A nap izéje

‎"A titán forradalmi út nem habos kakaós uzsonnázással tarkított sétakocsikázás! Hanem egy diadalmasan száguldó gyorsvonat, ahol a mozdony acélos dübörgése elnyomja esendő gyomrunk korgását!"

Utolsó kommentek

"nézd legott Komédiának, s múlattatni fog. "

2011.01.17. 12:50 Harpi

Vessünk véget a pazarló párhuzamos fordításoknak!

Címkék: fordítás magyar nemzet shakespeare platón népharag filozófusok steiger kornél

Milliókért fordítottak magyarról magyarra – A Budapesti Rendőr-főkapitányság hűtlen kezelés megalapozott gyanújával nyomoz a filozófusbotrány ügyében. Olyan Platón-kötetek lefordítása és kiadása volt a Steiger Kornél nevéhez fűződő, 89 millió forintos projekt fő feladata, amelyeknek nagy része már létezik magyar nyelven – derül ki a Magyar Nemzet birtokába került dokumentumból. (Magyar Nemzet Online)

Azt a mindenségit neki, a tolvaj banda! De itt ne álljunk meg ám, leplezzük le az összes honorárium-tolvajt! Itt az idő, egy művet tessék csak egyszer lefordítani, a notórius újrafordítókat pedig példásan megbüntetni!

Nézzük csak, hányan húztak sápot például William Shakespeare Hamlet című művéből:

  • Arany János;
  • Eörsi István;
  • Kazinczy Ferenc;
  • Mészöly Dezső;
  • Nádasdy Ádám.

Közülük is Mészöly Dezső (képünkön) a legkártékonyabb dúvad, ugyanis gyakorlatilag kizárólag olyan Shakespeare-műveket ültetett át nyelvünkre, amelyeknek már volt magyar fordítása.

Kivégzőosztag, dobpergés, sortűz!!! Éljen a népharag!

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napizeje.blog.hu/api/trackback/id/tr192590013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kandabula 2011.01.17. 15:19:14

Amennyiben a Halotti Beszédet "átrakom" mai magyarra az fordításnak számít? Amennyiben egy Hamlet fordítás már nem korszerű, akkor az már maradjon is úgy örökre?

Pacsapapa 2011.01.17. 23:09:58

Szánalmas szerecsenmosdatás.
Bátorkodnék emlékeztetni arra, hogy a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal pályázatán nyertek ezek a derék tudósok pénzt a pályázati kiírás szabályainak nem megfelelő módon. Ha ezeket a világraszóló filozófiai alkotásokat az Oktatási és Kulturális Minisztérium pályázatán támogatták volna, nem adták volna fel a labdát ezek a makulátlan demokraták a "csőcseléknek". Ha valaki nem tudná, hogy mi volt az NKTH profilja, annak szívesen segítek.

Kandabula 2011.01.19. 18:41:55

Egyébként engem az egész nem érdekel, csak kérdeztem.

Pacsapapa 2011.01.20. 10:47:01

Igen, a lényeg demokráciáért jajveszékelőket sem érdekli. Nem szeretik azok sem "kibontani az igazság minden részletét".
Az egyetlen jó ismerőinek és hirdetőinek, ez esetben az ország legnagyobb filozófusainak, öntelt gőgje nagyon komikus.
Még azt is kétségbe vonják, hogy tőlük földi halandó (pl. holmi jöttment újságíró) kérdezhessen, vagy vitathassa nyilvánvalóan hazug magyarázkodásukat.

Meglehetősen otromba dolog ehhez a magasröptű szösszenethez a Mészöly Dezső nevét és fotóját felhasználni.
Az írás maga az ember.

Kandabula 2011.01.23. 20:46:42

Mint írtam, a dolog engem nem érdekel, de mégis: itten valami olyasmiről van szó, miszerint ez az egész filozofálás egy felesleges hülyeség. Ha jól belegondolunk, a párt (és ideológia, pontosabban: nézet) váltások nem filozófiai iskolák vitái mentén történtek, de holmi ideológiák sem fogalmazódtak meg. Sima harc a hatalomért. Érdekes dolog, hogy nálunk a hatalomért folyó harc az egymás leleplezéséről szólt, nem egy várható jövőkép megfogalmazásáról. Itt Marxnak, Heideggernek, Platonnak egyszerűen nincs helye. Az egyetlen megfogható tétel a nacionalizmus, némi sovinizmussal fűszerezve. No, meg Trianon. De ez nem filozófiai kategória. A dolog érdekessége abban áll, hogy a most létrejött szabadságot éppen a most megtámadott filozófusok elemző munkája készítette elő. Más dolog, hogy közben tehertétellé váltak, mert most is csak gondolkodnak, gondolkodnak...
süti beállítások módosítása