A nap izéje

‎"A titán forradalmi út nem habos kakaós uzsonnázással tarkított sétakocsikázás! Hanem egy diadalmasan száguldó gyorsvonat, ahol a mozdony acélos dübörgése elnyomja esendő gyomrunk korgását!"

Utolsó kommentek

"nézd legott Komédiának, s múlattatni fog. "

2010.02.19. 11:22 Harpi

Mi lesz a korrupcióellenes csomag helyett?

Címkék: fidesz sólyom korrupció házbizottság pénzcsapok

Elbukott Bajnai Gordon egyik szimbolikus kezdeményezése, a Közérdekvédelmi Hivatal ötlete. A közélet tisztaságát védeni hivatott, de sokak által bírált hivatal létrehozásáról szóló törvényt Sólyom László köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte a parlamentnek, ám a házbizottság csütörtöki ülésén eldőlt, hogy a javaslat nem kerül a parlament utolsó, hétfői ülésének napirendjére. A közérdekvédelmi intézkedések egy részét átmentették, módosító indítványként még hétfőn beszavazták az egyes pénzügyi tárgyú törvények közé. Így megteremtődik a bejelentővédelem intézménye, a korrupciót jelentő munkavállalókat a jövőben az állam védené munkáltatójával szembe, ha pedig anyagi hátrányt szenvedne bejelentése miatt, azt kompenzálják. (Index, MTI)

Az indok világos: ígéretéhez híven a kormány nem ver keresztül az Országgyűlésen olyan törvényjavaslatot, amely a következő vezetés kezét megkötné. Legalábbis feltételezhetően erre hivatkozva ily feltűnően óvatos a Bajnai-kabinet, és ezért vonta vissza a korrupcióellenes csomag velejét. Sólyom viselkedésén aligha csodálkozik bárki is, mint már olyan sokszor, jó anarchistához híven ezúttal is szépen belerondított a ventilátorba. És végső soron az sem sokakat lepett meg, hogy maga a házbizottság sem érezte fontosnak, hogy a mindegyre tornyosuló korrupciós botrányok közepette a T. Ház tegyen is valamit a gazdasági élet megtisztítása érdekében.

Való igaz, a korrupcióellenes csomag elfogadása most már nem lett volna több, mint közepesen hatékony PR-fogás. De legalább annyit jelzett volna, hogy van szándék, van akarat gátat vetni a további disznóságok előtt. Nincs akarat. Csak duma van.

De vajon mi lesz az elvetélt törvénycsomag helyett: Fog-e tenni valamit a korrupció ellen a várhatóan a kétharmadot közelítő új Fidesz-kormány? Érdeke-e bármelyik pártnak, hogy végre bezáruljanak a pénzcsapok?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napizeje.blog.hu/api/trackback/id/tr121772770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása