetően Klimtnek, Otto Wagnernek, Freudnak, Schnitzlernek, Mahlernek - vajon a kultúrával vagy a zsidókkal akart-e volna leszámolni avval a bizonyos revolverrel?

csi szi 2011.05.13. 21:59:25

@posalaki: Dekadensek voltak azok. Entartete Kunst.

Doki 2011.05.14. 00:30:33

Mainstream és katolikus kultúra - ez kell most a magyarnak? Ezt preferáltatják. Hogy közben megölnek egy halom más jót? Nem érdek itt, hogy gondolkodjanak az emberek. Mulatós és hozsannázás. Ez lesz itt a népnek :-(

IraMaura 2011.05.14. 08:42:27

ne sajnálkozzunk! fogjunk össze és tagadjunk meg mindent ami ma van a művészi világban Magyarországon. a fiatalokban rengeteg lendület és erő van, csak ki kell hozni a sodrából. mindig lehet jobban csinálni. csináljuk pont az ellentettjét mindennek! hagyjuk a francba a kifogásokat nyomorúságunkra, alkotásaink legyenek kifogástalanok. seggnyalók és haverok mindig is lesznek, és a politika is mindig jelen lesz a művészetekben.
hol találkozzunk? mikor kezdünk?

Karfiol 2.88 2011.05.15. 00:04:57

A kultúrás idézet hátteréről (egy náci színdarabban hangzott el):

en.wikipedia.org/wiki/Hanns_Johst#Schlageter

posalaki 2011.05.15. 10:20:52

Apropo Lueger:
Tőle származik a Judapest szó is.
A bécsi politikus számos mozgalom élére állt a francia antiszemita liga (1889) nyomdokain. Pl. az orosz és román származású zsidók letelepedése ellen szavazott.
Viszont: Bécs hihetetlen prosperitást ért el az ő mandátuma alatt. Hogy csak egy tényt említsek a Klimt elnökölte Suecesszió egyesületet a császár pártfogásba vette szemben a polgármesterrel.
IraMatura: "Fogjunk össze és tagadjunk meg mindent ami ma van a művészi világban Magyarországon. a fiatalokban rengeteg lendület és erő van, csak ki kell hozni a sodrából. mindig lehet jobban csinálni. csináljuk pont az ellentettjét mindennek!" Vegyük komolyan ezt az üzenetet. A századforduló Bécs kultúrája szembement a hivatalos eszmével - ma őket ünnepeljük.

WhiteTara 2011.05.16. 18:54:53

@IraMaura: ez a beszéd :)
pont arra gondoltam a cikk és a kommentek olvasása közben, hogy az elnyomás mindig is jót tett a kultúrának. valami ellen lehet a legjobban alkotni...

Palást 2011.05.18. 14:20:46

Mitrovics Gyula írta egyik művében 1940-ben:
" A kultúra nélkülözhetetlen föltételét Fichte és Höffding nagyon helyesen az önművelés lehetőségében és szükségében ismerték föl;annak a lehetőségében, hogy fáradalmainak teljes kipihenése és a hétköznapi élet szükségleteinek a biztosítása után maradjon az embernek ideje ideális irányban is önmagát tovább művelnie s ezzel kapcsolatban legyen kedve és ideje a szépségekben való elmerülésre is. Goethe is azt mondja, hogy az ember, mihelyt létezése biztosítva van, dolgokat keres maga körül, melyekbe saját lelkét belelehelje. Végeredményben tehát a kultúra lényege eme helyes felfogás szerint, az ANYAGI, SZELLEMI ÉS AZ UTÓBBIBA BELEÉRTVE, A MŰVÉSZI ÉLETNEK IS A TELJES EGYENSÚLYA."
A cikk, melyhez a fenti idézetet fűztem ,nagy igazságot tartalmaz amikor kimondja azt, hogy az a lényeg, hogy a mindenkori hatalom hogyan viszonyul a gyakorlatban a kultúrához! Napjainkban ugyanis nincs megteremtve a társadalom zöme felé az anyagi, szellemi és művészi életnek az egyensúlya, sőt mondhatni, napról-napra egyre nagyobb űr támad e három fogalom között. Ez pedig nem más egy társadalomban, mint kulturálatlanság. S ez nem a társadalom hibája! Az az átfogó szeretet, egymás tisztelete és megbecsülése hiányzik a társadalomban, amely képes biztosítani , megteremteni az anyagi, szellemi és művészi élet megkívánt egyensúlyát. A jelenlegi hatalmi elit a kétharmados többségével ezt az egyensúlyt nem akarja megteremteni, mert az hatalmának a végét jelentené. A jelenlegi hatalom arra törekszik, hogy az ideológiailag kettéosztott társadalom közötti ellentétek fennmaradjanak. Egyszerű pártérdekről van szó, amit ők nemzeti konszenzuson alapuló nemzeti kultúrának neveznek , valós, igazi kultúra nélkül.
süti beállítások módosítása