A nap izéje

‎"A titán forradalmi út nem habos kakaós uzsonnázással tarkított sétakocsikázás! Hanem egy diadalmasan száguldó gyorsvonat, ahol a mozdony acélos dübörgése elnyomja esendő gyomrunk korgását!"

Utolsó kommentek

"nézd legott Komédiának, s múlattatni fog. "

2011.11.11. 15:33 Harpi

Húszmilliós gumicsont Kerényitől

Címkék: fidesz kormány alkotmány kerényi imre gumicsont

Miért törvényszerű, hogy egyébként értelmes emberek azonmód megbolondulnak, mihelyst a politika szolgálatába állnak? Kerényi Imre kiváló színházi rendező volt egykoron, most pedig rajta röhög a fél ország, és talán nem véletlenül. Ámbátor meglehet, ez az egész nem több, mint egy újabb gumicsont: inkább ezen a pojácán és a kétségkívül nem mindennapi díszköteten köszörüljük a nyelvünket, mint a másik félhülyén, aki naponta újabb és újabb adókkal kínálja meg a lakosságot, ahelyett, hogy a gazdasággal kezdene valamit. Jó, jó gumicsont No de húszmillióért?

A rendezőből politikai szerepvállalóvá, egészen pontosan miniszterelnöki megbízottá avanzsált Kerényi pár napja a reggeli műsorban éppen a húszmillióért megrendelt „történelmi” festménykollekciót igyekezett megvédeni a tévében, s közben sikerült nagyjából azonos polcra süllyednie a sokat szapult művekkel.

Mészáros Antóniának nem volt könnyű dolga, mert a majd’ tízperces beszélgetés során az egyik pillanatban a nevetést, a másikban a dühét kellett magába fojtania. De állta a sarat. Arról ne is essék szó, hogy Kerényi folyamatosan személyeskedett a riporterrel, és többször is az édesapjával (Mészáros Tamás újságíróval) hozakodott elő. Arról se beszéljünk, hogy a rendező-politikus jószerint többet foglalkozott korábbi sérelmeivel és a stúdióban jelen nem lévő riporterek – jelesül Kálmán Olga – fikázásával, mint azzal, amiért jött. Szerencsére azonban végül erre is sor kerülhetett.

A téma ugyebár az, hogy vajon mi a búbánatért van szükség olyan „nemzeti szocreál” festmények megpingálására, mint például a Lovasroham címűre és társaira, amelyek egyként űznek gúnyt a festőművészetből és az Alkotmányból, amely díszkiadását lesznek hivatottak illusztrálni. A Nemzet Tanítómestere – ő definiálta saját magát tanítóként! – azt szeretné megértetni a fiatalokkal, hogy  „vannak a történelemnek korszakai, az egyiket így hívják, a másikat úgy hívják, az egyik így függ össze, a másik úgy függ össze”. A riporter azt szerette volna tudni, hogy a Kerényi által megrendelt festményekkel nem válik-e nehezebbé az alaptörvény elfogadtatása, megismertetése és megszerettetése. A Mester szerint a képeket és a hozzájuk tartozó magyarázatokat tartalmazó díszkiadásnak van valami logikája, „amit a maga édesapja fogalmazott meg tegnap a műsorban”. Kerényi szerint „az egész mélyén érzelem van és nem politika”. 

Arra a kérdésre, hogy a világháborúhoz vagy a Soához hogyan mérhető a 2006-os lovasroham, hiszen mindegyik egy-egy kép a kötetben, Kerényi ekképpen szíveskedett válaszolni: „A maguk által képviselt szellemi kör és mi tökéletesen másképp gondolkozunk 2006-ról, és mi azt fogalmazzuk meg, ahogy mi gondolkozunk erről. És maguk is megfogalmazhatják, de ehhez választást kell nyerni.”

Hogy úgy van!

Ám azért akad itten egy kicsiny probléma, kedves Mester! Amiről beszélni tetszik, az nem egy irodalmi mű magánkiadása, nem valami pamflet, amihez majd a saját haverjainkat kérjük fel illusztrátornak! Ez nem egy színdarab szövegkönyve, amit a rendező úgy értelmez, ahogyan azt a művészi szabadsága diktálja. Ez az a társadalmi szerződés, amit az állam polgárai az állammal kötnek. Önök ezzel az egyre inkább a néhai Lipótmező dühöngőjét idéző ámokfutással nem egy magánvállalat karácsonyi buliját varázsolják önmaga paródiájává. Az Alkotmányból tetszenek karikatúrát csinálni!

Persze, igaz, ami igaz, ha eszünkbe jut, miként született maga az alaptörvény, akkor végső soron mégiscsak passzolnak hozzá ezek az illusztrációk. Különben is, egyre valószínűbb, hogy ennek az újabb politikai kabarétréfának egyetlen célja az volt csupán, hogy legalább néhány napra, legfeljebb pár hétre elterelje a figyelmet Pártunk és Kormányunk, no és persze Szeretett Vezetőnk aktuális bénázásairól. No és persze arról, hogy sem a gazdaság, sem a társadalom problémáival nem tudnak mit kezdeni, ami eredményt pedig mégis képesek felmutatni, annak árát velünk fizettetik meg. Miképpen ennek a gumicsontnak húszmilliós a gázsiját... 

(Az írás rövidebb változata a CivisHir.hu hírportálon jelent meg.)

 

5 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://napizeje.blog.hu/api/trackback/id/tr653370985

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A II. kerület a bőség szigete 2011.11.14. 09:49:00

Másra nem is tudok gondolni, csakis arra, hogy Budapest II. kerülete nem az ország része. Bár a sztereotípiák szerint a főváros (és az ország) leggazdagabb része, de nem hiszem, hogy csak unatkozó milliomosok lakják. Igaz a mostani időközi választás mé...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mária 2011.11.11. 18:21:50

A gond az, hogy mi a szarnak kell illusztrálni egy TÖRVÉNYT?

Ma az alkotmány illusztrálására kérnek fel hülyéket húszmilláért, holnap a Büntető Törvénykönyvhöz rendelnek rajzokat, holnapután meg minden hülye fideszes polgármester amatőr vidéki piktorokkal fogja illusztráltatni a képviselőtestületnek mondjuk a sertéstartásról kiadott legújabb helyi rendelelét.

Bloghézag 2011.11.11. 20:02:45

Sajnos kevés a puskapor kedves Harpi,
vagy éppenséggel nem elég sűrű.
De az igyekezetet elismerésre méltó.

(Pl. a gengszterváltás előtti "relikviák" elárverezéséből 20 millánál több jött be.
Lement a trágya, feljött a sz@r.)

IGAZ MAGYAR 2011.11.11. 20:56:20

@Mária: Ó kedves Mária Tisztelettel megkérem ne adjon tanácsokat a fülkeforradalmároknak ,mert megvalósítják! Kérném szépen azért az már mégse állja, hogy szeretett településünk tanácseln, akarom írni párttitkára, de helyesen polgármestere a Hugyos Józsi legkisebb fia az az egy, valami föstményen vigyorogjon a falu népére mint vett malac a Szt. György de lehet hogy most már lovasrendőr napi vásárban!
Igaz a plebános úr még nem prédikálta ki hogy a rendőrök szentek lettek, nálunk úgyis csak Nivás rendőr van, viszont az igaz hogy néhány sárkányból angyal lett valahol de itt a faluban inkább fordítva van az is, mert a Bözse olyan angyali kis teremtés volt de olyan de mióta elvettem ...hát mondjuk még nem hétfejű s még nem okádik tűzet de nem sok köll hozzá!
De hajrá Kerényi, hajrá Fidesz húzzatok bele!? .... vagy el??? Hát ha lehet inkább el ... a na oda!

pirimogyoró 2011.11.12. 09:10:51

Kerényi is a féreg-szekta jeles tagja. Mit lehet várni tőle?

janicsar2 2011.11.15. 17:17:40

Nicsak nicsak ismét egy botcsinálta történész?
A suszter elfelejtette, hogy jobb a kaptafánál maradnia? Ejnye-bejnye én úgy emlékszem neki még valamikor azt tanitották, hogy a lét határozza meg a tudatot! Most pedig én úgy látom ezen annyiban változtatott, hogy a HOLLÉT! határozza meg a tudatát. Azt már ki sem merem mondani szlengben, hogy talán a lé....?
süti beállítások módosítása