A nap izéje

‎"A titán forradalmi út nem habos kakaós uzsonnázással tarkított sétakocsikázás! Hanem egy diadalmasan száguldó gyorsvonat, ahol a mozdony acélos dübörgése elnyomja esendő gyomrunk korgását!"

Utolsó kommentek

"nézd legott Komédiának, s múlattatni fog. "

2011.03.03. 18:56 Harpi

Orbán beáldozza a jövő nemzedéket?

Címkék: orbán viktor tankötelezettség hoffmann rózsa

Még Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkárt is meglepte, hogy Orbán Viktor nem hagyja eltántorítani magát a tankötelezettség korhatárának 15 évre csökkentésétől. A pedagógus szakszervezetek attól tartanak, hogy fiatalok tömegei fognak túl korán, és valószínűleg örökre kikerülni a szakképzésből. Pedig ebben nincs semmi meglepő! Természetesen ez is a pénzről szól...

Hogy az általános iskolai végzettség ma már semmit nem ér? Hogy gyerekek tömegei fogják a könnyebbik utat választani, és rögtön az általános iskola után abbahagyni a tanulást? Hogy ezeknek a fiataloknak egy komoly hányada az utcára kerül, és sokan közülük bűnözővé válnak vagy prostituálódnak? Hogy ezzel az egyébként is alig létező szakképzés maradékát is lehúzzák a vécén?

Ugyan már, kit érdekel, amikor ezen egy csomó pénzt lehet megspórolni? Végigszámolta már valaki, hogy a Fidesz-kormány legújabb ámokfutása jóvoltából mennyi, a tanuló gyerekek után járó szociális támogatást és családi pótlékot lehet majd megspórolni ezzel? És vajon ez esetben melyik rétegre gondol az ember először?

8 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://napizeje.blog.hu/api/trackback/id/tr292707892

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Londoni tanácsadót keresek! 2011.03.06. 11:09:39

  Addig mószeroltam a főnökömnél a földtupírozó emberünket, addig hajtogattam neki, hogy én felkészültem a tupírozásra, ha kell, már másnap nekiállok, és úgy megtupírozom a földet, hogy a világ is a csodájára jár, míg a főnök kirúgta őt és en...

Trackback: Az új alkotmány/3.: Szavazati jog 2011.03.05. 13:17:17

Talán a szavazati jog kérdése az, amire igazából talán kár is bejegyzést vesztegetni, hiszen elvárható lenne, hogy a XXI. században mindenki számára morális posztulátum legyen, hogy nemétől, vallásától, világnézetétől, keresetétől, végzettségétől, stb....

Trackback: Valaki vegye el Matolcsytól a drogot! 2011.03.05. 10:52:54

  Mert biztosan drogozik, ez látható a nyilatkozataiból. Mire is gondolok? Most például azt javasolta mindenkinek, hogy most vegyenek lakást, mert olcsó! Három év múlva már megint drága lesz és nem éri meg.  Józan ésszel ma ilyet ne...

Trackback: Beperlem a Postát! 2011.03.04. 07:10:32

   Mert addig totojázott a kérdőív kézbesítésével, hogy lemaradtam az alkotmányozásról! Ma (2011.03.03.) nagy nehezen kézhez kaptam a kérdőívet, és azonnal neki is láttam bőszen az ikszelgetésnek. De a felénél abba is hagytam, mert rájöt...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsoltibacsi · http://skypesuli.hu/ 2011.03.03. 21:34:41

Elgondolkodtató, remélem nem hagyják.

anonymand 2011.03.03. 22:09:22

Tisztelt Harpi!

Csak nem meglepődtél?
A tervezett módosítás stimmel.
Nagyon is passzol az eddigi, jövőnket (nem az enyémet, gyermekeinkét, országunkét) a Tajgetosz szakadékához kormányzó intézkedései sorába.
Szabad pálinkafőzés: az mint köztudott, mindent megold. De leginkább a lipoidokat oldja.
Válságadó, kiterjesztve: tőkehiányos gazdaságunknak más nem kellett, csak a hitelhez jutás nehezítése a vállalkozásoknak.
A magánnyugdíjak (el)védelme: megalapozza, hogy 3- éven belül drasztikus nyugdíjcsökkentést kelljen elszenvedni (a mai minimál: 28500 Ft.)
Oktatásból pénzelvonás: a jelenlegi munkanélküliek legnagyobb gondja a képzetlenség, vagy alul-képzettség, ha lenne is munkahely...
Nem folytatom, mert ebből is látszik, hogy a korhatár leszállítása nem lóg ki a sorból.

Megdöbbentő, mellbevágó, lélegzetállító.

Tartok attól, hogy akik "felhatalmazták", kiábrándulásuk után fel is kenik majd...

Tisztelettel:
anonymand

Tajbor77 2011.03.03. 23:48:27

Akinek csak nyűg a tanulás, ezután nem fogja lehetetlenné azok tanulását, akik tanulni akarnak. Ha valaki nem akar tanulni, eltölt pár évet a "munka világában", rögtön megjön utána a tanulás ázsiója! Amint valami kötelező, az lenézett, amint választható és harcolni (tanulni) kell érte, az értékké válik. Én nagyon támogatom az elképzelést.

Mesé_lő 2011.03.05. 08:44:19

@Tajbor77: Hány éves vagy fiatalember? 33? És Te még hiszel a mesében?

Méghogy rájön majd 1-2 évvel később, hogy tanulni kellett volna. Ha-ha-ha

Tajbor77 2011.03.05. 10:22:50

@Mesé_lő: Pedig így van. Nem egy példát tudok. Egyetemi tanárom is mesélte, hogy akkor határozta el, hogy egyetemre megy, mikor egy időt szövőgyárban dolgozott. Nekem sem ártott volna egy év "pauza" a tanulásban és egy év tapasztalat a munka világában... ez az egyik oldal. A másik, hogy édesanyám tanított szakmunkásképzőben. És ott bizony a közismereti tárgyakat tanítóknak igen nehéz helyzetük volt. Ő mesélte, milyen nehézségekkel kell megküzdeni egy olyan osztályban, ahol a diákok egy részének a célja csak a 2-es megszerzése...

Haloperidol 2011.03.05. 15:02:28

@Tajbor77:
Teljesen egyetértek a kommentekkel. Aki 15 évesen bukdácsol az iskolában, az 18 évesen is bukdácsolni fog. Csak akadályozza azokat, akik esetleg szeretnének tanulni.

A másik: aki szeretne tanulni, annak nem "kötelező" 15 évesen elmennie dolgozni. Senki nem tiltja meg neki, hogy elmenjen szakközépbe vagy gimibe.

Az én anyám angol nyelvet(!) tanított szakmunkásképzőben olyan gyerekeknek, akiknek a magyar szókincse is eléggé korlátozott volt. Hamar letett a "követelményekről" és inkább beszélgetett velük, "ellazázta" az órát, amiért hálásak is voltak a gyerekek, mert legalább tőle kaptak 1-2 emberi szót. Volt olyan tanár egyébként, aki méterrúddal járt be órára (nem matek vagy textiles óra volt:))

Mesé_lő 2011.03.05. 19:21:19

@Tajbor77: Nagyon ritka az a volt diák, aki ezt fogja csinálni. Korábban (az egyetemi tanárod idejében) még nagyon gyakran történt ilyen, nekem is a volt háziorvosom szövőként dolgozott 2-3 évig, és utána kezdte az orvosi egyetemet. De az ilyen mostanában nem jellemző.
Annak biztos jó lesz, aki tanulni akar, mert eltűnnek mellőle azok, akik eddig csak akadályozták a képzést.
A mostani diákok nagy része nem szeret, és nem tud tanulni, csak buli, pia, haverok. (Kicsit sarkos fogalmazás, de igaz. Én egész közelről látom őket.)

sztd 2011.03.07. 16:51:53

Nos, az összes tanár ismerősöm arra panaszkodik, hogy a diákkal nem lehet semmit kezdeni. Kiküldeni nem lehet, kicsapni nem lehet, visszaütni nem lehet (mert ugye a tanár verhető).

Azzal nem árt tisztában lenni, hogy tanulni ez után is lehet (15 éves kor elmúltával)!

Aki kint találja magát az utcán az vagy dolgozik (amit azért lehet, csak az olyan munkát nem szokás szeretni), vagy bűnözik (amire ugye rendőrt tartanak, szóval elvben erről a kezdőket könnyű lenevelni), vagy éhenhal. Ilyen viszonyok között jobban lehet értékelni az iskolát, szóval jobban is fogják értékelni.

Valamivel nem árt tisztában lenni. A társadalmi túlélés esélyei nem túl jók. Aki segíteni akar magán, azon lehet segíteni, aki nem, azon nem.
Magyarul már a Taigetosz szélén vagyunk. A kérdés az, hogy néhányan lezuhannak, vagy szolidaritásból mindenki lezuhan?
süti beállítások módosítása