A nap izéje

‎"A titán forradalmi út nem habos kakaós uzsonnázással tarkított sétakocsikázás! Hanem egy diadalmasan száguldó gyorsvonat, ahol a mozdony acélos dübörgése elnyomja esendő gyomrunk korgását!"

Utolsó kommentek

"nézd legott Komédiának, s múlattatni fog. "

2011.04.17. 12:52 Harpi

Szolgálgatunk és védekezünk?

Címkék: kormány tüntetés orbán viktor belügyminiszter renddédelmi szervek

A rendvédelmi dolgozók a belügyminiszter tiltása ellenére egyenruhában vonultak a Parlament elé, hogy jogaikat követeljék. Becslések szerint több mint tizenötezren vettek részt a megmozduláson. A tűzoltók egy transzparensre ezt írták: Mi a macskát is mentjük, de velünk a kutya sem törődik. A szónokok azt ígérték: addig maradnak a Kossuth téren, amíg nem lesz megállapodás a kormánnyal. A rendvédelmisek kiszámítható életpályát és megszerzett jogaikat követelték. A márciusban bejelentett Széll Kálmán terv ugyanis megszüntetné a korengedményes nyugdíjukat. (Nol.hu)

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége által meghirdetett tüntetés résztvevői korkedvezményes nyugdíjazásuk tervezett megvonása ellen, szerzett jogaik védelmében tüntetnek (Fotó: Népszabadság - Reviczky Zsolt)

A rendvédelmi dolgozók kormányellenes demonstrációja mindig rémisztő. Különösen akkor az, amikor a társadalom többsége együtt érez azokkal a férfiakkal és nőkkel, akik nap mint nap az állampolgárok védelmében teszik kockára az életüket, miközben az állam sorra nyirbálja azokat a juttatásaikat és szerzett jogaikat, amelyek némelyest kompenzálnák a vérlázítóan alacsony és kiszámíthatatlan javadalmazásukat. A trollok ez irányú rohamát megelőzendő, sietve hozzáteszem: persze, a belső aránytalanságokat kétségkívül korrigálni kell, mert nyilvánvaló, hogy egy, az egész pályafutását az íróasztal mögött töltő vámos revizor esetében talán tényleg mérlegelhető ugyanannak a nyugdíjkorhatár-kedvezménynek a jogosultsága, mint egy vonulós tűzoltóé. Na de viszont!

Pártunk és Kormányunk egalista és etatista hisztériájában láthatóan most jutott el odáig, hogy egyszer s mindenkorra leszámol az erőszakszervezetek önálló akaratával. A rendőrök, a tűzoltók, a bv-dolgozók, a vámosok és pénzügyérek kussoljanak, ők ugyanolyan állampolgárok, mint a többi kilencmillió kilencszázezer. Ha pedig nagyon jár a szájuk, akkor megtaláljuk a módját, hogyan lehet azt befogni. Rovancsolunk, például, és azokat a tűzoltókat, akik a tiltás ellenére kivitték a laktanyából a felszerelésüket, majd jól seggbe rúgjuk. Eddig terjed a Párt és Bölcs Nemzeti Vezetőnk hatalmi intelligenciája. Ha pofázol, amit persze nem tilt törvény, majd hazafelé menet beverjük a fejedet.

Vannak bajok itten.

A rendőrség végtelenül impotens és töketlen. Képtelen leszámolni a békés, hétköznapi, adófizető állampolgárok életét megkeserítő megélhetési bűnözéssel – mit leszámolni? kordában tartani se képes! –, s amikor erre várható, de sokakat felháborító reakcióként pingvin-egyenruhás keretlegények kezdenek masírozni vidéki kisvárosokban és falvakban, akkor nevetségesen együgyű blöffökkel röhögteti ki magát, s ha ez se jön be, akkor betegesen túlreagálja a történéseket. Új jelszavuk: Szolgálgatunk és védekezünk. De nem a rendőröké! Hanem a legfelsőbb belügyi vezetésé, amely a régi jó szocialista beidegződés szerint fölfelé nyal, lefelé tapos; fölfelé a valós vagy képzelt elvárásoknak igyekszik megfelelni kényelmes bőrfotelében, lefelé pedig nyírja, aki az útjában állhat. Odalent mindeközben a rendőrök elsöprő többsége tisztességesen, az esküjéhez méltón és hűen teszi a kötelességét, meghalni is kész az állampolgárokért. Ugyanígy a tűzoltók is, akik minden, szolgálatban töltött napon vállalják az esélyt, hogy helyettük a parancsnokuk megy haza...

Ezeknek az embereknek, ezeknek a férfiaknak és nőknek azonban a Nemzeti Egység Kormánya nagyjából a Jupiter pályájáról szarik a fejére.

Miért is ne tenné? Hiszen Szeretett Bölcs Vezetőnk magánhadserege immár felállott. Hiába háborít ez fel egyes "egyszerű" rendőröket – ki nem szarja le. A kutya ugat, a karaván halad... Aki meg túl hangosan ugat: Kirúgni! Nincs szükség önérzetes és öntudatos rendőrökre, az új államrend felépítéséhez hűséges katonák kellenek! Tűzoltók? Mehetnek. A tüzek maguktól is kialszanak. Vámosok, pénzügyőrök, adónyomozók? Francba velük! Ha kevés lesz a befolyt adó, majd megemeljük, a szegények sokan vannak, egyre többen, és többségük még mindig tisztességes, majd ők befizetik a hiányzó milliárdokat. Bv-sek? Ugyan már, őket eddig is leszarta minden kormány... S ha mégis folytatódik a pofázás, ott vannak a titkosszolgálatok – ja, hogy azok megbízhatatlanok? Sebaj, Pártunk és Kormányunk nemcsak magánhadsereggel, királyi gárdával, de udvari titkosszolgálattal is rendelkezik, immár jó másfél évtizede. Fouché óta tudjuk: "A farkasokkal együtt kell üvölteni".

Pártunk és Kormányunk, Szeretett Bölcs Vezetőnk és örökös belügyminisztere mindössze egyetlen dolgot felejt el. Abban az országban, ahol a belső rend védelmére felesküdött szervezetek tagjai háborognak az őket ért igazságtalanságok ellen, mindenkinek jó oka van a nyugtalanságra.

Tessék mondani, meddig tetszenek még elmenni a társadalom provokálásának útján?

167 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://napizeje.blog.hu/api/trackback/id/tr882833370

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gyurcsány "Huncut A genny Seggem" Ferenc megszervezi a demokratikus ellenzéket 2011.04.17. 23:05:22

 A köztársaságon sebet ejt a genya Fidesz az új alkotmány elfogadásával, de nem pusztítja el. Magyarország 2004–2009 közötti miniszterelnöke szerint meg kell fikázni a gecinyaló demokratikus ellenzéket. A faszarcú kukizta rendezvényén úgy...

Trackback: Sokan voltunk, jókor, jó helyen 2011.04.17. 22:37:28

Mindenki hozott magával még egy demokratát. Jövőre mindenki kettőt hoz....

Trackback: Miért rossz az alkotmány, avagy hogyan NE kritizáljuk az Alaptörvényt? 2011.04.17. 19:09:19

Ahogy közeledik húsvét hétfő, egyre többen szidják az alkotmányt, ezerféle érvet felsorakoztatva. Sok jobboldalinak azonban csak annyi jön át, hogy Orbán már megint antidemokrata, és minden, amit csinál, rossz. Ez az állítás sajnos részben jogos: sokan...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

similarthings 2011.04.17. 23:26:11

@roadrunner: Ez az érvelés nekem is furcsa. Mi köze ennek a kedvezményes nyugdíjhoz?

Ennek több köze van ahhoz hogy hogyan irányítják, vezetik a rendvédelmet, azaz a csúcsvezetők felelőssége.

Ha hagyják hogy Gipsz Jakab őrm. zsebre tegyen X ezer forintot, azért a vezetés végsősoron a hibás. A felelős kormány - felelős a társadalom, állampolgárok és nem állampolgárok felé.

Jogállamban.

alamfo 2011.04.17. 23:30:37

Orbán ebben világbajnok: összeugrasztani magyart a magyarral...

similarthings 2011.04.17. 23:34:04

Jó éjt mindenkinek! Én is megyek aludni, mert kell.

roadrunner 2011.04.17. 23:40:07

@similarthings:
Neha kacifantos gondolatmenetem.
Annyi hogy ha valtoztatunk,(pontosabban akinek a hatalom a kezeben van) akkor az valtoztasson mindenhol.
Mindenkire ugyanazok a szabalyok vonatkozzanak.

Nem ide tarozo meglatas:
Es ez vonatkozik azokra a terror elharitokra is akik az allampolgarokat lekergetik az arokba mikot a tisztelt allami vezetoket kiserik az igen fontos dolgukra es utanna megalnak a benzinkuton kavezgatni.

Vasalt 2011.04.17. 23:40:41

Korrekt írás, régóta az első korrekt, amit olvastam.
Egyet értek, pl. a személyzetis, pénzügyes BV-s, rendőr, tűzoltó, stb. ne essen egy megítélés alá azokkal, akik hülyére szopják magukat pl. karácsony este, amikor a trollok otthon eszik a "bájglit". Magyarország nyugdíj jellegű kiadásai 3300 milliárd Ft.-ot tesznek ki egy évben, ebből 86 a rendvédelmi dolgozóké.
Kicsit hiányolom a színészek, balett-táncosok, és egyebek leköpését, akik szintén 25 év után mehetnek nyugdíjba. Meg hiányolom ezeknek az embereknek a felháborodását is... Meg azokét is, akik olyan munkakörökben dolgoznak, ahol jár ilyen-olyan kedvezmény, sok van ilyen...
Zig zag @ 22:50:43, ez a korrekt magyarázat.
Tessett volna nem hikomatnak nyilváníttatni magunkat vastag borítékért, és odaállni sorkatonának, mert annak idején -nem is olyan régen- ez feltétele volt, hogy rendvédelmisként dolgozzon bárki. Aztán beállni valahova egyenruhásnak. Hát ez a trolloknak nem tetszett.
Ezen kívül a 25 év egy feltétel, de van ennek még egy csomó más vonzata is. Valóban el lehet menni 25 év után saját kérésre, de abból cirka 50% nyugdíj lesz.
Hadd kérdezzem meg, a számla nélküli munkákat, a papíron veszteséges "vállalkozásokat", a nagyüzemben felvett segílyeket és ehhez hasonlókat mikor álltok neki fikázni?
Vonjuk meg visszamenőleg a rendvédelmisek nyugdíját, így van. Meg hozzunk 20 évre visszamenőleg 98%-os SZJA törvényt is és hajtsuk be mindenkin, 2012.01.01. hatállyal. Ez így működik. A banánköztársaságokban.

Takács Bálint 2011.04.17. 23:41:06

Vajon ott voltak most a tüntetők soraiban azok a rendőrök, akik 2006-ban, csak a "vigyázz kamera!" kiáltásra hagyták abba a Madách téren földön fekvő tüntető rugdosását, vagy akik fejmagasságban lőtték a könnygázgránátokat a tömegbe, illetve megbilincselt, tehetetlen embereket ütlegeltek tovább és törték el a végtagjaikat?

Vajon a többiek csodálkoznak azon,hogy a "társadalom" miért nem áll egységesen melléjük azok után, hogy éveken át falaztak a bűncselekményeket elkövető táraiknak?

roadrunner 2011.04.17. 23:42:56

@88hedgehogs:
Igen!
Bar nem tudom pontosan mire erted,de mas eget rengeto okossagot nem tudok irni mar.
Ne intezetek mar kerdest hozzam.
Beszelgessetek az ujonnan jovokkel.
Holnap munka nekem 65 eves koromig vagy a halalomig.
Ami szomotu egyebkent.
Jo ejt allampolgarok,polgartarsak.

kerekes pereces 2011.04.17. 23:45:55

@roadrunner:
"Mindenkire ugyanazok a szabalyok vonatkozzanak."
Okes, akkor mostantol kezdve te sem sztrajkolhatsz, mivel a rendvedelmi szerveknek sem lehet. Szamodra sem ervenyes a munkaszunet, nincs vasarnap vagy karacsony, az uzletnek mennie kell. Te is bertabla alapjan kapjad a fizetesedet, ne pedig munkaeropiaci berviszonyok alapjan. Megegyeztunk?

X-47B 2011.04.17. 23:49:38

@Takács Bálint: 2006 olyan mint a svájci bicska: mindenre jó... viszont új értelmezést adtál az egésznek: ebben a megvilágításban az egész Orbán személyes bosszúja a rendőrökön 2006-ért, amikor nem álltak a "forradalom" mellé. Nem ez ez első személyes bosszúja, a nárcisztikus megalománia már csak ilyen.

6Viking6 2011.04.18. 00:09:09

Meglepodve olvasom a rendor ill tuzolto ellenes kommenteket,es nem mellekesen kivanom minden verben forgo szemu habzo szemu fidesz aktivistanak hogy akkor egjen a haza a feje felett mikor eppen a szervek tuntetnek a parlament elott es a tuzolto szemebe mondja aki az ajult testet vonszolja ki a hazbol h rohadjal meg a korengedmenyes nyugdijaddal...
Egyebirant szemelyes erdekeltsegem is van mint valoszinuleg ez a kommentbol is lejott mivel a batyam tuzolto,egyebirant nem a 200ezres nyugdij hajtja hanem h a ket gyermekenek etelt tegyen az asztalra es azert vallalta be a biztos am kozel sem veszelytelen munkat mert igy ha tuleli akkor talan tudja a csaladja jovojet biztositani.
Amugy meg remelem tisztaban vagytok vele mit kap az aki egy bevetesen esetleg tragikus halalt hal ugye?koszonolevel per ezer forint a gyerekei meg nohetnek fel apa nelkul persze ezt a gep elott kommentelve nagyon egyszeru velemenyezni...
Azt hiszem jo lenne ha mindenki magaba melyedne egy kicsit mielott felelotlenul velemenyt alkot olyan dolgokrol amirol fogalma nincs.Persze h van par ember aki csak aktat tologat es ugy megy koran nyugdijba de az a 15 ezer aki a jogait szeretne az utcan kiharcolni azok bizony allomanyban vannak barataim...
Szebb jovot mindenkinek...

manager2008 2011.04.18. 00:10:47

@Megszívtuk-Waze: Nem kell legyűrni senkit. Rossz a megközelítésed. Jogot kell adni a rendőrnek, és ha szét akarják verni a rendőrautót a harcosok akkor nem verekedni kell hanem lőni. A fizikai erőt a fegyver ellensúlyozza, ugyanis az nem azért van hogy pucolgatni keljen. Keress egy statisztikát arról, hány csendőrt vertek össze anno, hány támadója volt a csendőrségnek, és hány élte túl.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2011.04.18. 00:13:12

Enyhíteni lehetne az izgalmakat egy átfogalmazással. A rendvédelmi és egyéb szervezetek tagjai mehessenek nyugdíjba 40 évesen, ha úgy érzik, hogy nem bírják már a megpróbáltatást. De a nyugdíj mellé KIEGÉSZÍTŐ tevékenység legyen végezhető, nem teljes értékű és teljes állású munkakörök. Kereshessen egy kis pénzt a nyugdíja mellé, de az nem kóser, hogy kapja a nyugdíjat is és a fizetést is.

Azt senki nem mondta, mégis mindenki abból indul ki, mert jól hangzik, hogy egy 55 éves tűzoltó, sok átharcolt év után, ugyanúgy vesse be magát a lángok közé, mint egy huszonéves, ruganyos, ereje és gyorsasága teljében levő bajtársa. Miért is kellene? A tűzoltók nem csak oltanak, hanem sok egyéb szarsággal is kénytelenek szerencsétlenkedni, mert nekik van meg hozzá a felszerelésük. Kidőlt fát emelnek le, elöntött pincét szivattyúznak, fának ment marhát vágnak ki a konzervdobozból, cicákat hoznak le a fa tetejéről. Ez nem lehet olyan idegrongyoló munka, amit ne láthatna el az, aki egyébként elmehetne ácsnak vagy lakatosnak. Legyen törvény arról, hogy egy meghatározott életkor vagy szolgálati év után szigorúan TILOS oltáshoz kimenni, hogy ne legyen feszültség a vonuló állomány és az öregfiúk között, más egyébben viszont éppúgy dolgoznak ők is, ahogy kell. Ez miért nem jöhet szóba?

Rendőr esetében ugyanígy. Nem tudom, hogy a járőrözés mekkora teher egy rendőr szervezetére, de ha teher, ha bizonyos számú év után nem bírják cérnával a veszélyt, akkor tegyék magukat hasznossá másként. Nyombiztosító, baleseteknél, bűneseteknél népterelgető, közterületi és közlekedési szabálysértéseket bírságoló rendőr is jó sok kellene, mert az óriási ökörség, hogy az ilyen aprómunkára is a fegyverbíró aktívakat osztják be. Állítólag óriási a papírmunka a rendőrségnél. Egyrészt ezt végre lehetne már kicsit csökkenteni, másrészt segítsenek be a kimustráltak, amennyit tudnak. Gyanúsított kihallgatása, panaszok, feljelentések felvétele, effélék, ezek csak nem igényelnek acélos fizikumot és kötélidegzetet, nem?

Szóval én tisztelem azokat, akiket tisztelni lehet, és elismerem azt a jogukat, hogy ha keményen odatették magukat hosszú időn át, akkor a fizetésért később már legalább veszélynek ne kelljen kitenni magukat. De a nyugdíj, meg a kettős fizetés persze jobban tetszik sokaknak, gondolom. Hát itt van az ácsi ideje nekik is, sajnáljuk.

Egyébként rendvédelmisek ne balhézzanak az utcán. És ne szegjenek parancsot, főleg. Vagy ez mostanság már állampolgári jog náluk is? Ők az államhatalom maga, tehát tessék arra ügyelni, hogy az ő számos kiváltságukat és kivételezettségüket nem birtokló köznép is tartsa magát a rendhez.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2011.04.18. 00:17:05

@6Viking6: "akkor egjen a haza a feje felett mikor eppen a szervek tuntetnek a parlament elott "

Basszus, ha ég a ház a fejem felett, akkor a tűzoltó ne a Parlament előtt balhézzon, már bocsánat.

Azt szívesen megtudnám valakitől, hogy amikor a Köröndtől az Oktogonig kinyitották a tűzcsapokat, akkor nem esett-e le ott a víznyomás és egyéb kapacitás az esetleges oltáshoz szükséges, előírt szint alá. Mert ha netán igen, akkor ez már bűncselekmény, amit egy különleges testületnél különlegesen is szokás elbírálni.

6Viking6 2011.04.18. 00:19:19

Bar gyanitom h itt nem a munkasreteg kepviselteti magat de ha esetleg megis akkor mekkora hanyad dolgozik 100% bejelentett fizetessel?
Mert bizony a jelentos adokieses a szurkegazdasagbol is fakad barataim szoval eloszor sepregessunk a sajat portankon,egyebirant meg nem veletlenul elek kulfoldon mert meguntam ezt a mocskolodast es vonzatait,lehetne ezt maskepp is csinalni de amig a birkak a kolompot halljak nem figyelnek masra sajnos...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2011.04.18. 00:23:24

@6Viking6: Ha disszidáltál, cimbora, akkor miért is dumálsz bele a mi dolgunkba?

6Viking6 2011.04.18. 00:24:19

@Androsz: a viznyomas gyanithatoan nem esett arra a szintre h barmilyen veszely felmerulhessen de ha ohajtod utana erdeklodom az illetekes szerveknel is.Amugy meg a tuzoltok ebben az esetben is meg kell h oldjak mint pl tavaly kobanyan a raktartuznel ami ugye 5-os volt es momentan 24 oraban valtasig oltottak minden muszak dolgozoi mikozben pl mellejuk dolt egy vaskemeny.Ott nem volt elerheto tuzcsap csak egy csatlakozas volt egy keresztut kellos kozepen tobbszaz meterre es megoldottak bar a sok keresztbe vezetett csobol egy eldurrant eltorve egy tuzolto labat es tobben serulest szereztek a tuzben de megoldottak,meg lajtos kocsikat is vitettek oda.Szoval szaz szonak is egy a vege ha nem kell tuntetniuk akkor meg fognak menteni de amugyis mert ha hiszed ha nem barmennyire is szartok a fejukre ok meg mindig arra eskudtek h megmentik az eleteteket...

6Viking6 2011.04.18. 00:27:37

@Androsz: A disszidalasrol meg pont annyit h ha nem lenne ennyire lehetetlen a helyzet otthon akkor nem itt elnek mivel a csaladom is otthon el,bar nem erzem h magyarazkodnom kellene.Az meg hogy hol es milyen formaban fejtem ki a velemenyem nem a te megitelesed ala esik barmilyen fajo is.Legvegul bar nem a te dolgod meg mase sem de en is szeretnem ha a gyermekeim magyar honban nonenek fel de a jelen allas szerint erre egyre kevesebb eselyt latok...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2011.04.18. 00:40:21

@6Viking6: Nos, nekem éppannyira jogom van értetlenkedő véleményemet nyilvánosságra hozni, mint neked, aki úgy mondod meg a tutit egy itthoni közéleti és politikai helyzetről, hogy valahol máshol éldegélsz, az elmondásod alapján jobban, mint itthon. Hát akkor köszönjük szépen a véleményt, majd eltesszük az archívumba.

A tűzoltókat egyébként világszerte nagy tisztelet övezi, mert amikor mindenki kifelé menekül a halál elől, akkor ők befelé mennek. Ha rajtam múlna, háromszor annyi fizetést adnék nekik, mint egy rühes menedzsernek, aki csak telefonálgat, innen oda tolja a baromi pénzeket, és ezzel szerinte ő dolgozik. Sajnos nem rajtam múlik. De a tűzoltó renoméját elrondítja, ha nyugdíjba akar menni abban az életkorban, amikor sok férfi éppen lecseréri a szeretőjét két fiatalabbra. Nyugdíjba az menjen, aki olyan állapotban van, mint egy nyugdíjas. Ha korkedvezményes munkaköri beosztást, járadékot, csökkentett munkaidőt vagy mit tudom én, mit akar, arról még később is lehet tárgyalni. Meg amit korábban írtam, azt is jó lenne, ha valaki odafent fontolóra vehetne ilyen lehetőségeket. De a nyugdíj, a "munkaköteles" idő vége erőteljes férfikorba leszállítva orrfacsaró, hosszú ideje.

JohnHenry 2011.04.18. 01:29:01

dögöljön meg a szomszéd tehene is.

p.s. miért ugyanaz a 4-5 fideszes osztja az észt minden poszt alatt?

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2011.04.18. 05:35:12

Érdekes, hogy a tűzcsapokat kinyitogató és füstbombákat dobálókon külföldi feliratú felszerelés volt, és nem tudtak magyarul...

Mivel politikai céllal történt károkozás, ez kimeríti a terrorizmus fogalmát, és ki lesznek nyomozva, melyik külföldi állam akart beleavatkozni a belügyeinkbe!

kalapocska 2011.04.18. 05:35:35

Mert csak annyi Fideszes van akinek ehhez a munkahoz gyomra van. Komolyan ki az aki ilyen szinten irogat azokrol az emberekrol akik nap mint nap az eletuket teszik kockara ertunk?

Niebur 2011.04.18. 05:59:37

Egyszerűen megdöbbentő az az idiotizmus amit a kommentelők egy része mutat. Abba kellene hagyni az "ismerősöm mesélte, aki egyszer már majdnem látott katonát, rendőrt, tűzoltót, mentőst stb." alapon történő "érvelést". A tények alapvető ismerete nélkül ítélkezik, foglal állást, tesz javaslatokat. Valamelyik hülye kitalálta a 40 éves nyugdíjast 300000 Ft. nyugdíjjal és azóta ezt ismételgetik, anélkül hogy elemi fogalmuk lenne a fegyveres szervek felépítéséről, a kötelezettségekről, a nem létező előjogokról, a működés rendszeréről, a nyugdíjazás nagyon is kemény szabályairól. Mindegyik szervezet vesz fel új embereket, tessék kipróbálni, benne élni, utána lehet kommentálni.

hegyitroll 2011.04.18. 06:30:20

Ide még leírom, és több rövidlátóval nem akarok foglalkozni. A többi szervezetnél nem tudom, hogy megy, de a tűzoltóságnál ritka az, aki 40 évesen el tud menni nyugdíjba. Ennek oka az, hogy ehhez 1. 1996 előtt kellett felszereljen 2. 25 év szolgálati időnek (nem munkaviszonynak) meg kell(lett) lennie, és végül 3. valamilyen egészségkárosodásnak fenn kell állnia. Ez vonatkozik az 1996 aug. előtt felszereltekre. Aki utána szerelt fel 1. 25 év szolgálati idő (semmi más munkaviszony nem számít bele) 2. betöltött 50. életév, és ekkor kérheti a nyugdíjazását. Ha valaki úgy gondolja, hogy minden 50 éves talpas tűzoltót át lehet tenni másik munkakörbe az agyilag nincs rendben. Arról nem beszélve, hogy 25 év (az életét teszi fel az ember erre a hivatásra) után eldobná bárki, mint a koszos rongyot? Az íróasztalnál, munkapadnál, gyárban és a váltásos munkarendben is máshogy tellnek az évek. Mindeggyiket ismerem, elhihetitek.

ORBÁNGÖRÉNY HÍGFOSÁBAN FÜRDŐZŐ MAGYAR. 2011.04.18. 07:04:42

mondjuk jó ez, ha a renmdvédelmisek nem fogják megvédeni a véreskezű diktátort akkor ki?
senki.
viktorka , nem lesznek felcsúti tankok.
TAKARODJ!

különvélemény 2011.04.18. 07:17:40

"Rovancsolunk, például, és azokat a tűzoltókat, akik a tiltás ellenére kivitték a laktanyából a felszerelésüket, majd jól seggbe rúgjuk. Eddig terjed a Párt és Bölcs Nemzeti Vezetőnk hatalmi intelligenciája."

Ez a törvény.
Nem pedig a viperalesettazonosítósímaszksünsünsünvigyázzkamera.

Xmas 2011.04.18. 07:31:38

Tudom, leegyszerűsítem a problémát, de a rendvédelmi korai nyugdíjra volna megoldás.
Az a rendvédelmi dolgozó, aki a korai nyugdíjazás után munkába áll, munkaviszonya idején ne vehessen fel nyugdíjat.
Az pedig, amelyik feketén vállal munkát, kapjon extrém méretű pénzbüntetést.

A korkedvezményes nyugdíjat is lehetne differenciálni. Egy irodista, forgalmista, talpas rendőr, vagy irodista tűzoltó nem fog 40 éves kora előtt elhasználódni. Szükséges megkülönböztetni terhelés szerint a különböző foglalkozásokat. Illetve azt is meg lehetne csinálni, hogy akinek nincs valódi terhelése, az ne legyen sorállományú. Hiszen furán néz ki, hogy rangjelzése van egy titkárnőnek vagy egy gazdasági vezetőnek. Csak bevetési állománynak legyen sorállománya, rangjelzése, korkedvezménye.

galagonya 2011.04.18. 07:41:26

www.langlovagok.hu/erdekvedelem/71_egy-elkeseredett-tuzolto-nyilt-levele

Egy elkeseredett tűzoltó nyílt levele

Tisztelt Miniszterelnök Úr, Tisztelt Miniszter Úr!

Elkeseredettségem oka, hogy a Magyar Állam megszegni készül adott szavát, egy velem - 1997-ben - kötött megállapodást. Ezt a megállapodást úgy hívják, hogy "Hivatásos Szolgálati Törvény" (1996. évi XLIII.tv.), melynek "preambulumát" idézem.

1996. évi XLIII. törvény
a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról

A Magyar Köztársaság függetlenségének, alkotmányos rendjének, valamint a lakosság és az ország anyagi javainak védelmét ellátó szervek hivatásos állományától az állam tántoríthatatlan hűséget, bátor helytállást követel. A hivatásos állomány tagjai a törvények és más jogszabályok, valamint a nemzetközi jog előírásainak megfelelően, a fegyveres szervek feladataihoz igazodó szakmai ismeretek birtokában különleges közszolgálatot teljesítenek. Az Országgyűlés - elismerve a hivatásos szolgálattal járó nagyobb áldozatvállalást és az azzal arányban álló erkölcsi és anyagi megbecsülés indokoltságát - a fegyveres szervek hivatásos állományának szolgálati viszonyáról a következő törvényt alkotja:

Mielőtt aláírtam ezt a megállapodást, gondosan tájékozódtam a feltételekről. Részletesen elmondták, hogy alkotmányos jogaimat több tekintetben is korlátozzák, és még ezen felül is számtalan kötöttséggel jár a hivatásos szolgálat. Néhányat megemlítenék, a teljesség igénye nélkül:

Munkaidőm ellentételezés nélkül magasabb, mint bármely más Magyar munkavállalóé. Jelenleg heti 48 óra, de több évig heti 54 óra volt.

Esküm értelmében, a munkám során kapott parancsot, utasítást, akár életem kockáztatásával is végre kell hajtanom.

A parancsot, utasítást (kivéve, ha az bűncselekmény elkövetésére szólít fel) nem bírálhatom, akkor sem, ha az nyilvánvalóan megalázó, vagy jogszabálysértő. Jogorvoslatra, csak a parancs végrehajtását követően van lehetőségem.

Szabadságról, szabadnapról bármikor visszarendelhetnek, ha a szolgálati érdek úgy kívánja.

Állandó lakhelyem elhagyását mindenkor jelentenem kell, tartózkodási helyem, és elérhetőségem megadásával.

Szolgálati helyemen politikai tevékenységet nem folytathatok. Politikai pártban tisztséget nem vállalhatok, mely tiltást szolgálati viszonyom megszűnését követő három évre kiterjesztették.

Az ún. megbízhatósági törvény bevezetésével megfigyelhetővé, leinformálhatóvá váltam én, és családtagjaim is, miközben a parlamenti padsorokban, az önkormányzatokban, több, korábban köztörvényes ügyekben jogerősen elítélt képviselő dönt a "sorsomról".

És végül, de nem utolsó sorban: Az Európai Unió szabályozásával is ellentétesen, nincs sztrájkjogom.

A megkötések fejében, Önök bizonyos kedvezményeket ajánlottak, tudván, hogy ennyi kötöttséget ellentételezés nélkül, épeszű ember nem vállal.

Önök ajánlottak a vállalásaimmal arányos anyagi és erkölcsi megbecsülést. Az előbbiről évek óta csak álmodom, az utóbbiról szinte naponta biztosítanak a hétköznapi emberek. Ez elmondhatatlan büszkeséggel tölt el, de sajnos tejet és kenyeret nem kapok érte a boltban.

Ajánlottak, és adtak 13. havi fizetést, amit aztán néhány éve el is vettek, hivatkozva a "társadalmi igazságosságra". Kénytelen-kelletlen elfogadtam.

Biztosítottak arról is, hogy minden szolgálatban eltöltött 5 évemet 6 évnek ismernek el. (1.2-es szorzó) Ezt egyébként nem kedvezményként értékelem. Munkaóráimat tekintve, 5 év alatt valóban 6-ot teljesítek.
És végül a mézesmadzag leghosszabb, legvastagabb és legmézesebb része a nyugdíjszabályozás volt.

Önök azt ígérték "jogfosztásom" fejében, hogy 25 év szolgálati viszony után, amennyiben az egészségem oly mértékben megromlana, hogy a hivatásos szolgálatot ellátni már nem tudom, vagy betöltöttem az 50. életévemet, teljes összegű szolgálati nyugdíjra leszek jogosult. Erős, egészséges fiatalemberként az egészségkárosodás meg sem fordult a fejemben. Az 50 éves nyugdíj korhatár volt az, ami miatt úgy döntöttem, hogy vállalom a kötöttségeket, és a munkával járó mindennapos veszélyt. Később aztán rájöttem, hogy a fokozott fizikai és pszichés terhelés miatt az egészségkárosodás lehetőségét sem lehet kizárni, de még így is korrektnek tartottam a szerződést.

Tisztelt Miniszterelnök Úr, Tisztelt Miniszter Úr!

Ezeket a kedvezményeket nem én követeltem magamnak egy demonstráció, egy sztrájkfenyegetés vagy egy fegyveres hatalomátvétellel történő megfélemlítés által.

Ezeket a kedvezményeket Önök ajánlották a korlátozások fejében. Én mérlegeltem, és elfogadtam az ajánlatukat.

Tudomásom szerint, Önök most a megállapodás felrúgására készülnek, oly módon, hogy a nyugdíjra jogosító szolgálati viszony időtartamát minimum 5 évvel (de a Jó Isten tudja mennyivel…) meg kívánják hosszabbítani, megfejelve ezt, az 1.2-es szorzó eltörlésével.

Arról már nem is beszélve, hogy a nyugdíjszámítás módját (ami egyébként szintén az eredeti megállapodás része volt) korábban, szintén számomra kedvezőtlenül módosították. Ez, így nem járja.

Az Önök kormánya - egyébként nagyon helyesen -, a bankok esetében törvényileg tiltotta meg az egyoldalú szerződésmódosítást, és most maga az „államgépezet” készül ugyan így egyoldalúan szerződést módosítani!

Uraim! Ha Önök 14 évvel ezelőtt a most tervezett feltételeket ajánlották volna, akkor én kinevetem magukat, és tovább állok.
A mostani tervezetük alapján 58 (vagy Isten tudja hány...) évesen leszek nyugdíjjogosult, de van olyan kollégám, aki mivel 34 évesen szerelt fel, csak 60 akárhány éves korára.

Ennek két hátulütője is van.

Az egyik, hogy továbbra is komolyan veszik a rendeletekben szabályozott alkalmassági követelményeket, és ez esetben 52-53 éves koromra hivatásos szolgálatra alkalmatlannak találnak, és elhajítanak, mint egy koszos rongyot. 25-28 évnyi szolgálatot ugye nem így akarnak "meghálálni"?

A másik, hogy nem veszik komolyan, ez esetben pedig sérül az állampolgárok biztonsághoz való joga.

Ugye belátják, hogy ezt a hivatást ötvenen túl már csak alapjáraton lehet űzni, és ez, figyelembe véve, hogy tűzoltókról van szó, megengedhetetlen.

Meglátásom szerint is irritálja a civileket a 40 éves nyugdíjas, ezért szükséges az újra szabályozás, de az történjen úgy, ahogy 1996-ban is történt. Módosítsák a nyugdíjba vonulás szabályait (meghagyva az 50 évesen megszerzett nyugdíjjogosultságot), de az csak a törvény hatályba lépését követően felszerelőkre vonatkozzon.

Amennyiben Önök az érvelésem ellenére úgy gondolják, hogy a "társadalmi igazságosságra" való hivatkozással jogosultak a szerződésünk felrúgására, úgy jelzem, hogy igazamért, a legfelsőbb nemzetközi fórumokig is hajlandó vagyok elmenni.

Nem figyelmen kívül hagyandó azon aprócska tény sem, hogy - bár úgy tűnik, mint ha saját, személyes problémámról tájékoztatnám Önöket, azért - ez közel 63.000 fegyveres (!), és rendvédelmi dolgozó problémája is.

Őszintén remélem, hogy mindenki számára elfogadható, bölcs döntés születik a kérdésben.

Bognár Máté tű. főtörzsőrmester
(2011. március 2.)

galagonya 2011.04.18. 07:42:57

www.rkdsz.hu/hirek/kerdeseket-inteztek-kovacs-istvan-kollegankhoz-keresere-kozzetesszuk-valaszait

A végére, pedig amit megígértem. Megpróbálom Önnek összefoglalni a rendőri munka esszenciáját, ami épp oly lehetetlen, mintha Ön kívánna megtanítani engem a saját 43 éven át űzött szakmája fortélyaira egy levélben. Nagyon röviden sorolom fel.

A legelején szeretném elmondani, hogy véleményem szerint mindenkinek a saját munkája a „legnehezebb”, mivel ott éli meg a kudarcait, sikereit. Manapság minden területen több a kudarc. Az „élményeimet” közel 30 év tanulságaiból vonom le.

Egy rendőr számára az első és a legfontosabb nehézség, nem tud időt szakítani a családjára. Nincs ott, a családnak, mikor szükség lenne rá. Ez 30 éven át nagyon nehéz. A gyerekeim születése óta, (mindkettő kész felnőtt már) 4-5 alkalommal voltam velük szenteste, nem tudtam segíteni őket semmiben a három műszakos, minden nap változó időpontban teljesített szolgálat miatt. A család minden gondja a feleségemre hárult. És még a megélhetéshez szükséges jövedelmet sem tudtam biztosítani nekik soha.

Második legnagyobb gond a stressz. Mit jelent ez a szó. Az átlagembernél az idegeskedést. Egy rendőrnél, más. Önhöz képest fiatal korom ellenére sokat láttam sokat tapasztaltam. Láttam balestben elhunyt gyermeket, akinek egy teherautó okozott halálos koponyasérülést. A földön feküt, mellette édesanyja sírt. Én is sírtam, de azért a kicsit fóliába kellett takarnom, segítenem kellett levetkőztetni, lehelyszínelni. Minden nap eszembe jut.

Tudja ön mekkora egy 15 hónapos gyermek, aki kiságya felett kigyullad a falvédő és lángba borul a lakás? A tűz után 55 centiméteres, a kezében van az elégett macija. Láttam.

Járt már Ön éjszaka látogatóban ismeretlennél? Olyan helyen, ahol el kellett mondani, hogy a szeretett apa, anya, gyermek elhunyt? Tudja milyen érzés?

Látott már Ön olyan embert, aki felakasztotta magát, netalán, le is vágta őt?

Tudja azt, hogy ha valakit késsel szíven szúrnak a sebből folyik e a vér? És ha folyik mennyi?

Esetleg fogtak már Önre kést, azzal a szándékkal, hogy belenyomják a testébe? Ha nem, elmondom. Ilyenkor nem fél, cselekszik, de utána évekig rémálma van.

Tartotta Ön már a kezében olyan húszéves egészséges, de balesetet szenvedett fiatalt, aki nem lélegzett, és hiába próbálta lélegeztetni, elszállt belőle az élet?

Próbált már puszta kézzel szétfeszíteni autót azért, hogy kiszedje a benne lévő embert? Olyan embert, akinek a hasa alsó részétől lefelé a teljes teste felismerhetetlenségig szétroncsolódott? Közben ez az ember hangosan ordított, hogy idézem..”nem akarok meghalni, kicsi gyerekem van”. A mentő mellett halt meg 15 perc múlva. Nem tudom a nevét, szándékosan nem írtam fel. Sokszor álmodom vele. Azon gondolkodom, hogy vajon fia van-e vagy lánya.

Látta már Ön azt, hogy valamelyik munkatársának leszakítja a lábát egy autó? Hallott már Ön úgy híradást, hogy az mondták be épp, hogy az egyik kollégáját és ártatlan embereket lelőttek, olyat, aki ugyanakkor, ugyanazt csinálta, mint ön? Taposták már halálra bármely munkatársát szándékosan?

Kint volt Ön a tv székháznál? Egy kockakő kb. 3 kilogramm, a széle éles, mint a borotva. A rendőri védőfelszerelést akadály nélkül széttöri. A sípcsontot egyetlen hangos, faághoz hasonló reccsenéssel szilánkosra töri. Láttam, hallottam.

Járt már Ön bíróságon? Esetlegesen olyan ügyben, ahol alaptalanul megvádolták, emiatt fél évig nem kapott fizetést, majd miután felmentették még elégtételt sem kapott?

Önt minden nap megfigyelik? Ma 2011-ben! A számláját, a feleségét, a szeretteit ellenőrzik? Állítanak Önnek „csapdát”, hátha elkövet valamilyen bűncselekményt?

Ismer olyan törvényt, ami kimondja egységesen az Ön szakmájában dolgozókra azt, hogy hazug emberek?

Önt köpték már le? Támadták már meg? Fenyegették meg? Esetleg fenyegették meg a munkája miatt a családját, olyanokat, akik többet érnek a saját életénél? Az Ön szakmájában ténykedőket szidalmazzák nap, mint nap a sajtóban, az utcán? Az Ön szakmájában kioktatták naponta a laikusok? Ezen én már túl vagyok. Uram. Ez a stressz, nem az, hogy késik a villamos.

A harmadik gond a pénztelenség. Ez általános probléma, nem is taglalnám. Nekem a rendőri pályám alatt csak adóságot sikerült gyűjtenem. A gyermekeimnek nem tudtam megadni azt, amire szükségük lett volna. Nem tudtam a családomnak még a szerény, de viszonylag nyugodt megélhetést sem biztosítani.

A levelem végén még egyszer leírom. Nem tudom miért alakították ki a jogszabályt úgy, ahogy. De azt tudom, hogy a törvény az törvény. Ami abban le van írva azt be kell tartania még a kormánynak is függetlenül attól, hogy az kinek nyeri el a tetszését.

Még egyszer köszönöm a levelét.

Kérem viszont azt, hogy mások problémáit ne bagatellizálja el, különösképpen azért, mivel Önnek már biztos megélhetése, nyugdíja van. Biztonságos szemszögből minden másnak látszik. Most tőlünk akarnak elvenni visszamenőlegesen, de lehet, hogy a következő Ön lesz.

Kérem, jussanak eszébe soraim, mikor legközelebb mentőt, rendőrt vagy tűzoltót hív.

A levelemet ismételten elküldöm a www.rkdsz.hu –ra, hátha mások is elmondják, mit gondolnak a témáról.

Tisztelettel: Kovács István

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2011.04.18. 07:59:42

Index hír:
"Szombaton maszkot viselő tüntetők több tűzcsapot kinyitottak a fővárosi Andrássy úton, és menet közben füstbombákat is dobáltak. A rendőrség még vizsgálja a történteket."

Na innentől kezd viccessé válni a dolog, mármint, hogy a tüntetésen résztvevő rendőrség nyomoz a szintén tüntető tűzoltóság ellen! Lol!
Ha ezt nem veszi észre a fidesz...

ORBÁNGÖRÉNY HÍGFOSÁBAN FÜRDŐZŐ MAGYAR. 2011.04.18. 08:07:05

@BPBP: szerintem ezek orbán beépített provokátorai voltak, most jön majd a tűzoltók, rendőrök megfélemlítése.

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2011.04.18. 08:43:00

Na szóval, nem a kori nyugdíjazással van baj, hanem annak alkalmazásával. Az, hogy 55-60 évesen egy rendőr vagy egy tűzoltó elmegy nyugdíjba nem ördögtől való gondolat. Tehát nem a kedvezmények teljes eltörlése a megoldás. Egy 5 maximum 10 év kedvezmény normális. Mivel a mozdonyvezető is kap például 7-8 év kedvezményt.

A fő probléma, a megbecsültséggel, az mind anyagi, mind emberi részről is igaz. Nem tudom melyik kedves dolgozó túlórázna ingyen 150-xxxx túlórát a munkahelyének.

Másrészt nem csak a nyugdíj miatt tüntettek, az csak egy volt a sok dolog közül. De ezt emeli ki a sajtó, mert ezzel lehet jó kis indulatot szítani a demonstrálókkal szemben.

íme például:

www.tmrsz.hu/hirek-aktualis/1400-mit-kivan-a-magyar-nemzet-rendore.html

Fertőtlenítés a faluban 2011.04.18. 08:43:07

mindentudas.hu/elodasok-cikkek/item/140-mit-v%C3%A1rhatunk-egy-modern-%C3%A1llamt%C3%B3l-%C3%A9s-ez-mibe-ker%C3%BCl-nek%C3%BCnk?.html

Dr Békesi László, liberális közgazdász, az előző előtti-előtti MSZP kormány pénzügyminiszterének előadása.

Chicano 2011.04.18. 09:01:29

"Tessék mondani, meddig tetszenek még elmenni a társadalom provokálásának útján?"

Olvasgatva az Index címlapra kikerülő blogokat, egy részük azért örjöng mert megszorítanak. A másik részük meg populistázik mert a kormány nem képes kemény kézzel hozzányúlni a szocializmusból itt maradt juttatásokhoz. El kéne már dönteni mi a lófaszt akartok, mert az úgy nem fog menni hogy a kecske is meg a káposzta is. Persze ha csak szimplán a fikázás a cél akkor minden OK, avval garantált az index címlap.

AczélGyuribácsi 2011.04.18. 09:07:53

Minden tiszteletem a szerzőé!!!!
Minden szavával egyetértek!

paidagogosz 2011.04.18. 09:14:59

Kedves Olvasók!

Ugye, minden pedagógus kedvezményes nyugdíjjogosultsága is megszűnik? Ugye emberekkel foglalkozni naponta 5-6 órán keresztül "színen" lenni nem olyan megterhelő, mint rendet védeni. Ugye nem hiszi senki, hogy azok a kiváltságok, amiért most bőszen tüntetnek, nem háborították fel eddig is az egyszerű gyalogos állampolgárokat?
Ez nem irigység, mielőtt valaki rámnyomná a bélyeget. Mi alapján dőlt el, hogy melyik szakmacsoport érdemli meg és melyik nem a kiváltságokat?
Helyeslem a készülő kormányzati döntést minden szolgálatnál, ha abból kimaradnak a vonuló állomány tagjai!

Ringlósztár 2011.04.18. 09:22:21

@Quadrille Lobster:
Mi ebben a vicc?
Civil Biztonsági Zrt. és a TEK.

ursus artos 2011.04.18. 09:28:17

Engedélyezett-e az egyenruha viselése tüntetéseken, demonstrációkaon. Nem. Következésképpen ezért büntetés jár. Nincs ebben semmi ördögi. Be kell tartani a szabályokat, mindenkinek.
Mi az, hogy egy 40 éves rendőr egészségi állapota megroggyan?
Nem úgy van, hogy a legkiválóbb fizikai adottságokkal rendelkezőket veszik fel zsarunak? Nincs benne a szolgálati szabályzatban a fizikai állapotuk fenntartásának, javításának kötelezettsége?
Egy 40 éves rendőrnek kéne a legerősebbnek lennie!!! Ja, nem kéne elhízni.

Tordafia 2011.04.18. 09:28:26

A legnagyobb baj az , hogy sok rendkívül okos ember úgy szakérti, és oldja meg a rendvédelmisek jövőjét, meg nyugdíját, hogy lövése sincs a parancsuralmi rendszerről, a HSZT -ről mégcsak nem is hallott, de azt sem tudja igazán, hogy egy tűzoltó mit csinál nap mint nap, milyen jogai és kötelezettségei vannak.
Kérdezem a sok okostojást, hogy országos szinten hány tűzoltó az, aki 40 évesen nyugdíjba ment? Számoljatok már az istenit, nincs agyatok??? Ha a jelenlegi vonulós állomány közel egyszerre fogja majd elérni később a nyugdíjkorhatárt (3-5 éves időintervallumban mondjuk), akkor az így is hatalmas vízfejet majd tovább dagasztjuk több ezer aktatologatóval?

Ajánlom a véres szájúaknak, hogy látogassanak el egy tűzőrségre, töltsenek el pár órát a napon (nem a lángokban) teljes védőfelszerelésben, szaladgáljanak acél palackkal a hátukon, közben gurítsanak tömlőket, csak hogy az alapot említsem.
Ha még nem hányták el magukat, és nem szakadt le a hátuk, akkor fürödjenek le, pihenjenek, csak aztán lehet hogy a piros lámpa pár perc múlva kigyullad, és akkor van két perc hogy összevakard magad, 110 %-on pörögj megint, mert a következő pillanatokban emberek, gyerekek élete múlik rajtad.
Ha ezek után kedvet érzel lángoló gázpalackokat kihozni, vagy egy -2 szinten levő égő labirintus pincében túlélőket keresni, rajta, folyamatos az emberhiány, várnak szeretettel az öt-hat fordulós felvételin, ami fél évig tart, majd fél év kiképzés, aztán egy év próbaidő.

A demonstráció (nem sztrájk!!) rég nem a korkedvezményes nyugdíjról szól, csak a korlátolt és ostoba agyatokig ez jut el, mert ezt halljátok a médiában, ezt sulykolják belétek, ezzel tudják a lakosságot kiborítani, és felháborítani.

Ti meghalnátok szó nélkül számotokra vadidegen emberekért a jelenlegi nettó 90.000 forintért???

DIldiko 2011.04.18. 09:42:30

@Kiszámoló: Jaj de jó is lenne, ha évente csak a nyugdíjba készülő rendvédelmi dolgozók mennének aktát tologatni. Nem tudom, miért nem zavar senkit, hogy sokan más munkahelyekről nyugdíjba ment emberek is dolgoznak rendes fizetésért, sokan a saját addigi munkahelyükön.

DIldiko 2011.04.18. 09:45:26

@paidagogosz: Azok kapnak korkedvezményt akik az életüket kockáztatják idegen emberekért és sokszor többszáz ember életéért felelnek - pl. buszsofőr, rendvédelmi dolgozók, atomerőmű dolgozói.

Vanek úr61 2011.04.18. 09:47:44

@Androsz: "Egyébként rendvédelmisek ne balhézzanak az utcán. És ne szegjenek parancsot, főleg. Vagy ez mostanság már állampolgári jog náluk is? Ők az államhatalom maga, tehát tessék arra ügyelni, hogy az ő számos kiváltságukat és kivételezettségüket nem birtokló köznép is tartsa magát a rendhez."

Érdekes amit itt írsz. Mert akárhogy csűrjük-csavarjuk is a szót, ez nem más, mint egyfajta TÖBBLETELVÁRÁS, amit a rendvédelmisek munkájához, illetőleg életviteléhez fűzöl. Nemcsak Te, rajtad kívül még nagyon sokan. És tegyük hozzá: alappal. Továbbá ez a fajta többletelvárás messze nem csak az általad idézettekben merül ki. Sőt!

CSAKHOGY! Az nem járja, hogy egyik oldalon többletelvárást támasztunk, amit a másik oldalon többletjogokkal nem ellentételezünk.

Különösen így van ez, ha ezen többletelvárásokat és az ellentételezésükként szóba jöhető többletjogokat olyan - a rendvédelmisek jogállását meghatározó - törvény szabályozza másfél évtizede (a korábbi azonos tartalmú több évtizedes szabályozást felváltva), amely ismeretében a rendvédelmi hivatást választani készülő jelentkező döntött a felszerelésről.

Elhiszem, hogy azok közül akik csak a többletjogokat látják (tegyük hozzá: ezt sulykolja most a kormánypárti "közszolgálati" és kereskedelmi média)sokakat frusztrál ez a "kiváltság".

DE! Az nem járja, hogy a csak a kasszánál reklamáljon a szerződésszerű munkát elvégző személy megrendelője (az állam). Ha nem tetszik neki a fizetség mértéke, kössön új szerződést, de azt csak a jövőre érvényesítse, ne pedig - mint már nem először - visszamenőleg. Az új szerződésben (törvénymódosításban) pedig ügyeljen a kötelezettsége és a jogosultságok értékarányára. Aki így szerződik (szerel fel)az később nem fog reklamálni (demonstrálni).

Ennyi, és ilyen egyszerű, legalábbis jogállamban így szokás.

DIldiko 2011.04.18. 09:47:52

@ursus artos: nincsenek elhízva a 40 éves rendőrök. Nekik olyan egészségi és pszichológiai feltételeknek kell megfelelniük, amelynek a lakosság kb. 10%-a képes! Ebből következik, hogy ők se képesek erre egy bizonyos kor után, pedig a fizikai követelmények csökkennek a kor előrehaladtával.

Dr.Bio74 2011.04.18. 09:56:05

Minden tiszteletem a rendvédelmiseké, akik szolgálnak. Sajnálom az alacsony fizetést is. De visszaolvasva, engem nem az lep meg, hogy a a tűzoltókat rendőröket támadják a korkedvezményért, néhol nagyon korrektül alátámasztva az indoklást, hanem az, hogy ezen egyetlen rendőr, tűzoltó, stb. nem gondolkozik el. Nem közvetlenül a szakma kívánalmaiért szólalnak meg, hanem saját kiváltságos helyzetükért. Ilyenkor szövetséges lesz az íróasztal mögött ülő, meg az a vonuló is aki négy éve csak kidőlt fákat és elárasztott pincéket látott, azzal aki már többször átvágta magát életveszélyes helyzeteken. Sajnos.
Több ismerősöm van aki 40-42 évesen nyugdíjban van, rendőr volt, és azt kell mondanom jobban néznek ki, mint a mellettem a nehézipar legocsmányabb helyén dolgozó 40-42 évesek, akiknek kinéz, hogy ha elérik majd a 65 -öt elmehetnek nyugdíjba. Ha addig bírják, ha nem akkor mehetnek könnyebb munkát keresni. Ezen vidékről kikerülők között nagyon ritkán találsz 70 évesnél öregebbet. Szolgálták ők is a hazájukat dolgoztak a családjukért erejüket nem kímélve, felnevelték gyerekeiket, adóztak az államnak.
Tiszteletem a rendvédelmiseknek, igen, személyenként, az elvégzett munka után, a teljesítmény után, nem pedig a a hivatal miatt, az egyenruha okán.

ursus artos 2011.04.18. 09:59:19

@DIldiko: azt írod, a lakosság 10%-a képes. Most akkor miért nem képes a kor előrehaladtával, csökkenő fizikai szinteket megütni 45 évesen, 50 évesen?
csak olyanokat kell felvenni, akik majd 50 évesen is képesek lesznek a fizikai teljesítményre. (Életmód!)

Szelid sunmalac 2011.04.18. 10:05:28

Sokan leirtak, hogy meg KELL kulonboztetni a szakman beluli dolgozokat. Nem mindegy ,hogy iroasztal mogott ul valaki egesz nap, anpi 4 orat, heti ket napot, vagy veszelyes buzozoket uldoz es a langokba veti magat.
Minden normalis helyen a tapasztaltabbak vannak vezeto pozicioban. A rendoroknel, tuzoltoknal stb. miert nem igy van? Miert megy 40 evesen nyugdijba?
Ne ugrandozzon a tuntetok elott kuzdve a fele repulo teglak ellen, hanem O uljon az irodaban es tervezzen, iranyitson azok alapjan, amiket eveken at aktivan megtapasztalt. Ennyi. Nem nyugdij, hasznos, vegezheto munka.

gorcsev54 2011.04.18. 10:10:34

@c72: Én nem tudom miért gondolja mindenki ha nyugdíjkedvezményről van szó akkor miért 65 év miért nem mondjuk 55 év (és akkor is van 10 év kedvezmény)miért esik át a magyar folyton a ló túlsó oldalára? Olyan ez mint a nyugdíjas ingyen utazás.Az is meg lehet oldani.Miért kell minden nyugdíjasnak egyformán kedvezmény?Miért 3 hónap a munkanélküli segély amikor köztudott ,hogy az összes munkanélküli segélyen lévőből 15 -25% tudta eddig is tovább igénybe venni?De valójában csak 15% vette igénybe, a 3 hónapnál hosszabban.(jogszabályok miatt.ill. talált valamilyen munkát) Ezt hozzáértők mondták ill. még azt is ,hogy régiók ill. korcsoport szerint is más szabályoknak kellene lenni.(pl. Szlovákia ahol szintén régiók szerint különböző hosszúságú) Nem mindegy valaki 0 vagy 3-4 év vagy 40 év után lesz munkanélküli.

Bogyó 2 2011.04.18. 10:14:30

@paidagogosz:
Én nem tudom a pedagógusoknak milyen nyugdíjkedvezményük van,az én környezetemben minden pedagógus 60 körül ment nyugdíjba.
Nem úgy a tüntetők!
Nem mondom, hogy menjenek a picsába, de ezt ők se gondolhatják komolyan, hogy ez jár, hogy ez igazságos!
A felháborítóan igazságtalan kiváltságot gyűlöljük sokan, nem az ott dolgozókat! Mert komolyan azt gondolják a tisztességes rendvédelmi dolgozók, hogy nekik jár 38 évesen az öregségi nyugdíj? Komolyan annyira ki vannak, mint más 62 évesen? Ha főiskolát végez, akkor mindösszesen tizenvalahány év munkaviszony után nyugdíj? Nem is kevés? Amikor más még a félidőnél se tart, mert még 24 év van hátra, ő meg összesen nem dolgozik annyit?

A környékünkön van büntetés-végrehajtási intézet. Az ott dolgozók régóta 40 körül mind elmennek nyugdíjba. Szinte kivétel nélkül mind dolgozik másodállásban, semmi egészségügyi problémát nem fedezünk fel rajtuk, lehúzták a tizenvalahány, esetleg 20 körüli évet, s most hepaj,még akár új családot is vállalhatnak 40 évesen ez még lehetséges. Miközben öregségi nyugdíjasok.
Röhej, de inkább siralmas!
Csak korábban a kommunista rendszer így kenyerezte le őket, azóta meg senki nem mert ehhez hozzányúlni.

S ne jöjjünk már ilyen demagóg dumával, hogy a 62 éves rendőr védjen meg, vagy tűzoltó mentsen ki! Mert 45-50 évesen már rokkant? Ne vicceljünk már! Már az ókori Görögországban is 60 éves korig hadkötelesek voltak az emberek, azaz alkalmasnak találtattak arra, hogy harcoljanak. Még Rómában is 46 éves korig szolgáltak a polgárok. 2000 évvel ezelőtt! Nem elgondolkodtató egy kicsit se? Nehogy már azt mondjuk, hogy ők jobb egészségi állapotban voltak! Az átlagéletkor nem éppen ezt bizonyítja. Miközben a társadalom többi része meg lassan 70 éves korig dolgozzon?
A konkrét esetekben meg nyilván egy parancsnok el tudja dönteni, hogy a kopasz legyűrésére ki alkalmas, de ez nem jelenti azt, hogy ki kell selejtezni a 40 (!) éveseket. Még élsportolók is vannak 40 évesek! Sajnáljuk azokat akik szörnyű baleseteknél helyszínelnek. De!
Akkor a mentősökkel mi a helyzet? Ők mit élnek át nap mint nap? Orvosok, ápolónők? Szociális otthonbeli dolgozók? Fogyatékosokat, elfekvőben lévőket ápolók?
A 62 éves orvos kit vágjon meg a szikével? Azt kinek kívánjuk? Azt lehet?
Ha fizikailag megterhelő a munka, akkor 62 évesen milyen a tetőn lenni ácsként, a napon és a szélben dolgozni kőművesként?
Ha idegileg megterhelő, akkor nem az egy pedagógusnak, Gyivi-ben dolgozónak,s nem egy hivatalnoknak? Meg úgy egyébként is el tudom képzelni, hogy a tűzoltóparancsnok meg a rendőrtábornok milyen sokszor húzgál embereket ki innen-onnan.
S akkor nem beszéltünk a pofátlanság legtetejéről, amikor az irodában ülő jogász, a sorompóhúzó (konkrét példát tudok mindkét esetben), a gépkocsivezető is elmegy legkésőbb a 40-es évei közepén nyugdíjba. Miért? Mi erre a racionális és igazságos magyarázat? Tudjuk jól, semmi!

Az igazságos az lenne, mert nehéz munka nemcsak a rendvédelemnél van, ha mindenki annak tudatában vállalná, hogy konkrét fegyveres szolgálatot kb. 50 éves korig kellene, hogy végezzen, mert az átlagember 50 éves korig mindenképpen alkalmas erre. S úgy kialakítani a rendszert, hogy utána beosztani őket adminisztratívabb, kisegítőbb jellegű munkakörökbe, vagy a munkaerőpiac más részénél keressen munkát utána. Hiszen most is megtalálják, csak mellé a társadalom ajándékaként kap minimum 100-200 ezret havonta, mert ő más cégtábla alá járt be dolgozni mint mások.Amennyiben meg tudja teljesíteni a fizikai követelményeket szolgálhasson is, ha akar.
A nehéz körülményeket jó fizetéssel és nem nyugdíjjal kell honorálni, szaporítva a léhűtők számát, akik persze a még többért mégis csak tudnak dolgozni. Ha mégis korkedvezmény, 50-55 éves kornál engednék el valakit, s csak akkor, ha konkrét fizikai bevetésekben vett részt a munkaköre alapján legalább 25 éven keresztül, s nincs íróasztala. Az alezredes úr, aki aláír és utasítgat, az maradjon csak, az amúgyse kevés fizetésért, ne kapja meg ugyanazt munka nélkül, ahogyan a többi máshogyan dolgozó se.
Végre valaki hozzá mert ehhez nyúlni, látható, hogy az ellenzéki pártok nem is szólalnak meg az ügyben, csak kihasználják az elégedetlenséget.
De valójában ezt a lépést már 1990-ben meg kellett volna tenni!

Bogyó 2 2011.04.18. 10:22:07

@Vanek úr61: Na, azért nem a z a jogállami, hogy most akkor nem is lehet hozzányúlni a rendszerhez! Nehogy már! Ha egy 25 éves azt mondja, ő azért választotta a rendőri hivatást, hogy 40 évesen nyugdíjas legyen , akkor hagyni kell!
Nem! hozzá lehet nyúlni! Jogállamban is! Mert akkor nyugdíjkorhatárt se lehessen emelni, mert én azért fizetem a járulékot, hogy 60 évesen mehessek, aztán nagyon úgy tűnik, ez nem lesz meg. Nyilván fokozatosan kell bevezetni a rendszert, a 25 éves választhat még más pályát. Akinek több mint 5 éve van, az igenis vegye tudomásul a változásokat.

Többlet jogaik egyébként vannak, pl. a kiszámíthatóbb életpálya, a rendőrség azért nem számolódik fel, mit egy magáncég, még ha ott is vannak leépítések. S legyen jó, megbecsült fizetésük! Ez a normális megbecsülés, nem pedig az, hogy léhűtőket képezünk, s munkára alkalmas emberek élősködnek az országon.

c72 2011.04.18. 10:28:54

@gorcsev54: ezzel teljesen egyetértek – csak abban vagyok szkeptikus, hogy tudnak/akarnak-e olyan megoldást találni, hogy a tűzoltók, rendőrök stb. életkoruknak megfelelő _és_ teljes értékű munkát tudjanak végezni...

Bogyó 2 2011.04.18. 10:30:04

@DIldiko: És egy buszsofőr 38 évesen megy nyugdíjba? Ne viccelj már!
Még a Malévos pilóták se!
Egyszerűen mentálisan is teljesen káros, hogy a kockázatért az otthoni tökvakargatás a jutalom!
Még az állam is azt üzeni, hogy a munka az egy rossz dolog! Pedig az otthonülés is az, csak az még a társadalomnak is. Megbecsülés, jó életkörülmények biztosítása, de teljesítmény ellenében! Nem igaz, hogy 40-50 évesen nem lehet már mit csinálni, még tv-sorozatok sztárnyomozói is Derricktől Colomboig se 32 évesek voltak. Nálunk már mind nyugdíjas lett volna, s ez mindenkinek rossz, valahol nekik is, a tudásuk elvész. Egy nyomozónál se indokolja semmi a 40 éves nyugdíjba menetelt.

Bogyó 2 2011.04.18. 10:35:15

@c72: Szerintem a legelső dolog az lenne, hogy leválasztani a technikai személyzetet, a hivatalnoki feladatokat ellátókat. Beleértve az aláíró ezredeseket is! Meghagyni azokat, akik konkrétan klasszikus rendvédelmi tevékenységet végeznek!

Már ez hatalmas eredmény lenne! Sokkal kisebb szám lenne. A klasszikusokét is 50 évre simán fel lehetne emelni, mert addig egyszerűen nem igaz, hogy nem tudja ellátni a dolgát 90%-ban. Nagyon kevés az még közülük is, aki mindennap bűnözőkkel bírkózik.
S már ebben megnyugodna a társadalom nagy része!

DIldiko 2011.04.18. 10:36:32

@galagonya: Kedves István!
Nekem a volt férjem volt rendőr - baleseti helyszínelő! 10 év után szerelt le. Előzménye: A kollégájával egy balesethez riasztották őket, kisfiú a villamos alatt. A helyszínen derült ki, hogy a kollégája 10 éves fia volt, aki a helyszínen meghalt, de arra még volt ideje, hogy az apját megvárja. Az apa - a rendőr - karjaiban halt meg. Azt mondta ez volt az utolsó csepp a pohárban és ezt már nem tudta feldolgozni - sem ő, sem a társa. Gondolom, nem ők voltak az egyedüliek, akik hasonló helyzetben voltak. Ez tényleg nem olyan stressz, amit mi egyszerű emberek érzünk, és remélem, soha nem is fogunk! Ezért járna megbecsülés is!

gorcsev54 2011.04.18. 10:39:40

@c72: Nem de nem is akarnak!

gorcsev54 2011.04.18. 10:47:41

@DIldiko: Van ilyen de ennek mi köze a nyugdíjhoz! Az én kezem közt 17 éves lány hunyt el az út szélén(nem vagyok se orvos se rendőr stb.)Vagy akkor a mentős is 40 évesen nyugdíjba menjen?

pozsár 2011.04.18. 10:50:21

Olvasom az írásaitokat és hát... többségélál azt látom, hogy alig ismeritek a rendvédelmisek nyűgét-baját...

Én tűzoltó vagyok. 49 éves, 30 év munkaviszonyom van, 25 éve szolgálok és jé(!) nem vagyok nyugdíjas. (Figyelted! Nem azt írtam dolgozom, hanem "szolgálok". A szó legszorosabban vett közvetlen jelentésében.)

Korkedvezményes nyugdíjról esetenként korengedményes nyugdíjról beszél itt mindenki, meg még a napi sajtó is és a politikusok is, pedíg...

A rendvédelmisek három és fél jogcímen mehetnek nyugdíjba (a törvény - HSZT - szerint):
1. baleseti rokkantsági nyugdíj
2. rokkantsági nyugdíj
3. SZOLGÁLATI nyugdíj
(3,5. magánnyugdíj, de ezt most hagyjuk)

Az állam most a másodikat és a harmadikat készül megnyírni éppen.

A tényszerűség kedvéért:
Szolgálati nyugdíjba az 1996 előtt felszereltek esetében legalább 25 év munkaviszony, az ez után (1996.) felszereltek esetében 25 év tényleges szolgálati idő szükséges ÉS! az 50. életkor betöltése.
Szóval leghamarabb e két feltétel teljesülése után kezdeményezheti valamelyik fél (munkavállaló, vagy a munkáltató, vagyis az állományilletékes parancsnok).
Még egy szabály van: a törvény erejénél fogva az 57. életév betöltésekor muszáj menni.

Engedjetek meg még egy gondolatot ehhez, és ez is tény! Nézzetek utána:
Az ugye mindenki tudja, hogy ma Magyarországon
a férfi népesség várható átlagéletkora mennyire alacsony. Ez bizony önmagában szomorú...
Azt már nagyon kevesen tudják, hogy a szolgálatot teljesítő férfi népesség ehhez képest éppen öt (5) évvel él rövidebb ideig. (és ez is tény)

A rokkantsági nyugdíjjal kapcsolatban is lenne egy-két kevéssé ismert dolog..., de már így is eléggé hosszú voltam...

DIldiko 2011.04.18. 10:56:43

@gorcsev54: Hányszor láttál és tapasztaltál ilyet? S hányszor álmodtál vele? Ha naponta ilyen dolgok történnek veled, akkor mit szólnál? Vannak olyan dolgok, amelyek az embert megviselik. Amúgy nem mennek 40 évesen nyugdíjba. Ma Magyarországon az öregségi nyugdíjhoz 20 év munkaviszony kell! Sokan még a 20 évet se dolgozzák le, sőt olyan is van, aki egy napot se dolgozott soha életében. Ő majd több nyugdíjat - bocsánat szociális járadékot fog kapni, mint te vagy én! Az építőiparban, mezőgazdaságban köztudott a legtöbben feketén vagy szürkén dolgoznak, azaz nem fizetnek adót, nyugdíjjárulékot, stb, vagy csak a minimálbér után járót, holott a dupláját viszik haza, de nyugdíjasok lesznek. Elhiszem, sokaknak nincs más lehetőségük, de azért a jövedelmükből, ami sokszor többszöröse egy rendőr vagy tűzoltó bérének fizethetnének az államkaszába szolidaritásból.

vicger · http://vicger.blog.hu/ 2011.04.18. 10:56:55

Felesleges bármit is írni, vagy mondani, mert a nagy magyar valóság az, hogy "mondomamagamétmondomamagamét"... s ami miatt itt tart ez az ország ahol, annak két oka van. Az első , az évezredes hagyományokkal bíró "dögöljön a szomszéd tehene is", a második pedig az értékelés hiánya.... annak a hiánya, hogy értékeljük a másik munkáját, legyen az takarító, aki naponta pucolja a vécécsészét a tisztelt nagyérdemű sejhaja után, vagy ács, aki tetőt húz a fejünk fölé... vagy pedagógus, aki okítja a nebulónkat, akikkel néha a saját szülei sem bírnak.. a rendőrt, aki elfogja a szatírt, vagy bármely más rákos sejtjét a társadalomnak... vagy a tűzoltót, aki vízihullákat pecáz, de óvatosan, nehogy szétdurranjon, vagy éppen egy motoros agyát sepregeti egy bükki szerpentinen...
Ha a saját környezetében képes lenne midnenki értékelni a másik munkáját.. a feleségéét, a férjéét... már sokkal előrébb tartana ez az ország...
Így meg... így meg fröcsög a nép, hogy a 40 éves tűzoltó nyugdíjba megy.. s nem értik,hogy nem megy, mert nem tud menni :)
Fröcsög a nép, hogy miért lenne stresszes egy tűzoltó munkája... tényleg, miért is?
Hozzáteszem, Párom tűzoltó. Jó magam gyermekjóléti szolgálatnál családgondozó, pedagógus. a Párom kézbe kapott fizetése nem éri el a 100ezer forintot, természetbeni - cafeteria - juttatásokat megvonták tőlük, de nem ez a lényeg, nem panaszkodunk, mert mindent meg lehet oldani tisztességesen, csak akarni kell.
De kedves mindenki... biztos lehet benne mindenki, hogy egy vonulós tűzoltó 55-60 éves korára pszichésen annyi traumát él át, amennyit egy más szakmában dolgozó 4 élet alatt... S a legveszélyesebb nem a fizikai kimerülés.. hanem a lelki.. Hogy hosszú éveken keresztül csak felületesen alszanak.. bent a laktanyában, s otthon is.. elég egy kattanás, s már ugranak ki az ágyból, hogy riasztás van, pedig nem a sziréna bekapcsolás előtti kattanása történt, csak a mosdóban kapcsoltam fel a lámpát....
De miért is mentem ebbe bele nem tudom... mindenki azt gondol amit akar, mindenki úgy fröcsög ahogy akar, attól még az ég kék, a fű zöld, s csiripelnek a madarak, s ha riasztás van, akkor a fiúk mennek, s nem kérdeznek, hanem cselekednek. Mert ehhez becsület kell, ehhez tartás kell, ehhez Ember kell, ehhez Férfi kell.
Szép napot, s eseménytelen, tűz és balesetmentes életet kívánok mindenkinek.

Dr.Bio74 2011.04.18. 11:07:08

@vicger:
Hát igen, az értékelés hiánya, az bezony sokakban hiányzik. Most kezdjek el én is mesélni a páromról és a munkájáról, vagy a sajátomról? Nem vagyunk korkedvezményesek, de garantálom, hogy a párom nunkájának ecsetelése felér az önével, pedig nem is tűoltó, sőt nem is korkedvezményes.
A fröcsögés minden oldalról fröcsögés. Kéretik két lépést hátralépni, gondolkozni, és beszélni.

FGSuperman 2011.04.18. 11:16:48

@ursus artos: és milyen életmódot javasolnál nettó 80-90 ezerből te szerencsétlen?
ne egyen?

Dr.Bio74 2011.04.18. 11:22:27

@FGSuperman:
Szerintem ne adjál tippeket jelenlegi kormányunknak.

gorcsev54 2011.04.18. 11:23:37

@DIldiko: Nem tudok másokról nyilatkozni.Egyszer láttam !(Álmodtam is vele épp eleget-de másnap dolgoznom kellett)Olvasd el az előző hozzászólásomat akkor megérted az álláspontomat( semmi ördögtől valót nem mondtam-azt se,hogy ne kapjanak kedvezmény csak ne így)A barátommal tegnap söröztem 60 éves lett, rendőr volt és 16 éve van nyugdíjba 187 ezer (láttam a papírját)tehát erről ennyit.Az ,hogy hol és kik dolgoznak feketén azt én nagyon jól tudom (de sajnos nem közéjük tartozom) van erre fenntartott "aparátus" az én pénzemen tehát az ö dolguk, és azt is tudom ez mennyit jelent a költségvetésbe meg azt is ,hogy mennyit jelent a segély.De tegyünk már végre különbséget segély és segély között és megérdemelt nyugdíj és (áll)nyugdíj között.A problémák megoldása nem az ,hogy átesünk ama bizonyos állat másik oldalára.Márpedig itt minden téren az történik.

FGSuperman 2011.04.18. 11:24:30

@Bio74: mesélj!
érdekel
gondolom van érvényes szerződése vagy munkavállalása
ha ezt meg akarják csorbítani, vagy számára kedvezőtlenebbé tenni - NE HAGYJA

FGSuperman 2011.04.18. 11:25:50

pár gondolat

egy:
vegyük már észre, hogy egy 50-60 éves ember ugyan tud fizikai munkát végezni, de próbáljon meg egy bűnöző után rohanni - aki nem 50-60 éves

kettő:
a rendőrségen az állomány átlagéletkora olyan 30-35 év között lehet
vegyük úgy, hogy mondjuk 30
ergo, mivel ez egy kurvára irigyelt szakma, senki nem akar elmenni innen és dolgoznak 30 évig mindannyian 60 éves korukig
szerintetek jó lenne, ha 30 év múlva minden rendőr 60 éves lenne?

három:
egy fegyveres testületnél nem úgy működik a rendszer ahogyan azt a civilek elképzelik
nincs olyan, hogy csak irodista

négy:
aki meg ilyen baromságokkal jön, hogy 40 évesen menjen a rendőr a munkaerőpiacra az sem normális
ilyen feltételek mellett nem megy az ember rendőrnek, hiszen miért is basszon ki magával, hogy a munkaerőpiacon 20 év hátrányból induljon 40 évesen a frissen végzett 20 évesekkel szemben
ilyen feltételek esetén egyből a munkaerőpiacra megy

öt:
valaki írta:
"Akkor jo egy valtozas ha az faj a kisebbsegnek es jo a tobbsegnek.
Es ez esetben ez all fent.
Lehet frocsogni meg nem egyeterteni rendor es tuzolto bacsik de ez van."
- agyad van-e? - 60-70 ezer ember dolgozik, kockáztatja az életét 10millióért
milyen kisebbség-többség viszonyról beszélsz?
kevesen dolgoznak sokakért - de még szopassuk meg őket, mert az jó
gratulálok

hat:
én nem támogatom ugyan a nyugdíj melletti munkavállalást, de legyünk tisztában azzal, hogy a sima civil nyugdíjasok közül is sokan dolgoznak nyugdíj mellett - többen, mint a volt rendőrök-katonák
persze ehhez, hogy ne kelljen nyugdíj mellett dolgozni - normális nyugdíjak kellenének
és nyilván normális fizetések is
ha a fizetés több lenne, mint a majdani nyugdíj esetleg nem mennének nyugdíjba

hét:
bárki aki arról írogat névtelenül, hogy ismer ilyen olyan korrupt rendőrt, vámost, bv-st - jelentse fel őket, ha nem teszi bűnt pártol
ha meg csak mocskolódik, azt meg nem kéne

ui:
amúgy meg az emberek kihúzhatnák szépen a seggükből a fejüket és elkezdhetnék védeni a saját érdekeiket a munkahelyeiken, hogy a munkáltatójuk ne nézze szarba-semmibe őket, megkapják a járandóságaikat
ezért harcolnak most a fegyveres szervek
az ő harcuk a miénk is

de persze dolgozhat mindenki havi nettó 80ezerét ebben az országban az idők végezetéig, két naponta egymás torkának ugorva
biztos qrva jó lesz mindenkinek

vicger · http://vicger.blog.hu/ 2011.04.18. 11:26:57

@Bio74:
elnézést, nem állt szándékomban megbántani senkit, vagy rossz érzéseket kelteni a hozzászólásommal.
Az a helyzet, hogy közös a probléma, még akkor is, ha látszólagosan sikerül összeugrasztani az embereket..
A tisztességgel, becsülettel elvégzett munka érték, s ezt értékelni kell. S ma, ebben az országban nem ez történik..

Dr.Bio74 2011.04.18. 11:55:01

@vicger:
Sajnos így van.
@FGSuperman:
1. A rendőri elfogás a bűnöző után történő fizikai rohanásból áll mindösszesen?
2. Az "irigyelt szakma " ironikus beszólás tagadhatatlan hamisságára alapozod a bekezdés utolsó mondatának igazságtartalmát?
3.Nincs? Biztos? Csak mert civilként van néhány irodista ismerősöm.
4. Igazad van. De azért hozzá teszem, nem ők lesznek az elsők akik negyven évesen kikerülnek a munkaerőpiacra ahol értékesíteniük kell magukat, akkor is ha a tudásuk esetleg elavult, tömegszerű, vagy nem aktuális stb.
5. A kevesen dolgoznak sokakért rendszer igaz, de sajnos nem ebben az interpellációban. Kérem eltekinteni végre attól, hogy a rendőr és a tűzoltó dolgozik értem csak. Ha én nem fogok a versenyszférában dolgozni és az adómból jattolni, akkor nem lesz miből tűzoltót, rendőrt tartani. Bár megjegyzem, ha apanázs nélkül is csinálják tovább, akkor már lesz alapja az "értem dolgozik" szövegnek.
6. A normális nyugdíj és fizetés stimmt. A civil tovább dolgozik nyugdíjasként az viszont nem egy kaptafa, már csak a kiinduló életkor végett sem.
7.Ó a vagy fekete vagy fehér, a tedd meg vagy kussolj, ez mindig olyan egyszerű.
ui.: A harc, az de szép, de érdekes módon, teljesen más egy kapitalista tulajdonos ellen harcolni, globális viszonylatban szinte esélytelenül, mint újraválasztásáért erősen küzdő politikai elittel szemben. Az a nagy helyzet, hogy ez két különböző harc, amiben mi kintről erős támogatói lehetünk a rendvédelmiseknek, de a gyárakban versenyszférás munkahelyeken maximum együtt érzést kaphatunk tőlük. Ennek ellenére fenntartom amit már mondtam: jár a korkedvezmény, egyénenként szigorú szabályrendszer alapján, ahogy a kiemelkedő tisztelet is a teljesítménynek jár nem a szervezetnek, vagy az egyenruhának.

pozsár 2011.04.18. 12:11:17

...hmmm...
Az egyik oldal bizonygatja, hogy millen nehéz is a szolgálat...
A másik oldal meg háborog azon, hogy mire föl és hogy miért illen fiatalon, meghogy illen sok pénzért...

Csak a tisztábban látás kedvéért:
Minden embernek vannak alapjogai.
Vannak, akik felszereléskor tudomásul veszik, hogy ezek az alapjogok őket csak részben illetik meg. Igaz, az állam az önkéntes alapjogok korlátozásáért ellentételezéseket ígért (Amit éppen most vesz el.)

Itt úgy látom, többségében értelmes emberek irogatnak, hát megpróbálom értelmesen összefoglalni.

A rendvéselmis lemond a másokat korlátozás nélkül megillető mélységű:
- szabad mozgás és tartózkodái hely szabad megválasztásáról
- véleménynyilvánítás szabadságáról
- gyülekezési jogról
- egyesülési jogról
- választójogról
- munka és foglalkozás szabad megválasztásáról
- művelődéshez való jogról
- anyanyelv használatáról
- tudományos és művészeti élet, a tanulás és tanítás szabadságáról

most ennyi jut eszembe...

Ezekről teljes egészében nem kell lemondani, de a másokat megillető ezen alkotmányos alapjogok kisebb-nagyobb, esetenként jelentős korlátozását tudomásul kell vennünk.

Aztán van itt még valami!

Mi, rendvédelmisek "ŐRZŐK" vagyunk.

A katona a külső támadótól véd.
A rendőr a garázda zsiványoktól.
A fegyőr a már bekasznizott zsiványtól védi a társadalmat.
A vámos és pénzügyőr a gazdasági bűnelkövetőtől.
A tűzoltó a balesetek következményeitől és a tűzhaláltól...
stb-stb.

Tehát minket, rendvédelmiseket azért találtak ki, hogy ha baj van, ha társadalmi, vagy természeti anomália van, ha csapás éri a közösséget, akkor magunkat, egészségünket, testi épségünket, de életünket nem kímélve siessünk segítséget adni az arra rászorulóknak. Nekünk ez az alapfeladatunk, ha úgy tetszik ezért találtak ki minket!

Ez a speciális közfeladat különböztet meg minket a más munkát végzőktől. Akik nyílván hasznos és eredményes munkát végeznek nehéz, stresszes és bizony néha balesetet okozó körülmények között...

Lényeges külömbség köztünk az, hogy a mi munkánk akkor kezdődik, amikor a polgárok többségi része a keletkezett baj miatt menekül, vagy éppen menekülni képtelen.

Nahát, a miénk emiatt speciális közfeladat.

Összegezve:
1. Elvárják tőlönk, hogy önként mondjunk le mindenki mást megillető jogokról.
2. Elvárják tőlünk, hogy legyünk készen a vészben, segítsünk a bajban, szolgáljunk és védjünk saját magunk önfeláldozásával, ha kell.

Ezért, mert mi ilyen fickók vagyunk, e két dologért cserébe más elbánást ígértek nekünk. Ha úgy tetszik, különleges elbánást. Engedményeket, kedvezményeket.

Ez egy kvázi szerződés, törvénybe foglalt szerződés. Valamit valamiért.
Hát most ezt a szerződést bontja fel egyoldalúan az állam.
Mindezt úgy, hogy megpróbál benneteket polgárok férevezetni és nekünk ugrasztani.

Mi lesz veletek, ha ez sikerül?
Ha bajban lesztek, ki segít nektek?
Ha benneteket is fölhasználva ellenünk minket már lenulláztak?
Gondoltatok már erre?
Mi lesz veletek...

Dr.Bio74 2011.04.18. 12:32:11

@pozsár:
Köszönjük szépen megleszünk. Mindaddig amíg adott szakma művelőire a köz által biztosított alapokon szükség van,és a köz elég érett arra, hogy az alapokat a tőle elvárható szinten biztosítsa, addig ezeket a szakmákat művelni fogják. A mostani földindulásnál nem árt visszarévedni egy kicsit a múltba, még akkor is, ha nem abba az irányba kívánunk haladni.

Apropó, miért veszik el tőletek az anyanyelv használati jogát? ( néhány más pontról nem is beszélve?)

FGSuperman 2011.04.18. 12:37:59

@Bio74:
1. nem, de amikor mégis kellene mit csináljon - hívja az olimpiai 4x100-as váltót, mert ő nem tud futni egy métert se 60 évesen
3. irodista ismerős ha hivatásos, bármikor utcára küldhető és esetleg küldik is
ha nem hivatásos akkor ő a 25 év szempontjából nem is számít
5. ez szép gondolat, bár tegyük hozzá, hogy a rendőrök, tűzoltók többsége több adót fizet, mint a "másik oldal" - ha meg átlagot nézünk akkor ők fizetik a legtöbbet
azért ne várjuk már el, hogy ingyen dolgozzanak emberek
7. mocskolódni is, ahogy elnézem
el vannak tévedve az emberek
van pár ismerős aki nagy pofával anyázta a rendőröket, hogy milyen bunkók, majd mikor jelentkezett ő is rendőrnek és kiesett az intelligencia-teszten meg volt lepődve - azóta lapos a pofája

ui: legyünk már tisztában azzal, hogy ha a versenyszférában kiállnak magukért az emberek, akkor sem lehet elnyomni őket
persze ha lemennek kutyába és megcsinálják egyre kevesebbért is a munkát akkor ne csodálkozzanak
fel kéne fogni, hogy a munkáltató sosem tudja megcsinálni a munkát
tudod mint egy focicsapatnál: az edzőket szokták lecserélni ha nem megy a csapatnak és nem a teljes csapatot

vicger · http://vicger.blog.hu/ 2011.04.18. 12:38:43

Egy baj van... ezek az alapok váltak erősen labilissá..

DIldiko 2011.04.18. 12:39:04

@gorcsev54: Valószínűleg nem mindenkinek járna kedvezmény, aki kap. Gondolom több kedvezmény járna egy BKV-s sofőrnek, mint egy kis faluban oda-vissza járónak, több járna a börtönőrnek, mint az irodistának. De! Mivel a munkát így vállalták, ezekkel a feltételekkel, ha módosítani akarnak meg kellene velük beszélni, egyezkedni és megegyezni kellene előbb, nem azt mondani, hogy nyomás alatt nem tárgyalunk. Mégis ki van kinek a nyomása alatt? Az aki kiszolgáltatott vagy az aki kiszolgáltat? az aki 16 éve nyugdíjas, az teljesen más szabályok szerint szerelt fel és ment nyugdíjba, mint azok akik most dolgoznak! Ők már nem mehetnek el 25 év szolgálati viszony után nyugdíjba, nem számít bele semmi más munkaviszony, csak a fegyveres. Sokan már 10-15 évet ledolgoztak máshol és csak ez után szereltek fel, tehát sokuknak 35-40 éves munkaviszonyuk van, mire nyugdíjba mennek és nem 40, hanem 55 éves korul körül. A rémálmodat nem kívánom, de ha minden nap azzal a tudattal kellene menned munkába, hogy bármikor megeshet újra - azt hiszem, kicsit másképp gondolnád!

FGSuperman 2011.04.18. 12:41:50

@Bio74: jézusom vazeg te normális vagy?
hogy leszel meg nélkülük?
gondolom tudsz tűzet oltani - van otthon hozzá minden szükséges felszerelésed, járműved, eszközöd?

a többit nem is sorolnám, de érzed, hogy baromság amit mondtál

DIldiko 2011.04.18. 12:43:16

@FGSuperman: Hát, eldöntheti, hogy eszik vagy a rezsit fizeti, esetleg a gyerekeinek ad enni! A 80-90 ezerből nem igazán lehet egészségesen étkezni - sajnos. Ebből csak kenyérre, tésztára és burgonyára telik, húst, zöldséget, gyümölcsöt ritkán látnak az asztalon. Nem lenne ennyi elhízott ember ha lehetne ebből a pénzből egészségesen élni.

ursus artos 2011.04.18. 12:44:12

@FGSuperman: sport, no cigi, no pia, te szerencsétlen. A fizikai adottságok megőrzése munkaköri kötelessége a tűzoltónak, rendőrnek, katonának, te szerencsétlen. (A tanár is 90 ezret keres, te szerencsétlen, mégsem hülyülhet el, te szerencsétlen 25 év tanítás után, te szerencsétlen.)

pozsár 2011.04.18. 12:44:45

@Bio74:
A vonatkozó 1996. évi XLIII. törvény - HSZT -
írja ezt elő. Nem öncélú korlátozás ez. Ezek mindegyike kell ahhoz, hogy gyorsan tudjunk reagélni. Ha úgy tetszik, ezek nélkül nem lenne kellően hatékony a szolgálat. Önmagában nincs is ezzel semmi gond. Mindannyiunk belátja ezt és minden rendvédelmis elfogadja ezt... A gondság az ezért cserébe ígért ellentételezés elvonása miatt van...

más.

...meglesztek, hát persze... amíg az egyes polgár, ki-ki bajba nem kerül... és egy legyengített, kizsigerelt "ŐRZŐ"-t kap erős és lendületes segítség helyett...

Hát, részemről ennyit tudtam hozzátenni.
Kilpek. "vétel" :) (stilszerűen)

vicger · http://vicger.blog.hu/ 2011.04.18. 12:46:26

végtelenül szomorú ez az egész....

vicger · http://vicger.blog.hu/ 2011.04.18. 12:47:41

Érdekes, hogy emberek egy csoportjának csak kötelességei vannak....

másik csoportjának csak jogai....

DIldiko 2011.04.18. 12:49:32

@Bogyó 2: Nem mondtam, hogy 38 évesen nyugdíjba mennek a buszsofőrök, sőt senki. Akik most dolgoznak már 50-55 év alatt senki - se tűzoltó, se katona, se rendőr, se börtönőr!!! A szabályokat se én hoztam 16 éve, hanem a parlamenti pártok és a képviselők!! Egy részük most is ugyanott ül, esetleg más színben! Ha változtatni akarnak akkor azt talán az érintettekkel meg kellene vitatni és kompromisszumot kötni velük!

DIldiko 2011.04.18. 12:52:13

@ursus artos: Sport - bármikor megszakíthatják, 12-24 óra szolgálat után! Nincs cigi, se pia - mert nem telik rá!

Dr.Bio74 2011.04.18. 12:58:34

@FGSuperman:
Érzelmileg túlfűtött kommentre provokatív a válasz.Amúgy pedig lebecsülöd a társadalom tényleges erejét ami valójában alapja létrehozója mind a tűzoltóságnak, mind a rendőrségnek.
Megleszünk, mert ha szükség van ezekre a szervezetekre, akkor ezek meg fognak maradni, vagy más feltételekkel működnek tovább, akkor is ha te éppen mást vizionálsz. Nagyon helyes, hogy véditek amitek van, és remélem is, hogy akinek jár annak nem hogy marad, hanem még többet is fog kapni (mondjuk fizetést), de tessék belátni a társadalom teljes menekülős része nem áll ki egyöntetűen a nálatok jelenleg alkalmazott rendszer mellett. Ez a menekülős többség, akikre jellemző, hogy nem menekül mindig, sőt néha bátrabban helytáll mint a hivatásos "kisebbség", ez hozta létre a szervezeteteket.
Gyere ki a verseny szférába és megtudod mit jelent az, hogy senki sem pótolhatatlan.
Ja és neked sincs felszerelésed, az is államé, a kiképzésed azt is a többség fizette ki.Előtted a lehetőség, hogy ismét átgondolt mit miért vállalsz, és dönts, de fenyegess olyasmivel melynek sok gazdasági, politikai, és erkölcsi gátja is van.

Dr.Bio74 2011.04.18. 13:02:03

@pozsár:
Mi a korlátozás lényege?
Érdekelne, de mentem dolgozni, úgyhogy majd máskor.

ursus artos 2011.04.18. 13:21:45

@DIldiko: "Sport - bármikor megszakíthatják, 12-24 óra szolgálat után! Nincs cigi, se pia - mert nem telik rá!"
Úgy érzem, ezek csak kifogások.

vicger · http://vicger.blog.hu/ 2011.04.18. 13:30:21

Mindegyikük rendszeresen sportol, lévén évente alkalmassági vizsgán kell bizonyítaniuk, hogy alkalmasak a szolgálatra.

Úgy érzem, ez egy meddő társalgás, viszont alapjában véve egyik tűzoltó sem szorul rá, hogy megvédjem, lévén nap, mint nap bizonyítanak.
S hogy most miért nem jöttem egyéb szakma művelőivel? Mert most a rendvédelmieket használják lábtörlőnek.

Tisztánlátó 2011.04.18. 14:17:03

Tisztelt Hőbörgők!

A tisztánlátás végett: Kik azok a médiában szereplő 38-40 éves tűzoltó nyugdíjasok? Hát tessék, a rokkant nyugdíjasok!

Ők azok, akik a beavatkozások során aknába estek és tolószékbe kényszerültek,

Ők azok, akiknek egy szétrobbanó szerelőműhely ajtaja levitte a lábukat,

stb.

és akik még nem tartanak itt:

Ők azok, akiknek első a szolgálat, csak nagy ritkán játszhatnak a gyermekükkel a szőnyegen, közben is bármikor megcsörrenhet a telefon...
Mikor jössz haza apa? Majd ha levonult az árvíz, majd ha elfogy a vörösiszap, majd ha már nem ég a tőzeg, majd ha, majd ha... sorolhatnám.

Ők azok, akik 50 felé közeledve(!), éjszakánként felriadva, álmatlanul forgolódnak az átizzadt lepedőjükön, majd inkább felkelnek és a hajnalt átvirrasztva reggelit, kávét készítenek a még alvó családjuknak. Reggel óvatosan megpuszilják alvó gyermeküket, feleségüket, elbúcsúznak és mennek szolgálatba.

Ők azok, akik 50 felé közeledve(!), a riasztólámpa fényére összeszorított foggal ugranak, és a kezük és gyomruk remegését az évek múltával egyre nehezebben leküzdve, uralkodnak a zilált idegeiken. Az előttük álló feladatra koncentrálva, 110%-ot nyújtanak minden körülmények között. Menni kell, mert valaki bajban van.

Ők azok, akik többször mennek temetésre, mint színházba. És kit temetnek? A bajtársakat. Az 50-et nem sokkal túlélőket, 52, 54, 56 éveseket, mert bizony tessenek megnézni a tűzoltóságok kegyeleti rovatait, a többségük 60 alatt megy el az effektív beavatkozó állományból.

Ők azok, a túlélők, és talán a szerencsésebbek... mert rémálmukból újra és újra felriadhatnak átélhetik a múltat, mert bizony az évek alatt átélt események lerakódnak. De sajnos van akiknek ez már adatik meg, volt akinek nem volt szerencséje, pedig őket is hazavárták!

Ők azok, akiknek az életébe került, valaki hanyagsága (talán az Öné, Tisztelt Hőbörgő). Tudom, most jön az, hogy vállalták... Lépjünk tovább.

Ők azok akik, elhasználódnak nem csak mentálisan hanem fizikailag is. (Igaz más szakmák művelői is, akiket szintén megillet a korkedvezmény!)

Ezeket az embereket kényszerítsük a szakmai íróasztalok mögé? Ön szerint Tisztelt Hőbörgő, eddig miért nem cserélték le a csizmát félcipőre, és miért nem ültek le egy irodában? Azért mert nem olyan típusúak! Ők a kapott parancsot inkább végrehajtják legjobb tudásuk szerint, igazságosan és pártatlanul!

Üljenek le egy irodában és végezzenek hivatali munkát? Pl. egy kiöregedő kőműves dobja el a fándlit és üljön le a tervező asztalhoz? Hiszen az egy másik szakma!

Tűoltóéknál is az. Az 50 éves, idegileg leharcolt tűzoltó menjen főiskolára, egyetemre, majd a friss diplomájával a hóna alatt pályakezdő legyen a hivatalban, munkanélkülit csináljon a gyermeke korosztályából? Az egy teljesen más világ, ráadást annyi irodai szék nincs ott.

Esetleg tanítson az iskolában? Néhányuk tanít is, amíg lapátra nem kerül.

Lépjünk tovább: 15-20 éve felszerelt tűzoltóból nem sok van. Miért? Mert a 80' évek vége felé és a 90' -es években lasszóval fogták őket. Akkoriban csak az állt be közéjük, akit a hivatástudat ösztönzött erre. A fizetés akkortájt 90.000 Ft körüli volt, akár csak manapság!

A nyugdíjas tűzoltó élete végéig tűzoltó marad. Nem teszi le végleg a lantot, ha nem tanít, akkor önkéntesnek áll, teszi amire még képes, hiszen lételeme a segíteni akarás, hajtja a hivatástudat. Ily módon sokuk INGYEN hasznot hajt az államkasszába. Ezen megtermelt vagy inkább megmentett forintok, a költségvetési mérleg másik serpenyőjébe kerülnek. Ezt tessék mondani, ki számolja?

Közben színház helyett továbbra is temetésekre jár, temeti a 60 év alatti bajtársait, és néha bedob egy-egy pohár sört, mert ezt aktív ideje alatt nem nagyon tehette meg, hiszen otthonról is bármikor berendelhető. Nézegeti a nyugij cetlijét, közben elmereng, sajnálja, hogy életük egyharmadában az asszony társ nélkül, a gyermekei apa nélkül nőttek fel.

Számoljon Tisztelt Hőbörgő!

Körülbelül 3-500 nyugdíjas tűzoltó van életben. Az Ő korosztályukban sokkal gyorsabban cserélődnek az egyének, tehát nem csak azt kell nézni, hogy hányan mennek nyugdíjba, hanem azt is, hogy hányan távoznak el közülük.

A matek eredményeként rájöhetünk, hogy a számuk állandó (csökkenő?!). A szolgálati nyugdíjat sem emelik sűrűn (sőt!), tehát nem kerülnek többe az államnak, miáltal az Önök zsebét sem terhelik.

Mindent összevetve megállapíthatjuk, hogy nem ez miatt van csődbe az ország. A fentebb említett gyors fluktuáció okán, a kiadási oldal állandó, amiből levonhatjuk a nyugdíjasok önkéntesen vállalt szolgálata alatt megspórolt értéket, nem beszélve a megmentett életekről, (talán holnap épp az Önét) ami pénzben nem mérhető (!).

Jó lenne ha minden hőbörgő, miközben irigykedve tapsol, elgondolkodna azon, hogy ha ma a tűzoltóktól vonják el a nyugdíjat, de holnap mástól, előbb-utóbb mindenki sorra kerül! Ön is Tisztelt Hőbörgő!

Aki nem hiszi, járjon utánna, menjen le közéjük és kérdezze őket, köszönöm a figyelmet.

ursus artos 2011.04.18. 14:30:38

@Tisztánlátó: ez a szakma ilyen, ezzel jár. Aki a felszereléskor ezt nem tudja, nem vállalja, miért lesz tűzoltó?
Tisztelt Tűzoltó!
Néhány dolgot figyelembe kéne venni: ad1: nincs pénz, ad2: a tanárok esetében a korábbi években 10-15%-os fizetés csökkenés valósult meg.
Ellenben, képzeljük el azt, hogy egy 40 éves tűzoltó - ereje teljében - mondjuk 1000 eurót keres havonta és szereti a munkáját. Akkor vajon nyugdíjba akar-e vonulni?

Ha a mostani nyugdíjazási rendszer nem is marad meg, de ellentételezés biztosan lesz.

FGSuperman 2011.04.18. 14:43:03

@ursus artos: erre mit mondjak?
a rendőr sem hülyülhet el és még fittnek is kell maradnia
2:1 ide:-)

FGSuperman 2011.04.18. 14:50:52

@Bio74: én nem fenyegettelek semmivel
mivel ezek a szervek elég szar felszerelésekkel látják el a hivatásosokat sokan maguknak vesznek felszerelést - ergo az övék

nem tudom mi az a bátrabban helytálló csoport amire célzol, de remélem, hogy nem valami népi gárdára gondolsz, mert menten lefosom a bokámat?

érdeklődve várom én azt amikor mondjuk a megszűnő tűzoltóság helyébe lép valamiféle önkéntes brigád és az első eloltatlan gáztűzhely semlegesítésénél tucatszámra égnek halálra

a más feltételekkel való továbbműködés is érdekes kérdés?
bár szerintem egy tűzoltó sem volna ellene, hogyha piaci alapon kapnának fizetést és úgy mennének tűzet oltani, ahogy egy kőműves házat építeni - ahol többet fizetnek, oda mennek
ezt akarnád?
szerinted olcsóbb és jobb lenne?

FGSuperman 2011.04.18. 14:57:05

@ursus artos: szerintem minden tűzoltó és rendőr érdeklődve várja az 1000 eurót és az ellentételezést

de azt te sem gondolod komolyan, hogy lesz?

ursus artos 2011.04.18. 15:07:59

@FGSuperman: miért ne gondolnám komolyan. nem azt mondom, hogy jövőre, de előbb-utóbb muszáj! Az életpálya modellek erről szólnak. Ja és azért kell 1 millió+ adófizető, hogy az 1000 euró az realitás legyen.

FGSuperman 2011.04.18. 15:11:52

@ursus artos:

ja az ígéretekről jut eszembe
1 millió munkahelyet ígértek
aztán az is mínuszban van

amúgy esetleg ha kifehérítenék a gazdaságot és mindenki a tényleges fizetésére lenne bejelentve is elég lehetne

persze tudom ez ellenkezne sokak érdekével s inkább szívjanak a kevesek

hajrá magyarisztán én így szeretlek

ursus artos 2011.04.18. 15:14:59

@FGSuperman: "amúgy esetleg ha kifehérítenék a gazdaságot és mindenki a tényleges fizetésére lenne bejelentve is elég lehetne"
Erről szólnak a mai történések. Erről is! Próbáld meg a körülötted lévő világot kicsit jó indulatúan szemlélni és látni fogod.

gorcsev54 2011.04.18. 16:29:57

@DIldiko: Hát valami ilyesmiről van szó!Mint írtam szerintem mindenre van megoldás mondtam van lehetőség a rendőrségen belül is (a többieknél is) szó szerint az ellen vagyok ,hogy van aki 62-65 éves koráig dolgozik van aki meg 45 éves koráig és egyáltalán nem biztos ,hogy az elsőket jobban megfizetik.Az ,hogy kinek mennyire stresszes megerőltető a munkája az teljesen más kérdés(manapság az én munkám is stresszes minden nap az a kérdés lesz - e annyi bevétel ,hogy minden kifizessek -ebbe is mindenféle "nyavaját" össze lehet szedni.Én azt nem tudom ,hogy ki most milyen feltételekkel "szerel fel" de azt tudom ,hogy én milyen feltételek között húztam le annak idején 24 hónapot.(tehát van némi fogalmam valószínű szarabb körülmények között. Az is biztos ,hogy számomra 24 hónap szolgálat után kevésbé megterhelő lett volna akár rendőrnek, katonának stb. lennem lehettem volna (nem is akármi) Az más kérdés , hogy a szocializmusban én nem akartam-amit természetesen azóta már 100x megbántam,mert én is otthon lehetnék már több mint 200 ezerért és nem kéne minden nap a "nem" stresszes munkámat végezni-vagy kedvtelésből biztonsági őrködnék a nyugdíjam mellett,nem kéne adóval járulékkal Ip. adóval meg emberekkel foglalkoznom, és ki tudja mit hoz a hátralévő elvileg 5 év ami lehet még akár 8 is.

Tisztánlátó 2011.04.18. 16:47:09

@ursus artos:
Tisztelt ursus artos!
Az hogy tűzoltó vagyok-e vagy sem az indiferens. Az ok amiért klaviatúrát ragadtam az az, hogy egy picit lássák azok is az érem másik oldalát, akiknek nincs idejük és pénzük újságra, tv nézésre, egyébre.
Ők is az "ozd meg és uralkodj" elv áldozatai.
Értelek. Pénz nyugdíjra nincs és nem is lesz. oké! Akkor honnan lesz az 1.000 euró és az ellentételezés? Nem hiszem, hogy ez olcsóbb lenne.
Ennyi erővel, mivel a világ a "nagy nyugdíj bumm" előtt áll, főbelőhetnénk őket vagy meghatározhatunk egy olyan korhatárt amit senki nem élhet meg. Avagy ha még fiatal, rászoríthatjuk őket az öngondoskodásra.
De ha nem ítéljük halálra a mostani nyugdíjasokat, akkor ezt milyen jogon tennénk meg az utánuk következőkkel?
Az esküjük mellett annó aláírtak egy szerződést amiben a korkedvezmény is szerepelt, és aki tűzoltónak állt az nem ezért tette, de azzal a tudattal élt, hogy ha majd nem bírja tovább, akkor az állam gondoskodik róla! A civil nyugdíjastól sem veszik el a nyugdíját, eldöntheti, hogy eszik, rezsit fizet, vagy gyógyszert vesz. Ezt a néhány éves luxust miért vegyük el a köz szolgálatában állóktól? Szerintem nem az a megoldás, hogy előbb elvesszük a szőkéktől és hogy megelőzzük a keletkező feszültséget, elvesszük majd a barnáktól is. Ez után a következő lépés az alanyi jogon járó orvosi ellátás megvonása. A harmadik a tajgetoszi elvek felállítása lesz? Szép új világ!
Azt tartanám tisztességes megoldásnak, hogy az új öngondoskodásra képes, fiatal belépők már olyan feltételekkel szerelnek fel, ha úgy gondolják.

Természetesen van olyan aki már ma is 1.000 eurót(sőt!) keres, és maximum a csak a lépcsőről eshetne le. Sőt olyan is van aki a negyvenes évei derekán kibulizta magának az ezer eurós nyugdíjat, és még egy magas poziciót, aki most elakarja venni a többiekét, de ebbe ne menjünk bele.
Én most azokról írnék inkább akik csizmát húznak és nyelik a füstöt. Egy 40 éves tűzoltó már nincs az ereje teljében, egy 50 éves meg pláne nincs! Ha figyelembe vesszük, hogy egy fiatal érettségizik, szakmát tanúl, stb. mielőtt tűzoltónak áll, hát már manapság sem mehet el csak az 50-es éveiben. Hagyjuk a 38-40 éves nyugdíjasokról szóló média hisztit. Duma!
Miért olcsóbb fizetni az 50 év felettiek fizetését, felszerelését, eszközét, esetleges betegállományát, stb. mint a nyugdíját? Aki lehet, hogy önkéntesnek áll, mert szereti a munkáját, és a saját felszerelésével tovább csinálja, de megvan az az előnye, hogy ha lebetegszik eldöntheti azt, hogy otthon marad-e vagy sem.

FGSuperman 2011.04.19. 10:46:47

@ursus artos: hát én azért ismerve a magyar vállalkozókat tartok

tudom nem leszek népszerű, de ha a készpénzforgalom helyett a bankkártyás fizetésre szorítana át mindenkit a kormány - ergo nem igazán tudnál készpénzzel fizetni - jobban sikerülne a fehérítés

ursus artos 2011.04.19. 10:55:50

@FGSuperman: igen, a bankkártyás fizetés jelentheti a megoldás egy részét. Mindazonáltal azt mindenkinek, kivétel nélkül látni kell:
ha a trükközést, a számla nélkül mennyi lesz című műsort mindenki folytatja, akár te, akár én, akár bárki, akkor nem lesz ezer eurós tűzoltó fizetés. Ahhoz, hogy legyen: mindenkinek adót kell fizetnie. Ha jobban tetszik, más megfogalmazásban: mindenki, aki a gázszerelőtől nem kér számlát, a tűzoltók, orvosok, tanárok, rendőrök zyebéből veszi ki a pénzt.
Tudom, kissé le van egyszerűsítve és túl általános, de e nélkül nem fog menni.
Az egyszerű 16%-os, kiszámítható adórendszerrel efelé haladunk. Persze sok még a gond, a szuperbruttót is ki kell vezetni a rendszerből és az adójóváírásokat is. Ez nem megy egyszerűen, de ha a kép letisztul, és az eddigieknél többen értik meg azt, hogy adót kell fizetni, akkor van remény.

0Hagyma0 2011.04.19. 11:19:34

Mint azt a cikk elején olvasható léteznek olyan érintettek, akiknek nemhogy rövidebb munkaidőt de inkább hosszabbat kéne adni. Hős katonáink, az internetezésen, filmnézésen és alváson kívül túl sok mindent nem csinálnak. Rendőreink nagy része, íróasztal mögött tölti a fél életét, a tűzoltóknál is is van sok olyan beosztás, akik a kerti sütögetésen kívül nem nagyon láttak sem tüzet sem balesetet. Őszintén bevallhatjuk, hogy a többség olyan munkát végez ami nem indokolja a korai nyugdíjat. Miért kéne egy olyan embernek kevesebb időt dolgozni aki egyébként sem dolgozik annyit. Természetesen minden tiszteletem azoké akik abba a különleges csoportba tartoznak, és az érzelmi, vagy szellemi megterhelésük olyan, hogy korábban piheni kell menniük. Ezt meg kell hogy oldják. Sőt meg kellene tiltani, hogy korai nyugdíjba ment ember dolgozhasson, hiszen ő már fáradt.

Ez a cikk egy vicc... A hős tűzoltók védelmébe bújtatva, ossza meg a cikkíró véleményét, mintha az lenne az egyetlen igazság, alapvetően eltaposva, hazugnak kikiáltva mindent és mindenkit, akinek más lenne a véleménye.
Ez egy egyszerű uszítás egy olyan eszme érdekében, amit ő helyesnek tart.
A marónak hitt gúnnyal próbálja leplezni, az indoklások, és a józan logika hiányát.

A cikk fő kérdését fel kellene tennie saját magának mindenkinek.
Tessék mondani, meddig tetszenek még elmenni a társadalom provokálásának útján?

Hellor 2011.04.19. 23:28:05

0Hagyma0 2011.04.19. 11:19:34

Végre egy értelmesen gondolkodó ember!
Köszönjük!
Valaki legalább másra is használja a fejét, nem csak, hogy sapkát tegyen rá!
süti beállítások módosítása