A nap izéje

‎"A titán forradalmi út nem habos kakaós uzsonnázással tarkított sétakocsikázás! Hanem egy diadalmasan száguldó gyorsvonat, ahol a mozdony acélos dübörgése elnyomja esendő gyomrunk korgását!"

Utolsó kommentek

"nézd legott Komédiának, s múlattatni fog. "

2010.06.26. 13:29 Harpi

Tűzijáték-kampány: a józan ész trónfosztása

Címkék: augusztus 20 facebook tűzijáték

Jelentem, szombaton 13.28-kor pontosan 191 436 tagja volt a "Mondjunk le az aug. 20-i tűzijáték élményéről az árvízkárosultak javára!!!" elnevezésű facebookos csoportnak. A "Legyen tűzijáték augusztus 20-án Budapesten" nevűnek kettő.

Az előbbi tagjai úgy gondolják, azzal segítenek leginkább az árvízkárosultaknak, ha a tűzijátékra szánt pénzt átutalják nekik, imigyen az augusztus 20-ai hejehuja, sós perec és Duna-parti dobozos sör helyett enyhítünk a katasztrófa sújtotta falvak-városok kárain. Az utóbbi csoport létrehozója - e sorok írója - azonban kételkedik abban, hogy az imigyen megtakarított pénz végül tényleg oda jut, ahol szükség van rá. Vannak ugyanis tapasztalatok... Másrészt nem gondolom, hogy az elmúlt évtizedekben elszabotált árvízvédelmi beruházások miatt bekövetkezett katasztrófa kárait nekünk, hétköznapi embereknek kellene állnunk, a saját zsebünkből, az állam pedig mint valami hőstettre, úgy tekintsen arra, hogy lemond bizonyos, a mi szórakoztatásunkra fordítandó összegekről.

Ne legyenek illúzióink! Az állami ünnepi rendezvények költségei virtuális pénzek. Ezeket nem lehet megspórolni, mert valójában nem léteznek. Ha az augusztus 20-ai ünnep költségeit most átutalnák is a katasztrófa sújtotta önkormányzatoknak, ezt a pénzt valahonnan, valamikor mindenképpen ki kellene fizetni azoknak a vazallus cégeknek, amelyek ezekre szerződtek, mert a kormánypártoknak kötelezettségei vannak, ugyebár, amelyeket nem illik elfelejteni, s amelyekre nem vonatkozik a vis maior polgári jogi tényállása.

Másrészt viszont, végiggondolta valaki ebből a csaknem 200 ezer emberből, hogy miként lehetne elosztani ezt a pénzt? Azt az egy-kétszáz milliót, ami egyébként is csepp a tengerben a több százmilliárdos károkhoz képest. Hová jutna ez a pénz? Ki ellenőrizné az útját? És mennyibe kerülne mindez?...

Egy kicsit úgy fest a dolog, hogy ez a kezdeményezés mindössze arra bizton elegendő, hogy egy-kétszázezer embernek megnyugtassa a lelkiismeretét: Igen, én is tettem valamit az árvízkárosultakért... De nem lenne értelmesebb, ha ezek az emberek fejenként, mondjuk, ezer forintot elküldenének oda, ahol valóban szükség van rá, nem pedig az állami alapok feneketlen kútjába lapátolnák?

Mire befejezem ezt az írást, a csoport tagjainak létszáma 191 849. Ez pontosan
191 849 000 forint lenne...

6 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://napizeje.blog.hu/api/trackback/id/tr452111447

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tűzijáték: megtartani és adakozni 2010.06.29. 02:42:32

A 2000-es nagy tiszai árvíz után is volt tűzijáték. Egy nemzetnek a legnehezebb időkben, háborúban vagy ostrom alatt is meg kell tartania saját ünnepeit. A Fidesz-kormány megfontolja, hogy vagy szerényebb méretben, vagy egyáltalán nem tartja meg az a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efzsé 2010.06.26. 14:50:24

A józan ész trónfosztása -az maga a tüzijáték.
Épp csak megszoktuk és azt hisszük, mert mindig (ötvenes évek!!!!óta) volt, mindig lennie is kell.
Továbbá.
Ha kétszázezer ember CSAK a lelkiismeretét nyugtatja meg - akkor az azt jelenti, hogy van neki...vagy...ha nincs, mégis úgy érzi: kéne hogy legyen..
Én ezt nem tudom CSAK-nak tekinteni.
EZ ennek az ügynek a legfontosabb eredménye -ehhez képest a mennyi a valódi pénz és mennyi a virtuális haszon -elenyésző kérdés.

És hogy ez feladja a leckét az államot képviselő kormánynak? Nem baj. Nézzen szembe a virtuális és valódi pénzek közötti különbséggel akkor is, sőt, különösen akkor, ha az az ő gyakorlatát is érinti. Teljesen rutinszerűen. (Ebben egyetértünk, természetesen)
Nem az a kérdés, hogy mennyi valódi pénz rakható innen oda át -hanem a gesztus, amit meg kell tegyenek: találniuk kell valódi, nem virtuális pénzt a tüzijátékos oldalon és azt oda kell adják -ahová eredetileg nem szánták.
Ennyi.
És ha az egy családnyi ember életét teszi csak rendbe -ez a gesztus akkor is visszavonhatatlan lesz immár.
Ez forradalom -nem az, ami a szavazófülkében volt.
Olyan ugyanis már történt. Ilyen azonban még nem.
És azt is megjóslom, hogy mostantól több dologban is beindul a netes közvetlen demokráciagyakorlás.
Mert ez a gát is áttört...

RCH 2010.06.26. 15:18:15

Osszeolloznek a fenti irasbol ket mondatot:

"De nem lenne értelmesebb, ha ezek az emberek fejenként, mondjuk, ezer forintot elküldenének oda, ahol valóban szükség van rá, nem pedig az állami alapok feneketlen kútjába lapátolnák?"

"Hová jutna ez a pénz? Ki ellenőrizné az útját?"

Sajnos eljutottam(tunk?) odaig, hogy csak abban a segitsegben hiszek, amit szemelyesen adnak a valoban raszoruloknak. Mindenfele szamlaszamok, alapitvanyok, SMS-ek, stb. szamomra atlathatatlanok. Azokban bizom, akik mar valamit letettek az asztalra.
jegkorong.blog.hu/2010/06/25/3_milliot_viszunk_szendrore

Harpi 2010.06.26. 15:42:41

@efzsé:
"És azt is megjóslom, hogy mostantól több dologban is beindul a netes közvetlen demokráciagyakorlás.
Mert ez a gát is áttört..."

Ezt én épp annyira tartom ijesztő perspektívának, mint amennyire te örömteli eseménynek! Mert félelmetes a gondolat, hogy az internetes tömegeket mily hatékonyan tudják majdan manipulálni a hihetelenül magasan képzett, profi manipulátorok! És pontosan a ehhez hasonló, "lila ködös" lelkesedés, a jó szándékú, naiv szív és lélek hajtja a tömegeket a politikai manipuláció vizeire. Rettentő sok a példa! És én, veled ellentétben, éppen, hogy tartok a jövőképedtől...
De szép is az, ha az embernek még vannak illúiói!

zamiere (törölt) 2010.06.26. 15:58:49

Az az ijesztő, amikor pl. az MTI a szájába ad valakinek pár mondatot, és pár nap múlva már mindenki úgy emlékszik, tényleg úgy volt... Pedig csak beidézték az MTI-s hírt az RTL Klub híradójában.

Az is ijesztő amikor a kormánypárt ráérősen elmagyarázza (mint Kádár elvtárs a piros gombot), hogy a Bloomberg tehet mindenről, miután kissé beborul a tőzsde és a fél világ.

Ijesztő hogy "lájkolásra" képes funkcionálisan analfabéta embereknek szavazati joguk van a valóságban is.

Naturale 2010.06.26. 16:51:05

"Mert félelmetes a gondolat, hogy az internetes tömegeket mily hatékonyan tudják majdan manipulálni a hihetelenül magasan képzett, profi manipulátorok! "

Miért, a TV mire épül? Vagy Te készpénznek veszed, amit ott mondanak a politikusok (a profi manipilátorok stb), az élen Orbánnal az aktuális királyunkkal?

Igenis, KELL mostmár egy hely, ahol a nép is megszólalhat, mert az tarthatatlan, hogy nekünk mindent tűrni kell és nem adnak lehetőséget a véleménynyilvánitásra.

Ezzel a megmozdulással legalább ennyivel kevesebbet lophat az aktuális kormány, nekik már van bőven, van mit enni, és van hol aludni, de ez jelenleg nem mondható el minden árvíz súlytotta település lakosaival. Én ugyan pesti vagyok, de borzasztóan sajnálom azokat az embereket akik földönfutóvá lettek. Az esőzéseknek pedig még mindig nincs vége, mi lesz a hőnszeretett tűzijátékunkkal, ha a Duna is kiönt, netán Pest egy részét is elmossa augusztusra? Akkor is a tűzijáték megrendezése lesz számunkra a legfontosabb, meg az idegenforgalom?

A másik, hogy miért beszél mindenki 100 milliórol amikor a tűzijáték költsége felmerül? A tűzijáték teljes költsége az elmúlt években 240-290 millió körül mozgott. Az mindegy, hogy mire bontódik le ez az összeg, attól még a tűzijáték vonzatos költsége lenne, tehát, ezt éppúgy hozzá kell adni és utalni az árviz miatt otthon, áram, telefon, élelem vagy épp ruha nélkül maradt emberek számára, mint magát a rakétát.

Lehet az is, hogy ezzel az összeggel nem lenne megoldva az árvíz súlytotta települések rendbehozatala, de több, mint a semmi. Vagy tényleg úgy kéne gondolkodnunk, hogy ha nem tudunk milliárdokat kifizetni, ne adjunk 100 milliót sem?
Micsoda önző emberek vannak ebben az országban!

Egyébként két dolog is eszembe jutott ezzel kapcsolatban, az egyik, hogy utalja át az állam a tüzijáték költségét, plussz csapjuk hozzá a fejenkénti 1000 ft-ot, amit feljebb emlegetett valaki. Ha mindenki megtenné közel fél milliárdot kapnának segitséget, plussz a korábbi segélyek. Az már úgy jelentős.

A másik dolog, hogy a TV sem maradjon tűzijáték nélkül, szerkesszék meg az elmúlt évek Best of jeleneteit. Vágják össze, ha úgy tetszik foglalják össze az elmúl évek tűzijátékjait 30-40 percben, garantáltan lenne nézettsége!

kszabo 2010.06.28. 04:41:06

A tűzijáték jó indítónak arra, hogy elinduljon egy lista, mire nem költhet az állam, ha szar a helyzet. Gáláns ünnepségek, és operaházi undorító dísznyáladzások stb.
süti beállítások módosítása