A nap izéje

‎"A titán forradalmi út nem habos kakaós uzsonnázással tarkított sétakocsikázás! Hanem egy diadalmasan száguldó gyorsvonat, ahol a mozdony acélos dübörgése elnyomja esendő gyomrunk korgását!"

Utolsó kommentek

"nézd legott Komédiának, s múlattatni fog. "

2011.03.25. 10:15 Harpi

Államosítják a művészeti életet

Címkék: kormány rablás művészet államosítás diktatúra maoe

Azt eddig is tudtuk, hogy a kormány mohósága féktelen. Egészen mostanáig mégis reméltük, hogy a civil szférát, társadalmi szervezeteket, a kultúra, a művészet érdekképviseleti szervezeteit nem éri el. Hittük, odáig nem fajulhat a diktatúra a harmadik évezred Magyarországában, hogy az állam(párt) egyetlen tollvonással bezabálja hétezer magyar művész közös vagyonát, és megszüntesse az általuk létrehozott és működtetett egyesületet.

A kormány hátat fordított a kultúrának. Egészen pontosan a tőle független kultúrának fordított hátat. Az alkotmányba beemelni készül a saját kutyája kölke (Makovecz Imre) művészeti akadémiáját, de egyúttal kiírja a többit. Arra, hogy előbb-utóbb a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete is sorra kerül, már ennek ismeretében gondolni kellett volna. De még reménykedtünk: hátha...

Nincsen hátha. A kormány eldöntötte, hogy leszámol az autonóm művészeti szervezetekkel. Elorozza a vagyonukat, és sok-sok művésznek egy hosszú alkotó élet során felhalmozódott befizetéseit elértékteleníti. És ha már államosította a magánnyugdíj-pénztárakat, akkor államosítja a művészeti egyesületek nyugdíjalapját is... 

A MAOE nyílt levele:

2011. április 30-ával a kormány döntése következtében megszűnik a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány, amely a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete hétezer fős tagságának, az alkotóművészeknek vagyonát eddig kezelte, s egyben biztosította érdekvédelmi szervezetünk működését. Sorozatos kísérleteink a kormányzati szervekkel való érdemi egyeztetésre eredménytelenek maradtak. Helyzetünk rendezésére hosszú évek alatt kiérlelt koncepciónk felajánlása, mindenkori együttműködési szándékunk kinyilvánítása hatástalannak bizonyult, ezért nem marad más lehetőségünk, mint a legszélesebb nyilvánossághoz fordulni.

Tiltakozunk

a művészek munkája révén létrejött vagyon most tervezett, a polgári demokráciában elfogadhatatlan módon történő újraállamosítása ellen!

Ezzel nem csupán az alkotóházainkat, kiállítótermeinket, székházunkat veszíthetjük el, de elveszítjük a rendszerváltozáskor kivívott önrendelkezési jogunkat, s egyben a művészek szociális biztonsághoz, érdekvédelemhez és az alkotómunkához fűződő jogai is sérülnek. Kérdőjelessé válik a szociális segélyezés, az alkotómunka támogatásának, a nyugdíjak megállapításának, az érdekvédelmi szolgáltatásoknak eddigi jól bevált rendszere. Mindez, számunkra érthetetlen okból, felborítja az alapításkor a művészek és az állam között létrejött közmegegyezést. A nemzeti kultúra kincsestárát jelenti a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete. Felmérhetetlen a felelőssége a mindenkori hatalomnak abban, ha a tagságban megtestesülő szellemi vagyont nem veszi komolyan, magatartásával leminősíti, értékteleníti.


Az ingatlanvagyon megszerzésének érdekében tervezett átgondolatlan lépéseivel megbontani készül valamit, amit utána soha többé összerakni nem lehet! Miközben a politikai oldalaktól független, önálló Magyar Művészeti Akadémia létrehozásának gondolatát örömmel üdvözöljük, nem feledkezhetünk el arról, hogy az ennek a gondolatnak és intézménynek a széles művészközösség által elfogadott alapját jelenteni képes Alkotóművészeti Köztestület koncepciónkat éppen most utasította el Réthelyi miniszter... Az Elnökség tehát arra kéri a Kormányt, hogy a művészek vagyonával kapcsolatos döntéseit az alkotóművészek érdekeit szem előtt tartva, az Elnökséggel együtt készítse elő, és véleménye meghallgatása nélkül ne tegyen az Egyesületet, s annak tagságát érintő méltatlan, hosszabb távon jóvátehetetlen lépéseket.

Valaki kinézte magának a MAOE székházát? Mi lesz a következő lépés? Melyik szervezetekkel számol le a kormány legközelebb? Meddig képes elmenni mértéktelen mohóságában és hataloméhségében? Fő-e új méreg, mely közénk hatol – meddig lesz hely, hol fölolvashatol?

198 komment · 5 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://napizeje.blog.hu/api/trackback/id/tr252770239

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fellegibeszerzés váltja a közbeszerzést 2011.03.27. 16:54:35

  A Kormány 46/2011. (III. 25.) Korm. rendelete a közbeszerzések központi ellenőrzéséről és engedélyezéséről 1.     § (1) A Kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szervek, az azok vagyonkez...

Trackback: Szijjártó Péter iszik vagy drogozik? 2011.03.26. 15:08:18

  Mert, az világosan látszik, hogy nincs a tudatánál. Miből gondolom? Nos, az MTV „Az este” című műsorában március 22-én arra a kérdésre, hogy mit szól az április 9-re tervezett szakszervezeti tüntetéshez Szijjártó Egybites Péter ...

Trackback: Munka nélkül is jól keres Orbánék fekete serege 2011.03.25. 14:36:19

Vészesen feledékenyek a Fidesz képviselői, többen közülük egyszerűen nem veszik észre, ha két helyről kapnak – törvénytelenül – apanázst. A takarékosabb állam, a korrupció elleni harc egyelőre csupán ígéret maradt....

Trackback: Elterelik a Dunát Magyarországról 2011.03.25. 14:23:52

  A hír természetesen kacsa (egyelőre). De ami késik, nem múlik, ha továbbra is így állunk hozzá a dolgokhoz.   A dunai áruszállítás fejlesztése nem magyar érdek, a hajókat kell a Dunához igazítani, nem fordítva - jelentette ki Illé...

Trackback: Háború az önkormányzatok ellen? 2011.03.25. 14:21:49

A központosítás és az egyre direktebb kormányzati, illetve pártpolitikai befolyás kiépítésének "rendszerszintű", legerősebb ellenfele a magyar önkormányzati rendszer lehet(ne). Az egy kerületben/településen élők érdekközössége még akkor is te...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nu pagagyí 2011.03.25. 17:31:07

@Laciii: Sajnos Te nem vagy művész és ezzel a hozzáállással nem is leszel.
A művészet egyéni műfaj. Nem kell fizetnie az államnak, de ha fizet ezt a tényt vegye figyelembe. Ha az államnak pontos elépzelése van a Don-kanyarban elpusztult katonák sírja felett zokogó női alapkról, akkor forduljon az ügyeskezű fröccsöntő kisiparoshoz. Az már Rákosinak sem ment, hogy felszólította a művészeket, hogy alkossanak remekműveket, egyúttal közölve a témát is.

:pFaza 2011.03.25. 17:33:40

Kedves "libsizőzők" és "kozmopolitázók".
Ennek az egyesületnek a tagja (sokkal) többek között:
-Bukta Imre (Munkácsy-díjas festő, akiről még annyit bőven elég tudnotok, hogy a Velencei Biennálén 3x, azaz háromszor állított ki, pedig ott egy művész életében csak egyszer teheti ezt meg - melleseleg, művei a magyar mindennapi, hagyományos, falusi életről szólnak)
hu.wikipedia.org/wiki/Bukta_Imre
-Földi Péter (Munkácsy- és Kossuth-díjas festő, nem mellesleg a gyermekrajz-elemzés legelismertebb európai tudósa - művei szintén a hagyományos magyar kultúrát jelenítik meg)
artportal.hu/lexikon/muveszek/foldi_peter
-Molnár László József (a litográfia ma élő legnagyobb mestere a Földön, művei előtt a Velencei Biennálén ott tátotta a száját az egész szakma, nem kevés díjat kapott is érte... -hovatovább, nincs semmi "kozmpolita" gondolat a képein)
artportal.hu/lexikon/muveszek/molnar_laszlo_jozsef
Soroljam tovább???
Ezek az emberek a Tudományos Akadémia elismert tagjai, mind-mind komoly szaklapokban publikálják tanulmányaik...

sprenczl 2011.03.25. 17:39:27

Művészkék! Most jöhetnek a PIAC mindenek felettiségét magyarázó libsi idézetek, hmmm?

Elzárták a pénzcsapot?

"Nincs igyenebéd!!!" Asszem ezt egy maszopos mondta.

nu pagagyí 2011.03.25. 17:41:22

@salamander: A "destruktív" szó ismerős valahonnan. Most már lesz pénzetek nyugodtan alhatsz, a tehetség meg majd csak beállít.

Bergeroth 2011.03.25. 17:48:10

Ahogy egyik ismerősöm mondta.
"Marha egyszerű ez, ezután pl. Tarr Bélát nem Tarr Bélának, hanem Béla Tarr-nak fogják hívni."
Ilyen egyszerű ez.

sourcerror 2011.03.25. 17:58:23

@kötözködő: Az tényleg szégyen volna, ha a nyugdíjakat e miatt nem tudnák kifizetni.
Viszont sokan a Tűzrakteret emlegetik itt, ami viszont állami tulajdon.

PubiX 2011.03.25. 18:00:16

@sprenczl:
Ember - és mindenki, aki az "elzárták a pénzcsapot" demagógiával jön!

Nem a "pénzcsapot zárták el, hanem ELVETTÉK hétezer magyar művész közös vagyonát!!!

Elvették, államosították, és majd odaadják azoknak a művészeknek, akik elég élénk nyelvcsapásokkal nyalják a kormány seggét.

Az állam eddig sem támogatta a művészeket, a MAOE-t sem, nincs tehát mit elzárni. Néhány - a mindenkori kormánytól függetlenül - mindig kormány közeli művész persze mindig megkapja a maga zsíros állami megbízásait, de ez nem A művészeket, hanem EGYES művészeket dehonesztál.

Menjetek a sunyi p_ba ezzel az ingyenebéd-szöveggel! Ha valaha volt ingyenebéd, a komcsi rendszerben meg most! Kérdezzétek makovecet és társait, hány ingyenebédet kapott, és fogadott el attól a csürhétől, amelyik kirántja a szőnyeget a kollégáitól!

Hányinger...

trix 2011.03.25. 18:06:49

www.alkotok.hu/

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének jogelőzményei 1950-53-ra nyúlnak vissza, amikor a Magyar Állam létrehozta a három különálló - Irodalmi, Zenei és Képzőművészeti - alapot, amelyek egyesítésével létrejött 1968-ban a Magyar Népköztársaság Művészeti Alapja.

Az Alap tagja volt minden egyes magyar alkotóművész. Az Alap tagjai jogszabályban előírt módon csak az Alap közreműködésével, azon keresztül forgalmazhatták alkotásaikat, amelynek bevételéből az Alap járulékot vont le, ami a tagok számára járó társadalombiztosítási és nyugdíjbiztosítási ellátások alapjául és fedezetéül szolgált.

Ezen kívül a műalkotások forgalmazásából, illetve egyéb művészeti alkotótevékenységek hasznából növelte vagyonát. A rendszerváltozást követően a korábbi szervezeti struktúra átalakult. Erre 1992-ben került sor, amikor létrehozásra került a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE), mint utódszerv, amelynek tagjává vált a megszűnt Művészeti Alap valamennyi tagja.

Létrejött egyben jogutódként a társadalmasított művészvagyonból a Magyar Alkotóművészeti Alapítvány (később Közalapítvány), amelynek legfontosabb feladata akkoriban alapvetően az Egyesület és tagjainak alkotói és szociális támogatása, az arra a korábbi befizetésekkel jogot szerzett művészek részére a nyugellátások megállapítása és folyósítása.

Jelenleg a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete közel 6900 magyar alkotóművész - író, zeneművész, képző-, ipar- és fotóművész - tagot tömörítő civil szervezet. Működési célja tagjai és más - nem tag - alkotóművészek szociális biztonságának, érdekvédelmének megszervezése, valamint alkotómunkájuk sokrétű támogatása.

E feladatokat az Egyesület közhasznú szolgáltatások formájában látja el. Széleskörű az Egyesület művészetszervező, műalkotások bemutatásának körülményeit, feltételeit biztosító tevékenysége is.

matyesz007 2011.03.25. 18:12:40

"Átéltem, hogy a művészeket munkájukban sem ez, sem az a rendszer nem támogatta igazán, így legtermékenyebb éveinket a megbízásokért folytatott harcban töltöttük el. És elmondható, hogy az önmenedzselésben ma sem vagyunk túl sikeresek. 1962-ben a Művészeti Alap, 1967-ben a Magyar Képző- és Iparművészeti Szövetségnek tagja lettem. A Szövetség 1972-ben tartott viharos közgyűlésén szóvá tettem a kultúra munkásainak siralmas egzisztenciális állapotát. Amellett, hogy hozzászólásom nagy sikert aratott, természetesen nem történt semmi, nőttön nőtt bennem az aggodalom egzisztenciális válságunk miatt, és a felelősségtudat társaimért, ez tett szókimondóvá." -

Rácz Edit

hehe, hát igen, nekem is tepernem kell a pénzért, mint ahogy a művészeknek is. Ez természetes.

matyesz007 2011.03.25. 18:15:53

Most majd jönnek más művészek, ez természetes politikai hatalomváltásnál, mivel a művészek leginkább állami pénzekből élnek.

bőrmók 2011.03.25. 18:19:54

@matyesz007: de nem érted, hogy itt nem állami pénzekről van szó? Görgess kicsit feljebb!

csillámpóni 2011.03.25. 18:22:12

Csak azt remélem, hogy SP-hez, és Fluor Tomihoz nem fognak nyúlni. Bár, ha úgy jön ki, én szívesen bújtatom őket a pincémben.

trix 2011.03.25. 18:26:30

artportal.hu/intezmenyek/magyar_alkotomuveszeti_kozalapitvany_mak

Az 1952-ben alakult Képzőművészeti Alap az Irodalmi és Zenei Alappal egyesült és létrejött (1968) a Magyar Népköztársaság Művészeti Alapja (V. ker., Báthori u. 10.). A Művészeti Alap (és utódszervezete) feladata az alkotóművészek jogvédelme, anyagi juttatások (alkotói munkaelőleg, ösztöndíj, segély stb.), valamint a nyugdíjak folyósítása, kollektív műtermek és alkotóházak (Zsennye, Szigliget, Kecskemét, Hódmezővásárhely, Galyatető stb.) fönntartása.

1972-től 1983-ig vállalatokat működtetett: Képzőművészeti Alap Kiadó (KAK), Képzőművészeti Kivitelező Vállalat, Képcsarnok, GENERALART. A Művészeti Alapot, mint vállalatokat működtető társadalmi szervezetet 1983-ban államosították. Költségvetési intézménnyé változtatása következtében a vállalataiból származó nyereségadóját a központi költségvetésbe kellett befizetnie. 1988-ig a vállalatai megtermelte nyerségből hozzájárult művészeti intézmények (Műcsarnok, Képző- és Iparműv. Lektorátus) fenntartásához, valamint 1988-ig évente ismétlődő, begyűjtéses ún. milliós műtárgyvásárlások fedezetének biztosításához. 1986-ban megszűnt a Képzőműv. Kivitelező V., és megszűnt az egyedül a KAK által kiadott képeslapok forgalmazását biztosító terjesztési monopólium.

A társadalmi változások, a rendszerváltás is elősegítette a művészek felismerésén alapuló követelést: az Alap vagyona nem az államé, hanem a művészek oszthatatlan tulajdona. A Műv. Alap volt vagyona kezelésére hozták létre a Magyar Alkotóművészeti Alapítványt (1994-től Közalapítvány). A többezer fős alkotói gárda a [[lásd]]Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületét (MAOE)[[/lásd]], hozta létre. A vagyonkezelő Közalapítványt kuratórium vezeti. Az Iparművészeti Vállalat átszervezéséből 39 kft jött létre, egy részük ma is működik, ahogy a Képcsarnok Vállalatnak a fővárosban és megyeszékhelyeken, vidéki városokban lévő galériáinak nagyobb része is.

A Közalapítvány vagyonkezelő kuratóriumának döntési körébe tartozik – a MAOE szakosztályok tagságából képviseleti alapon szervezett, javaslattevő Műteremlakás Bizottság véleményének kikérésével – a műteremlakások kiutalása.

minőségi_troll 2011.03.25. 18:29:30

@csillámpóni:

"szívesen bújtatom őket a pincémben"

egészben kötözve

vagy darabokban? :D

matyesz007 2011.03.25. 18:32:24

Persze. Én sokat forgolódtam művészeti körökben. Úgy tudom igen sok művész jövedelmének nagy részét az NKA pályázatok, önkormányzati, állami megrendelések adják, persze ez nem mindenkire igaz. A művészeti élet szereplői között több az elkötelezett balos, mint amit a parlamenti patkó alapján a Fidesz arányosnak tartana.
Szerintem a fidesz ezért akar robbantani.

NYJetsTD 2011.03.25. 18:34:25

Olvasva a hozzászólásokat véglegesen kialakult bennem: a kormány egy gerinctelen rabló banda, de náluk sokszorosan mocsadékabbak troll támogatóik.
Egy remény marad már csak, a harács előbb vagy utóbb őket is eléri és utána lesznek csak tágra nyílt szemek.
@:pFaza: ezeknek hiába sorolod, azt kell írniuk amit a párt kiadott utasításban, különben nem kapják meg a komment pénzt.
Huu, de behányok már ettől az egésztől.
Katona, Bródy, Bukta egymaga többet tett le az asztalra mint ezek a tetük valaha is fognak...

arkanum 2011.03.25. 18:37:56

Tisztelt hozzászólók!

Különösen, akik rögtön pártpolitikai vonallal azonosítanak egy-egy intézményt, szevezetet ajánlatos volna legalább minimális szinten utánanézni annak, amiről beszél.
A MAOE a legkevésbé sem hozható kapcsolatba az SZDSZ-szel, különösen nem a Műcsarnokkal. Aki ez utóbbit állítja, kereshetne néhány MAOE tagot a Műcsarnok kiállítási listáján pl. az elmúlt 5 évből.
Az meg sajnos a szocializmusból maradt ránk, hogy a szellemi munkát ingyen munkának tekintik, s csak a fizikai munka pl. ásás a MUNKA. Ez a világban egyáltalán nem így van, még egy-egy konkrét fizikai termékben is min. 80% szellemi munka, s csak 20% a fizikai. Nem beszélve a kifejezetten szellemi értékekről. Ezt meg kellene már érteni, még azoknak is, akik lusták voltak tanulni vagy csak szimplán ostobák. A világ más táján sem csak a piacról élnek, de van egy széles réteg, aki fizetőképes, ráadásul az egyes cégeknek az arculatához minimum hozzátartozik a szponzori tevékenység. Nálunk ez nem így van.
Máskülönben a MAOE tagok azért fizettek tagdíjat, hogy később legyen nyugdíjuk. Igaz, hogy Állami pénzekből is kaptak, pályáztak is. De a művészek saját pénze is benne van/volt, így ez már lopás.
Az államnak a kultúrával és a szociális ügyekkel igenis kell foglalkoznia, mire kéne különben fordítani az adókból származó bevételt?

aritus 2011.03.25. 18:38:22

@matyesz007: Jézusom, de szánalmas ez a gondolkodás, amit képviselsz. Bakker nem politikai pártról van szó, hanem művészekről. Sokféle emberről, mi az, hogy több a balos?! Szerinted van ennek a mondatnak értelme? És az meg kicsit se zavar, hogy a pártpolitika, a kormány direkt bele akar szólni a művészeti életbe? Szerinted milyen rendszerben szokás ez? És a kormánynak nem ez az első húzása. Nézd meg mi történik az Operában, mit csináltak az alternatív színházakkal, mit a filmesekkel stb!

matyesz007 2011.03.25. 18:41:47

A művészetben mindig igen keményen ott a pártpolitikai vonal, jobb ha tudod.

Mennyi a tagdíj?????????????? ird le, aztán kiszámoljuk

aritus 2011.03.25. 18:42:41

@arkanum: figyelj, ha a manyup pénzt ellopták, mi akadályozná őket abban, hogy a művészek nyugdíját ellopják. Talán a lelkiismeretük? Talán az, hogy kapitalizmus van, és létezik a magántulajdon szentsége? Ja, hogy ismét egy bolsevik párt kormányoz!

aritus 2011.03.25. 18:46:06

@matyesz007: Olvasol is, vagy csak írsz? Fentebb többször is beírták, hogy az eladott műveiket a rendszerváltás előtt ennek a közalapítványnak a jogelődjén keresztül adhatták el, ami ezért sápot, ma úgy mondanánk járulékot vont, ez a pénz is benne van, nemcsak a nyugdíjjárulék. Egyébként meg nyilván nem egységes járulékot fizettek, ki ennyit, ki annyit. Mi vagy te? KEHI, hogy másnak a zsebében akarsz turkálni? A te agyadban van ott a pártpolitikai vonal, nem is látsz ki tőle.

Bergeroth 2011.03.25. 18:48:01

Ha rám hallgattok, kiviszitek a pénzeteket a külföldi bankokba. A magánvagyonotok lesz a következő.

matyesz007 2011.03.25. 18:48:36

@aritus: A mávészeti életben kőkeményen jelen van a politika, és mindig is ott volt a világtörténelem során. Ha ezt nem tudod ne vitázzunk.
Szét akarják robbantani a rendszert és mást csinálni. Vagy azt gondolod kidobják majd az összes művészt a kukába?
Ha a művészek többsége ÁLLAMI PÉNZBŐL ÉL, akkor szerinted miért tűrné a fidesz, hogy az ő általuk szétosztott pénzen mocskolják őket.
Itt az a lényeg, hogy szeretnének egy művészeti rendszerváltást.

matyesz007 2011.03.25. 18:49:57

@aritus: nem akarok turkálni, csak leírtam, hogy szerintem mi történik most.

Bergeroth 2011.03.25. 18:54:23

@matyesz007:
Tényleg nem érted ugye? Még 100 ezredik leírás után sem, hogy SEMMI KÖZE AZ ÁLLAMI VAGYONHOZ.
Mit nem vagy képes ezen megérteni ?!? Tényleg ilyen bonyolult mondat??

Bergeroth 2011.03.25. 18:56:32

@matyesz007:
Ugyanazt csinálod mint a fidesz. Ha törik, ha szakad, akkor is csak neked lehet igazad. Ha mégsem, akkor kitalálsz 1 mondvacsinált indokot, hogy de, csakazértis. A fidesz tökugyanezt csinálja. Tudom közhely, de ezért tart itt ez az ország.

matyesz007 2011.03.25. 18:58:37

@Bergeroth: te tényleg buta vagy bazmeg. Ok, bizonyítsd be:

-mennyi van ebben az alapban?

-mennyi nyugdíjt kap egy művész?

- a nyugdíj összege függ a befizetett tagsági díj, stb összegétő, vagy mindenki ugyanannyit kap?

Bocs de én ezeket nem tudom, de neked biztos csak egy két billentyűzetleütés és már tisztán is látunk.

aritus 2011.03.25. 19:00:44

@matyesz007: ez is egy bullshit, hogy a művészek többsége állami pénzből él. Ja, egyébként én is abból élek, mert közalkalmazott vagyok, ha fizetsz adót, akkor a te pénzedből is.:))) Ebből a tényből még nem következik, hogy a mindenkori kormány előírhatja nekem, hogy milyen politikai nézetek vallhatok. Vagy ha erre igényt tart, akkor az a kormány egy bolsevik kormány. Ott szokás, hogy a Párt a magánéletet is kontrollálni akarja.

petimegmondja 2011.03.25. 19:01:56

Hogy is fogalmazott Konrád a héten a Burgtheaterben?

"Van idő, amikor intelligensebb emberek vannak kormányon, akik szoktak színházba, operába járni, olvasnak könyveket. Ilyenkor kicsit jobb képzőművésznek, színésznek, zenésznek, írónak lenni.
Azután van, amikor olyan emberek kerülnek hatalomra, akik ezeket a dolgokat nem értik és inkább focit szeretnek nézni. Ekkor kissé megnehezül az alkotó munka, elmaradnak a támogatások... "

"Kádár alatt három kategória volt: támogatott, tűrt, tiltott. Három van Orbán alatt is: támogatott, tűrt, ellehetetlenített."

matyesz007 2011.03.25. 19:02:07

@aritus: azt azért nem szokták szeretni, ha valaki ellenük dolgozik.

matyesz007 2011.03.25. 19:04:26

@aritus: ok, mondjuk a politika hatalmi harc, akkor nyilván a hatalomnak nem fog tetszeni, ha valaki hatalomváltást szeretne, vagy nem? mint az ovi

aritus 2011.03.25. 19:05:58

@matyesz007: De ki dolgozik ellenük? Ez a te paranoid agyszüleményed, hogy a "művészeket" pártok szerint akarod osztályozni. Pontosítok: a te és a kormány paranoid agyszüleménye.

matyesz007 2011.03.25. 19:07:49

@aritus: a művészeti életben a főbb pozíciókban balosok ülnek

aritus 2011.03.25. 19:10:16

@matyesz007: na jó feladom! szar lehet neked ebben a két bites világban élni. Vagy mszp vagy fidesz, anyám ne hagyj el!

matyesz007 2011.03.25. 19:13:38

@aritus: ok, de szerined akkor mennyi ez a vagyon? Erre még senki nem válaszolt. Miért pont a szaros művészek pénze kellene a fidesznek? (nem lehet ez olyan őrült összeg)
Ez a vagyon most végülis pénzben van? Vagy talán értéktelen, műtárgynak hazudott szarokban? Kezelték a vagyont mi? képzelem.
Na, valaki, konkrétumokat! Bár gondolom, azt senki se tud mondani.

Bergeroth 2011.03.25. 19:18:07

@matyesz007:
Nem bizonyítok neked semmit. Kapásból legalább hárman leírták fentebb, hogy mi van. Lapozz vissza, meg fogod találni.
Nem mellékesen neked lettek címezve azok a kommentek, de ez se zavarjon, egy cseppet sem.

Bergeroth 2011.03.25. 19:20:11

@matyesz007:
"értéktelen, műtárgynak hazudott szarokban"

Csak kibújt a szög a zsákból. Így már mindent értek...

matyesz007 2011.03.25. 19:23:08

Az az igazság, hogy elfogult vagyok, mivel sokáig művésznek készültem.

Bergeroth 2011.03.25. 19:23:25

@matyesz007:
"te tényleg buta vagy bazmeg."

Mert más a véleményem mint neked, ugye?
Tipikus állampárti gondolkodás.

salamander 2011.03.25. 19:23:44

Takony_fősámán:
Átutazó:
Devil:
Szibarita:

A személyemre vonatkozó sértésekre most nem reagálnék, inkább azt mondom minősítsen titeket.

Szeretném leszögezni azt is, hogy semmiféle "megnemértett művész" indulat nem vezet.

Azt a szokásos fröcsögést már ismerjük amit a seggdugasz ballib pöcsök óbégatnak ha privilégiumaikat valaki megkérdőjelezi: más területeket idecitálva lásd a Schiffer-Kocsis vitát, vagy a Heller-TGM kontra más vallású filozófusok közti vita.
Ez egy hitvita kétségtelen, de a vége immár azt jelenti hogy Hellerék ne kutassanak Lukácsot, mert enyhén szólva elképesztő, hogy bizonyos hatalmak megkérdőjelezhetetlenek mert azonnal megszűnik a "demokrácia".

Enyhén szólva sem olvastátok el amit írtam, mert a szokásos demokrácia és a művészet szabadságát féltő gondolataitok régről ismert frázisok amit SZDSZ-től megszokott balib siránkozás közepette hallottunk 20 éven át. Ez nem jelentett mást, mit a haverok státuszának védelmét akik értelmiségi irányító pozícióban csücsültek.
Nem alkotás itt lényeg fiúkák, hanem a hatalom vagy a pénzosztó hatalom befolyásolása hogy az a megfelelő irányba ossza a pénzt.
Tudjuk látjuk, hogy a művészet bizony erősen szubjektív műfaj lett, és az alkotói alázat már teljesen kiveszett. Ez az átkozott vita is nem szól másról, mint pozíciók és gazdasági erők harcáról.
Tudjuk hogy a művész ha jól viselkedik gyorsan megfuttatják Európában és olyan curriculumot építenek fel neki, hogy amikor felvezeti egy katalógusban csak ámuldozik a sok idióta. Ezt még - megfelelő ajánlások után - megfejelik egy Kossuth díjjal s kész az egy életre elkötelezett "művész", akitől nem is kell kérni. Magától működik.
Természetesen aki azt gondolja hogy minden szobrászra festőre grafikusra vonatkozik az téved.
Arra szeretettem volna rámutatni, hogy az irányító pozíciókba ilyenek törekszenek vannak, és a MAOE ezen társaság egyik gyűjtőhelye. Másik a Képző- és Iparművészek Szövetsége, de erről nem lehet tárgyilagosan vitát nyitni, mert ami ezeknek az érdekkörét sértheti rögtön vijjogva rettegni, demokráciát félteni és antiszemitázni kezdenek. Pedig egyikről sincs szó, csak pénz - és hatalomféltésről részükről, részünkről néhány kérdésfeltevésről amire illene válaszolni lassan 40 év után.

...

matyesz007 2011.03.25. 19:25:23

@Bergeroth: hagyjállógva, én leírtam a veled ellenkező véleményemet. Mi van fasiszta vagy?

petimegmondja 2011.03.25. 19:27:43

@salamander:

Nemzeti művészet nem létezik. Van népművészet, meg népieskedő giccs.

Az állami mecenatúra még soha sem tudta útját állni a kreativitásnak, legfeljebb az igazán érdekes, meghökkentő, addig még nem látott dolgok megismerése majd megint az underground szcéna kiváltsága lesz.

A kommersz mellett, akkor most jön az állami ízlésterror. A VV és Fásy mellett, majd turul- és keresztiparosok kerülnek előtérbe.

A bugris meg proli karöltve diktálja, hogy mi a művészet és mi nem...

Fenehorizont 667 2011.03.25. 19:33:39

te fasz, ha ez itt magyarországon diktatúra, akkor líbiában mi van? és észak-koreában? hogyan fokozod tovább a jelzőt, hülyegyerek?

matyesz007 2011.03.25. 19:36:10

Egyébként sokkal több remekmű születik elnyomás, prés alatt, úgyhogy nem kell sírni ez nekünk csak jó lehet: több szép festmény, lázadók, új izmusok stb

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.25. 19:39:22

@matyesz007: újabb náci... (nem is kell visszaolvasnom, ebből az egy böffentésből is egyértelmű, hogy újabb náci meztelencsigát találtam)

@fenehorizont: ugyanez. Hidd el, ott sem volt sokkal rosszabb a helyzet, mint ami itt most van. Ha a fideszed végig tudja vinni, amit most elkezdett, akkor a demokratikus államként tekintesz majd Észak-Koreára is.

@salamander: fasságokat fröcsögsz vég nélkül... egy darabig olvassa a gyanútlan ember, aztán rájön, hogy milyen sötétség van a koponyádban és már csak legyint.

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.25. 19:40:30

@matyesz007: anyád ugye még most is a testét árulja, hogy szarosnak mersz nevezni olyan embereket, akik már letettek valamit az asztalra?

matyesz007 2011.03.25. 19:42:15

@Álamfő álomás következik: az szdsz-esek szoktak nácikat találni.

Bergeroth 2011.03.25. 19:42:28

@matyesz007:
Leírtad, de hogy.
A mocskolódás után ez a követező lépés?
"fasiszta vagy?"
Az ellenségkép kreálása?
Ugye nem kell leírnom, hogy ez melyik fajta mentalitást tükrözi?
Nem akarok én kötekedni veled, de sajnos okot adsz rá. Pedig menne ez értelmesen is, biztos vagyok benne.
Vedd úgy, hogy én vagyok a lelkiismereted. Ha már a tiéd úgyis házon kívül van.

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.25. 19:44:18

@matyesz007: majd értesíts, ha kinőtt a sosemvolt gerinced!

matyesz007 2011.03.25. 19:46:18

@Álamfő álomás következik: pár évet lehúztam a képzőn. Pár élmény rögződött a művésztársaktól: mezítláb rohangálás, üvoltés alap, verébboncolás, folyamatos kábítószer és élénkítőszer használat, egymás átbaszása, nőjének megbaszása, kutyaevés, szájbahugyozás stb, stb van pár sztorim.
Persze nem mindenki ilyen, vannak tisztességes, komoly művészek és zsenik is.

matyesz007 2011.03.25. 19:50:38

Ha tudnátok, hogy a pénzetekből miket támogattak és támogattak, hehe

petimegmondja 2011.03.25. 20:15:00

@matyesz007:

Lof@szt! A közelébe sem kerültél kamugép. Egy buta proli vagy, aki elhisz minden mendemondát. Sokadkézből származó sztereotip közhelyeket sorolgatsz. Ne foglalkozz a művészettel és a művészekkel! Nem neked valók. Menjél Fradi-meccsre! Ott se fogsz érteni semmit, de legalább együtt bégethetsz a hasonszőrűekkel...

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.25. 20:29:42

@petimegmondja: ezzel a prolizással igazán leállhatnátok... Kibaszottul unom, hogy a "proli" jelzőt sértésként használják egyesek.

salamander 2011.03.25. 20:31:24

@petimegmondja:

Jó legyen ez a te véleményed.

Nos akkor Stróbl Alajos vagy Medgyessy Ferenc netán Ferenczy Béni Ferenczy Károly, Nagy László, Czóbel Béla, Szentiványi Lajos, Iványi Grünwald Béla, Csók István, Koffán Károly Kisfaludy Stróbl Zsigmond, Marton László, Than Mór, Lotz Károly, Székely Bertalan, Melocco Miklós és sorolhatnám a jobbnál jobb művészeket, mint-mind nemzeti alkotó művészek.

Nyilván nem giccsek, és nem népművészek nem kozmopoliták. Műveik a magyar képzőművészet kolorista vagy plasztikai sajátosságainak egyedi megjelenítői. Semmi máshoz nem foghatók. Ugyan ilyen az építészetben Kós Károly, Lechner Ödön, vagy Makovecz Imre, Ybl Miklós.

Ezeknek a művészeknek munkái más népek részéről igazi érdeklődést váltanak ki, sőt el is jönnek megtekinteni.

Kénytelen voltam megcáfolni marhaságaidat, mert látom elkélne ha kicsit felszívnád magad művészettörténetből - ha már élesen beleszólsz egy vitába.

...

trix 2011.03.25. 20:36:02

agyament trolloknak 1.

Az Egyesület elnökségi tagja többek között Feledy Balázs is, aki egyébként a jogelőd Művészeti Alap vezetőségében is benne volt 80-as években. Ő baloldali vagy tán liberális? A Magyar Demokratánál jegyzett seregnyi cikkével?

www.alkotok.hu/hu/kepzomuveszeti-tagozat
artportal.hu/lexikon/muvtorteneszek/feledy_balazs
www.promontortv.hu/archivum/20110128_11
www.google.hu/search?as_q=&as_epq=feledy+bal%C3%A1zs+&as_oq=&as_eq=&hl=hu&biw=1259&bih=823&num=100&lr=&cr=&as_ft=i&as_filetype=&as_qdr=all&as_occt=any&as_dt=i&as_sitesearch=demokrata.hu&as_rights=&safe=images&btnG=Google+keres%C3%A9s

NYJetsTD 2011.03.25. 20:45:40

Most hallom, hogy állítólag a kormány júniusig lefoglalta a Kossuth teret, valami fotó kiállításra. Ezzel gyakorlatilag bármilyen kormányellenes tüntetést kizár a parlament környékéről. Igaz ez? Tudd valaki pontos infót erről?

trix 2011.03.25. 20:56:21

agyament trolloknak 2.

Ha a jogelőd Művészeti Alaphoz kötelezően beléptetett diplomás "hivatalos" művészek pl. a Képcsarnok Vállalat valamelyik galériájában árulták pl. a tájképeiket, kisplasztikáikat, soksorosított grafikáikat, iparművészeti tárgyaikat, s azokat az emberek megvették kvázi "szobadísznek", és ezek vételárából az állam mint "műkereskedő" pl. jutalékot vont le, az mennyiben számít az "államból élésnek", pláne a rendszer kiszolgálásának?

salamander 2011.03.25. 21:12:55

@trix:

Látszik nem sok tapasztalatod van magyar értelmiségi lét érdekességeiről... Feledy Balázs ír a Demokratába? Mit akarsz ezzel a nagy találmánnyal állítani?
Talán majd legközelebb bemutatod a csövön a lukat.

1. Senki nem állította hogy a MAOE vagy más hasonló művészeti szervezetben nincs nemzeti érzelmű tag. Sőt sokan vannak. De nem jutnak érdemben szóhoz tehát a művészeti és közállapotokra tekintve az a valóság amit leírtam. Erre nem magyarázat, hogy kikeresel nagy nehezen egy pasast az elnökségből és lám-lám a demokratába is ír, hát akkor minden rendben van?

2. Kevered a szezont a fazonnal! A Művészeti Alap akkor tehetett ilyesmit, amikor másnak seggtörlőre sem futotta. Sokan ma is azokból a hollandiai és Osztrák kapcsolatokból élnek amit akkor összekukáztak az állam engedelmével. Igen ez akkor privilégium volt, mert a művészek egymást zsűrizték, és nagyon nehéz volt közéjük bejutni. Nagyon komoly maffia épült rá a rendszerre. Az ezt irányítók irányítanak ma is.
Akkor sokan nagyon jól éltek az akkori átlaghoz képest, mert az állam szemet hunyt a dolog felett mert néha megdézsmálta a valuta tartalékait a Képcsarnoknak. Viszont ez az állam jóvoltából tehette, mert akkor nem lehetett vállalkozni üzletelni magánvagyona az embereknek a rajtuk lévő ruhán kívül esetleg az volt amit megettek.
Szóval ők már akkor az államból éltek amikor te meg sem születtél, s ez azóta sem változott semmit.

salamander 2011.03.25. 21:24:25

@Álamfő álomás következik:

Igazából meglep, hogy egy ilyen humiliores azt írja - már egyáltalán az hogy ír... - olvasgat.
Te nem gyanútlan vagy hanem ostoba.

salamander 2011.03.25. 21:42:54

@petimegmondja:

Hogy is fogalmazott Konrád a héten a Burgtheaterben?

"Van idő, amikor intelligensebb emberek vannak kormányon, akik szoktak színházba, operába járni, olvasnak könyveket. Ilyenkor kicsit jobb képzőművésznek, színésznek, zenésznek, írónak lenni.
Azután van, amikor olyan emberek kerülnek hatalomra, akik ezeket a dolgokat nem értik és inkább focit szeretnek nézni. Ekkor kissé megnehezül az alkotó munka, elmaradnak a támogatások... "

Igen Gyuri bácsi ismét fejbe baszarintotta saját tettestársait. (Látszik hogy lassan a nemzet pojácájához György Faludyhoz lesz hasonlatos).

Pontos a szöveg, azzal a kis szösszenettel, hogy - szokásához vagy rejtőzködő életformájához híven nem említi meg, hogy "Ilyenkor kicsit jobb liberális képzőművésznek, liberális színésznek, liberális zenésznek, liberális írónak lenni."

Azt ugye nyíltan ők sem merik állítani, hogy a nemzeti oldalon lévő kiválóságok ne volnának okosak, felkészültek esetleg olvasottak, csak finoman azt meri pofázni, hogy "a focit szeretik..." hát így működik a kozmopolita intercionista felsőbbrendűség, és jön a segítség az elnyomott, cenzúrázott, tönkretett picsogó liberális szarháziaknak mindjárt.

Kétségtelen Gyurcsány Ferenc, Szekeres Imre, Kuncze Gábor Lamperth Mónika vagy Medgyessy Péter csodálatos intelligencia volt, olvasott elme, sőt egyenesen zseni, csak kis híján beledöglöttünk zsenialitásukba. De ők nem szóltak bele a kultúra színvilágába, sőt egyenesen zavaros szivárványt akartak és kaptak. (Ki is lopták a szemét az országnak).

Na ennyit a Konrád-féle okosságról.

...

trix 2011.03.25. 21:53:05

Te valami abortált művészféle vagy? Még "kismesterré" sem sikerült válnod? Részvétem...

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.25. 22:04:40

@salamander: jól van, ugass csak nyugodtan... :D
(mondjuk egy meztelencsigától ez is szép teljesítmény)
Ebben csak az a szomorú, hogy a kormányon lévő csürhe tagjainak sincs több esze, mint neked.

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.25. 22:05:15

@trix: gondolom, kirúgták mert sokat narkózott.

petimegmondja 2011.03.25. 23:05:54

@salamander:

A klasszicizmus, a szecesszió, a kubizmus, az impresszionizmus biztos magyar "nemzeti", "népies" irányvonalak...

Még, hogy nem kozmopoliták! Az általad felsoroltak többsége külföldön (főleg Párizsban) tanult és ilyen csúnya nyugati, "kozmopolita", akkoriban felforgatónak, megbotránkoztatónak és sok hozzád hasonló által "szemétnek" tartott hatásokra alapozva alakította ki a saját stílusát.

Kicsi szívem, felszívhatod magad az altestemen és nem művészettörténetből... Buta vagy te ahhoz, hogy lekezelő legyél!

Ami a Konrád-idézetre adott reakciódat illeti, nos igen, egy plurális kormányzat alatt valóban jobb liberális-, fasiszta-, kommunista-, anarchista-, konzervatív- és bármilyen más politikai beállítottságú művésznek lenni.

Valóban, azt nem állította, hogy a "nemzeti" (mi van? csak a népies, keresztény, konzervatív a "nemzeti"??? mióta? ki a f@sz adott nektek felhatalmazást arra, hogy kisajátítsátok a nemzet halmazt???) szóval, nem állította, hogy a "nemzeti" oldalon ne lennének kiválóságok, csak éppen ők nincsenek kormányon!
Kormányon jelenleg focibuzi bugrisok vannak, akik a kultúráról annyit tudnak, hogy ha dönteni kell, akkor ki kell kérni az ilyen öreg exkomcsi kollaboránsok véleményét, mint a Makovecz, meg az ilyen DM majmoló, pempős nyálszart játszó pozőrökét, mint ez a Kovács Ákos. Még jó, hogy a szétvert fejű agyhalott Kokó véleményét nem kérik ki a kulturális mecenatúra kérdéskörében...

arkanum 2011.03.25. 23:29:53

@salamander:

az előbb elsősorban neked szólt, hogy nézz már utána annak, amit beszélsz/írsz. Nemcsak a művészettörténeti ismereteid hiányosak és zavarosak. petimegmondja reagálásban olvasható tények a kül. stílusokról igazak.
A MAOE, teteszik nem teszik, a legkevésbé sem a liberálisok gyűjtőhelye. Ez kinek jó, kinek rossz hír. A Képző- és Iparművészek Szövetségének szidása antiszemitizmus lenne, a hét vicce. Az elnöke a Simonffy Márta 6. kerületi Fideszes alpolgármester.
A jóval korábbi kommentedben a MKE okatási témáinak szidása közben a Sturcz János nevét említetted mint a kozmopolita művészet képveselője. A János nyíltan vállalja az abszolút jobbosságát, sőt ha az írásait olvasnád ez abból is kiderülne. Ezen az állításodon röhögtünk ma a műcsarnoki megnyitón, mivel többen is olvastuk a kommenteket. Amúgy függetlenül a politikai állásfoglalásától kifejezetten jó szakember.
A vélemények, ízlések lehetnek különbözők, de valami minimális ténybeli ismeretanyag azért nem ártana a fröcsögéshez. Lehetutálnod a liberálisokat, de ahhoz legelább tudni kéne, hogy egyáltalán ki az, s ugyan egy-egy művészeti szervezet általában nem azonosítható egyetlen pártrokonszenvvel, de néha igen. megsúgom, akiket leliberálisoztál azok a legkevésbé sem azok. Ideje volna minimális szinten tájékozódni.
Amúgy ezek a szervezetek nem politikai alapon kerülnek konfliktusba egymással, inkább a korszerűségük, illetve annak hiánya okán. Függetlenül, hogy általában mit gondolok a MAOE-ról, melynek csak tavaly óta nem fizetek tagdíjat - a kor meghatározó művészei például nem tagjai - , a pénzük elvétele abszolút jogsértő (akárcsak a magánnyugdíj-pénztáraké, legközelebb a személyes bankszámláink lesznek enstaindolva, sajnos-szerencsére, tőlem nem sokat tudnak lopni.

boribori 2011.03.25. 23:34:32

A MAOE biztosan átalakításra szorul - de nem így és főleg nem pártpolitikai huszárvágásokkal. A művészek közös vagyonát, beleértve a nyugdíjakat és az épületeket nem kegyességből kapták, hanem részint befiezették maguknak, részint a művészeti intézményrendszerhez tartoznak - amit most megszüntetnek, ha jól értem. A magyar művészeti élet keserves állapotban van, ezen most még rontani fog ez a brutális intézkedés.
Pénzkérdés volna? Erre álljon itt egy régi történet:
Churchillnek azt javasolták, amikor Anglia nagyon rossz állapoban volt a háború alatt, hogy az oktatástól és a kultúrától vonjon meg minden támogatást, mert kell a pénz a háborúra. Azt válaszolta: de akkor miért harcoljunk?
Esetleg az alkotói szabadságot akarják kiszekírozni és helyette a jól ellenőrizhető, felülről diktált direktívákat bevezetni? Na, lesz is sok szép élményben részünk!
Javaslom a művészeti oktatás teljes ellenőrzés alá vonását is, az óvodai rajzolásig bezárólag. Nehogy má' csak úgy alkosson valamit! Szépen, reggel héttől délután négyig, de előtte nézzen körül, mi illik és mi nem. Művészmenza - kedden bableves, szerdán krumplistészta, akinek nem tetszik, éhen marad.
Aztán a világ, ha kíváncsi ránk, megnézi a kormányülést, mert képet, regényt, zeneművet nem fogunk tudni mutatni sem nekik, sem magunknak. Éljen a szabadidős művészet! Éljen a délutáni foglalkoztató!
És még valami: kíváncsi vagyok, mi jön soron: mikor határozza meg a politika pl a molekuláris biológiai kutatások intézményi struktúráját.

boribori 2011.03.25. 23:49:16

@matyesz007: művészeti rendszerváltás - ez szép. Az "állami pénzből élő művészek" meg lesznek váltva vagy meg lesznek rendszerezve? Egek, belegondoltál abba, mivel értesz Te egyet? Ennyi rossz indulattal nem lehet semmihez hozzászólni, hozzákezdeni. ÉN vagyok az Út, az Igazság... ne játsszunk Istent. Ha javítani akarsz, ennél több alázat, értelem és nyitottság kéne.

boribori 2011.03.26. 00:12:57

@salamander: az jó, hogy itt kibeszéled magad - ennyi sötét démonnal a lelkedben és ennyi ostobasággal a fejedben ne menj lefeküdni - a sötét szoba rosszat tehet amúgy is zaklatott kedélyednek.

matyesz007 2011.03.26. 03:47:38

@boribori: most megnyomtad a gombot te is amire a posztoló felkért: szidjuk a fideszt mert két sör között egy félidőben ellopja a művésztársadalom nyugdíjacskáját, amit évek hosszú sora alatt verejtékes munkával kuporgattak.
Én nem mondtam, hogy ezzel egyetértek, persze aztán belehergeltem magam, lehet, hogy írtam hülyeségeket is. Én a számomra legvalószínűbb variációt írtam le, mivel nekem nem elegendő magyarázat, hogy épp rájöttek, hogy ezt a pénzt elvehetik. Mi értelme lenne a művésztársadalmat magukra haragítani.
Azért kéne, hogy valaki bennfentes is írjon kommentet, mert most a gombnyomogatókon kívül, csak fossuk a szót ide.
Igaz amit Salamander írt: a MKE-n nincs 20 sz.-i magyar művészettörténeti oktatás. Csak a nemzetközi művészettörténetről van szó (kivéve magyarország). Gyengébbek kedvéért: SE JOBBOS SE BALOS MAGYAR MŰVÉSZEKRŐL nem tanítanak.
Gondolj bele: római iskola, gödöllői művésztelep, nyolcak, alföldi iskola, hódmezővásárhelyi iskola, európai iskola, iparterv csoport, szentendreiek és még sokan. Ezekről a fiatalok nem is hallanak úgy hoznak létre műveket. Nem találkoztam olyan fiatal művészről, aki hallott volna Román Györgyről vagy Balázs Jánosról.Szerencse, hogy a műgyűjtéssel, kapcsolatba kerültem, egyébként én se hallottam volna soha.

matyesz007 2011.03.26. 04:08:57

jah például nagybánya. Végülis ott se festettek, csak egy-két emberke, nem?

salamander 2011.03.26. 07:34:58

@boribori:

Bezzeg Látom te is ki tudod valahol elégíteni ha már otthon nem megy.
A sötétségről beszélhetünk de az nem szobában van. Miért nem teszed fel magadnak a kérdést, milyen művek születtek az elmúlt 20 évben Magyarországon... Csupa csoda.

salamander 2011.03.26. 07:51:07

@arkanum:

Na látod János nyíltan vállalja jobbosságát... ÉS? kemény szart tanít a képzőn, sok vitám volt vele, de attól hogy valaki jobbosnak mondja magát még nem biztos, hogy az építő jellegű művészettörténetet oktató tanárok közé sorolható

Nem jobbos vagy a balos felfogást hiányolja senki a művészettörténet oktatásból!!

A kozmopolita liberális alatt - hogy tisztázzuk - azt a "művészetnek nevezett" borzalmat értem, ami többek közt az Egyesült Államokból ömlik minden szinten ránk, mint képzőművészet.

Értelmetlen olyasmibe részt venned, vitáznod amihez nem értesz. Ha képzős voltál akkor érted amit írtam, ha nem akkor meg szédelegjél tovább: nem tudok segíteni rajtad.

..

petimegmondja 2011.03.26. 07:54:53

@matyesz007:

Szerintem, a XIX-XX. sz-i magyar művészet olyan szinten dokumentálva van, hogy ha kinyitom a csapot, abból is az folyik.
A középiskolákban is jórészt ez teszi ki a tananyagot.
Később, ha valaki végigturnézza az alkotóházakat, megint csak mélymerülést végezhet a kortárs magyar irányzatok és technikák között.
A nemzetközi kitekintés, ami régen mindenkinek megvolt többéves párizsi, berlini, stb. tartózkodással és tanulással, ma már messze nem olyan könnyen hozzáférhető, mint 70-80 évvel ezelőtt. Akkoriban annyiért bérelhettél lakást ott is, mint Pesten. Ha arra volt pénzed, hogy itthon megélj, akkor ott is meg tudtál élni. Ma, akárhova készülsz, mindenhol sokkal drágább az élet, mint itthon.
Nem mindenki engedheti meg magának.
Talán ezért van az, hogy a felsőoktatásban a nemzetközi trendekre koncentrálnak.
Az is lehet, hogy a nemzetközi sztenderdek felé akarnak tendálni.

Mindezek alapján, szerintem, akit érdekel annak van módja rátalálni a magyar elődökre.

BTW, én még igazán kreatív művészt még nem hallottam arról beszélni, hogy bármely főiskola meghatározó lett volna a művészi kiteljesülésében... Szidni annál többet...

salamander 2011.03.26. 08:01:32

@boribori:

Na miért kell átalakítani a MAOE-t mert Te azt mondod???
És ha át kell alakítani azt hogyan?
Úgy, hogy azok akik megszereztek minden lehetőséget 20 év alatt is most még több lehetőséghez jussanak csak az urambátyám rendszer??

NEM! az lenne a legjobb, ha megszüntetnék a fenébe (a szövetséggel együtt), és egy tisztességes képzőművészeti érdekképviselet jönne létre, amely mindenkit kielégítő módon tájékoztat a lehetőségekről és átlátható módon gazdálkodik, továbbá a pályázatokat is mindenki számára megküldenék. Az azzal kapcsolatos döntések nyilvánosak lennének és azoknak indoklása is elérhető lenne mindenki számára.

..

salamander 2011.03.26. 08:05:04

@Álamfő álomás következik:

Na figyelj drogoska! Hogy kinek van esze, azt láthatóan nem Te fogod eldönteni, hiszen jól láthatóan neked abból igen kevéske jutott.

Van még 10 éved, és ha leérettségiztél akkor esetleg visszatérhetünk a dologra.

...

petimegmondja 2011.03.26. 08:16:37

@salamander:

Az Egyesült Államokból? Valamivel feljebb kortárs magyar papírplasztikákat neveztél "szarnak" és egy osztrák akcionista performance-t "undorító szarságnak".

Mindez csak azért furcsa, mert a 20. sz-i impresszionista, sőt kubista magyar művészeket meg isteníted.

Lehet, hogy csak idő kellene, hogy megemészd a kortárs dolgokat?

Mégis, ha te oszthatnád a pénzt, mi lenne a szempont? Hogy neked tetszik-e?
Fel kellene fogni, hogy a művészet, a kreativitás nem a fogyasztói igények kielégítéséről szól, hanem az önkifejezésről.
Az esztétika az iparosok világa...

salamander 2011.03.26. 08:16:47

@petimegmondja:

Kicsi szíved az szerintem más lehet, mert azt kötve hiszem, hogy egy ronda 102 kilós bácsi lenne a Te szívecskéd :D hehe.
(Bár művészek között soha sem lehet tudni.)

Más:

Neked is szövegértési nehézségeid vannak.
Attól, hogy az általam - szándékosan más és más korokból - említett művészek külföldön tanultak, még nem azt jelenti, hogy a magyar gyökereiket felrúgva kozmopolita műveket alkottak volna. Ők ízig vérig a nemzeti művészet vonalába sorolhatók.

Nem azért mert a mellüket azzal döngették volna, hogy ők jobbosok, mint Sturcz Jani!

..

petimegmondja 2011.03.26. 08:27:25

@salamander:

Pontosan miben is különbözne a mai helyzettől, ha komcsi módra felülről elveszik az éppen rossz oldalra helyezkedőktől és átadják a jelenlegi kormány kegyeltjeinek?

Hány évig akarsz még ebben a parlamenti ciklusokhoz igazodó váltógazdaságban élni???

salamander 2011.03.26. 08:38:13

@petimegmondja:

Igen, ezeket neveztem undorító szarságnak.

Hogy a művészet miről szóljon ma, azt hál'Istennek nem Te mondod meg.
Szeretnélek tájékoztatni, hogy művészet célja az individuum önkifejezése netán önkielégítése egy zsákutca. Persze mindenhol ezt ugatják, valósítsd meg Önmagad, mert csak Te létezel és semmi más.

Erről szól a fogyasztói társadalom!

Nos erről írok folyamatosan, és én ezt is tanítom hogy ennek a buta egyszerű logikának egyszer és mindenkorra vége!

Ez a jog területére átruccanva a ius publicum és a ius privatum ősrégi ellentmondásait vonja elénk.

A művész mindaddig felesleges dolgokat készít, mígnem eljut arra a magasabb rendű gondolatra, hogy nem magárt él és magának alkot, hanem másnak netán egy közösség javára.

Itt jön be az a gondolat amit végig vezettem ezen blog kommentálása kapcsán, hogy a közösség java, a magyar nemzetközösség, amely ha úgy tetszik államközösség.

A közösség pedig nyelvi- és kulturális és politikai közösség.

Azt nem kommentálom, hogy az esztétika az iparosok világa. Ennél méretesebb ökörséget már régen hallottam. Esetleg nézz utána mit jelent pontosan az esztétika.

Gratulálok Te kis "fogyasztói kultúra imádó".

..

petimegmondja 2011.03.26. 08:42:49

@salamander:

Ez baromság. Így tömören.

Egy művészre a környezete és a megélt élményei van hatással.
Akkor, abban a környezetben, abban a közegben azt a hatást váltotta ki, amibe te "nemzeti" jelleget magyarázol bele.

Ma totálisan más hatások érik az alkotókat, így a végeredmény is teljesen más.

Hogy attól valami jobb lenne, mert anakronisztikus hatásokra akar apellálni? Igény persze van rá, de ezért csak ezt kellene dotálni? Megint a hatalom akarja DIKTÁLNI az ízlést? Azt hittem ezen már túl vagyunk...

petimegmondja 2011.03.26. 08:57:11

@salamander:

Hát öregem, neked igen komoly fogalomzavaraid vannak...

Hogyan lehet valami "fogyasztói", ami nem a fogyasztóknak készül?

Mitől lesz egy művészi alkotás "nem felesleges"? Attól, hogy van rá FOGYASZTÓI igény? És ezt még tanítod is? Medveanyám!

Az "iparos" az a "művész", aki igényt elégít ki. Mindegy honnét jön a pénz, ha elvárás is van mellette, akkor az iparossá degradálja a művészt, mert pont a lényeg, a művészi szabadság, az öncélú kreativitás vész el.

Az ilyen iparos álművészekből persze tizenkettő egy tucat. Akiket ma jegyez a történelem, mind maguknak alkottak. Jó esetben találtak maguknak egy mecénást, akinek bejött amit csináltak.

salamander 2011.03.26. 09:11:43

@petimegmondja:

Na figyelj!

Röviden összefoglalom:
1. részemről nem írtam soha bal vagy jobboldalról.

2. A nemzeti és a kozmopolita ha úgy tetszik internacionalista a két eltérő kategória, de ezek nem a mai parlamentben szokásos felosztások! (ezért furcsa számomra hogy - nyilván államtudományból kicsit alul képzett kollégák - azt óbégatják, hogy a Fideszben is vannak kozmopoliták... Soha nem mondtam hogy ez ne lehetne igaz, SŐT!)

Nos ebből kiindulva a jogalkotási törésvonal sem jobb és baloldali között zajlik, hiszen ezek terminus technikusok értelmezhetetlenek ezek fikciók. Az általad képviselt szint miatt egyszerűsíti le a média ezt, hiszen nincs jobb vagy baloldali művészet sem, ahogy nincs bal vagy jobb oldali orvostudomány sőt bármennyire furcsa Jog- és Államtudomány sem!

A jobboldal-baloldal fogalmi ellentétpár a XVIII. századi francia parlamenti ülésrendből ered: jobboldalon foglaltak helyet a hagyományos rend, a királyság képviselői, vagyis az első és a második rend - papság, nemesség – többsége, míg baloldalon a forradalom hívei, a polgárság, vagyis a harmadik rend illetve a nemesség és papság kisebbik része ült.

...

TGabi 2011.03.26. 09:26:51

@naijtitu:

Kovács Ákost ne hozzuk már fel példának! Ő az a tipikus állami zenész, aki annyira beleillik a kormány szellemiségébe, hogy tolják előre, ha kell, ha nem.(Ő maga is minden adandó alkalommal kifejezi a lojalitását feléjük.)

Egyébként én nem csodálkozom-a kormány utál mindenkit, akinek két árnyalattal több esze van, mint Kiszel Tünde és átlátja, hogy mennyire nem lehet velük megetetni bizonyos dolgokat.

salamander 2011.03.26. 09:28:20

@petimegmondja:

Senki nem az ízlést diktálja! Ez megint a szokásos liberális mantra.

Abból indok ki, hogy ha van egy közösség annak első és legfontosabb immunrendszere kultúrája.

Ezt nevezem nemzetközösségnek, amely lehet eltérő felfogású polgárok közössége, ám alapjaiban nem lehet internacionalista, mert az a nemzet határain kívül eső rendszerben gondolkodik és ez óhatatlanul az adott közösség felbomlásához vezet! Ez a Marxista-Leninista ideológia egyik legkomolyabb veszedelme. Ennek az ideológiának uralma alatt lehet a legjobban hadsereg nélkül gyarmatosítani.

..

salamander 2011.03.26. 10:01:04

@petimegmondja:

Figyelj Peti! Nekem te nem mond meg.

Nem nekem vannak fogalomzavaraid, hanem Neked, hiszen Téged is egy liberális tanfolyamra fújhatott be a szél.

Össze-vissza hordasz itt hetet havat.-

A művész ma - mint minden más szabadfoglalkozású polgár azt tesz amit akar.
Nagyjából senkit nem érdekel.

A dolog ott válik érdekessé amikor az állam ex offcio belép, hogy szegény művész nehogy éhen haljon és segít neki.

Ez a modern társadalmi berendezkedés és szociálpolitika része.

Az hogy az állam milyen szempontok szerint szolgáltasson főként ha az nem transzfer, hanem valamilyen kulturális támogatás, már teljesen más kérdés. A művészeket ugyanis ma úgy lehet jellemezni, hogy vannak a pályaelhagyók és vannak az állami csöcs szívogatói.

Nos erre mondom én, hogy a nemzeti kultúra pontos és konkrét kontúrja mentén osszon az Állam bármiféle közpénzt. Ne hallgasson a liberális intercionista szirénhangokra.

Művészi szabadságról ugatsz, de ez nem értelmezhető csak bizonyos kontextusba helyezve. (Ami neked szabadság, az nekem a legnagyobb autokrácia.)

(Hiszen milyen szabadság az amiben pl.: Körösényi Tamás "alkotott"? Az német és osztrák liberálisok által pénzelt globalista kultúra szabadsága ami ma is arat és amely pl.: Konrád Györgyöt, Heller Ágnest és a többieket felmagasztalja. Ezek sokunknak nem értékek Csak egy nagy rakás szar.)
Neked meg blaszfémia. Na ennyit a művészi szabadságról ami mindig valamilyen pénzről szól -, már ha tudatos valaki tudja, ha nem, akkor csak várja az uborkát - mint egy prosti -, hátha felfedezik.

A nemzeti oldal nagy bűne az, hogy nem szervezi magát és nem ad alternatívát a liberális kozmopolita szar mellé.

..

boribori 2011.03.26. 14:28:51

@matyesz007: van gond bőven, lenne mit javítani. A változtatást viszont nem így, és főként nem fölüről, nem olyan "forradalmi" hevülettel kellene véghezvinni, ahogy ez most történik. A művésztársadalom érzékeny, talán kívülről nézve kissé nehéz és nehézkes emberekből áll - de a fejük fölött nem lehet sem nekik jót tenni, sem pedig a magyar művészeti élet intézményeit méltóvá tenni azokhoz az alkotásokhoz és alkotókhoz, akik ebben a hazában világszínvonalat hoznak létre. Kérlek, ne nevess a "kuporgatott nyugdíjacskákon" - az a kis pénz igenis sokat számít, ebből élnek ugyanis sokan, nagyon sokan. Nem játék ez. A balos/jobbos megkülönböztetésnek pedig értelme nincs akkor, ha valami jót szeretnénk, ez csak konfliktusokat gerjeszt. Elég öreg vagyok már ahhoz, hogy ne a címkéket nézzem, hanem a tényeket és ilyenféle népboldogító vihart láttam már. Kérlek, húzd ki a fejed a lyukból és hasznád azt a tudást, amit a műgyűjtés kapcsán megszerezhettél. Normális ember nem szurkol a magyar kormány ellen, mint ahogy én sem, sőt elvárom, a tisztességes kormányzati intézkedéseket. Ezek nem ilyenek.

salamander 2011.03.26. 15:05:29

@boribori:

Végre egy normális hozzászólás, egyetértek!
Szobrászként és jogászként egyaránt.

tttthhh (törölt) 2011.03.26. 16:18:37

@matyesz007:
és
salamander:

nem tudom, mikor jártatok a képzőre, én most, ezért tájékoztatnálak titeket, azért, hogy tovább ne terjesssztek a hülyeséget, ugyanis _van 20. századi művészettörténet oktatás_. Nem a művtöri tantárgyon belül, hanem _önálló tantárgy keretében_.

cattus1 2011.03.26. 18:49:28

@Bergeroth: Akinek esze volt, már megtette. Lázárnak is Svájcban van bankszámlája, vajon kiben nem bízik, a magyar bankokban vagy a kormányában?!

matyesz007 2011.03.27. 19:48:03

@salamander: az interneten megtekinthetőek valahol a művei az úrnak?

matyesz007 2011.03.27. 19:51:56

@molinarin: tényleg? 20 sz.-i magyar? Ki tanítja?

Több, mint tíz évig nem volt, ahogy én tudom.

Gulogulo 2011.03.28. 08:20:06

@minőségi_troll: Munka munka?! És? Mekkora munkanélküliség lenne, ha ezek mind igazi termelő munkát akarnának végezni?

pandaagi 2011.03.29. 14:56:40

@matyesz007: Te melyik sztoriban voltál résztvevő? ( gondolom, az a bajod, hogy nem volt elég tehetséged/kitartásod :D )

ervo7 2011.04.01. 21:19:27

Szomorú ez az egész...függetlenül,hogy elvileg művész vagyok egyszer sem szóltam bele más munkájába, egészen addig nem érezhetjük át azt a munkát, amit más jól vagy rosszul végez, amíg ki nem próbáljuk azt...a művészet egy olyan alkatrész, amit lehet,hogy sokan nem vesznek észre, vagy nem értékelik, de mégis valakinek vagy valaminek a működéséhez fontos...azt vallom,hogy a szabadság egyedülléttel jár, és rengeteg áldozattal, aki ezt felvállalja, annak nem kell félnie hogy elveszik a pénzét, mert nincsen és ha van, előbb fordítja arra, hogy új munkát készítsen mintsem, hogy dőzsöljön. Rengetegen megalkudnak a biztonság érdekében és nincs ebben sem kivetni való ugyanúgy teszi mindenki azt,amit célul tűzött ki...aki meg a saját igazáért harcol, annak sok sikert, de ne tapossuk el azokat, akik az általunk támogatott gépezetben nem látszódnak, és csak mendemondák alapján kiiktatjuk a rendszerből, azzal indokolva, hogy ettől csak könnyebbek leszünk...sajnálatos lenne,az a baleset, ha valamelyik művészet tagadó szülőnek éppen rajzolni vágyó gyereke születne...mit tesz akkor? eldobja az összes rajzát, amit neki szánt ajándékba, mondván,hogy ez csak egy darab papír?! minden tudomány ág megosztott. versenyezhet mindenki, hogy kiébe talál hibát...olyan ez az egész, mintha a takarítónőket küldenénk el,mivel mindenki ki tud magának takarítani, közben egy munkahelyen nincs olyan, aki a más hugyát szó nélkül letörölné az ülőkéről...
csak hagyjanak minket békén, ezt kérjük, aki a művészek közül lázadni akar és politizálni, az tegye meg és ne panaszkodjon,ha nem sikerül, de a szabadságért való küzdelem nem egyezik meg a szabadsággal, és sokan be fogják látni,hogy sokszor az lassítja a folyamatok lefolyását, hogy lázadunk ellene...inkább éhen halok,ha nincs a munkámra szükség, de munkámba vetett hitemet nem változtathatják meg, ha azt mondják, ma nem ehetek...mindenkinek jó munkát, és tényleg büszke vagyok a nálamnál értékesebb emberekre, nekik ajánlanám Platón:Szokratész védőbeszédét olvasásra és köszönöm a művészek nevében is az értékelhető véleményeket...

Senkifia 2011.04.13. 09:31:18

@Takony_fősámán: de álmodtam...pont mint azt,hogy bezárták,és eladták a Balettintézetet,hotelnek,vagy minek,és ott áll évek óta felállványozva,lassan szétrohad...(ja ezt nem gyurcsányék...ez igaz). meg ahogy azt is álmodtam,hogy "életveszélyes állapot"-ra hivatkozva bezárták az Erkel színházat,kipakoltak belőle mindent,át az Operaházba,senki nem figyelt rá,így a vízvezetékek szétfagytak télen,és lerohadt az egész belül. Mikor a szakszervezeti főbizalmit kérdezték az Operaház dolgozói:mi lesz az Erkellel? az volt a válasz:Mindenről lehet beszélni a minisztériumban,hillerpityuval is,udvariasan meghallgatják,mosolyognak is... De ha kiejted a szádon az "Erkel színház" szókombinációt, elfogy a levegő a teremben,és a hang nem megy el a szádtól a másik füléig...Aztán,csodával határos módon,ahogy hunvaldot lecsukták a rakás ingatlanpanamája miatt,hirtelen nem akarta senki eladni az Erkel színházat, elmúlt az Erkelből az életveszély, visszaköltözött a műszak, valami 1-2 milliós összegből felújították a zsinórpadlást, előbb vasfüggöny mögött(csak színpadon, lezárt nézőtérrel)folytak próbák, majd egyszer csak felment a vasfüggöny,és érdekes módon már a nézőtér sem volt életveszélyes,ott ültek a rendezők.segédrendezők néha. Most meg az a hír járja, hogy újra megnyílik az Erkel...
Hát igen,ezeket is mind álmodtam. qrvahosszú,és nagyon rém álom volt,öcsém.
süti beállítások módosítása