A nap izéje

‎"A titán forradalmi út nem habos kakaós uzsonnázással tarkított sétakocsikázás! Hanem egy diadalmasan száguldó gyorsvonat, ahol a mozdony acélos dübörgése elnyomja esendő gyomrunk korgását!"

Utolsó kommentek

"nézd legott Komédiának, s múlattatni fog. "

2011.08.28. 15:43 Harpi

Agybajok

Címkék: egészségügy pálffy istván betegküldözgetés

Agybaj 1.

Erős orrvérzés miatt került kórházba egy 32 éves nő Budapesten. A tünet oka, mint kiderült, agyi értágulat volt, de hétfőn az Országos Idegsebészeti Intézetben nem vállalták a műtétet. A drága operációt csak a harmadik megkeresett kórházban tudták elvállalni. Az Országos Idegsebészeti Intézet előbb a pécsi klinikától kért segítséget, de a pénz ott is elfogyott, így nem vállalták a beteget. Végül a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház vállalta a beavatkozást.

A miskolci intézet főigazgatója a hvg.hu-nak azt mondta, szerda délelőtt sikeresen elvégezték a műtétet, pénteken pedig további vizsgálatokat végeznek. Ha minden eredmény jó, akkor a beteg hétfőn visszakerülhet Pestre.

Az újabb betegpingpongozás körül kialakult médiaviharban kiderült, hogy a műtét nagyjából két-hárommillió forintba kerül. A miskolci főigazgató, Csiba Gábor szerint az idegsebészeti klinika szakmailag nem hibázott, mivel anyagilag nem tudták vállalni a műtétet, ezért a beteg stabilizálása után kerestek egy másik olyan kórházat, ahol a beavatkozást el tudták végezni. Miskolcon más megoldást választanak: a havi keretből mindig félretesznek egy nagyobb összeget a váratlan helyzetekre, amit aztán főigazgatói utasításra használhatnak fel.

Agybaj 2.

Fiatal nő kisebb műtéti beavatkozásra viszi ötéves gyermekét a lakóhelye szerint területileg illetékes kórházba. A műtét előtt jelzi az orvosnak, hogy a beavatkozást helyi érzéstelenítésben végezzék, mert amikor legutóbb ugyanilyen eset történt a gyermeken, túlérzékenyen reagált, napokig hányt, és súlyos állapotba került. A mostani esetben orvosilag nem volt indokolt az altatás, a gyermeket mégis altatták, és az egy évvel ezelőtt történtek megismétlődtek. A kórházi gyakorlatban tájékozott orvosok szerint ennek egyetlen oka lehet: az altatásban végzett beavatkozás több pontot, azaz több társadalombiztosítási pénzt hoz az intézménynek.

Agybaj 3.

Jelentős többletforrások maradhatnak az országban, ha az államadósságot az Alkotmányban előírt szintre tudják csökkenteni – mondta Pálffy István kereszténydemokrata honatya az ATV Start című műsorában. „Vannak olyan területek, melyek az átcsoportosítás során prioritást élveznek, és vannak olyanok, amelyeknek jelen pillanatban jobban kell tűrniük, hogy kevesebből kell gazdálkodniuk” – magyarázta a KDNP-s honatya, aki szerint például az egészségügy is egy ilyen terület.

Agybaj 4.

Az első agybajban senkinek sem esett különösebb baja, a beteg életben maradt, és valószínűleg meggyógyul. De jó, ha tudjuk, az agyi aneurizma életveszélyes állapot, a kitágult ér bármelyik pillanatban elpattanhat, és akkor a beteg gyakorlatilag menthetetlen. A második agybajban a beteg már jól van. Szintén nem esett különösebb baja, csak éppen volt két rettenetes napja – neki és az őt egyedül nevelő édesanyjának. 

* * *

Mindkét agybaj a magyar egészségügy alapjait érintő problémákra utal. A harmadik pedig arra, hogy az országot irányító koalíció egyes politikusai csillagászati magasságokból tojnak ezekre a problémákra. És számos jel szerint nincsenek egyedül azzal az állásponttal, hogy az egészségügy betegségei majd úgyis maguktól meggyógyulnak. Vagy nem. De addig se kell költeni rá...

4 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://napizeje.blog.hu/api/trackback/id/tr273185611

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Képzelt riport a miniszterelnöki szóvivővel 2011.08.30. 20:39:00

- Jó estét miniszterelnöki szóvivő úr!- Megszorítások nélküli szép estét önnek is riporter úr.- Itt a kezem szorítsa meg.- Ettől elzárkózom. Nemcsak a szótárunkban, de a gazdaságpolitikai eszköztárunkban, sőt az üdvözlési etikettünkben sem szerepel a m...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csikarcsi 2011.08.29. 05:48:41

Miért? Mi mást lehet várni a mai politikusoktól, mint azt, hogy magas ívben tesznek a "mezei" állampolgárra. Ez az egy, amihez rohadtul értenek, és ezzel ki is merült az összes tudományuk.

tellybooksah 2011.08.29. 10:02:44

Kétharmad, vazze! KÉT-HAR-MAD! Világos? Pofa be, kilépés, irány az ég alja!
A Zemberek leírhatatlanul hatalmas többsége a Nemzeti Oldal kezébe tette le. Úgyhogy kuss van!

uni1002 2011.08.29. 13:21:04

Miért is ne tennének a polgárokra? Nekik ott van a VIP kórház, a VIP temetés...

tellybooksah 2011.09.03. 09:18:01

VIP-temetés...
De szép is az! Olyan felemelő érzés. A megyéspifpek beszélye, a rezesbanda, a díszsortűz!
Kár, hogy olyan ritkán láthatunk ilyesmit!
süti beállítások módosítása